Czy ktoś z Państwa ma instrukcję do kuchenki gazowej z elektrycznym piekarnikiem Amica Comfort I?
instrukcja obsługi
kuchni gazowej
SG...,SEG...
Szanowni Państwo,
Przekazujemy Państwu kuchnię spełniającą wysokie wymogi jakościowe odpowiadające standardom światowym. Bezpieczeństwo wybranego przez państwa wyrobu zostało potwierdzone atestem Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji.
Wyrób da Państwu wiele zadowolenia, jeżeli jego użytkowanie będzie zgodne z
instrukcją użytkowania i obsługi kuchni. Korzystanie ze wskazówek zawartych w
instrukcji pozwoli Państwu osiągnąć także oszczędności ekonomiczne, dając pełne
zadowolenie z nabytej kuchni.
Z myślą o dalszym podwyższaniu walorów technicznych i użytkowych kuchni
producent może wprowadzić zmiany w konstrukcji nie objęte tą instrukcją.
Życzymy zadowolenia z naszego wyrobu
P.S.
Informujemy, że kuchnie objęte niniejszą instrukcją są przeznaczone tylko do użytku
domowego.
Szanowni Państwo,
W przypadku gdy zaistnieją jakiekolwiek problemy związane z użytkowaniem
sprzętu Amica nasze Centrum Serwisowe zapewni Wam szybką i w pełni
profesjonalną pomoc. Chcemy bowiem wszystkim, którzy zaufali marce Amica
zagwarantować pełen komfort korzystania z naszego wyrobu.
Nowe Centrum Serwisowe to:
O
Szybka i profesjonalna pomoc
O
Jeden ogólnopolski numer zgłoszeniowy
O
Telefoniczne porady w zakresie eksploatacji wyrobu
O
Terminowa i fachowa realizacja zleceń
INFORMACJE DLA UŻYTKOWNIKA
1. CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA
Budowa .................................................................................................................... 4
Dane techniczne ...................................................................................................... 6
2. UŻYTKOWANIE
Pierwsze użytkowanie ............................................................................................. 7
Warunki bezpieczeństwa ......................................................................................... 8
Ustawienie kuchni ................................................................................................. 10
Użytkowanie palników ........................................................................................... 10
Użytkowanie płytki grzejnej .................................................................................... 12
Użytkowanie piekarnika gazowego ....................................................................... 13
Użytkowanie piekarnika elektrycznego .................................................................. 15
Użytkowanie opiekacza ......................................................................................... 18
Użytkowanie rożna ................................................................................................. 19
Wypieki i pieczenie ................................................................................................ 21
Postępowanie w sytuacjach awaryjnych ............................................................... 27
3. OBSŁUGA
Czynności bieżące ................................................................................................. 28
Przeglądy okresowe .............................................................................................. 31
INFORMACJE DLA INSTALATORA
4. PRZYŁĄCZENIE KUCHNI
Wskazówki dla instalatora .................................................................................... 32
Przyłączenie do instalacji gazowej ........................................................................ 32
Przyłączenie kuchni do instalacji gazowej wewnątrz budynku ............................. 33
Przystosowanie kuchni do określonego rodzaju gazu ......................................... 36
Regulacja palników nawierzchniowych ................................................................ 36
Regulacja kurków .................................................................................................. 36
Regulacja palnika piekarnika ............................................................................... 39
Przyłączenie do instalacji elektrycznej .................................................................. 40
3
1. CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA
Fabryka produkuje kuchnie o tej samej konstrukcji, lecz zróżnicowanym
wyposażeniu technicznym. Instrukcja obejmuje opis i sposób użytkowania
wszystkich modeli kuchni produkowanych przez Amica WRONKI S.A.
BUDOWA
Przykładowe rozmieszczenie zespołów funkcjonalnych (rys. 1)
1 - palniki nawierzchniowe
2 - pokrętła palników nawierzchniowych
3 - pokrętło regulatora temperatury piekarnika
4 - pokrętło rodzaju pracy piekarnika (funkcji roboczych)
5 - lampka kontrolna pracy kuchni (żółta)
6 - lampka kontrolna pracy piekarnika (czerwona)
7 - programator
8 - piekarnik
9 - wyposażenie piekarnika
10 - szuflada
11 - tablica rozdzielcza
12 - nakrywa
13 - ruszt
Poszczególne modele kuchni w zależności od ich wyposażenia technicznego, posiadają zróżnicowane
tablice rozdzielcze z odpowiednio
umiejscowionymi na nich elementami sterowania.
1
4
PŁYTA ROBOCZA KUCHNI 4-PALNIKOWEJ (rys. 2)
A - palnik duży,
obciążenie cieplne
B - palnik średni,
obciążenie cieplne
C - palnik średni,
obciążenie cieplne
D - palnik pomocniczy,
obciążenie cieplne
- 2,50 kW
- 1,60 kW
- 1,60 kW
- 0,90 kW
PŁYTA ROBOCZA KUCHNI 3+1-PALNIKOWEJ (rys. 3)
A - palnik duży,
obciążenie cieplne - 2,50 kW
B - palnik pomocniczy,
obciążenie cieplne
- 0,90 kW
C - płytka grzejna
145 o mocy
- 1,00 kW
D - palnik średni,
obciążenie cieplne - 1,60 kW
PŁYTA ROBOCZA KUCHNI 2+2-PALNIKOWEJ (rys. 3A)
A - palnik duży,
obciążenie cieplne - 2,50 kW
B - palnik średni,
obciążenie cieplne - 1,60 kW
C - płytka grzejna
145 o mocy
- 1,00 kW
D - płytka grzejna 180 o mocy
- 1,50 kW lub 2,0 kW
PŁYTA ROBOCZA KUCHNI 4-PALNIKOWEJ (rys. 3B)
- wyposażona w palniki SABAF II
A - palnik duży,
obciążenie cieplne
B - palnik średni,
obciążenie cieplne
C - palnik średni,
obciążenie cieplne
D - palnik pomocniczy,
obciążenie cieplne
- 2,50 kW
- 1,60 kW
- 1,60 kW
- 0,90 kW
5
PIEKARNIK
Kuchnie mogą być wyposażone w piekarnik:
O gazowy o obciążeniu
cieplnym
- 3,20 kW
O elektryczny:
– konwencjonalny
o mocy max
– wielofunkcyjny
o mocy max
– wielofunkcyjny
o mocy max
- 2,20 kW
- 2,20 kW
- 3,10 kW
DANE TECHNICZNE
Wymiary gabarytowe kuchni (rys.4)
A
B
C
D
–
–
–
–
wysokość
- 850 mm
szerokość
- 500 mm
głębokość
- 605 mm
głębokość z otwartymi drzwiami: - 1050 mm
Piekarnik (wymiary)
gazowy
wysokość:
szerokość:
głębokość:
pojemność użytkowa:
elektryczny
300 mm
380 mm
430 mm
42 l
330 mm
380 mm
410 mm
54 l
Masa kuchni - ca 52 kg
6
2. UŻYTKOWANIE
Prosimy o szczegółowe zapoznanie się z treścią instrukcji obsługi i postępowanie z
zawartymi w niej wskazówkami.
Uwaga: Mamy do czynienia z gazem. Dlatego kuchnia powinna być podłączona
do instalacji gazowej do takiego rodzaju gazu do jakiego została fabrycznie przystosowana. Informacja o rodzaju gazu do jakiego przystosowana jest kuchnia
przez fabrykę, znajduje się na tabliczce znamionowej. Kuchnia powinna być podłączona wyłącznie przez instalatora posiadającego stosowne uprawnienia i tylko on posiada wyłączne prawo dostosowania kuchni do innego rodzaju gazu.
PIERWSZE UŻYTKOWANIE
Przed przystąpieniem do pierwszego użytkowania należy:
• ZAPOZNAĆ SIĘ z instrukcją i warunkami bezpieczeństwa obsługi.
• USUNĄĆ elementy opakowania, opróżnić szufladę, wyczyścić komorę piekarnika
celem usunięcia środków konserwujących.
• SPRAWDZIĆ skuteczność działania zaworów (instalacji i kuchni) oraz pozostałych
elementów sterowania.
• WYGRZAĆ piekarnik (w temp. 250°C, ok. 30 min.), usunąć zabrudzenia i
dokładnie umyć,
•
WYKONAĆ czynności obsługowe tylko przy sprawnie działającej wentylacji.
7
WARUNKI BEZPIECZEŃSTWA
!
Prosimy o zwracanie uwagi na dzieci w czasie użytkowania kuchni, ponieważ dzieci nie znają zasad obsługi kuchni. Szczególnie gorące palniki nawierzchniowe, komora piekarnika, ruszta, szyba drzwi, ustawione naczynia
z gorącymi płynami mogą być przyczyną poparzenia dziecka.
!
Należy uważać, żeby elektryczny przewód przyłączeniowy zmechanizowanego sprzętu, np. miksera nie dotykał gorących części kuchni.
!
Do szuflady nie wkładać materiałów łatwo palnych, ponieważ w czasie użytkowania piekarnika mogą się zapalić.
!
Nie należy pozostawiać kuchni bez nadzoru podczas smażenia. Oleje i tłuszcze mogą się zapalić z powodu przegrzania.
!
Uważać na moment zagotowania, by nie zalać palnika.
!
Jeżeli nastąpi uszkodzenie kuchni, to można ją ponownie używać po usunięciu wady przez fachowca.
!
Nie otwierać kurka na przyłączu gazu lub zaworu na butli bez uprzedniego
sprawdzenia, czy wszystkie kurki są zamknięte.
!
Nie dopuszczać do zalewania palników oraz ich zanieczyszczenia. Zabrudzone oczyścić i wysuszyć natychmiast po wystudzeniu.
!
Nie wolno stawiać naczyń bezpośrednio na palnikach.
!
Nie ustawiać naczyń na ruszcie nad jednym palnikiem o masie większej niż
10 kg, a naczyń o łącznej masie powyżej 40 kg na całym ruszcie.
!
Nie uderzać w pokrętła i palniki.
!
Nie stawiać przedmiotów o masie większej niż 15 kg na otwartych drzwiach
piekarnika.
!
Zabrania się dokonywania przeróbek i napraw kuchni przez osoby nie przeszkolone zawodowo.
!
Zabrania się otwierania kurków kuchni nie mając w ręce zapalonej zapałki
lub urządzenia do zapalania gazu.
!
Zabrania się gasić płomień palnika przez dmuchanie.
!
Zabrania się samowolnego dokonywania przeróbek kuchni na inny rodzaj
gazu, przenoszenia kuchni w inne miejsce oraz dokonywania zmian w instalacji zasilającej. Czynności te może wykonywać uprawniony instalator.
!
Nie dopuszczać do kuchni małych dzieci oraz osób nie zapoznanych z instrukcją użytkowania kuchni.
!
W RAZIE PODEJRZENIA ULATNIANIA SIĘ GAZU NIE WOLNO:
zapalać zapałek, palić papierosów, włączać i wyłączać odbiorników elektrycznych (dzwonek lub włącznik oświetlenia) oraz używać innych urządzeń elektrycznych i mechanicznych powodujących powstawanie iskry elektrycznej lub udarowej. W takim przypadku należy natychmiast zamknąć
8
zawór na butli z gazem lub kurek odcinający instalację gazową i przewietrzyć pomieszczenie, a następnie wezwać osobę uprawnioną do usunięcia
przyczyny.
!
W każdej sytuacji spowodowanej usterką techniczną należy bezwzględnie
odłączyć zasilanie elektryczne kuchni (stosując powyższą zasadę) i zgłosić usterkę do naprawy.
!
Nie wolno przyłączyć do instalacji gazowej żadnych przewodów uziemiających, np. radioodbiorników.
!
W przypadku zapalenia się gazu uchodzącego z nieszczelnej instalacji należy natychmiast zamknąć dopływ gazu przy pomocy zaworu odcinającego.
!
W przypadku zapalenia się gazu uchodzącego z nieszczelnego zaworu butli gazowej należy: na butlę zarzucić mokry koc, w celu ostudzenia butli
zakręcić zawór na butli. Po ostudzeniu należy butlę wynieść na otwartą
przestrzeń. Zabrania się powtórnej eksploatacji uszkodzonej butli.
!
W przypadku kilkudniowej przerwy w użytkowaniu kuchni należy zamknąć
zawór główny na instalacji gazowej, natomiast przy korzystaniu z butli gazowej po każdorazowym użytkowaniu.
!
Podczas użytkowania kuchni należy zwrócić uwagę na dobre przewietrzenie
pomieszczenia. Naturalne otwory wentylacyjne należy pozostawić otwarte.
!
Podczas użytkowania kuchni w pomieszczeniu następuje wzrost temperatury i wilgotności.
!
Używanie w kuchni opiekacza powoduje wytworzenie wysokiej temperatury. Należy zwrócić uwagę, aby dzieci nie miały dostępu do otwartych drzwi.
Kuchnia została wykonana z odpowiednich materiałów nadających sie
do ponownego wykorzystania. Przy złomowaniu starej kuchni, należy
postępować według lokalnych przepisów dotyczących pozbywania się
odpadów i śmieci. Zawsze należy doprowadzić kuchnię do stanu nieprzydatności, odcinając kabel elektryczny.
Wszystkie materiały zastosowane do opakowania są nieszkodliwe dla środowiska
naturalnego, w 100% nadają się do odzysku i oznakowano je odpowiednim symbolem.
Uwaga!Materiały opakowaniowe(woreczki polietylenowe, kawałki styropianu itp.) należy w trakcie rozpakowywania trzymać z dala od dzieci. Niepotrzebne fragmenty
opakowania należy utylizować.
9
USTAWIENIE KUCHNI
•
Pomieszczenie kuchenne powinno
posiadać sprawną wentylację, a ustawienie kuchni powinno gwarantować
swobodny dostęp do użytkownika do
wszystkich elementów sterowania.
• Kuchnia gazowa pod względem ochrony przed przegrzaniem otaczających
powierzchni jest przyrządem klasy X i
jako taka może być zabudowana w ciągu meblowym tylko do wysokości płyty
roboczej, tj. 850 mm od posadzki. Zabudowa powyżej tego poziomu jest zabroniona.
• Odległość pomiędzy palnikami nawierzchniowymi, a okapem nadkuchennym powinna wynosić min. 650 mm.
Okap należy - w przypadku braku w
pomieszczeniu zblokowanej wentylacji nawiewno-wywiewnej - używać jako
pochłaniacz.
UWAGA: Kuchnia zabudowana w klasie
X(PN-92/E-08208/01) i nie może być zabudowana wysokim meblem. Jednak w
każdym przypadku meble do zabudowy
muszą mieć okładzinę oraz klej do jej
przyklejania odporny na temperaturę100°C. Niespełnienie tego warunku
może spowodować zdeformowanie powierzchni lub odklejenia okładziny. Jeżeli nie mamy pewności co do odporności termicznej mebli, kuchnię należy
zabudować meblami zachowując odstęp ok. 2 cm.
Przykład ustawienia kuchni (rys. 5)
• Modele kuchni o mocy całkowitej do
3,5 kW wyposażone są w sznur przyłączeniowy o długości około 1,5 m z
wtyczką ze stykiem ochronnym.
• Gniazdo przyłączeniowe instalacji elektrycznej musi być wyposażone w bolec ochronny i nie może znajdować się
nad kuchnią. Po ustawieniu kuchni wymaga się, aby gniazdo przyłączeniowe instalacji elektrycznej było dostępne dla użytkownika. Gniazdo przyłączeniowe winno znajdować się na zaznaczonym polu wg rys. 5.
UŻYTKOWANIE PALNIKÓW
PALNIKI NAWIERZCHNIOWE
Rozmieszczenie palników oraz pokręteł sterujących ich pracą przedstawiono na rys. 6.
ZAPALANIE PALNIKÓW BEZ ZAPALACZA (rys. 7)
Czynności:
• zapalić zapałkę,
• wcisnąć pokrętło do wyczuwalnego
oporu i przekręcić w lewo do pozycji
„duży płomień” ,
• zapalić gaz zapałką,
• ustawić płomień (np. „oszczędny”) ,
• wyłączyć palnik po zakończeniu gotowania przekręcając pokrętło w prawo
(poz. wyłączony).
10
OBSŁUGA KUCHNI Z ZAPALACZEM
ISKROWYM (rys. 8)
Czynności:
• nacisnąć przycisk zapalacza iskrowego oznaczonego
,
• pozostałe czynności jak dla kuchni bez
zapalacza
ZAPALANIE PALNIKÓW NAWIERZCHNIOWYCH ZAPALACZEM SPRZĘGNIĘTYM Z POKRĘTŁEM
UWAGA! W kuchniach wyposażonych
w zapalacz sprzęgnięty z pokrętłem,
zapalanie następuje poprzez przyciśnięcie pokrętła sterującego wybranym palnikiem.
Czynności:
• wcisnąć pokrętło kurka wybranego palnika do wyczuwalnego oporu i przekręcić w lewo do pozycji „duży płomień” ,
• przytrzymać do czasu zapalenia gazu,
• po zapaleniu palnika zwolnić nacisk na
pokrętło i ustawić wymaganą wielkość
płomienia.
UWAGA! W modelach kuchni wyposażonych w zabezpieczenie przeciwwypływowe palników nawierzchniowych należy podczas czynności zapalania przytrzymać przez ok. 10 sek. wciśnięte do oporu pokrętło w pozycji „duży płomień”
celem zadziałania zabezpieczenia.
DOBÓR PŁOMIENIA
Dobór wielkości płomienia zależy od ustawienia pozycji pokrętła palnika.
duży płomień
mały płomień (czytaj „oszczędny”)
O palnik zgaszony (przepływ gazu zamknięty)
Na przykładzie obsługi palnika „C” pokazano prawidłową obsługę polegającą na doborze płomienia (rys. 9).
W zależności od potrzeb można płynnie ustawić wielkość płomienia.
Uwaga! Zabrania się regulacji płomienia w zakresie między pozycją palnik zgaszony O i pozycją duży płomień .
11
DOBÓR NACZYNIA (rys. 10)
Należy zwrócić uwagę, żeby średnica dna
naczynia była zawsze większa od korony
płomienia palnika, a samo naczynie było
przykryte pokrywką. Zaleca się, aby średnica garnka była około 2,5 - 3 razy większa od średnicy palnika, tzn. dla palnika:
• pomocniczego - naczynie o średnicy
od 90 do 150 mm,
• średniego - naczynie o średnicy od
160 do 220 mm,
• dużego - naczynie o średnicy od 200
do 240 mm, a wysokość garnka nie
powinna być większa od jego średnicy.
UŻYTKOWANIE PŁYTKI GRZEJNEJ
(rys. 11)
Jak oszczędzać energię?
Dobrze dobrany garnek oszczędza energię. Garnek powinien posiadać grube, płaskie dno o średnicy równej średnicy płytki,
tj. 180 mm, gdyż wtedy jest najlepsze
przenoszenie ciepła (rys. 11 poz. A).
11
Jak tracimy energię?
Rys. 11, poz. B – zbyt mały garnek.
Rys. 11, poz. C – garnek ma wyoblone dno.
Rys. 11, poz. D –nieprawidłowo położona
pokrywka.
Tab. 1.
Położenie
pokrętła
3
Zwrócić uwagę na:
– czystość płytki - brudna płytka nie przenosi całej mocy,
– chroń płytkę przed korozją,
– wyłączaj płytkę przed zdjęciem garnka,
– nie zostawiaj na włączonej płytce naczyń z potrawami przygotowanymi na
tłuszczach, olejach bez dozoru, gorący tłuszcz ulega samozapaleniu.
–
–
•
2
•
1
•
0
Wyłączenie płytki nastąpi po ustawieniu pokrętła w poz. „0”.
Moc płytki można regulować stopniowo pokręcając pokrętłem w prawo lub
lewo. Włączenie płytki powoduje zapalenie się na tablicy rozdzielczej żółtej
lampki sygnalizacyjnej.
Przykładowy rodzaj czynności
Zagotowanie,
szybkie rozgrzanie, smażenie
Opiekanie mięsa, ryb
Wolne smażenie
Gotowanie większej
ilości potrawy, gotowanie zup
Gotowanie ziemniaków
Duszenie warzyw
Wyłączenie
dalszego gotowania powrócić do
poz. 1 i potem w zależności od potrzeb dobrać moc płytki (tablica 1).
Smażenie:
- dla rozgrzewania tłuszczu ustawić pokrętło w poz. 3, a następnie w zależności od potrzeb dobrać moc płytki.
Gotowanie:
– dla zagotowania potrawy pokrętło
ustawia się w poz. 3, a następnie dla
12
UŻYTKOWANIE PIEKARNIKA
Piekarniki w zależności od typu kuchni, realizują zróżnicowane funkcje robocze. W zależności od realizowanej funkcji roboczej można
korzystać z wyposażenia piekarnika, jak np.
rusztu i blachy, umieszczając je na odpowiednich poziomach roboczych komory piekarnika. Poziomy robocze piekarnika gazowego
oznaczono kolejno cyframi od do , a elektrycznego cyframi rzymskimi od I do IV.
Poziomy robocze piekarnika (rys. 12 i 12A))
12
GAZOWY PIEKARNIK
Uwaga! Wszystkie piekarniki są wyposażone w kurki gazowe z regulatorem temperatury i zabezpieczeniem przeciwwypływowym. W czasie zapalania piekarnika, jak w opisie poniżej, należy przytrzymać wciśnięte pokrętło około 10 sek. Jest
to czas niezbędny do nagrzania czujnika
i zadziałania zabezpieczenia. Jeżeli płomień zgaśnie czynności należy powtórzyć po upływie 3 sek. Jeżeli płomień nie
ulegnie zapaleniu w ciągu 10 sek. czyn- 12A
ność zapalania powtórzyć po ok. 1 min.,
tj. po przewietrzeniu piekarnika.
Dobór temperatury w piekarniku w zależności
od ustawienia pokrętła termoregulatora
(rys.13).
Piekarnik gazowy Tmax = 2550C
13
13
W celu włączenia piekarnika należy:
• zapalić zapałkę,
• wcisnąć pokrętło do oporu i przekręcić w lewo do pozycji odpowiednio wybranej temperatury,
• przyłożyć zapałkę do otworu zapłonowego (rys. 14) i przytrzymać wciśnięte pokrętło ok. 10 sek. od momentu
zapalenia gazu. Jeżeli płomień zgaśnie czynność powtórzyć po 1 min. ,
• obserwować płomień (wyraźnie
zmniejszenie płomienia oznacza
osiągnięcie żądanej temperatury piekarnika).
14
UWAGA! Regulacja temperatury jest
możliwa tylko przy zamkniętych
drzwiach piekarnika.
• Wyłączenie - przez obrót pokrętła w
prawo do oporu.
Użytkownik powinien wiedzieć, że:
•
•
•
zabezpieczenie przeciwwypływowe powoduje odcięcie dopływu gazu przy zaniku
płomienia w czasie do ok. 60 sek.,
w piekarnikach zawierających termoregulator, temperatura jest regulowana i utrzymywana samoczynnie,
po zapaleniu - palnik pracuje na pełną moc, aż do osiągnięcia nastawionej temperatury - po jej osiągnięciu termostat zmniejsza płomień - utrzymując nastawioną temperaturę.
OŚWIETLENIE PIEKARNIKA
Piekarniki posiadają oświetlenie elektryczne
•
włączenie następuje po naciśnięciu na tablicy rozdzielczej przycisku „oświetlenie”
14
ELEKTRYCZNY PIEKARNIK
KONWENCJONALNY
Sterowanie pracą tego piekarnika odbywa się przy pomocy jednego pokrętła, obsługującego przełącznik rodzaju pracy zespolony z regulatorem temperatury (rys. 15).
Sterowanie pracą piekarnika
-
oznaczenie możliwych położeń pokrętła sterowania
15
Oświetlenie komory
piekarnika
Stosować np. przy
myciu komory piekarnika
Włączony grzejnik
dolny i górny
Termoregulator umożliwia nastawy
temperatury w zakresie od 50 do 250°C
Włączony tylko
grzejnik górny
W tym położeniu pokrętła można
dopiekać wypieki od góry
Włączony tylko
grzejnik dolny
W tym położeniu pokrętła możliwe
jest przyrumienienie spodu wypieku
Włączony grzejnik
opiekacza. W kuchniach
posiadających rożen,
włączony również napęd
rożna
W tym położeniu pokrętła można prowadzić opiekanie na ruszcie lub na rożnie
UWAGA! Niektóre modele nie posiadają opiekacza i pozycja
jącym nie istnieje.
15
na pokrętle steru-
WŁĄCZENIE PIEKARNIKA
W celu włączenia piekarnika należy:
• ustalić wymagane warunki pracy piekarnika, temperaturę i sposób ogrzewania,
• ustawić pokrętło (rys. 15) w żądanej pozycji, pokręcając nim „w prawo”.
Uwaga! Włączenie piekarnika jest sygnalizowane zapaleniem się dwóch lampek
kontrolnych, żółtej i czerwonej. Świecenie lampki kontrolnej koloru żółtego sygnalizuje pracę piekarnika. Zgaśnięcie czerwonej lampki kontrolnej jest sygnałem
uzyskania przez piekarnik nastawionej temperatury. O ile przepisy kulinarne zalecają wkładanie potrawy do rozgrzanego piekarnika, należy to uczynić po pierwszym zgaśnięciu czerwonej lampki kontrolnej. Lampka kontrolna czerwona może
się również świecić w położeniu pokrętła „Oświetlenie komory piekarnika”, jednak w tym położeniu elementy grzejne są zawsze wyłączone.
WYŁĄCZENIE PIEKARNIKA
W celu wyłączenia piekarnika należy pokrętło ustawić w pozycji „0”, pokręcając nim w
„lewo”. Lampki sygnalizacyjne powinny zgasnąć.
ELEKTRYCZNY PIEKARNIK
WIELOFUNKCYJNY
Sterowanie pracą piekarnika odbywa się
przy pomocy:
• pokrętła „rodzaju pracy piekarnika”
(rys. 16 i rys. 16A),
• pokrętła „regulatora temperatury” (rys. 17).
UWAGA! Kuchnie wyposażone w programatory posiadają możliwość sterowania pracą piekarnika (programowania)
w cyklu automatycznym, półautomatycznym i ręcznym. .
16
OBSŁUGA PIEKARNIKA
WIELOFUNKCYJNEGO
Obsługa piekarnika polega na:
• wybraniu właściwej funkcji roboczej i
ustawieniu „pokrętła rodzaju pracy”
we właściwej pozycji roboczej (np. rys.
16 - „włączony termoobieg i grzałka
dolna”),
• ustawieniu „pokrętła regulatora temperatury” w pozycji odpowiadającej
żądanej temperaturze pracy piekarnika, np. 100°C (rys. 17),
• wyłączenie następuje poprzez ustawienie obu pokręteł w pozycji zerowej.
16A
17
16
FUNKCJE ROBOCZE PIEKARNIKA
Realizacja wybranych funkcji roboczych
piekarnika odbywa się przy pomocy „pokrętła rodzaju pracy”, oznaczonego na tablicy rozdzielczej symbolem
.
Oznakowanie pokrętła na jego obwodzie
odpowiada kolejnym funkcjom roboczym
realizowanym przez piekarnik.
Niezależne oświetlenie piekarnika
Poprzez ustawienie pokrętła w tej
pozycji, uzyskujemy oświetlenie
komory piekarnika.
18
Włączony termoobieg i grzejnik dolny
Przy tej pozycji pokrętła piekarnik
realizuje funkcję termoobiegu i włączonego grzejnika dolnego, co powoduje podwyższenie temperatury od spodu wypieku.
Włączony termoobieg
Ustawienie pokrętła w pozycji
„włączony termoobieg” pozwala
na realizację ogrzewania piekarnika w sposób wymuszony przy pomocy
termowentylatora, umieszczonego w centralnym miejscu tylnej ściany komory piekarnika. Korzystanie z tego sposobu
ogrzewania pozwala na równomierny
obieg ciepła (rys. 18) wokół potrawy
umieszczonej w piekarniku.
Włączony wentylator oraz opiekacz
(rys. 19)
Przy tej pozycji pokrętła piekarnik
realizuje funkcję opiekacza z wentylatorem. Wykorzystanie tej funkcji w praktyce pozwala na podniesienie walorów
smakowych potrawy.
Zaletą tego sposobu ogrzewania jest:
•
skrócenie czasu nagrzewania piekarnika i eliminacja czynności jego wstępnego nagrzewania,
• możliwość przygotowywania jednocześnie różnych potraw,
• zmniejszenie wypływu tłuszczu i soków
z potraw mięsnych, co powoduje polepszenie ich walorów smakowych,
• zmniejszenie stopnia zabrudzenia komory piekarnika.
Realizacja funkcji „termoobiegu” wymaga
nastawienia temperatury wypieku przy
pomocy termoregulatora.
Uwaga! W każdej pozycji „pokrętła rodzaju pracy”, w której działa wentylator termoobiegu, ustawienie pokrętła
regulatora temperatury w pozycji zerowej umożliwia wykorzystanie wentylatora do studzenia potrawy lub komory
piekarnika.
19
17
Włączony opiekacz
Ustawienie pokrętła w tej pozycji pozwala na opiekanie potraw
wyłącznie przy włączonym grzejniku opiekacza.
Opiekacz i grzejnik górny
(wzmocniony opiekacz) (rys. 20)
Włączenie funkcji „wzmocnionego opiekacza” pozwala na prowadzenie
opiekania przy jednocześnie włączonym
grzejniku górnym. Funkcja ta pozwala na
uzyskanie podwyższonej temperatury w
górnej przestrzeni roboczej piekarnika,
co powoduje mocniejsze przyrumienienie potrawy, pozwalając także na opiekanie większych jej porcji.
20
UWAGA! W kuchniach oznaczonych
Tc, nastawienie temperatury realizuje
się przy pomocy programatora elektronicznego (patrz str. 22).
Włączony grzejnik górny
Ustawienie pokrętła w tej pozycji pozwala na realizację nagrzewania piekarnika wyłącznie przy pomocy grzejnika górnego.
UŻYTKOWANIE OPIEKACZA
(o ile jest)
Proces opiekania następuje w wyniku
działania na potrawę promieni podczerwonych, emitowanych przez rozżarzony
grzejnik opiekacza. Opiekanie należy
prowadzić przy uchylonych drzwiach piekarnika z zastosowaniem osłony pokręteł sterowania (rys. 21).
1 - drzwi piekarnika
2 - osłona pokręteł
3 - zaczep osłony
Włączony grzejnik dolny
Przy tej pozycji pokrętła piekarnik realizuje ogrzewanie wyłącznie przy użyciu grzejnika dolnego.
Włączony grzejnik dolny
i górny
Ustawienie pokrętła w tej pozycji pozwala na realizację nagrzewania
piekarnika sposobem konwencjonalnym.
REGULACJA TEMPERATURY
Temperaturę nastawia się przy pomocy
pokrętła regulatora temperatury, oznaczonego na tablicy rozdzielczej symbolem T°C .
3
Przykład obsługi regulatora temperatury
przedstawiono na rys. 17.
2
1
Wyłączenie ogrzewania piekarnika następuje poprzez obrót pokrętła regulatora temperatury do pozycji zerowej.
21
18
Opiekacz elektryczny w kuchni
z piekarnikiem elektrycznym
W celu włączenia opiekacza w kuchni z
piekarnikiem elektrycznym należy:
•
ustawić pokrętło piekarnika w pozycji oznaczonej symbolem
lub
lub
.
•
wygrzewać piekarnik przez ok. 5 minut (przy zamkniętych drzwiach piekarnika).
21A
•
UWAGA! Dla kuchni z piekarnikiem
wielofunkcyjnym pokrętło termoregulatora należy ustawić w pozycji - maximum.
•
•
Opiekacz elektryczny
w kuchni gazowej
W kuchniach z piekarnikiem gazowym wyposażonym w opiekacz elektryczny, opiekacz włączać przyciskiem
(rys. 21A).
Wyłączenie następuje po wycisnięciu przycisku włącznika. W kuchniach wyposażonych w rożno wciśnięcie przycisku
powoduje jednoczesne z opiekaczem włączenie rożna obrotowego.
•
•
przed opiekaniem smarowanie potraw mięsnych i ryb niewielką ilością
oleju lub innego tłuszczu,
solenie porcji większych na krótko
przed opiekaniem, natomiast mniejszych bezpośrednio po opiekaniu,
odwrócić większą porcję na drugą
stronę po upływie połowy czasu opiekania.
UŻYTKOWANIE ROŻNA (o ile jest)
Rożen pozwala na obrotowe opiekanie
potraw w piekarniku. Służy głównie do
opiekania drobiu, szaszłyków, kiełbasek
itp. potraw. Włączenie i wyłączenie napędu rożna następuje jednocześnie z
włączeniem i wyłączeniem funkcji opiekania
lub
lub
Włożyć do piekarnika blachę z potrawą na właściwy poziom roboczy, a w
przypadku opiekania na ruszcie należy umieścić na poziomie bezpośrednio niższym (poniżej rusztu) blachę na ściekający tłuszcz.
Zamocować osłonę pokręteł i przymknąć drzwi piekarnika.
UWAGA! Rożno nie posiada oddzielnego pokrętła sterowania.
Podczas korzystania z funkcji
w
trakcie opiekania mogą występować
chwilowe zatrzymania silnika rożna lub
zmiany kierunku obracania. Powyższe
nie wpływa na funkcjonalność i jakość
opiekania.
UWAGA! W kuchniach wyposażonych
w programator, funkcje robocze i czas
opiekania należy ustawić zgodnie z
instrukcją obsługi programatora.
Zaleca się:
• ażeby grubość opiekanej porcji mięsa nie przekraczała 2-3 cm
19
PRZYGOTOWANIE DO OPIEKANIA
POTRAWY NA ROŻNIE
(rys. 22 i 23)
W tym celu należy:
• umieścić potrawę na pręcie rożna 1 i
unieruchomić ją przy pomocy widelców 2,
• wieszak 4 zawiesić w uchwycie (znajdującym się w przedniej części ściany górnej piekarnika)
• koniec pręta rożna 1 wsunąć w sprzęgło napędu 6, zwracając uwagę ażeby haczyk wieszaka znalazł się w rowku metalowej części uchwytu rożna
• wykręcić rękojeść 3,
• wsunąć blachę 5 na najniższy poziom
komory piekarnika i przymknąć jego
drzwi.
Uwaga! W kuchniach z piekarnikiem
wielofunkcyjnym wieszak 4 zastąpiono ramką rożna 7 wsuwaną w piekarnik na poziomie „III” (rys. 23)
22
23
20
WYPIEKI I PIECZENIE
Wskazówki praktyczne
O Niektóre wypieki należy wkładać do nagrzanego piekarnika. Dla przypomnienia
O
O
O
O
O
O
informujemy, że piekarnik osiąga właściwą temperaturę w momencie, gdy
zgaśnie czerwona lampka kontrolna.
Wstępne nagrzewanie piekarnika należy stosować ostrożnie, wyłącznie przy
ciastach ciężkich o dosyć dużej masie wsadu, słabo rosnących. Ciasta szybko
rosnące należy wkładać do słabo nagrzanego piekarnika.
Przy wyłączeniu piekarnika zaleca się sprawdzać jakość wypieku przy pomocy
drewnianego patyczka (przy prawidłowym wypieku po nakłuciu ciasta powinien
on być suchy i czysty). Wypieki należy pozostawić w piekarniku ok. 5 minut (po
jego wyłączeniu).
Blachę z wypiekiem łatwiej wyjąć przy jej lekkim uniesieniu na prowadnicy
piekarnika, szczególnie w piekarniku z prowadnicami drucianymi.
Przykładowe parametry wypieków stosowane przy piekarniku gazowym
przedstawiono w tablicy 2, a dla piekarnika elektrycznego w tabelach 3 i 4.
Poziom piekarnika, na którym ustawiono foremkę z ciastem, można korygować:
- w przypadku, gdy ciasto jest nie dopieczone od góry można przestawić
foremkę na wyższy poziom lub włączyć funkcję
- dopiekania grzałką górną,
- w przypadku, gdy ciasto jest nie dopieczone od dołu można foremkę
przestawić na niższy poziom lub włączyć funkcję
- dopiekanie grzałką dolną.
Pieczenie na termoobiegu nie wymaga wstępnego nagrzewania piekarnika.
Uwaga!
Producent zaleca prowadzenie wypieków na blachach, stanowiących wyposażenie fabryczne kuchni.
Wypieki można prowadzić również w foremkach handlowych i blaszkach, które
należy ustawić na drabince suszarniczej. W tym przypadku zaleca się używanie
blaszek lub form według poniższych zasad:
O W PIEKARNIKACH ELEKTRYCZNYCH należy stosować blachy czarne lub
powlekane w kolorze czarnym, które powinny być wkładane w poprzek
piekarnika. Nie należy stosować form i blach o powierzchniach jasnych i
błyszczących gdyż powodują one odbicie promieniowania cieplnego, co może
być przyczyną nie dopiekania spodu ciasta.
O W PIEKARNIKACH GAZOWYCH należy stosować blachy aluminiowe lub z
powłokami w kolorze srebrnym, które powinny mieścić się w obrysie drabinki
piekarnika. Blachy do ciasteczek lub foremki handlowe należy ustawiać
symetrycznie na środku drabinki suszarniczej.
21
Parametry wypieków z wykorzystaniem piekarnika gazowego
TABLICA 2
Rodzaj wypieku
Temperatura
Temperatura
Czas pieczewstepnego napieczenia
nia min.
grzania piekarnika
°C
Tort owocowy
Babka piaskowa
Biszkopt
Ciastka
Ciasto drożdżowe
Ciasto półkruche
Ciasto kruche
Ciasto dmuchane ptysiowe
Ciasto francuskie
Poziom od
dołu
170
170
170
180
180
200
220
160
150-160
150-160
170
180
180
200
60-70
20-40
20-30
30-50
40-50
40-60
25-40
2
2-3
2-3
3
3
3
3
220
230-250
200
200-220
15-20
15-20
2
3
Parametry wypieków z wykorzystaniem piekarnika elektrycznego i nagrzewania
konwencjonalnego.
TABLICA 3
Rodzaj wypieku
Poziom od dołu
Temperatura °C
Czas pieczenia
min.
Wypieki w formach, formy prostokątne umieszczać w poprzek piekarnika
Bezy
Babka piaskowa
Babka drożdżowa
Tort
Biszkopt
Spód pod owoce
na kruchym cieście
2-3
1-2
1-2
1-2
1-2
1-2
80-100
160-180
170-180
160-180
160-180
rozgrzany
piekarnik 200220
60-70
40-70
50-60
30-50
30-60
30-60
170-190
200-225
170-190
170-190
30-40
30-40
30-50
20-35
Wypieki na blaszkach z wyposażenia
Chałka drożdżowa
Klery
Placek z owocami
Placek z kruszonką
2-3
2-3
2-3
2-3
22
W piekarniku elektrycznym i przy wykorzystaniu termoobiegu nie jest wymagane
wstępne nagrzewanie komory piekarnika. Zalecane temperatury i czas wypieku przedstawiono w tablicy 4.
Parametry wypieków w piekamiku elektrycznym z wykorzystaniem termoobiegu
TABLICA 4.
Rodzaj wypieku
Temperatura °C
Czas pieczenia
min.
Wypieki w formach (formy prostokątne umieszczać w poprzek piekarnika)
Bezy
Babka piaskowa
Babka drożdżowa
Tort
80
150
150
150
60-70
65-70
60-70
25-35
150
150
150
150
40-45
20-30
40-55
30-40
Wypieki na blaszkach z wyposażenia
Ciasto drożdżowe
Placek z kruszonką
Placek z owocami
Biszkopt
Przy wypieku ciast z wykorzystaniem termoobiegu zalecamy wprowadzenie wypieku
na poziomie 3 od dołu.
23
SMAŻENIE I DUSZENIE MIĘS W PIEKARNIKU
Zaleca się:
O Smażenie lub duszenie w piekarniku potraw o masie powyżej 1 kg. Mniejsze
porcje należy przygotowywać na płytkach grzejnych.
O Przy smażeniu mięs na ruszcie zaleca się umieszczenie na najniższym poziomie
roboczym (pod rusztem z potrawą) blachy do pieczenia mięs zawierającej
niewielką ilość wody.
O Do smażenia potraw używać naczyń z uchwytami, odpornymi na działanie wysokich
temperatur. Praktyczne przykłady doboru warunków smażenia i duszenia potraw w
piekarniku gazowym, jak i elektrycznym przedstawiono w tablicy 5 i 6.
Zalecane temperatury i czas smażenia w piekarniku gazowym, jak i elektrycznym
z nagrzewaniem konwencjonalnym
TABLICA 5
Rodzaj mięsa
Poziom
roboczy
Zalecenia
Wołowina duszona
Roastbeef krwisty rozgrzany piekarnik
soczysty rozgrzany piekarnik
przypieczony rozgrzany piekarnik
Mięso wieprzowe rozgrzany piekarnik
Cielęcina
Baranina
Dziczyzna rozgrzany piekarnik
Kurczaki
Kaczki
Gęsi
Duszone
Czas
min.
Temperatura
°C
2
3
3
3
2
2
2
2
2
2
2
2
120-150
5-6
6-8
10-11
30-120
45-120
90-120
60-110
45-60
60-90
150-360
45-60
225-250
225-250
225-250
225-250
150-170
150-170
150-170
170-190
160-180
200-220
160-180
210-225
UWAGA! Przedstawione w tablicy 6 zalecenia dotyczą porcji o masie 1 kg.
Zalecane temperatury i czas smażenia w piekarniku elektrycznym dla
termoobiegu
TABLICA 6
Rodzaj mięsa
Kurczaki
Dziczyzna
Cielęcina
Wieprzowina
Wołowina
Gęś, kaczka
Porcja
Temperatura °C
Czas min.
1
1-1,5
1
1
1
1
180
160
160
175
160
175
50-60
120-140
100-140
110-120
120-150
wg masy
UWAGA! Przedstawione parametry dotyczą smażenia na ruszcie. W przypadku
stosowania naczyń zamkniętych temperaturę należy ustawić na 200°C.
24
OPIEKANIE NA RUSZCIE
Przypomina się że, porcje mięsa lub ryb poddawane opiekaniu, należy odwrócić na
drugą stronę po upływie połowy czasu przeznaczonego na opiekanie. Zalecane
parametry opiekania przedstawiono w tablicy 7B.
Zalecane temperatury wewnątrz potrawy przy smażeniu z wykorzystaniem sondy do pomiaru temperatury wewnątrz potrawy.
TABLICA 7A
Rodzaj funkcji piekarnika
Termoobieg
Rodzaj
potrawy
Grzejnik górny i dolny
T
emperatura
z grzejnikiem dolnym
Powewnątrz
TemperaTemperaziom
potrawy
OrientaOrientatura
od dołu tura we- cyjny czas
°C
cyjny czas
wnątrz piewewnątrz
karnika °C
Wieprzowina
Dziczyzna
Wołowina
Cielęcina
P i e c z e ń
rzymska
Ryby
(min.)
80-90
80-85
80-95
85-90
80-85
2
2
2
2
2
210-230
210-250
210-230
210-230
210-220
90-120
100-120
100-150
90-140
90-110
80-85
2
210-220
45-60
25
piekarnika °C
(min.)
160-180
160-175
160-180
160-175
160-175
90-145
100-120
120-160
90-140
90-110
160-175
45-60
Parametry opiekania
TABLICA 7B
Rodzaj
potrawy
Poziom
od dołu
Kotlet wieprzowy
Sznycel wieprzowy
Sztuka mięsa wołowego
Kiełbaski
Szaszłyk
Stek wołowy
Sztuka mięsa wołowego
Kotlet cielęcy
Stek cielęcy
Kotlet barani
Kurczak połówka
Ryby
Filet
Pstrągi
Tosty
Tosty z obkładem
4
3
3
4
4
4
3
4
4
4
2-3
4
4
4
4
3
Czas opiekania (min.)
1 strona
2 strona
8-10
8-10
10-12
8-10
7-8
6-7
10-12
8-10
6-7
8-10
25-30
6-7
4-7
4-7
2-3
6-8
6-8
6-8
6-8
6-8
5-6
5-6
10-12
6-8
5-6
6-8
25-30
4-5
6
6
2-3
UWAGA! Parametry dotyczące wypieków i pieczeni, przedstawione w niniejszym
rozdziale, należy skorygować opierając się na doświadczeniach własnych.
UWAGA: W przypadku pieczenia z wykorzystaniem piekarnika konwencjonalnego, mięso wkładamy do rozgrzanego piekarnika (po pierwszym włączeniu lampki), przy pieczeniu z wykorzystaniem piekarnika z nawiewem rozgrzew nie jest
wymagany.
W połowie przewidzianego czasu wskazane jest mięso obrócić na drugą stronę,
w trakcie pieczenia mięso polewać sosem z pieczenia.
Mięso na drabinie suszarniczej 2p. od dołu, pod spodem miska głęboka z wodą (1
dm3) w trakcie pieczenia uzupełniać wyparowaną wodę (wodę dolewać do miski
- nie polewać nią mięsa).
Masa mięsa od 1 kg wzwyż.
Nie zaleca sie stosować termosondy w przypadku smażenia mięsa z kością oraz
drobiu.
-
Korzystne jest pieczenie większych kawałków mięsa.
Przy określaniu parametrów zawartych w tabeli 7A brano mięso o temperaturze początkowej mięsa 10°C.
Zaleca się, aby mięso po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku na 1015 minut.
26
POSTĘPOWANIE W SYTUACJACH ZAGROŻENIA WYPŁYWU NIE SPALONEGO GAZU
ZAPALACZ GAZU, pomimo kolejnych
prób nie zapala palnika:
O sprawdź czy przeskakuje iskra,
O sprawdź bezpieczniki instalacji domowej,
O JEŻELI DALEJ NIE ZAPALA?
ZGŁOŚ NAPRAWĘ! Bardzo ważne
dla prawidłowego działania zapalacza jest utrzymanie we wzorowej czystości iskrowników (świeczek zapalacza). Po zabrudzonym, tłustym,
mokrym iskrowniku iskra spływa do
płyty podpalnikowej, a nie przeskakuje do palnika pomimo, że wszystkie elementy układu zapalania są
sprawne.
W KAŻDEJ SYTUACJI ZAGROŻENIA
NALEŻY!
Wyłączyć zawór odcinający instalację
gazową: (patrz rys. 43, poz. B)
O wyłączyć palniki,
O przewietrzyć pomieszczenie kuchenne,
O wyjąć z gniazda wtyczkę przewodu
elektrycznego kuchni,
O zgłosić naprawę w punkcie usługowym lub do instalatora gazowego posiadającego stosowne uprawnienia,
O wyłączyć kuchnię gazową z użytkowania do czasu usunięcia usterki.
UWAGA! Niektóre, proste usterki eksploatacyjne może usunąć sam użytkownik, postępując zgodnie z zaleceniami instrukcji.
OŚWIETLENIE PIEKARNIKA nie działa:
O należy wyjąć z gniazda przewód elek-
PALNIK NAWIERZCHNIOWY nie zapala się, czuć ulatniający się gaz:
O zamknąć zawór odcinający dopływ gazu
z instalacji zasilającej,
O zamknąć kurki palników,
O przewietrzyć pomieszczenie,
O wyjąć palnik,
O oczyścić i przedmuchać otwory płomieniowe,
O założyć palnik,
O ponowić próbę zapalenia palnika.
tryczny kuchenki,
O sprawdzić bezpieczniki instalacji do-
mowej, a przepalone wymienić,
O wykręcić klosz lampy oświetlenia pie-
karnika, sprawdzić żarówkę lampki,
przepaloną wymienić na sprawną,
patrz rys. 44 (E14 25 W 300 °C
~230V),
O ponowić próbę włączenia.
NIE ŚWIECI SIĘ? ZGŁOŚ NAPRAWĘ!
NIE PALI SIĘ? ZGŁOŚ NAPRAWĘ!
1 - zawór odcinający instalacji
B
gazowej
2 - instalacja gazowa
A - zawór „włączony”
B - zawór „wyłączony”
A
43
27
3. OBSŁUGA
Właściwa dbałość o bieżące utrzymanie
kuchni w czystości ma bezpośredni wpływ
na bezpieczeństwo użytkownika. Warunki
gwarancji uwzględniają dbałość użytkownika o należytą czystość i konserwację
urządzenia.
1 - klosz lampy
2 - żarówka
3 - gniazdo ceramiczne
CZYNNOŚCI BIEŻĄCE
Do użytkownika należy:
O PRZESTRZEGANIE OGÓLNEJ CZYSTOŚCI
kuchni gazowej, utrzymanie bieżącej
czystości otoczenia kuchni, naczyń i
procesu gotowania potraw.
44
UWAGA! Przed rozpoczęciem czyszczenia kuchnię należy wyłączyć i poczekać do wystygnięcia. Należy wyjąć
z gniazda przewód elektryczny zasilania kuchni.
O CZYSZCZENIE PALNIKÓW, RUSZ-
TU, PŁYTY PODPALNIKOWEJ,
OBUDOWY KUCHNI
W przypadku zanieczyszczenia palników i rusztu, należy te elementy wyposażenia zdjąć z kuchni i umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem środków zmywających tłuszcze i brud. Następnie
należy je wytrzeć. Po zdjęciu rusztu dokładnie umyć płytę podpalnikową i wytrzeć suchą i miękką ściereczką.
Do zmywania powierzchni emaliowanych używać płynów o działaniu delikatnym. Nie należy używać środków
mogących rysować powierzchnię.
Szczególną czystość należy zachować
przy otworach płomieniowych pierścieni podkołpakowych (patrz rys. 45, 45 A).
Otwory dysz palników (patrz rys. 45,
45 A) przeczyścić, używając do przetykania cienkiego drutu miedzianego.
Nie należy używać drutu stalowego,
rozwiercać otworów itp.
45
PALNIK NAWIERZCHNIOWY
rys. 45, 45 A
1 - kołpak
2 - pierścień podkołpakowy
3 - kielich
4 - kadłub palnika
5 - dysza
1
3
45A
28
4
5
O CZYSZCZENIE KOMORY PIEKARNIKA
Jeśli resztki potraw są małe, to proces można skrócić.
Uwaga! Ponieważ proces samoczyszczenia wiąże się ze zużyciem energii,
należy przed każdym czyszczeniem
sprawdzić wielkość zabrudzenia. Po
stwierdzeniu obniżenia własności samoczyszczących wkładek można je
wymienić na nowe. Wkładki można
zakupić w punktach serwisowych lub
w handlu. W przypadku wybrania tradycyjnej metody czyszczenia należy
pamiętać o tym, że emalia samoczyszcząca jest wrażliwa na ścieranie i do
czyszczenia nie należy używać żrących środków czyszczących, ani twardych ściereczek.
Komora piekarnika jest pokryta emalią ceramiczną i należy ją myć podobnie jak płytę podpalnikową i obudowę.
W przypadku zabrudzenia klosza
lampki oświetleniowej piekarnika,
należy klosz wyjąć, wymyć i wytrzeć
do sucha (rys. 44).
Uwaga:
O Kuchnie oznaczone literą D na końcu
typu zostały wyposażone w łatwo wyjmowane prowadnice druciane wkładów piekarnika. W celu ich demontażu do mycia należy odkręcić wkręt na
bocznej ścianie piekarnika i wyjąć
prowadnicę. Po umyciu prowadnic
należy umieścić je w otworach osadnych piekarnika i zabezpieczyć je
uprzednio wykręconymi wkrętami.
O Kuchnie oznaczone literami Dp posiadają nierdzewne wysuwane prowadnice układów, przymocowane do prowadnic drucianych. Prowadnice należy wyjmować i myć wraz z prowadnicami drucianymi. Przed umieszczeniem na nich
blach należy je wysunąć (jeśli piekarnik jest nagrzany prowadnice należy
wysunąć zaczepiając tylną krawędzią
blach o zderzaki znajdujące się w
przedniej części wysuwanych prowadnic) i następnie wsunąć wraz z blachą.
O Kuchnie oznaczone literą K w typie
zostały wyposażone we wkładki pokryte specjalną emalią samoczyszczącą.
Emalia ta powoduje, że zabrudzenia
tłuszczem lub resztkami potraw mogą
zostać samoczynnie usunięte pod
warunkiem, że nie są one zasuszone lub przypalone (resztki pożywienia i tłuszczu należy jak najszybciej
oddzielić, gdy jeszcze nie są zasuszone i przypieczone, wówczas uniknie
się długiego samoczyszczenia piekarnika). Aby dokonać samoczyszczenia piekarnika należy włączyć go
na 1 godzinę ustawiając temp. 250 °C.
O PŁYTKI
GRZEJNE
Zabrudzenie, np. spalone resztki potraw z powierzchni płytek, usuwamy
miękką szmatką (czarnej nawierzchni płytek nie wolno niczym myć i szorować).
Natomiast niklowane pierścienie
ozdobne myjemy przy użyciu płynu do
mycia naczyń lub delikatnych płynnych
środków do szorowania. Powierzchnię
płytek od czasu do czasu przecieramy olejem wazelinowym lub silikonowym. Nie wolno używać do tego celu
tłuszczów zwierzęcych i roślinnych, takich jak: masło, smalec, olej itp.
O
SZUFLADA
Szuflada służy do przechowywania
wyposażenia kuchennego. Nie należy
przechowywać w niej materiałów
łatwopalnych. Wyjęcie szuflady
ułatwia dostęp do przestrzeni pod
kuchnią i czyszczenia podłogi.
Do czyszczenia szufladę 1 można wyjąć, pamiętając o ponownym, dokładnym osadzeniu jej nosków 2 w ślizgaczach prowadnic 3 (patrz rys. 46).
W przypadku szuflady posiadającej
prowadnice na rolkach należy pamiętać przy wkładaniu szuflady 1 o prawidłowym osadzeniu rolek 2 w prowadnicach (rys. 46A).
29
2
46
3
46A
1
UWAGA! Zabrania się wkładania do szuflady przedmiotów o temp. powyżej 75 °C.
O W kuchniach posiadających wyjmowalne drzwi - dla uzyskania lepszego dostępu do komory piekarnika oraz w celu
wyczyszczenia możliwe jest wyjęcie
drzwi 1 z kuchni (rys. 46A). W tym celu
kołki blokujące 2 (będące na wyposażeniu kuchni) należy włożyć w otwór 3
zawiasu drzwi 4, przy max. otwartych
drzwiach 1. Następnie przymykamy
drzwi do wyczuwalnego oporu, tj. do
położenia drzwi ~15° jak na rys. 46 B.
Drzwi lekko unieść i wyjąć w kierunku
do przodu pod kątem 45° od poziomu.
W celu zamontowania drzwi w kuchni
postępuje się w sposób odwrotny.
46B
UWAGA
Należy pamiętać o wyjęciu kołków blokujących po wykonaniu czynności
montażowych drzwi. Włożone kołki
blokujące w otwór w zawiasie uniemożliwią całkowite zamknięcie drzwi,
a w przypadku użycia siły uszkodzenie elementów kuchni.
30
UWAGA! Do czyszczenia i konserwacji frontów szklanych nie używać środków
czyszczących zawierającychb materiały ścierne.
UWAGA! Zabrania się wkładania do szuflady przedmiotów o temp. powyżej 75°C.
UWAGA! Przed rozpoczęciem czyszczenia kuchnię należy wyłączyć i poczekać
do wystygnięcia. Należy wyjąć z gniazda przewód elektryczny zasilania kuchni.
UWAGA! Elementy palnika muszą być zawsze suche. Cząstki wody mogą zahamować wypływ gazu i powodować złe palenie się palnika.
UWAGA! W przypadku zabrudzenia klosza lampki oświetleniowej piekarnika należy klosz wyjąć, wymyć i wytrzeć do sucha, (rys. 44)
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA PŁYTY ROBOCZEJ Z BLACHY NIERDZEWNEJ
OKuchnia z płytą nierdzewną wymaga wstępnego, dokładnego umycia płyty roboczej przed rozpoczęciem eksploatacji. Należy szczególną uwage zwrócić na usunięcie resztek kleju z folii zdejmowanej z blach przy montażu względnie taśmy klejącej
zakładanej przy pakowaniu kuchni.
OPłytę należy czyścić regularnie po każdorazowym użyciu. Nie należy dopuszczać do
silnego zabrudzenia płyty roboczej, a w szczególności do przypaleń pochodzących z
wykipin.
ONie należy używać środków czyszczących o silnym działaniu ściernym. Zaleca się
używanie do mycia wstępnego i bieżącego środka typu Stahl-Fix.
Do mycia i czyszczenia stosować miękkie i delikatne ściereczki, dobrze pochłaniające wilgoć.
PRZEGLĄDY OKRESOWE
Poza bieżącymi czynnościami konserwacyjnymi do użytkownika należy:
O OKRESOWA KONTROLA I KONSERWACJA ELEMENTÓW I ZESPOŁÓW KUCHNI
Po okresie gwarancji raz na dwa lata, należy zlecić dokonanie przeglądu technicznego serwisowi.
O USUNIĘCIE STWIERDZONYCH USTEREK I REGULACJA MECHANIZMÓW
Wszelkie czynności regulacyjne, nastawcze i naprawy j.w. powinny być zgłoszone
i wykonane przez punkt serwisowy lub uprawnionego instalatora.
31
4 PRZYŁĄCZENIE KUCHNI
WSKAZÓWKI DLA INSTALATORA
węża Ø 8 x 1 mm. Przewód doprowadzający gaz nie powinien dotykać metalowych elementów osłony tylnej kuchni.
Zwrócić uwagę na zachowanie szczelności połączeń.
Instalator powinien:
O POSIADAĆ uprawnienia gazowe.
O ZAPOZNAĆ SIĘ z informacjami znaj-
dującymi się na tabliczce znamionowej kuchni i na nalepce informacyjnej
o rodzaju gazu do jakiego kuchnia jest
przystosowana.
Informacje porównać z warunkami dostawy gazu w miejscu instalowania.
O SPRAWDZIĆ
4
-
3
-
skuteczność wietrzenia, tj. wymiany
powietrza w pomieszczeniach,
szczelność połączeń armatury gazowej,
skuteczność działania wszystkich elementów funkcjonalych kuchni,
czy instalacja elektryczna jest przystosowana do współpracy z przewodem
ochronnym (zerowym).
2
1
O WYDAĆ UŻYTKOWNIKOWI świa-
47
dectwo podłączenia kuchni gazowej i
zapoznać go z obsługą.
1 - nóżki regulacyjne
2 - przewód elektryczny
PRZYŁĄCZENIE
DO INSTALACJI GAZOWEJ
3 - zaślepka
4 - króciec przyłącza
UWAGA! Zaślepkę (poz. 3 rys. 48) w
przypadku zmiany przyłącza należy
dokręcić kluczem dynamometrycznym
max. momentem 20 Nm. Zaleca się
uszczelnianie połączeń uszczelniającą
taśmą teflonową. Użycie nadmiernego
momentu lub pakół może spowodować uszkodzenie połączenia i jego nieszczelność.
UWAGA! Przyłączenie kuchni do butli
z gazem PROPAN-BUTAN lub do istniejącej instalacji może wykonać tylko uprawniony instalator z zachowaniem wszystkich przepisów bezpieczeństwa.
Kuchnia posiada rurowe króćce 4
gwintowane o średnicy 1/2”. Jeden z króćców jest uszczelniony zaślepką (rys. 47)
3. W przypadku zmiany przyłącza należy
bezwzględnie drugie przyłącze uszczelnić zaślepką. Przy podłączeniu kuchni do
instalacji gazu płynnego, należy na przyłącze R 1/2” nakręcić metalową końcówkę o długości min. 0,5 m z końcówką do
32
PRZYŁĄCZENIE KUCHNI DO INSTALACJI GAZOWEJ
WEWNĄTRZ BUDYNKU
Jeżeli Twoja kuchnia jest przystosowana do gazu sieciowego GZ-50, GZ-41 lub GZ35, to zgodnie z prawem budowlanym podłączenie do instalacji gazowej budynku
musi być wykonane metalowym przewodem elastycznym, posiadającym Certyfikat
bezpieczeństwa „B” wydany przez Biuro Certyfikacji Instytutu Górnictwa Gazowego,
lub jeśli klient sobie życzy na stałe (sztywno) z instalacją za pomocą dwuzłączki z
zachowaniem wymagań wg rys. 51 i 52.
Kuchnia
2
3
1
Rys. 48. Zalecane przyłącze do kuchni
1 - kolanko wkrętno-nakrętne 1/2”; 2 - kurek; 3 - metalowy przewód elastyczny
kuchnia
Rys. 49. Sposób montażu szybkozłącza gazowego.
Stosowanie metalowego przewodu elastycznego wg rys. 48 ułatwia instalację
kuchni do sieci gazowej, a klientowi utrzymanie czystości pomieszczenia za
kuchnią gazową. Montaż metalowego przewodu elastycznego należy
przeprowadzić zgodnie z wytycznymi producenta zawartymi w Instrukcji Obsługi
i Montażu Przewodu Elastycznego. Jeszcze łatwiejszy montaż z możliwością
wielokrotnego łączenia i odłączania kuchni daje zastosowanie zamiast kurka
(poz. 2 z rys. 48) szybkozłącza gazowego składającego się z zaworu oraz
przewodu elastycznego, jak na rys. 49.
33
Stosowanie przyłącza sztywnego wg rys. 51 lub 52 obarczone jest wieloma wadami,
takim jak: trudność w uszczelnieniu złączy gwintowanych, trudne podejście do instalacji
gazowej i jej napinanie oraz brak możliwości przesuwania kuchni gazowej dla jej
konserwacji. Pomimo wielu niedogodności przyłączenie na sztywno kuchni jest możliwe
pod warunkiem zachowania poniższych wytycznych opracowanych przez Instytut
Górnictwa Naftowego i Gazownictwa.
Rys. 50. Położenie kurka
na instalacji przed
kuchnią
a) na rurociągu poziomym
b) na rurociągu pionowym
1 -trójnik do sprawdzania
instalacji
2 -kurek
3 -dwuzłączka do
podłączenia kuchenki
Podejście rurociągu gazu do kuchni musi być zakończone kurkiem odcinającym, a
przykłady najczęściej wykonywanego podejścia pokazano na rys. 50.
Bezpośrednio za kurkiem znajduje się dwuzłączka służąca do połączenia krótkiego
odcinka rurociągu kuchenki wykonanego ze złączek i rury 1/2 " .
Krótki odcinek rurociągu ma za zadanie umożliwić łatwe przyłączenie kuchni bez
napinania instalacji doprowadzającej i kolektora w kuchni.
Na tym odcinku należy wykonać przeguby ze (złączek) umożliwiające dokładne
ustawienie przyłącza i uwzględniając miejsce ustawienia kuchenki oraz położenie
dwuzłączki i króćca kuchni.
Przykład przyłączenia kuchenki przy poziomym podejściu rurociągu i położeniu kurka
w poziomie pokazano na rys. 51. Długość rury (poz. 4) należy dobrać w zależności od
odległości kurka od kuchenki.
Przy podejściu rurociągu od góry lub od dołu, przyłącze można wykonać podobnie
stosując dwuzłączkę prostą. Podejście rurociągu gazowego od góry powinno
znajdować się obok kuchenki, ponieważ otwarta pokrywa opiera się o ścianę
pomieszczenia.
W przypadku ustawienia kuchenki w zwartym ciągu sprzętów kuchennych, przyłącze
można wykonać w podobny sposób jak na rys. 51, umieszczając je poniżej płyty
przykryciowej szafek (o wysokości 85 cm).
Szafki mają mniejszą głębokość niż kuchenka i przy ustawieniu w jednej linii z kuchenką,
z tyłu pozostaje wolna przestrzeń na instalację. Przed kurkiem i przyłączem należy ustawić
szafkę zlewozmywakową nie mającą tylnej ściany, a w przypadku ustawienia innej szafki
należy w tylnej ścianie wykonać otwór umożliwiający dostęp do kurka i przyłącza.
W celu dokładnego ustawienia kuchenki w zależności od położenia przyłącza i
ustawienia szafek, można wykonać przyłącze wg rys. 52.
34
Rys. 51. Przykład przyłącza kuchni
na sztywno
1 - kolanko wkrętne 1/2”
2 - kolanko wkrętno-nakrętne 1/2”
3 - dwuzłączka kątowa 1/2” (lub prosta)
4 - rura 1/2”
5 - kurek
Kuchnia
5
3
2
4
2
1
Rys. 52. Przykład przyłącza kuchni
z ustawieniem odległości
(oznaczenia jak na rys. 51)
Kuchnia
5
3
2
1
2
4
1
UWAGA!
Przyłącze należy wykonać dokładnie! Złe wykonanie i napinanie instalacji może
spowodować wadliwą pracę lub nawet uszkodzenie kuchni albo instalacji doprowadzającej gaz. Prawidłowo wykonane przyłącze powinno umożliwić poprawne założenie dwuzłączki i lekkie nakręcenie nakrętki dwuzłączki. Wytwórca kuchni nie ponosi odpowiedzialności za uszkodzenie kuchni lub instalacji
gazowej w pomieszczeniu, spowodowane wadliwym przyłączeniem.
35
PRZYSTOSOWANIE KUCHNI DO OKREŚLONEGO RODZAJU GAZU
UWAGA! Kuchnie dostarczone przez wytwórcę posiadają palniki przystosowane
fabrycznie do spalania gazu podanego na tabliczce znamionowej oraz na karcie
gwarancyjnej.
W celu przystosowania kuchni do spalania innego rodzaju gazu, należy dokonać:
O wymiany dysz (patrz tab. 8-9),
O regulacji przepływu zmniejszonego zaworów,
O regulacji powietrza palnika piekarnika.
SABAF I TABELA 8
UWAGA! (dla instalatora) Przestawienie kuchni na inny rodzaj gazu zaznaczyć w
świadectwie podłączenia kuchni.
Wymiar „a”
(patrz rys. 55)
Dysza
typ/średnica
Rodzaj gazu
mały
średni
duży
piekarnik
ziemny GZ-35
0222/103 0222/141 0222/170 0222/210
5
ziemny GZ-41
0222/083 0222/112 0222/141 0222/170
6
ziemny GZ-50
0222/075 0222/103 0222/125 0222/140
6
płynny propan-butan
0222/047 0222/063 0222/078 0222/092
10
W celu wykonania czynności regulacyjnych należy: zdjąć pokrętła zaworów, odkręcić
wkręty i zdjąć tablicę rozdzielczą.
Elementy regulacyjne piekarnika i dysza są dostępne po wyjęciu podłogi piekarnika.
SABAF II TABELA 8A
Wymiar „a”
(patrz rys. 55)
Dysza
typ/średnica
Rodzaj gazu
mały
średni
duży
piekarnik
ziemny GZ-35
0210/1,06 0101/1,35 0332/1,64 0222/2,10
5
ziemny GZ-41
0306/0,86 0210/1,15 0332/1,40 0222/1,70
6
ziemny GZ-50
0208/0,72 0211/0,97 0210/1,15 0222/1,40
6
płynny propan-butan
0222/0,52 0222/0,65 0222/0,80 0222/0,92
10
36
TABELA 9
Palniki
Płomień
Palniki
Pełny płomień
nawierzchniowe
Przezbrojenie z gazu
płynnego
na gaz ziemny
Przezbrojenie z gazu
ziemnego
na gaz płynny
Dyszę palnika (rys. 45, 45A, Dyszę palnika (rys.45, 45A,
poz. 5) wymienić na odpo- poz. 5) wymienić na
wiednią wg tabeli 8,8A
odpowiednią wg tablic 8,8A
Iglicę regulacyjną (rys.
Płomień
oszczędnościowy 53 lub 54) lekko wykręcić i wyregulować wielkość płomienia
Iglicę regulacyjną (rys. 53
lub 54) lekko wkręcić do
oporu i sprawdzić wielkość
płomienia
Pełny płomień
Dyszę palnika (rys. 55, Dyszę palnika (rys. 55,
poz. 2) wymienić na od- poz. 2) wymienić na odpowiednią wg tabeli 8,8A powiednią wg tablic 8,8A
Regulacja
powietrza
Zasłonę ustawić zgodnie z rys. 55 i Tablicy 8,8A
Zasłonę ustawić zgodnie
z rys. 55 i Tablicy 8,8A
Płomień
Iglicę regulacyjną (rys.
oszczędnościowy 56) lekko wykręcić i
wyregulować wielkość
płomienia
Palnik
piekarnika
Iglicę regulacyjną (rys.
56) lekko wkręcić i
wyregulować wielkość
płomienia
UWAGA! Przestawianie urządzenia w celu dostosowania go do gazu, innego
niż wynika to z oznakowania wytwórcy na tabliczce znamionowej kuchni lub
zakupu kuchni na inny rodzaj gazu niż jest zainstalowany w mieszkaniu, leży
wyłącznie w gestii użytkownik-instalator.
37
REGULACJA PALNIKÓW
NAWIERZCHNIOWYCH
Zastosowane palniki nawierzchniowe nie
wymagają regulacji powietrza pierwotnego. Prawidłowy płomień posiada wyraźne stożki wewnątrz koloru niebieskozielonego. Krótki szumiący płomień - długi,
żółty i kopcący, bez wyraźnie zarysowanych stożków - świadczy o niewłaściwej
jakości gazu w instalacji domowej lub
uszkodzeniu czy zabrudzeniu palnika.
W celu sprawdzenia płomienia należy
wygrzać palnik przez ok. 10 minut na pełnym płomieniu, a następnie przekręcić
pokrętło zaworu na płomień oszczędny.
Płomień nie powinien zagasnąć ani przeskoczyć na dysze.
53
REGULACJA KURKÓW
Dopływ gazu do palników nawierzchniowych jest otwierany i ustawiany kurkami
zwykłymi (rys. 53).
Regulacji kurków należy dokonywać przy
zapalonym palniku w położeniu - płomień
oszczędnościowy przy użyciu wkrętaka
regulacyjnego Ø 2,5. Dostęp do zaworów
uzyskuje się po zdjęciu pokręteł.
Sposób regulacji kurków przedstawiono
na rys. 53, 54, 56.
54
UWAGA! Instalator zobowiązany jest
sprawdzić i wyregulować płomień
oszczędny w zależności od lokalnych
warunków dostawy gazu.
38
REGULACJA PALNIKA
PIEKARNIKA
UWAGA! Regulacja dopływu powietrza
oraz płomienia oszczędnościowego
należy do instalatora i musi być wykonana na miejscu u użytkownika. Zależy od rodzaju użytkowanego gazu i
jego ciśnienia.
1 - podstawa dyszy
2 - dysza
3 - zasłona regulacyjna
55
4 - palnik piekarnika
5 - otwór iniektorowy palnika
Regulacja płomienia palnika piekarnika
polega na odpowiednim ustaleniu szczeliny powietrznej w iniektorze palnika przez
odpowiednie ustalenie położenia zasłony regulacyjnej.
Zwiększenie szczeliny powoduje zwiększony dopływ powietrza (położenie jak na
rys. 55), zmniejszenie szczeliny poprzez
przesunięcie zasłony w kierunku - prawo,
powoduje zmniejszenie dopływu powietrza. Palnik prawidłowo wyregulowany
powinien palić się mniej ostrym płomieniem od palników nawierzchniowych.
Po dokonaniu regulacji, zasłonę zabezpieczyć przed ewentualnym przesunięciem dotykając wkręt.
56
39
PODŁĄCZENIE KUCHNI DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ
Kuchnie przystosowane fabrycznie wyłącznie do zasilania prądem przemiennym
jednofazowym (230V 1N ~50Hz) o mocy całkowitej do 3,5 kW zostały wyposażone w
przewód przyłączeniowy z wtykiem ze stykiem ochronnym. Przed podłączeniem kuchni
do gniazda należy sprawdzić, czy jest ono zabezpieczone bezpiecznikiem o wartości
odpowiednio dobranej do mocy elektrycznej kuchni.
Uwaga! Gniazdo zasilające, do którego zostanie podłączona kuchnia musi być
bezwzględnie wyposażone w bolec zerujący.
Kuchnie przystosowane fabrycznie do zasilania prądem przemiennym trójfazowym
(400V 3N ~50Hz) nie są wyposażone przez producenta w przewód przyłączeniowy.
Przewód taki dobiera instalator biorąc pod uwagę moc znamionową i sposób
podłączenia. Podłączenia do instalacji elektrycznej może dokonać tylko
wykwalifikowany instalator, posiadający stosowne uprawnienia. Zabrania się
samowolnego dokonywania przeróbek lub zmian w instalacji elektrycznej.
Przystosowanie kuchni do zasilania prądem 1-fazowym (230 V) jest możliwe poprzez
odpowiednie zmostkowanie na listwie przyłączeniowej wg zamieszczonego na
stronie następnej schematu połączeń. Schemat połączeń jest zamieszczony również
w okolicy listwy przyłączeniowej. Dostęp do listwy jest możliwy po zdemontowaniu
tylnej osłony kuchni. Należy pamiętać o właściwym doborze przewodu
przyłączeniowego, uwzględniając rodzaj podłączenia i moc znamionową kuchni.
Przewód przyłączeniowy należy zamocować w odciążce. Należy pamiętać o
konieczności podłączenia obwodu ochronnego do zacisku listwy przyłączeniowej,
oznaczonego znakiem
. Instalacja elektryczna zasilająca kuchnie, powinna
posiadać wyłącznik bezpieczeństwa umożliwiający odcięcie dopływu prądu w sytuacji
awaryjnej.
Przed dokonaniem przyłączenia kuchni do instalacji elektrycznej, należy zapoznać
się z informacjami znajdującymi się na tabliczce znamionowej i schemacie podłączenia.
INSTALATOR JEST ZOBOWIĄZANY WYDAĆ UŻYTKOWNIKOWI „ŚWIADECTWO
PRZYŁĄCZENIA KUCHNI DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ”.
42
43
Amica Wronki S.A.
ul.Mickiewicza 52
64-510 Wronki
www.amica.com.pl
IO-592
(06.2003./1)