interpretacja wyników - wstępna 1.xls

Yamaha C R-620 - Zniekształcenia na wyjściu.

Przepraszam za zwłokę, mam ograniczony dostęp do sieci ostatnio. Zgodnie z Twoją sugestią, T719 na kolektorze ma żądane napięcie, błąd z mojej strony, że nie było tam wymaganego takiego samego napięcia jak na kolektorze T723 oraz T723 uszkodzony, wymiana spowodowała, że na T721 oraz T719 pojawiło się odpowiednie napięcie rzędu 0,6 oraz -0,6V, niestety nie mam tylko jeden kanał działa prawidłowo, gdyż nie mam żadnego na podmianę za T724 który podstawiłem za T723. Dźwięk się pojawił soczysty i głośny, jednak rzecz jasna, tylko na kanale ze sprawną końcówką mocy. Tranzystory końcowe grzeją się niemiłosiernie, nawet jak słucham cicho na słuchawkach, czyżby prąd spoczynkowy? Do rezystorów emiterowych jest utrudniony dostęp, nie bardzo jest jak dość aby dokonać pomiaru, jak to zrobić inaczej niż poprzez napięcie na emiterowych? Czy na T715 oraz 717 ma być właśnie Ube = 0V? Wyniki obecne prezentuję w tabelce. EDIT - końcówka mocy w grającym kanale już się nie grzeje, delikatnie manewrowałem potencjometrem od spoczynkowego i jest ok, natomiast drugi kanał mi nie gra jak należy, zamieniłem miejscami T723 w miejsce brakującego T724, niestety nie przyniosło to pożądanego efektu w postaci dźwięku czystego, Jutro zaprezentuje pomiary względem masy kanału niesprawnego, chyba, że sam wpadnę na coś genialnego.


" TR " , " E " , " B " , " C " , " Ueb " ,
" 701 " , " 0.7 " , " 0.08 " , " 10737375.04 " , " -0.62 " ,,,, " TR zatkane - niepracujące = źle spolaryzowane "
" 703 " , " 0.71 " , " 0.08 " , " 10737375.54 " , " -0.63 " ,,,,,,
" 705 " , " 10737374.74 " , " 10737375.94 " , " 10737375.14 " , " 1.2 " ,
" 707 " , " 9.7000048828125 " , " 10.3 " , " 11.7 " , " 0.600000000000001 " ,
" 709 " , " 12.2 " , " 11.8 " , " 9.2000048828125 " , " -0.399999999999999 " ,
" 711 " , " 10737374.74 " , " 1073741781 " , " 40.5 " , " 0.5 " ,
" 713 " , " 10737377.64 " , " -40.80001953125 " , " 9.3000048828125 " , " -0.199999999999996 " , " sprawdzić tranzystor lub podstawić inny "
" 715 " , " 0 " , " 0 " , " 15.5 " , " 0 " ,
" 717 " , " 0 " , " 0 " , " 10737417.64 " , " 0 " ,
" 719 " , " 38.5 " , " 36.5 " , " 0 " , " -2 " ,
" 721 " , " 2.7 " , " 9.2000048828125 " , " 10737379.34 " , " 6.5 " ,
" 723 " , " 0 " , " 39.9 " , " 39.70001953125 " , " 39.9 " , " Uszkodzony przerwa w złączu EB "
" 725 " , " 0 " , " 2.8 " , " -39.70001953125 " , " 2.8 " ,
,,,,,
,,,,,
" wyniki po " , " wymianie " , " T723 " ,,,
,,,, " Ueb " ,
" 713 " , " -36 " , " -35.30001953125 " , " -1.25 " , " 0.700000000000003 "
" 719 " , " 0.600000305175781 " , " 1.20000061035156 " , " 37.5 " , " 0.6 "
" 721 " , " -0.600000305175781 " , " -1.20000061035156 " , " -37.5 " , " -0.6 "
" 723 " , " 0 " , " 0.600000305175781 " , " 37.5 " , " 0.6 "
" 725 " , " 0 " , " -0.600000305175781 " , " -37.5 " , " -0.6 "
, " V "


Pobierz plik - link do postu