REKLAMA

32.pdf

ZANUSSI ZOB 668 N piekarnik elektryczny instrukcja PL

proszę...:


Pobierz plik - link do postu

From the Electrolux Group. The world`s No.1 choice

ELECTROLUX POLAND Sp. z o.o.
ul. Kolejowa 5/7
01-217 Warszawa

Grupa Electrolux jest najwiêkszym na œwiecie producentem zmechanizowanych
urz¹dzeñ przeznaczonych do kuchni, do czyszczenia oraz do lasu i ogrodu.
Ka¿dego roku sprzedaje ponad 55 milionów produktów (takich jak lodówki, kuchenki,
pralki automatyczne, odkurzacze, pilarki ³añcuchowe i kosiarki do trawy)
o ³¹cznej wartoœci ok. 14 miliardów USD w ponad 150 krajach œwiata.

INSTRUKCJA OBS£UGI

PIEKARNIK
ELEKTRYCZNY
ZOB - 668X

SPIS TRE!CI

WSKAZÓWKI DOTYCZ'CE BEZPIECZE(STWA.................................4
PIERWSZE W+'CZENIE .......................................................................6
OPIS PIEKARNIKA ................................................................................7
ZEGAR ELEKTRONICZNY ....................................................................9
PIECZENIE – WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE ....................................... 14
RO2NO................................................................................................. 15
TABELA CZASÓW PIECZENIA ........................................................... 16
MYCIE I KONSERWACJA ................................................................... 17
USUWANIE USTEREK......................................................................... 20
AUTORYZOWANY SERWIS ................................................................ 20
CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA ................................................. 21
INSTALACJA........................................................................................ 21

3

WSKAZÓWKI DOTYCZ'CE BEZPIECZE(STWA
Przed przyst & gt; pieniem do pod & gt; czenia i eksploatacji urz & gt; dzenia prosimy o dok adne zapoznanie siB z instrukcj & gt; obs ugi.
W instrukcji obs ugi podano waDne wskazówki i porady dotycz & gt; ce prawid owej i bezpiecznej eksploatacji urz & gt; dzenia.
InstrukcjB obs ugi naleDy zachowaG, aby podczas uDytkowania urz & gt; dzenia móc z niej skorzystaG w kaDdej chwili.
W przypadku sprzedaDy urz & gt; dzenia naleDy przekazaG nowemu uDytkownikowi takDe instrukcjB obs ugi.

Instalacja
• Monta i pod czenie urz dzenia do instalacji elektrycznej mo e wykona
wy cznie instalator z odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z obowi zuj cymi przepisami.
• W przypadku konieczno#ci wykonania modyfikacji instalacji elektrycznej,
wszystkie prace nale y powierzy uprawnionemu elektrykowi.
• Pod czaj c inne urz dzenia elektryczne do gniazdka zasilaj cego w pobli u piekarnika, nale y zwróci uwag', aby przewód zasilaj cy nie dotyka
gor cych pól grzejnych p yty do gotowania i nie zosta przytrza#ni'ty
drzwiczkami piekarnika.
• Zwróci uwag', aby urz dzenie nie sta o na przewodzie zasilaj cym.

Eksploatacja
• Piekarnik przeznaczony jest wy cznie do pieczenia potraw na potrzeby
gospodarstwa domowego i nie wolno u ywa go do innych celów.
• Przy otwieraniu drzwi piekarnika podczas pieczenia (lub po jego zako+czeniu) nale y odsun si' od urz dzenia – z wn'trza wydostanie si' gor ca
para.
• Wszelkie zmiany cech i modyfikacje urz dzenia stwarzaj powa ne zagroenie dla u ytkownika.
• Urz dzenie nagrzewa si' w czasie nagrzewania i pieczenia na grillu (i zatrzymuje ciep o na jaki# czas po zako+czeniu pieczenia). Zachowa szczególn ostro no# , zw aszcza przy dotykaniu elementów wewn'trznych.
• Po zako+czeniu pieczenia nale y zawsze wy czy piekarnik, ustawiaj c
pokr't a w po o eniu „WY12CZONY” (OFF).
• Regularne czyszczenie zapobiega niszczeniu si' wewn'trznych powierzchni piekarnika. Resztki ywno#ci i t uszczu mog zapali si'.
• Nie przykrywa adnych elementów piekarnika foli aluminiow .
• Powierzchnie emaliowane „Easy clean” (je#li wyst'puj ) nale y my wod
z dodatkiem agodnego detergentu.
• Do czyszczenia piekarnika nie wolno u ywa pary lub urz dze+ parowych.
4

• Przed przyst pieniem do czyszczenia nale y wy czy urz dzenie / wykr'ci bezpiecznik i poczeka , a piekarnik ostygnie.
• Upewni si', e ruszt i tace s prawid owo w o one w prowadnice.
• NapiBcie: 230V ; pod & gt; czenie do 1 fazy z przewodem zerowym.

BezpieczeNstwo dzieci
• Urz dzenie przeznaczone jest do obs ugi wy cznie przez osoby doros e.
Nie nale y zezwala dzieciom na manipulowanie elementami steruj cymi i
zabaw' urz dzeniem.
• Piekarnik nagrzewa si' podczas pracy. Nie zezwala dzieciom na przebywanie w pobli u w czonego urz dzenia! Po wy czeniu urz dzenia nale y
pami'ta , e drzwiczki piekarnika pozostaj jeszcze przez d u szy czas
gor ce.
• Podczas pieczenia potraw w piekarniku lub mi'sa na grillu, drzwiczki piekarnika i obudowa s bardzo gor ce, dlatego nie nale y zezwala dzieciom
na przebywanie w pobli u urz dzenia.
• Pod czaj c inne urz dzenia elektryczne do gniazdka zasilaj cego w pobli u piekarnika, nale y zwróci uwag', aby przewód zasilaj cy nie dotyka
gor cych elementów piekarnika i nie zosta przytrza#ni'ty jego drzwiczkami.
Producent:
Electrolux Home Products Italy, S.p.A.
Viale Bologna 298
47100 Forli, Wlochy

Serwis
• Wszelkie naprawy urz dzenia nale y powierza personelowi autoryzowanych placówek serwisowych wskazanych przez producenta. Do napraw
stosowane s wy cznie oryginalne cz'#ci zamienne.
• Usterek nie nale y usuwa we w asnym zakresie, gdy mo na spowodowa straty rzeczowe, jak równie obra enia cia a. Naprawy wykonywane
przez osoby nieuprawnione stwarzaj powa ne zagro enie dla u ytkownika.
ObjaOnienie symboli uDywanych w instrukcji obs ugi
Wskazówki dotycz ce bezpiecze+stwa
Kolejno# czynno#ci
Praktyczne wskazówki

5

Usuwanie zuDytych urz & gt; dzeN
Symbol na urz dzeniu lub opakowaniu oznacza, e tego produktu nie wolno
traktowa tak, jak innych odpadów domowych. Nale y odda go do w a#ciwego
punktu skupu surowców wtórnych zajmuj cego si' z omowanym sprz'tem
elektrycznym i elektronicznym. W a#ciwa utylizacja i z omowanie pomaga w
eliminacji niekorzystnego wp ywu z omowanych produktów na #rodowisko naturalne oraz zdrowie. Aby uzyska szczegó owe dane dotycz ce mo liwo#ci
recyklingu tego urz dzenia, nale y skontaktowa si' z lokalnym urz'dem miasta, s u bami oczyszczania miasta lub sklepem, w którym produkt zosta kupiony.

PIERWSZE W+'CZENIE
Po zainstalowaniu urz dzenia nale y:
a) pokr't o termostatu ustawi na pozycj' MAX,
b) pokr't o wyboru funkcji ustawi na nagrzewanie górn i doln grza k
c) w czy pusty piekarnik i nagrzewa przez ok. 45 minut,
d) pomieszczenie wywietrzy (otworzy okno).

,

Powtórzy te czynno#ci tak e z funkcj nagrzewania z nawiewem oraz pieczeniem na grillu.
Podczas pierwszego nagrzewania piekarnika mo e by wyczuwalny nieprzyjemny zapach. Powodem jest wypalanie si' warstwy t uszczu pozosta ej po
procesie produkcyjnym. Jest to ca kowicie normalne zjawisko. Po nagrzaniu
pustego piekarnika nale y pozostawi go do ostygni'cia, a nast'pnie umy
mi'kk #ciereczk nas czon agodnym #rodkiem do mycia.
Aby otworzyG drzwiczki piekarnika, naleDy
zawsze przytrzymaG uchwyt na Orodku - jak
pokazano na rysunku.
Przed w czeniem piekarnika po raz pierwszy
nale y starannie umy wszystkie akcesoria i
wnBtrze piekarnika.
rys. 1

6

OPIS PIEKARNIKA

1. panel steruj & gt; cy
2. pokrBt o termostatu
3. pokrBt o wyboru funkcji
4. lampka kontrolna piekarnika
5. lampka kontrolna termostatu
6. zegar
7. grill
8. oOwietlenie piekarnika
9. gniazdo roDna
10. tabliczka znamionowa

7

Piekarnik elektryczny
Chowane pokrBt a
Niektóre modele s wyposa one w chowane pokr't a (rys. 1). Mo na je wsun w panel steruj cy,
gdy urz dzenie nie jest w czone.

rys. 1
PokrBt o wyboru funkcji oraz termostatu
(rys. 2)
S u do ustawienia wybranej opcji nagrzewania i
odpowiedniej temperatury

rys. 2
0

wy czony
o#wietlenie wewn'trzne piekarnika (bez w czonej funkcji)
pieczenie tradycyjne – ciep o dochodzi z dolnej i górnej grza ki, zapewniaj c równomierne nagrzewanie piekarnika.
górna grza ka – w czona jest tylko górna grza ka piekarnika
dolna grza ka – nagrzewanie doln grza k piekarnika.
ma y grill – do pieczenia na grillu mniejszych ilo#ci produktów
pieczenie na ro nie – w czony ma y grill i silnik ro na;
grill - do pieczenia na grillu.
nagrzewanie z nawiewem gor cego powietrza – do pieczenia kilku potraw na kilku poziomach, bez przenikania aromatów.
rozmra anie produktów ywno#ciowych.

8

Lampka kontrolna termostatu
Po ustawieniu wybranej temperatury zapala si' lampka kontrolna termostatu.
Lampka ta ga#nie, je#li ustawiona temperatura zostanie osi gni'ta i ponownie
zapala si', kiedy piekarnik jest nagrzewany.
Lampka kontrolna piekarnika
Pod#wietlona lampka kontrolna wskazuje, e piekarnik pracuje (jest w czony
jeden lub kilka elementów grzejnych).
Termostat bezpieczeNstwa
Urz dzenie wyposa one jest w termostat bezpiecze+stwa, który od cza dop yw energii elektrycznej, aby nie dopu#ci do nadmiernego nagrzania piekarnika (wskutek nieprawid owej obs ugi urz dzenia lub uszkodzenia jakiego#
elementu). Ponowne w czenie urz dzenia nast'puje automatycznie po spadku temperatury.
Je#li termostat bezpiecze+stwa zadzia a wskutek nieprawid owego ustawienia
urz dzenia, wystarczy, e po och odzeniu piekarnika zostanie usuni'ta przyczyna b 'du.
Je#li jednak termostat bezpiecze+stwa zadzia a wskutek uszkodzenia jakiej#
cz'#ci, wtedy usterk' nale y zg osi w autoryzowanym zak adzie serwisowym.

ZEGAR ELEKTRONICZNY

1. Przycisk wyboru funkcji
2. Przycisk minus ( – )
3. Przycisk plus ( + )
4. WyOwietlacz
5. Lampka kontrolna „Czas pieczenia”
6. Lampka kontrolna „Koniec pieczenia”
7. Lampka kontrolna minutnika
8. Lampka kontrolna zegara „Aktualna godzina”
9

Urz dzenie funkcjonuje tylko wtedy, kiedy ustawiona jest aktualna godzina
na zegarze piekarnika. Piekarnik mo na u ytkowa równie bez programowania czasu pieczenia (rozpocz'cia, zako+czenia itp.).
Urz dzenie b'dzie gotowe do pracy po ustawieniu aktualnej godziny.

Ustawienie aktualnej godziny na zegarze
Po pod czeniu do zasilania lub po przerwie w dop ywie pr du, na wy#wietlaczu pulsuje symbol zegara . Wtedy nale y ustawi aktualn godzin'.
Ustawienie aktualnej godziny:
1. Przyciskiem (+) lub (-) ustawi aktualn

godzi-

n'.
2. Zaczeka

5 sekund. Lampka
zga#nie. Na
wy#wietlaczu pojawi si' aktualna godzina.
Urz dzenie jest gotowe do pracy.

Zmiana ustawienia aktualnej godziny:
1. Przyciskiem wyboru funkcji

wybra funkcj'
. Odpowiednia lampka
„Aktualna godzina”
kontrolna b'dzie pulsowa . W celu zmiany
ustawienia godziny nale y wykona wy ej opisane czynno#ci. Ustawienie godziny mo na
zmieni tylko wtedy, kiedy nie zosta a ustawiona adna funkcja automatyczna (np. „Czas pielub „Koniec pieczenia”
).
czenia”

Funkcja „Czas pieczenia”
Funkcja „Czas pieczenia” s u y do ustawienia czasu zako+czenia pracy piekarnika.
Potraw' nale y wstawi do piekarnika, ustawi wybrany rodzaj nagrzewania i
do momentu, a zacznie
temperatur'. Naciska przycisk wyboru funkcji
. Nast'pnie wykona kolejne
pulsowa lampka kontrolna „Czas pieczenia”
czynno#ci.

10

Ustawienie czasu pieczenia:
1. Przyciskami (+) lub (-) ustawi
pieczenia.

wybrany czas

2. Zaczeka

5 sekund: lampka kontrolna „Czas
pieczenia”
#wieci si' i ponownie wskazywana jest aktualna godzina.

3. Po up ywie czasu pieczenia, pulsuje lampka kontrolna wyboru funkcji, roz-

brzmiewa sygna i piekarnik wy cza si' automatycznie. Po zako+czeniu
pieczenia nale y ustawi pokr't o wyboru funkcji i pokr't o termostatu w poo eniu „zero”.
Aby wy czy sygna dPwi'kowy, nale y nacisn

dowolny przycisk.

Uwaga! Po ustawieniu tej opcji piekarnik w czy si' ponownie. Dlatego po zako+czeniu pieczenia nale y zawsze pami'ta o ustawieniu pokr't a wyboru
funkcji i termostatu w po o eniu „zero”.
Anulowanie funkcji „Czas pieczenia”:
1. Przycisk wyboru funkcji

naciska do momentu, a zacznie pulsowa
. Na wy#wietlaczu zostanie
lampka kontrolna funkcji „Czas pieczenia”
wskazany czas pozosta y do zako+czenia pieczenia.

2. Przycisk minus (-) przytrzyma wci#ni'ty do momentu, a na wy#wietlaczu

pojawi si' wskazanie 0.00. Po 5 sekundach zostanie wskazana aktualna
godzina. Nie pulsuje wtedy adna lampka kontrolna.

Funkcja „Koniec pieczenia”
Funkcja „Koniec pieczenia” s u y do automatycznego wy czenia pracuj cego
piekarnika o ustawionej godzinie.
Wstawi potraw' do piekarnika, ustawi wybrany
rodzaj nagrzewania i temperatur'.
do momentu,
Naciska przycisk wyboru funkcji
a zacznie pulsowa lampka kontrolna funkcji „Ko.
niec pieczenia”

Nast'pnie wykona kolejne czynno#ci:

11

Ustawienie czasu wy & gt; czenia piekarnika:
1. Przyciskiem (+) lub (-)ustawi wybran godzin',
o której ma si' wy czy piekarnik.
2. Zaczeka

5 sekund: lampka kontrolna funkcji
„Koniec pieczenia”
za#wieci si' i ponownie
zostanie wskazana aktualna godzina.

3. Po up ywie ustawionego czasu pieczenia, pul-

suje lampka kontrolna funkcji, rozbrzmiewa sygna dPwi'kowy i piekarnik wy cza si' automatycznie. Pokr't o wyboru funkcji i pokr't o termostatu nale y ustawi w po o eniu „zero”.
Aby wy czy sygna dPwi'kowy, nale y nacisn

dowolny przycisk.

Uwaga: Po ustawieniu tej opcji piekarnik w czy si' ponownie. Dlatego po zako+czeniu pieczenia nale y zawsze pami'ta o ustawieniu pokr't a wyboru
funkcji i termostatu w po o eniu „zero”.
Anulowanie godziny wy & gt; czenia piekarnika:
1. Naciska

przycisk wyboru funkcji
do momentu, a zacznie pulsowa
. Na wy#wietlaczu zostanie wskalampka kontrolna „Koniec pieczenia”
zana ustawiona godzina, o której piekarnik wy czy si'.

2. Przytrzyma wci#ni'ty przycisk minus (-) do momentu, a na wy#wietlaczu

zostanie wskazana aktualna godzina. Rozbrzmiewa krótki sygna dPwi'kowy. Nie pulsuje wtedy adna lampka kontrolna.

Po & gt; czenie funkcji „Czas pieczenia”
z funkcj & gt; „Koniec pieczenia”
Funkcj' „Czas pieczenia” mo na u ywa jednocze#nie z funkcj „Koniec pieczenia”, je#li piekarnik ma zosta automatycznie w czony i wy czony o póPniejszej godzinie.
1. U ywaj c funkcji „Czas pieczenia”

ustawi wybrany czas pieczenia (jak

opisano w poprzednim rozdziale). Nast'pnie nacisn przycisk
#wietlaczu zostanie wskazany zaprogramowany czas.

: na wy-

2. U ywaj c funkcji „Koniec pieczenia”

ustawi wybran godzin', o której
piekarnik ma si' automatycznie wy czy (jak opisano w poprzednim rozdziale).

Lampki kontrolne funkcji „Czas pieczenia” i „Koniec pieczenia” s pod#wietlone
i na wy#wietlaczu pojawia si' aktualna godzina. Piekarnik w czy i wy czy si'
automatycznie o ustawionej godzinie.

12

Funkcja minutnika
Zegar typu tak, jak zwyk y minutnik, na którym ustawia si' krótki czas do odmierzania np. podczas gotowania jaj. Po up ywie krótkiego czasu, jaki zosta
ustawiony, rozbrzmiewa sygna dPwi'kowy.
Uwaga!
Odmierzanie czasu ustawionego na minutniku nie ma adnego wp ywu na prac' piekarnika.
Ustawienie czasu na minutniku:
1. Naciska

przycisk wyboru funkcji
do momentu, a zacznie pulsowa lampka kontrolna
.

2. Przyciskiem (+) lub (-)ustawi czas na minutni-

ku (maksymalny czas mo liwy do ustawienia na
minutniku wynosi 2 godziny 30 minut).
3. Zaczeka

trolna

5 sekund: za#wieci si' lampka kon.

4. Po up ywie ustawionego czasu pulsuje lampka

kontrolna funkcji i rozbrzmiewa sygna dPwi'kowy. Aby wy czy sygna , nale y nacisn
dowolny przycisk.
Anulowanie ustawienia na minutniku:
1. Naciska

przycisk wyboru funkcji
do momentu, a zacznie pulsowa lampka kontrolna

. Na wy#wietlaczu zostanie wskazany
funkcji
czas, jaki pozosta do ko+ca ustawienia.
2. Nacisn przycisk minus (-) i przytrzyma wci#ni'ty do momentu, a na wy#wietlaczu pojawi si' wskazanie 0.00. Po 5 sekundach zostanie wskazana
aktualna godzina. Nie pulsuje wtedy adna lampka kontrolna.

Wy & gt; czenie wyOwietlacza
1. Dwa lub trzy przyciski wcisn

i przytrzyma
wci#ni'te przez 5 sekund. Wy#wietlacz wy czy
si'.
2. W celu w czenia wy#wietlacza, wystarczy nacisn dowolny przycisk.
WyOwietlacz moDe byG wy & gt; czony tylko w przypadku, kiedy nie jest ustawiona funkcja automatyczna.

13

PIECZENIE – WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika musz & gt; byG zawsze zamkniBte!
• U ywa r'kawic kuchennych przy wk adaniu i wyjmowaniu potraw z piekarnika.
• U ywa aroodpornych naczy+ (tac, form, blach itp.) nadaj cych si' do
u ywania w elektrycznych piekarnikach.
• Urz dzenie jest wyposa one w system obiegu powietrza i sta ego odprowadzania pary. Umo liwia przygotowania potraw delikatnych wewn trz, a
chrupkich z wierzchu, mimo wilgotnego powietrza wewn trz piekarnika.
Dodatkowo czas pieczenia i zu ycie energii b'd ni sze. W czasie pieczenia z piekarnika wydostaje si' para (po otwarciu drzwi). Jest to zjawisko
normalne.
• Przy otwieraniu drzwi piekarnika podczas pieczenia (lub po jego zakoNczeniu) naleDy odsun & gt; G siB od urz & gt; dzenia – z wnBtrza wydostanie
siB gor & gt; ca para.
• Nie stawia tac, form oraz nie przykrywa dna piekarnika foli aluminiow .
Kumulacja ciep a mo e ujemnie wp ywa na prac' piekarnika, a nawet doprowadzi do uszkodzenia emalii na #ciankach urz dzenia.
• Nie pozostawia piekarnika bez nadzoru w razie przygotowywania potraw z
t uszczem lub olejem. Mo e doj# do samozapalenia, w przypadku przegrzania. Nie dopuszcza do skapywania t uszczu z formy lub blachy na dno
piekarnika. Je#li jednak tak si' zdarzy nale y ostro nie oczy#ci piekarnik,
aby unikn nieprzyjemnych zapachów lub dymienia.
Poziomy wsuwania blach
Blachy mo na u o y na ró nej wysoko#ci, w zale no#ci od po danego efektu pieczenia.
Poziomy wsuwania blach przedstawiono na rys. 4.

rys. 4

Wskazówki dotycz & gt; ce pieczenia miBsa i ryb
Mi'so lub ryby w o y do aroodpornego naczynia, które nale y ustawi na
ruszcie. Produkty mo na równie u o y bezpo#rednio na ruszcie. Wtedy pod
ruszt nale y wsun tac', na pierwszy poziom od do u i wla do niej troch'
wody.
Bia e mi'so, drób i ryby piecze si' natomiast w ni szych temperaturach (150175oC).
Ciemne mi'so, które dobrze opieka si' na zewn trz, lecz w #rodku musi pozosta ró owe lub czerwone, nale y piec w wy szej temperaturze (200-250oC),
skracaj c nieco czas pieczenia.
14

Wskazówki dotycz & gt; ce pieczenia ciasta
Pieczenie ciasta wymaga z regu y wysokiej temperatury (150-200oC) i dlatego
przed w o eniem ciasta zaleca si' wst'pne nagrzewanie piekarnika przez
ok.10 minut.
Przez ca y czas pieczenia nie wolno otwiera drzwi piekarnika, a ciasto obserwowa przez szyb' w drzwiach.

Wskazówki dotycz & gt; ce pieczenia na grillu
Mi'so i ryby nale y wcze#niej posmarowa olejem, a nast'pnie u o y na
ruszcie.
W opcji pieczenia na grillu produkt nagrzewany jest przez górn grza k', dlatego nale y ustawi poziom mocy grzejnej grilla odpowiednio do grubo#ci mi'sa lub ryby.
Pami'ta o wsuni'ciu brytfanny na pierwszy poziom i wla do niej troch' wody.

Czas pieczenia
Czas pieczenia jest uzale niony od rodzaju potrawy, jej konsystencji i obj'to#ci. Zalecamy obserwowanie czasu pieczenia na pocz tku korzystania z piekarnika i ustalenie czasu pieczenia zgodnego z Pa+stwa upodobaniami dotycz cymi np. stopnia wypieczenia.
Dane umieszczone w tabelach maj jedynie charakter orientacyjny.
Podczas podgrzewania DywnoOci powstaje para. JeOli zetknie siB z
szyb & gt; drzwi piekarnika ulega kondensacji i powstaj & gt; krople wody.
Aby zmniejszyG efekt kondensacji naleDy rozgrzaG piekarnik przed w oDeniem DywnoOci – wystarczy ok. 10 minut..
Po zakoNczeniu pieczenia naleDy wytrzeG do sucha Ocianki, na których
znajduj & gt; siB krople wody.

RO2NO
1. W o y szpadk' ro na do #rodka produktu,
ca kowicie do uchwytu.
2. W o y szpadk' na wspornikach i ca o# wsun na drugi poziom od do u (rys. 5).
3. W o y ko+cówk' ro na do mocowania (w tylnej #ciance piekarnika – patrz. rys. 5).
4. Usun uchwyt ro na.
5. Ustawi pokr't o wyboru funkcji w po o eniu
oznaczonym symbolem

.

Zamkn drzwi piekarnika. Ustawi temperatur' pieczenia - maksymalnie 200°C.
15

rys. 5

TABELA CZASÓW PIECZENIA
Pieczenie tradycyjne
Nagrzewanie z nawiewem gor & gt; cego powietrza
Pieczenie tradycyjne
Waga
(gramy)

1000
500
500
250

1000
1200
1000
1500
1200
1000
4000
1500
3000
1200
1000
800

Potrawa
Ciasto
Ciasto ucierane
Ciasto francuskie
Sernik
Jab!ecznik
Strudel
Ciastka kruche
Ma!e ciasteczka
Ciasteczka-biszkopty
Bezy
Chleb i pizza
Bia!y chleb
-ytni chleb
Bu!ki
Pizza
Zapiekanki
Makaronowa
Jarzynowa
Quiche
Lasagne
Mi'so i drób
Piecze4 wo!owa
Piecze4 wieprzowa
Piecze4 ciel5ca
Rostbef po angielsku
Piecze4 z jagni5cia
Kurczak
Indyk
Kaczka
G5:
Zaj & gt; c
Ryby
Ca!e ryby
Filety

Temp.
woC

Nagrzewanie

Czas
pieczenia
z nawiewem
Temp. (minuty)
woC

Uwagi

2
2
1
1
2
2
2
2
2

170
170
160
180
175
175
175
170
100

2 (1+3)
2 (1+3)
2
2 (1+3)
2
2 (1+3)
2 (1+3)
2 (1+3)
2 (1+3)

160
160
150
170
150
160
160
160
100

45 – 60
20 – 30 W foremce
60 – 80
40 – 60
60 – 80
30 – 40
15 – 25
10 – 20 Na blasze
90 - 120

1
1
2
1

190
200
200
210

2
2
2 (1+3)
2 (1+3)

180
175
175
190

40 – 60
30 – 45
20 – 35
15 - 30

2
2
2
2

200
200
200
200

2 (1+3)
2 (1+3)
2 (1+3)
2

175
175
175
175

40 – 50
45 – 60
35 – 45
45 – 60

2
2
2
2
2
2
2
2
2
2

200
200
200
220
200
200
200
175
175
200

2
2
2
2
2
2
2
2
2
2

175
175
175
200
175
175
175
160
160
175

50 – 70
100 – 130
90 – 120
50 – 70
110 – 130
60 – 80
210 – 240
120 – 150
150 - 200
60 – 80

2
2

200
200

2 (1+3)
2 (1+3)

175
175

140 – 60 2 sztuki
30 - 40 4 filety

* Poziomy podane w tabeli w nawiasach dotycz & gt; pieczenia na kilku poziomach.
16

1-2 bochenki
Foremka
8 sztuk
Blacha

Na ruszcie
Na ruszcie
Na ruszcie
Na ruszcie
Udziec
W ca!o:ci
W calo:ci
W ca!osci
W ca!o:ci
W kawa!kach

Pieczenie na grillu
Potrawa
Steki
Kotlety
Kie!baski pieczone
Kurczak (po!ówka)
Kebaby
Piersi z kurczaka
Pomidory
Tosty
Ryby, filety

lub
Ilo+,

Kawa.ki
4
4
8
2
4
4
8
4
4

Waga
800
600
-1000
--400
500
--400

Listwa
(poziom rusztu)

Temperatura
oC

3
3
3
3
3
3
3
3
3

Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max

Czas pieczenia
w minutach
Wierzch
Spód
12-15
12-14
10-12
6-8
12-15
10-12
30-35
25-30
10-15
10-12
12-15
12-14
12
--5-7
-8
6

Pieczenie na roDnie
Maksymalna temperatura pieczenia z uDyciem roDna to 200°C.
°
Potrawa
Kurczak
Piecze4

Ilo+,
Waga
1000
800

Listwa
(poziom rusztu)

Temperatura
oC

Czas pieczenia
w minutach

2
2

200
200

50-60
50-60

Dane umieszczone we wszystkich tabelach maj jedynie charakter orientacyjny. Temperatur' mo na zmniejsza /zwi'ksza zgodnie z potrzebami
u ytkownika.
Uwaga!
1. Podany w tabelach czas pieczenia nie obejmuje wst5pnego nagrzewania piekarnika (ok. 5 min.).
Przed w!oEeniem pizzy / chleba zalecamy wst5pne nagrzewanie piekarnika przez oko!o 10 minut.
2. Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika musz & gt; byG zamkni5te.

MYCIE I KONSERWACJA
Przed przyst & gt; pieniem do czyszczenia urz & gt; dzenia naleDy je wy & gt; czyG i
pozostawiG do ostygniBcia. Nie uDywaG pary lub urz & gt; dzeN parowych.
Przed przyst & gt; pieniem do mycia i innych czynnoOci konserwacyjnych naleDy urz & gt; dzenie od & gt; czyG od zasilania elektrycznego.



Po ostygni'ciu piekarnika mo na przyst pi do czyszczenia.
U ywaj c #rodków czyszcz cych w sprayach nale y zachowa szczególn ostro no# , aby detergent nie dosta si' do grza ek piekarnika lub
czujnika termostatu.
17











Elementy stalowe nale y oczy#ci i op uka wod , a nast'pnie wypolerowa .
U ywa #rodków przeznaczonych do czyszczenia piekarników oraz elementów ze stali nierdzewnej, dost'pnych w sklepach.
Powierzchnie emaliowane my wod z dodatkiem agodnego #rodka
czyszcz cego.
Do mycia nie stosowa #rodków szoruj cych.
Cz'#ci ze stali szlachetnej i szyb' w drzwiach piekarnika wyciera such i
mi'kk #ciereczk .
Do usuwania plam stosowa odpowiednie #rodki do czyszczenia stali
szlachetnej lub ciep y ocet.
Emalia piekarnika jest bardzo trwa a i odporna. Jednak e gor ce kwasy
owocowe (z cytryny, #liwek itp.) mog spowodowa powstanie matowych
plam na powierzchni emaliowanej. Tego typu plamy na powierzchni emaliowanej nie wp ywaj jednak ujemnie na funkcjonowanie piekarnika.
Piekarnik nale y czy#ci po ka dym u yciu, gdy wtedy zabrudzenia
mo na najszybciej i naj atwiej usun . W ten sposób resztki potraw nie
przypalaj si' podczas nast'pnego pieczenia.

Modele z frontem aluminiowym lub stalowym
• Drzwi piekarnika my wilgotn szmatk i osuszy .
• Nie u ywa g bek stalowych, kwasów lub produktów #ciernych, gdy mog one uszkodzi powierzchni' urz dzenia.
• Panel steruj cy nale y czy#ci w podobny sposób.

Czyszczenie drzwiczek piekarnika
Aby u atwi umycie drzwiczek piekarnika, nale y je
zdj .
W tym celu nale y wykona
czynno#ci:






nast'puj ce

ca kowicie otworzy drzwiczki piekarnika,
ustali zawiasy trzymaj ce drzwiczki piekarnika; ma e dPwignie, znajduj ce si' na obu zawiasach poluzowa i obróci (rys. 6);
wolno zamkn
drzwi, a dotkn do dwóch
rys. 6
dPwigni;
przytrzyma drzwiczki po lewej i prawej stronie, a nast'pnie popchn
kierunku piekarnika i wyj na zewn trz;
odstawi drzwiczki w bezpieczne miejsce (po o y poziomo).

w

Po umyciu ponownie zamontowa drzwi, wykonuj c opisane wy ej czynno#ci
w odwrotnej kolejno#ci.
Po spasowaniu dPwigni z zawiasami drzwi b'd prawid owo umocowane.
18

Wymiana Darówki w piekarniku
Przed przyst & gt; pieniem do wymiany Darówki naleDy wy & gt; czyG urz & gt; dzenie z sieci zasilaj & gt; cej.
Rarówka musi posiada nast'puj ce parametry:
a) struktura odporna na wysok & gt; temperaturB
(do 300oC)
b) napiBcie / czBstotliwoOG: 230 V, (50Hz)
c) moc 25 W
d) cokó E14
Aby wymieni arówk', nale y wcisn
szklan os on' (rys. 7).

i odkr'ci
Rys. 7

Wykr'ci spalon arówk'. Wkr'ci now arówk'. Ponownie za o y os on'
szklan . Pod czy urz dzenie do zasilania.

Podwieszana grza ka grilla
Niektóre modele s wyposa one w opuszczan
górn grza k' grilla, co u atwia czyszczenie sklepienia piekarnika.
Przed przyst & gt; pieniem do prac konserwacyjnych naleDy wy & gt; czyG urz & gt; dzenie z sieci zasilania elektrycznego!
• W tym celu nale y wykr'ci #rub' (rys. 8),
u ywaj c np. #rubokr'ta.
• Opu#ci grza k' w dó .
• Umy górn #ciank' piekarnika.
• Po umyciu nale y grza k' ponownie podnie#
do góry i przykr'ci #rub'.
SprawdziG, czy grza ka jest prawid owo zamocowana.

19

rys. 8

USUWANIE USTEREK
Aby usun
drobne usterki, wystarczy niekiedy wykona proste czynno#ci
sprawdzaj ce. W tabeli podano usterki, które u ytkownik mo e samodzielnie
usun , bez konieczno#ci wzywania serwisanta.
Objawy usterki

• Piekarnik nie w! & gt; cza si5.
• Lampka kontrolna termo-

statu piekarnika nie :wieci si5.

• -arówka piekarnika nie
:wieci si5.

• Czas pieczenia jest zbyt

d!ugi lub zbyt krótki.
• Wewn & gt; trz piekarnika i na
potrawach osadza si5
skroplona woda.

Sposób usuni'cia usterki
SprawdziG, czy pokr5t!a s & gt; ustawione na okre:lon & gt; funkcj5 i temperatur5.
SprawdziG, czy urz & gt; dzenie jest prawid!owo w! & gt; czone, wtyczka jest w
gniazdku, czy nast & gt; pi!a przerwa w dop!ywie pr & gt; du, czy prze! & gt; cznik
zasilania jest ustawiony na ON (WIJCZONY).
Termostat ustawiG na wybran & gt; temperatur5.
Pokr5t!o wyboru funkcji ustawiG na wybran & gt; funkcj5.
Pokr5t!o wyboru funkcji ustawiG na wybran & gt; funkcj5.
KupiG now & gt; Earówk5 o odpowiednich parametrach w punkcie serwisowym i wymieniG j & gt; zgodnie ze wskazówkami podanymi w instrukcji
obs!ugi.
PrzeczytaG wskazówki dotycz & gt; ce czasów pieczenia.
Nie pozostawiaG potraw po upieczeniu w piekarniku d!uEej niE 15-20
minut.

Koszty usuni'cia usterek spowodowanych przez u ytkownika oraz bezzasadnych wezwa+ serwisu pokrywa klient.

AUTORYZOWANY SERWIS
Je#li po wykonaniu opisanych w poprzednim rozdziale czynno#ci sprawdzaj cych, urz dzenie nadal nie funkcjonuje, usterk' nale y zg osi w autoryzowanym zak adzie serwisowym.
Przy zg oszeniu telefonicznym nale y opisa
objawy usterki, poda model, numer produktu
i numer seryjny urz dzenia. Dane te znajduj
si' na tabliczce znamionowej.
Do napraw stosuje si' wy cznie oryginalne
cz'#ci zamienne.
Urz dzenie posiada gwarancj' udokumentowan kart , która wydawana jest
wraz z instrukcj przy sprzeda y urz dzenia.
W przypadku braku karty gwarancyjnej nale y za da jej od sprzedawcy i
wpisa dat' sprzeda y, model, numer fabryczny. Dane te znajduj si' na tabliczce znamionowej.
20

Kart' gwarancyjn nale y zachowa i w przypadku naprawy okaza j personelowi autoryzowanego zak adu serwisowego wraz z rachunkiem zakupu. Naprawa b'dzie wykonana odp atnie, w przypadku braku oryginalnej i wa nej karty gwarancyjnej.
Karta zawiera tak e warunki gwarancji, udzielonej przez producenta urz dzenia.

CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA
Wymiary wyci'cia

Wymiary piekarnika

Wysoko:G
Szeroko:G
G!5boko:G
Wysoko:G
Szeroko:G
G!5boko:G
Pojemno:G komory piekarnika

Zakres temperatury

593 mm
560 mm
550 mm
335 mm
395 mm
400 mm
53 litry
50°C – 230 °C

Warto+, pod.6czenia
Dolna grza!ka
Górna grza!ka
Grza!ka ma!ego grilla
Grza!ka grilla
Nagrzewanie z nawiewem
Silnik roEna
O:wietlenie wewn5trzne piekarnika
Wentylator
I & gt; czna warto:G pod! & gt; czenia
Zasilanie sieciowe cz5stotliwo:G / napi5cie

1000 W
800 W
1650 W
2450 W
2000 W
4W
25 W
30 W
2500 W
50 Hz / 230 V

Producent zastrzega sobie prawo wprowadzania zmian.

INSTALACJA
Wszystkie czynnoOci zwi & gt; zane z instalacj & gt; urz & gt; dzenia naleDy wykonaG zgodnie z obowi & gt; zuj & gt; cymi przepisami bezpieczeNstwa. Wszelkie
prace instalacyjne mog & gt; wykonywaG wy & gt; cznie osoby z odpowiednimi
kwalifikacjami.
Aby urz dzenie prawid owo funkcjonowa o po ustawieniu w zabudowie, meble
do zabudowy lub wn'ka musz posiada odpowiednie wymiary.
Zgodnie z obowi zuj cymi przepisami, wszystkie elementy zabezpieczaj ce
przed dotkni'ciem przewodów pod napi'ciem i cz'#ci izolacyjnych musz by
w taki sposób zamocowane, aby nie mo na by o ich zdemontowa bez u ycia
narz'dzi. Dotyczy to równie cz'#ci bocznych na pocz tku i ko+cu linii zabudowy.
21

Pod & gt; czenie do instalacji elektrycznej
Przed przyst pieniem do pod czenia urz dzenia do instalacji elektrycznej, nale y sprawdzi , czy zosta y spe nione poni sze warunki:
1. Zabezpieczenie i instalacja domowa musi odpowiada maksymalnemu ob-

ci

eniu urz dzenia (patrz warto#ci na tabliczce znamionowej).

2. Instalacja domowa musi posiada

uziemienie zgodnie z obowi zuj cymi

przepisami.
3. Gniazdko lub wielobiegunowy wy cznik musi by dost'pny po zainstalowa-

niu urz dzenia.
Urz dzenie dostarczone jest bez przewodu zasilaj cego, gdy w zale no#ci od
rodzaju zasilania, konieczny jest przewód z odpowiedni wtyczk przystosowan do obci enia podanego na tabliczce znamionowej.
Przewody pod czeniowe musz
odpowiada
nast'puj cym typom,
uwzgl'dnieniem koniecznego przekroju znamionowego (3 x 1,5 mm2):

z

H07 RN-F
H05 RN-F
H07 RR-F
H05 VV-F
Je#li pod czenie wykonano bez wtyczki lub wtyczka jest niedost'pna, nale y
zamontowa pomi'dzy urz dzeniem i instalacj sieciow wielobiegunowy wycznik (np. zabezpieczenie, prze cznik LS) z rozwarciem styków minimum
3mm. Przewód uziemiaj cy ó to-zielony nie mo e zosta przerwany przez wycznik.
Przewód zasilaj cy musi posiada taki przekrój, aby w adnym punkcie nie zosta a osi gni'ta temperatura wy sza ni 50oC (powy ej temperatury otoczenia). Po wykonaniu pod czenia nale y sprawdzi wszystkie elementy grzejne,
w czaj c je na ok. 3 minuty.
Producent nie ponosi odpowiedzialnoOci za szkody spowodowane wskutek nieprzestrzegania obowi & gt; zuj & gt; cych przepisów bezpieczeNstwa.

Piekarnik nale y pod czy do 1 fazy, w sposób przedstawiony na rysunku.
22

Firma Electrolux Poland zaleca, aby urz dzenie pod cza wykwalifikowany
elektryk.

Zabudowa
Aby urz dzenie prawid owo funkcjonowa o po ustawieniu w zabudowie, meble
pod zabudow' lub wn'ka musz posiada odpowiednie wymiary.
Zgodnie z obowi zuj cymi przepisami wszystkie elementy zabezpieczaj ce
przed dotkni'ciem przewodów pod napi'ciem i cz'#ci izolacyjnych musz by
w taki sposób zamocowane, aby nie mo na by o ich zdemontowa bez u ycia
narz'dzi.
Dotyczy to równie cz'#ci bocznych na pocz tku i ko+cu linii zabudowy. Urz dzenie nale y do klasy Y w zakresie ochrony ogrzewania #rodowiska. Oznacza
to, e urz dzenie mo e by ustawione cz'#ci tyln lub #ciank boczn do
wy szych mebli, urz dze+ lub #cian.
Z drugiej strony mog & gt; byG dostawiane inne urz & gt; dzenia lub meble wy & gt; cznie o takiej samej wysokoOci jak piekarnik.
Wymiary piekarnika (rys. 9)

Rys. 9
Zabudowa w s upku
Wn'ka musi mie wymiary wskazane na rysunku
(rys. 10).

Rys. 10

23

Zabudowa pod blatem
Wn'ka musi mie wymiary wskazane na
rysunku (rys. 11).

Rys. 11
Zamocowanie piekarnika w szafce
do zabudowy
Urz dzenie wsun
do wn'ki szafki. Nast'pnie
otworzy drzwiczki piekarnika i za pomoc 4 #rub
pasuj cych dok adnie do otworów ramy przymocowa piekarnik do szafki (rys. 12).

Rys. 12

24

25