REKLAMA

63.pdf

AMICA AZC - AZC4101P chłodziarko-zamrażarka instrukcja PL

proszę...:


Pobierz plik - link do postu

AZC
AZC
AZC
AZC

4101P,
4102P,
4103P,
4104P

INSTRUKCJA OBSŁUGI
CHŁODZIARKO-ZAMRAŻARKI

Szanowni Państwo,
W przypadku gdy zaistnieją jakiekolwiek problemy związane z użytkowaniem
sprzętu Amica nasze Centrum Serwisowe zapewni Wam szybką i w pełni
profesjonalną pomoc. Chcemy bowiem wszystkim, którzy zaufali marce Amica
zagwarantować pełen komfort korzystania z naszego wyrobu.
Nowe Centrum Serwisowe to:
l
l

Jeden ogólnopolski numer zgłoszeniowy

l

Telefoniczne porady w zakresie eksploatacji wyrobu

l

2

Szybka i profesjonalna pomoc

Terminowa i fachowa realizacja zleceń

Chłodziarko-zamrażarka

Szanowni Pañstwo!
Wyrób, który Państwo nabyliście należy do naszej nowej rodziny lodówek.
Charakteryzują się one nowoczesnością rozwiązań funkcjonalnych, miękką formą
plastyczną i subtelnym wzornictwem.
Prosimy o zapoznanie się z poniższym opisem, aby mogli Państwo - podczas
czytania instrukcji obsługi i poznawania wyrobu - dostrzec zalety lodówki nowej
linii i utwierdzić się w przekonaniu, że jest to udany zakup.
Nowatorskie rozwiązania techniczne stanowiące o wysokiej jakości naszych wyrobów to:
• w pełni ekologicznie czysty wyrób - zarówno czynnik chłodzący, materiały
konstrukcyjne jak również technologia wytwarzania nie zawierają substancji
szkodliwych dla środowiska,
• linia „fresh line+” to nie tylko elegancka linia, ale i opływowe kształty, które
ułatwiają utrzymanie lodówki w sterylnej czystości - brak siedliska grzybów i
bakterii,
• regulacja wysokości pomiędzy półkami poprzez tzw. „system Volta”, pozwala
na dostosowanie ich do wysokości produktów, a ponadto umożliwia usytuowanie
półki pod kątem (dla bezpiecznego układania butelek),
• mocna konstrukcja drzwi pozwala na obciążenie produktami, które znajdują
miejsce w bardzo pojemnych balkonikach,
• solidna izolacja lodówek pozwala na uzyskiwanie wysokiej efektywności
energetycznej, a przez to małe zużycie energii.
• automatyczne odszranianie komory chłodziarki powoduje, że zabiegi
higieniczne sprowadzają się tylko do okresowego umycia komory,
• półki z hartowanego szkła z oryginalną grafiką to nie tylko wytrzymałość na
duże obciążenie i przyjemność wizualna, ale
także maksymalne
wykorzystanie powierzchni półek (nawet najmniejszy kieliszek stoi stabilnie, a
przypadkowo wylana śmietanka nie zaleje niższych półek),
• pojemniki na warzywa odznaczają się dużą pojemnością, a dzięki swym
opływowym kształtom są bardzo łatwe w utrzymaniu czystości,
• ergonomiczne uchwyty drzwi - duże i efektowne, bez ostrych krawędzi
ułatwiają otwieranie drzwi,
• optymalnie usytuowane oświetlenie zapewnia znakomite oświetlenie całej
komory i nie oślepia użytkownika,
• wyjmowana uszczelka drzwi - ułatwi państwu utrzymanie w czystości zespołu
drzwi lodówki.
Estetyka wykonania, doboru grafiki i kolorów wywołują pozytywne doznania wizualne,
a walory techniczne i eksploatacyjne zapewniają wygodne użytkowanie wyrobu.
Życzymy Państwu maksimum zadowolenia.

Chłodziarko-zamrażarka

3

Spis treœci
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa ...................................... 5
Charakterystyka wyrobu ................................................................ 6
Przygotowanie do eksploatacji ................................................... 10
Użytkowanie wyrobu .................................................................... 12
Konserwacja i naprawa ............................................................... 19
Zmiana kierunku otwierania drzwi .............................................. 23

Dopuszczalne są zmiany w wystroju wewnętrznym i zewnętrznym wyrobu, nie
wpływające na jego funkcjonalność i bezpieczeństwo, np. kształt uchwytu
drzwi, dekor półki szklanej itp.

4

Chłodziarko-zamrażarka

Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
Zalecenia przed włączeniem chłodziarko-zamrażarki.
• Podczas ustawiania, przesuwania, podnoszenia nie należy chwytać za uchwyty
drzwi, ciągnąć za skraplacz z tyłu lodówki, nie dotykać zespołu kompresora.
• Chłodziarko-zamrażarka pracuje prawidłowo w temperaturze otoczenia od +16°C
do+32°C. Nie należy użytkować jej w piwnicy, sieni, w nie ogrzewanym domku
letniskowym jesienią i zimą.
• Po ustawieniu urządzenia na swoim miejscu można je włączyć po 2 godzinach,
gdyż podczas transportu mogło być nadmiernie przechylone.
• Producent nie ponosi odpowiedzialności za szkody wynikłe z nieprzestrzegania zasad
umieszczonych w instrukcji, dlatego należy uważnie przeczytać informacje na temat
bezpieczeństwa pracy, użytkowania i konserwacji chłodziarko-zamrażarki.
• Prosimy o zachowanie tej instrukcji w celu wykorzystania jej w przyszłości
lub przekazania ewentualnemu następnemu użytkownikowi.
• Zwrócić szczególną uwagę, aby z urządzenia nie korzystały pozostawione bez
opieki dzieci. Nie pozwalać dzieciom bawić się urządzeniem. Nie wolno dzieciom
siadać na elementach wysuwanych i uwieszać się na drzwiach.
• Dźwięki słyszalne jako trzaskanie lub pękanie są spowodowane przez
rozszerzanie i kurczenie się części na skutek zmian temperatury.
• Przed każdą czynnością konserwacyjną należy wyjąć wtyczkę z gniazdka
sieciowego, nie ciągnąć za przewód, lecz chwytać za korpus wtyczki.
• Ze względu na bezpieczeństwo nie naprawiać urządzenia we własnym zakresie.
Naprawy, wykonywane przez osoby nie posiadające wymaganych kwalifikacji
mogą stanowić poważne niebezpieczeństwo dla użytkownika urządzenia.
• Produktu choćby tylko częściowo rozmrożonego nie można ponownie zamrażać.
• Napojów w butelkach i puszkach, w szczególności napojów gazowanych dwutlenkiem
węgla nie przechowywać w komorze zamrażarki. Puszki i butelki mogą popękać.
• Nie brać do ust produktów zamrożonych bezpośrednio wyjętych z zamrażarki (lody,
kostki lodu, itp.), ich niska temperatura może spowodować dotkliwe oparzenia.
• Jeżeli urządzenia nie będziemy więcej użytkować, to przed jego złomowaniem
należy je całkowicie zabezpieczyć tj. odciąć przewód zasilający.
• Materiały z opakowania (worki, kawałki styropianu, itp.) nie powinny znaleźć się w
zasięgu dzieci.
• W przypadku uszkodzenia układu chłodniczego należy przewietrzyć przez kilka
minut pomieszczenie, w którym stoi urządzenie (pomieszczenie to musi mieć
przynajmniej 4 m3).
• Jeżeli czynnik z uszkodzonego układu chłodniczego dostanie się do oczu, może
spowodować obrażenia.
• Nie uruchamiać urządzenia uszkodzonego, w przypadkach wątpliwych zasięgnąć
porady u producenta .

Chłodziarko-zamrażarka

5

Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
• Chłodziarko-zamrażarki nie należy
przewozić w pozycji leżącej,
przechylać więcej niż 40° od pionu
podczas transportu, przenoszenia
lub ustawiania. Jeżeli taka sytuacja
zaistniała włączenie chłodziarkozamrażarki może nastąpić min. po
2 godzinach od jej ustawienia.
Likwidacja wyrobu przy użytkowaniu
Jeżeli wyrób ma być zlikwidowany lub
złomowany w prawidłowy sposób to
w celu wykonywania związanych z tym
czynności należy zastosować się do
aktualnie obowiązujących przepisów
dotyczących likwidacji i złomowania.
Należy zastosować sie do obowiązujących przepisów z zakresu ochrony
środowiska dotyczących likwidacji i
złomowania. Należy pamiętać, że
mogą obowiązywać specjalne wymagania lub przepisy w tym zakresie. Informacje dotyczące likwidacji i złomowania urządzeń można uzyskać od:
-Twojego dostawcy urządzeń AGD,
- władz (miejscowego urzędu miasta
lub Ministerstwa Środowiska, itp.).

rys. 1

Charakterystyka wyrobu
Jednokompresorowe chłodziarkozamrażarki (fot.1) są urządzeniami
elektrycznymi przeznaczonymi do
użytkowania w gospodarstwie
domowym.
AZC 4103P,
AZC 4101P,
Komora chłodziarki powinna być
AZC 4104P
AZC 4102P
1
używana wyłącznie do przechowywania
świeżych produktów żywnościowych, natomiast komora zamrażarki wyłącznie do
zamrażania świeżych produktów, przechowywania mrożonek i wytwarzania kostek lodu.
Chłodziarko-zamrażarki przystosowane są do pracy w temperaturze otoczenia
od +16°C do +32°C.
Są one wyrobami spełniającymi rolę chłodziarki - w dolnej części oraz zamrażarki w górnej części wyrobu.
Jest to wyrób, w którym elementy układu chłodniczego umieszczono za tylną ścianą
komory, przez co zwiększono pojemność użytkową komory, ułatwiono utrzymanie w
czystości, zwiększono żywotność układu chłodzenia (zabezpieczono go przed
ewentualnymi uszkodzeniami). Chronić przed uszkodzeniem obwód chłodniczy.

6

Chłodziarko-zamrażarka

Charakterystyka wyrobu
Półki wykonane są z bezpiecznego szkła
hartowanego (fot. 2), można je myć
tradycyjnie lub w zmywarkach do naczyń.
Specjalna konstrukcja ramek półek
szklanych (fot. 2) umożliwia regulację
odległości między sąsiadującymi ze sobą
półkami.

2

Gdy chcemy zmienić
pomiędzy półkami należy:

odległość

• zdjąć ramki,
• szybę ustawić tak aby nadruk był od
spodu,
• założyć ponownie ramki, tak aby
uzyskać odległość od sąsiedniej
półki większą lub mniejszą w
zależności od potrzeby.

3

Fotografie pokazują 2 możliwości
ustawienia półek w chłodziarce.
• zmniejszenie odległości między
półkami (fot. 3),
• powiększenie odległości między
półkami (fot. 4).

4

Chłodziarko-zamrażarka

7

Charakterystyka wyrobu
Dane techniczne:
AZC 4101P,
AZC 4102P

AZC 4103P,
AZC 4104P

1440 mm
558 mm
600 mm

1572 mm
558 mm
600 mm

214 l
159 l
55 l

238 l
183 l
55 l

57 kg
3 kg/24 h
230 V ~50 Hz

60 kg
3 kg/24 h
230 V ~50 Hz

90 W

100 W

automatyczne
ręczne

automatyczne
ręczne

AZC 4101P,
AZC 4102P

AZC 4103P,
AZC 4104P

chłodziarki:
półka szklana w ramce
półka szklana
pojemnik na jarzyny
balkonik drzwi
pokrywa balkonika
podstawka na jajka

3 szt.
1 szt.
2 szt.
3 szt.
1 szt.
2 szt.

4 szt.
1 szt.
2 szt.
3 szt.
1 szt.
2 szt.

zamrażarki:
półka druciana
woreczki foliowe do lodu
odbojniki

1 szt.
1 kpl.
2 szt.

1 szt.
1 kpl.
2 szt.

Wysokość
Szerokość
Głębokość
Pojemność użytkowa netto:
całkowita
chłodziarki
zamrażarki
Masa
Zdolność zamrażania
Napięcie zasilania
Moc znamionowa
całkowita
Odszranianie
chłodziarki
zamrażarki

Wyposażenie:

8

Chłodziarko-zamrażarka

Charakterystyka wyrobu
Wyjmowanie i wkładanie półek:


Aby wyjąć półkę należy prawą ręką
przytrzymać prawą stronę półki, a
lewą ręką unieść lewą stronę półki
do kąta ok. 45° i wyjąć półkę z
komory (fot. 5).



Wyjmowanie półek do mycia
należy rozpocząć od półki
najwyższej,
natomiast
ich
ponowne wkładanie rozpocząć od
półki najniższej.



5

Półkę montujemy w następujący
sposób:
– wkładamy do komory półkę
pochyloną o kąt 45° (jak przy
wyjmowaniu)
– występy znajdujące się na ramkach
półki wkładamy we wgłębienia
znajdujące się na ściankach komory
chłodziarki.

Chłodziarko-zamrażarka

9

Przygotowanie do eksploatacji
Ustawienie wyrobu
• Rozpakować wyrób, usunąć taśmy
klejące zabezpieczające drzwi i
wyposażenie. Ewentualne pozostałe
resztki kleju usunąć delikatnym
środkiem myjącym.
• Styropianowych
elementów
opakowania
nie
wyrzucać.
W
przypadku
konieczności
ponownego
przewożenia,
chłodziarko-zamrażarkę należy
zapakować w elementy ze styropianu
i folię oraz zabezpieczyć taśmą
klejącą.
• Wymyć wnętrze chłodziarki i
zamrażarki
oraz
elementy
wyposażenia letnią wodą z dodatkiem
płynu do mycia naczyń, a następnie
wytrzeć i wysuszyć.
• Ustawić chłodziarko-zamrażarkę w
suchym,
przewietrzanym
pomieszczeniu i nienasłonecznionym
miejscu, z dala od źródeł ciepła,
takich jak kuchnia, grzejnik
centralnego ogrzewania itp.

regulowane przednie nóżki.
• Po zainstalowaniu upewnić się czy
urządzenie nie stoi na kablu zasilającym.
• Chłodziarko-zamrażarka posiada z
tyłu dwie rolki. Przy lekkim
uniesieniu przodu wyrobu, rolki
ułatwiają
ustawianie
oraz
przesuwanie chłodziarko-zamrażarki
na małe odległości.
• Urządzenie posiada na wyposażeniu
odbojniki zapewniające zachowanie
odpowiedniego odstępu od ściany oraz
swobodny przepływ powietrza.
Odbojniki zakłada się z tyłu na dole skraplacza, w dwóch skrajnych miejscach
(fot. 6).
• Dla zapewnienia swobodnego
otwierania drzwi, odległość
pomiędzy
ścianą
boczną
chłodziarko-zamrażarki (od strony
zawiasów drzwi), a ścianą
pomieszczenia winna wynosić 5 cm.

Jeżeli jednak nie da się uniknąć
ustawienia obok źródła ciepła,
wówczas należy zastosować
odpowiednią płytę izolacyjną lub
zachować następujące minimalne
odległości od źródła ciepła:
– od kuchni elektrycznych, gazowych
i innych - 3 cm,
– od pieców zasilanych olejem lub
węglem 30 cm.
• W razie ustawienia obok innej
chłodziarki
lub
zamrażarki
niezbędna jest minimalna boczna
odległość równa 2 cm.
• Zapewnić ustawienie wyrobu w
poziomie, odpowiednio wkręcając 2

10

Chłodziarko-zamrażarka

6

Przygotowanie do eksploatacji
• Nie używać łączników adaptacyjnych,
gniazd wielokrotnych (rozdzielaczy),
przedłużaczy dwużyłowych.
Jeśli zachodzi konieczność stosowania przedłużacza, może to być tylko
przedłużacz z kołkiem ochronnym,
jednogniazdowy posiadający atest
bezpieczeństwa,
lub VDEGS.

1

8
• Niedopuszczalne jest jakiekolwiek
manipulowanie częściami agregatu.
Należy zwrócić szczególną uwagę,
aby nie uszkodzić rurki kapilarnej (fot.
8 (1)), widocznej we wnęce na sprężarki. Rurka ta nie może być doginana, prostowana ani zwijana.
Uszkodzenie rurki kapilarnej przez
użytkownika odbiera mu prawa wynikające z gwarancji.

• Jeśli zostanie zastosowany przedłużacz (z kołkiem ochronnym, posiadający znak bezpieczeństwa), to jego
gniazdo musi leżeć w bezpiecznej odległości od zlewozmywaków i nie
może być narażone na zalewanie
wodą, ściekami, wykipinami z naczyń
postawionych na kuchniach.
• Jeśli przewód zasilający ulegnie
uszkodzeniu to powinien być wymieniony na nowy przez osobę posiadającą uprawnienienia.
• Dane dotyczące napięcia i pobieranej
mocy są na tabliczce znamionowej,
znajdującej się na dole ściany komory.

Podłączenie do instalacji
elektrycznej
• Przed podłączeniem zaleca się ustawić pokrętło regulatora temperatury
na pozycję „0”.
• Urządzenie należy podłączyć do sieci
prądu przemiennego 220-230V, 50Hz,
poprzez prawidłowo zainstalowane
gniazdko elektryczne, uziemione i zabezpieczone bezpiecznikiem 10 A.
• Uziemienie urządzenia jest wymagane przepisami prawa. Producent zrzeka się jakiejkolwiek odpowiedzialności z tytułu ewentualnych szkód, jakie
mogą ponieść osoby lub przedmioty
na skutek niewypełnienia obowiązku
nałożonego przez ten przepis.

7

Odłączenie
od sieci elektrycznej
• Musi być możliwość odłączenia urządzenia od sieci elektrycznej, poprzez
wyjęcie wtyczki lub wyłączenie wyłącznika dwubiegunowego.

Chłodziarko-zamrażarka

11

U¿ytkowanie wyrobu
Regulacja temperatury
• Ustawienie pokrętła na jednej z wybranych pozycji powoduje automatyczne ustawienie temperatury zarówno w chłodziarce jak i w zamrażarce.
Możliwych jest 8 pozycji ustawienia pokrętła chłodziarki:
„0” - urządzenie wyłączone
„1” - najwyższa temperatura w chłodziarce i zamrażarce (najcieplej)
„2” - „6” - pozycje pośrednie
„7” - najniższa temperatura w chłodziarce i zamrażarce (najzimniej)
• Nie zapełniać komór chłodziarki i zamrażarki przed ich wychłodzeniem.
• Przed włożeniem świeżych produktów należy pokrętło ustawić na pozycję „7”,
następnie po około 3 godzinach ustawić na pozycję pośrednią.

Panel sygnalizacyjny

1

2

3

Elementy zespołu sygnalizacyjnego:
1 – dioda czerwona sygnalizująca otwarcie drzwi chłodziarki lub awarię łącznika,
2 – dioda żółta sygnalizująca załączenie termostatu,
3 – dioda zielona sygnalizująca podłączenie wyrobu do sieci elektrycznej.
Dioda zielona zapala się w momencie podłączenia wtyczki przewodu zasilającego wyrób do sieci elektrycznej, tym samym sygnalizuje stan pracy / gotowości
do pracy.
Dioda żółta świeci się tylko podczas załączenia termostatu.
Dioda czerwona zapala się w momencie otwarcia drzwi (zapalenia światła), a gaśnie po ich zamknięciu. Sygnalizacja tej diody świadczy o sprawnym układzie elektrycznym łącznika drzwi, a jej stan wygaszenia o domkniętych drzwiach
chłodziarki wyrobu.

12

Chłodziarko-zamrażarka

U¿ytkowanie wyrobu
Przechowywanie produktów w chłodziarce
• Produkty należy umieszczać na talerzykach, w pojemnikach lub opakowane w
folię spożywczą. Rozstawić równomiernie na powierzchni półek.
• Zwrócić uwagę czy żywność nie dotyka ściany tylnej, jeżeli tak, wówczas może to
spowodować oszronienie lub zawilgocenie produktów.
• Nie należy wstawiać do chłodziarki naczyń z gorącą zawartością.
• Produkty łatwo przejmujące zapachy obce, jak masło, mleko, ser biały oraz takie, które
wydzielają intensywny zapach, np. ryby, wędliny, sery – należy umie-szczać na półkach
opakowane w folię lub w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
• Artykuły spożywcze należy przechowywać, w zależności od ich rodzaju i wrażliwości, w odpowiednich strefach chłodzenia. Przy rozmieszczaniu produktów prosimy kierować się rysunkami na stronach 15 i 16.
• Przechowywanie warzyw posiadających dużą ilość wody, spowoduje osadzanie się
pary wodnej nad pojemnikami na warzywa; nie przeszkadza to prawidłowemu funkcjonowaniu chłodziarki.
• Przed włożeniem do chłodziarki warzywa dobrze osuszyć.
• Za duża ilość wilgoci skraca czas przechowywania warzyw, zwłaszcza liściastych.
• Przechowywać warzywa nie myte. Mycie usuwa naturalną ochronę, dlatego lepiej
umyć warzywa bezpośrednio przed spożyciem.
• Napoje powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętych butelkach.
• Uwaga! Oleju i tłuszczu nie dopuszczać do styku z elementami z tworzywa sztucznego ani z uszczelką drzwi.

Zamrażanie produktów
• Zamrażać można praktycznie wszystkie artykuły spożywcze, z wyjątkiem jarzyn
spożywanych w stanie surowym, np. zielonej sałaty.
• Do zamrażania używa się jedynie artykułów spożywczych o najwyższej jakości,
podzielonych na porcje przeznaczone do jednorazowego spożycia.
• Produkty należy opakować w materiały bez zapachu, odporne na przenikanie
powietrza i wilgoci oraz niewrażliwe na tłuszcze i ługi. Najlepszymi materiałami
są: woreczki, arkusze z folii polietylenowej, aluminiowej.
• Należy również oznaczyć opakowania, w celu identyfikacji ich zawartości oraz
zaznaczyć datę mrożenia.
• Opakowanie powinno być szczelne i ściśle przylegać do zamrożonych produktów.
Nie należy stosować opakowań szklanych.
• Świeże i ciepłe artykuły spożywcze (w temperaturze otoczenia), włożone w celu
zamrożenia, nie powinny stykać się już z zamrożoną żywnością.

Chłodziarko-zamrażarka

13

U¿ytkowanie wyrobu
• Zaleca się, aby w ciągu doby nie wkładać zamrażarki, jednorazowo więcej
niż 3 kg świeżej żywności.
• Dla zachowania dobrej jakości zamrażanych produktów zaleca się przegrupować znajdujące się w środkowej
części zamrażarki mrożonki tak, aby
nie stykały się z produktami jeszcze nie
zamrożonymi.
• Zalecamy zamrożone porcje przesunąć na jedną stronę komory zamrażania, a świeże porcje do zamrożenia,
ułożyć po przeciwnej stronie maksymalnie dosunięte do ściany tylnej i
bocznej.
• Na 2 - 3 godziny przed włożeniem
świeżych produktów do zamrażania,
pokrętło należy ustawić na pozycję „7”.
Po włożeniu świeżych produktów do
zamrażania ustawić pokrętło na pozycję „4” - „5”.
• W przypadku stwierdzenia, że w czasie zamrażania, przy niekorzystnych
warunkach pracy wyrobu lub zwiększonej ilości zamrażanych produktów,
temperatura w chłodziarce obniżyła
się poniżej 0°C, można przestawić
pokrętło temperatury na pozycję „1” „2”, przy której nastąpi okresowe wyłączenie sprężarki.
Po około 2 - 3 godzinach przestawić
pokrętło na pozycję jak przy normalnym użytkowaniu. Ma to znaczenie gdy
przechowywane są produkty wrażliwe
na obniżenie temperatury w chłodziarce poniżej 0°C (np. jaja, płyny w pojemnikach szklanych itp.).

duktami żywnościowymi, częstotliwość otwierania drzwi, stopień zaszronienia zamrażarki , nastawa termostatu (patrz użytkowanie wyrobu)
• Gdyby po zamknięciu komory zamrażarki drzwi nie dawały się natychmiast otworzyć z powrotem, radzimy poczekać 1 do 2 minut, aż
powstałe tam podciśnienie zostanie
skompensowane.

Czas przechowywania
zamrożonych produktów
Czas przechowywania zamrożonych produktów zależy od ich jakości w stanie
świeżym przed zamrożeniem, oraz od
temperatury przechowywania. Przy zachowaniu temperatury –18 °C lub niższej
zalecane są następujące okresy przechowywania:
produkty:
wołowina
cielęcina
podroby
wieprzowina
drób
jaja
ryby
warzywa
owoce

• Należy pamiętać, że na temperaturę w komorze zamrażarki mają
wpływ między innymi: temperatura
otoczenia, stopień wypełnienia pro-

14

Chłodziarko-zamrażarka

miesiące:
6-8
3-6
1-2
3-6
6-8
3-6
3-6
10 - 12
10 - 12

U¿ytkowanie wyrobu
sterowanie

Chłodziarko-zamrażarka

15

U¿ytkowanie wyrobu
sterowanie

16

Chłodziarko-zamrażarka

U¿ytkowanie wyrobu
Zamrażanie owoców
• W komorze zamrażarki można zamrażać owoce i wytwarzać kostki lodu.
• Kostki lodu będą przezroczyste jeśli
do ich wytworzenia zostanie użyta
woda przegotowana.

Rozmrażanie produktów
• Produkty w zależności od ich postaci
oraz zamiaru ich wykorzystania można rozmrażać w chłodziarce, zanurzone w naczyniu z letnią wodą, w kuchence mikrofalowej, w temperaturze
pokojowej, w piekarniku elektrycznym.
• Owoce i jarzyny, przeznaczone do gotowania, nie wymagają rozmrażania.
• Rozmrożone produkty należy skonsumować w dniu rozmrożenia lub przechowywać w chłodziarce nie dłużej niż
do następnego dnia. Nawet w przypadku częściowego rozmrożenia produkty nie powinny być zamrażane powtórnie. Można natomiast zamrażać
potrawy, w których skład wchodzą produkty rozmrożone.

Odszranianie chłodziarki
Na ścianie tylnej komory chłodziarki powstaje szron, jest on usuwany automatycznie.
W czasie odszraniania, wraz ze skroplinami, do otworu w rynience mogą dostawać się zanieczyszczenia. Może to
spowodować zatkanie otworu.
W takim przypadku otwór delikatnie przetkać przepychaczem (fot. 9).
• Urządzenie pracuje cyklicznie: chłodzi (wówczas na ścianie tylnej osadza się szron) następnie odszrania
się (woda spływa po ścianie tylnej).

9
• Przed przystąpieniem do czyszczenia należy bezwzględnie odłączyć
urządzenie od zasilania, poprzez
wyjęcie wtyczki z gniazdka sieciowego, wyłączenie lub wykręcenie
bezpiecznika. Wyciągajac wtyczkę
nie ciągnąć za przewód, lecz chwytać za korpus wtyczki.
• Nie wolno dopuścić do tego, aby
woda dostała się do panelu sterowania lub oświetlenia.
• Nie zalecamy stosować środków do
rozmrażania w areozolu. Mogą one
powodować powstawanie mieszanin wybuchowych, zawierać rozpuszczalniki mogące uszkodzić plastikowe części urządzenia, a nawet być
szkodliwe dla zdrowia.
• Zwrócić uwagę, aby w miarę możliwości woda używana do mycia nie
spływała przez otwór odpływowy do
pojemnika odparowania (fot. 10). Używać gąbki lub szmatki wilgotnej, nie
ociekającej wodą.
• Całe urządzenie z wyjątkiem uszczelki drzwi myć delikatnym detergentem.
Uszczelkę w drzwiach wyczyścić czystą wodą i wytrzeć do sucha. Środki

Chłodziarko-zamrażarka

17

U¿ytkowanie wyrobu
czyszczące, zawierające substancje
ścierające lub kwasy, są nieodpowiednie do czyszczenia.
• Umyć dokładnie wszystkie elementy
wyposażenia (pojemniki na warzywa,
balkoniki, półki szklane, ramki półek).

Odszranianie zamrażarki
• Odszranianie komory zamrażania zaleca się połączyć z myciem części
chłodniczej wyrobu.
• Większe nagromadzenie się lodu na
powierzchniach mrożących, utrudnia
skuteczność pracy urzędzenia i powoduje zwiększone zużycie energii elektrycznej.

Aby odszronić komorę zamrażarki, należy:
• Ustawić pokrętło regulatora na pozycji „0”, wyjąć wtyczkę z gniazda sieciowego.
• Otworzyć drzwi, wyjąć produkty.
• Po około 0,5 godz. można łatwo z gładkich powierzchni ścian usunąć warstwę szronu używając plastikowej lub
drewnianej łopatki (fot. 10). Uwaga!
Łopatka nie należy do wyposażenia
wyrobu.
• Wymyć i wysuszyć wnętrze zamrażarki.
• Uruchomić urządzenie zgodnie z odpowiednim punktem instrukcji.

• Zalecamy rozmrażać urządzenie przynajmniej raz lub dwa razy w roku, wtedy gdy ilość mrożonek jest mała.
• Jeśli w środku znajdują się produkty,
to ustawić pokrętło na pozycję „7” na
około 4 godziny przed planowanym
rozmrożeniem; zapewni to mozliwość
przechowywania produktów w temperaturze otoczenia przez dłuższy czas.
• Wyjąć żywność z urządzenia, włożyć
do miski, owinąć kilkoma warstwami
papieru gazetowego, zawinąć w koc i
przechowywać w chłodnym miejscu.
• Rozmrażanie zamrażarki powinno być
przeprowadzone możliwie szybko.
Dłuższe przechowywanie produktów
w temperaturze otoczenia, skraca
czas ich przydatnosci do spożycia.

10
W celu przyspieszenia procesu
odszraniania nie posługiwać się
innymi środkami mechanicznymi niż
zalecane przez wytwórcę.

• W żadnym wypadku do wnętrza zamrażarki nie wolno wstawiać grzejnika elektrycznego, nawiewowego,
ani suszarki do włosów.

18

Chłodziarko-zamrażarka

Konserwacja i naprawa
Jak oszczędzać energię?
• Ustawiać chłodziarko-zamrażarkę z
dala od źródeł ciepła (np. grzejników
lub kuchenki (fot. 11).
• Zapewnić obieg powietrza wokół chłodziarko-zamrażarki - założyć odbojniki.
• Potrawy przed wstawieniem do chłodziarki wystudzić do temperatury pokojowej.
• Podczas rozmrażania, włożyć zamrożoną żywność do chłodziarki. W
ten sposób spożytkuje się niską temperaturę zamrożonej żywności, do
chłodzenia produktów w chłodziarce.

NIE

• Rozmrażać jeśli tworzy się lód. Gruba
pokrywa lodu osłabia przekazywanie
zimna do mrożonej żywności i zwiększa zużycie energii elektrycznej.
• Podczas wkładania i wyjmowania żywności należy otwierać drzwi na krótko.
Krótszy czas otwarcia drzwi powoduje, że mniej lodu będzie się tworzyło
na ściankach komory.
• Zmieniać położenie pokrętła w zależności od wypełnienia chłodziarkozamrażarki produktami.
Przewidując przerwę w pracy urządzenia należy:
• Najpierw ustawić pokrętło regulatora temperatury na pozycję „0”, następnie wyjąć wtyczkę z gniazda
sieciowego.

11

Konserwacja
• Okresowo, 1 do 2 razy w roku, używając odkurzacza należy oczyścić z
kurzu skraplacz (czarne pręty)
umieszczony z tyłu chłodziarko - zamrażarki. Przed czyszczeniem
ustawić pokrętło regulatora na
pozycję „0” i wyjąć wtyczkę z
gniazda sieciowego.
W czasie czyszczenia należy zwrócić uwagę, by nie uszkodzić przewodów elektrycznych, puszek zabezpieczających i rurki kapilarnej.

• Opróżnić urządzenie.
• Wymyć i wysuszyć wnętrze chłodziarki i zamrażarki.
• Pozostawić drzwi lekko otwarte, aby
uniknąć powstania nieprzyjemnych
zapachów.

Chłodziarko-zamrażarka

19

Konserwacja i naprawa
Wymiana żarówki
• Ustawić pokrętło na pozycję „0”, następnie wyjąć wtyczkę z gniazda sieciowego.
• Wykręcić wkrętakiem krzyżakowym
wkręt mocujący osłonę żarówki i zdjąć
ją (fot. 12).
• Wymienić żarówkę na sprawną o następujących parametrach: 220 - 240
V, max. 15 W, gwint E14, maksymalne wymiary bańki: średnica - 26 mm,
długość 55 mm.

12

• Założyć i zamocować osłonę żarówki
(fot. 13).
• Ważne: nie stosować żarówek o
mniejszej lub większej mocy, stosować jedynie żarówki o parametrach
wyżej podanych.
W trakcie użytkowania mogą wystąpić
drobne zakłócenia w pracy chłodziarko-zamrażarki, które użytkownik może
sam usunąć.

13

Wykonywanie we własnym zakresie
napraw poza wymienionymi w tabeli,
jest jednoznaczne z utratą uprawnień
gwarancyjnych.

Wyjmowanie i wciskanie uszczelki
W celu dokładnego umycia zespołu drzwi, należy delikatnie wyjąć uszczelkę
zamontowaną w szczelinie drzwi urządzenia (zaczynając od jednego z narożników).
Po umyciu drzwi oraz uszczelki wodą i wytarciu do sucha, należy wcisnąć ją w suchą
szczelinę drzwi wg następującej kolejności:
- punktowo wszystkie narożniki uszczelki,
- punktowo środki boków uszczelki,
- następnie wciskamy uszczelkę od środka każdego z boków do narożników.
Jeżeli uszczelka nie została prawidłowo włożona, należy powtórzyć powyższe operacje.

20

Chłodziarko-zamrażarka

Konserwacja i naprawa
Objawy

Przyczyna

Urządzenie
nie działa

Przerwa w obwodzie - sprawdzić, czy wtyczka jest włożona
instalacji elektrycznej
prawidłowo do gniazda sieci zasilającej
- sprawdzić, czy kabel zasilający
urządzenia nie jest uszkodzony
- sprawdzić, czy jest napięcie w gniazdku podłączając inne urządzenie np. lampkę nocną
- sprawdzić, czy urządzenie jest włączone
poprzez ustawienie termostatu na pozycji
większej od 0.

Sposób naprawy

Nie działa
oświetlenie
wewnątrz
komory

Żarówka jest poluzowa- - sprawdzić punkt poprzedni “Urządzenie
na lub przepalona
nie działa”
- dokręcić lub wymienić przepaloną żarówkę

Urządzenie
zbyt słabo
chłodzi i/lub
mrozi

Złe ustawienie pokrętła - przestawić pokrętło na wyższą pozycję np.
regulacyjnego
z pozycji 2 na pozycję 5
Temperatura otoczenia - urządzenie przystosowane jest do pracy
jest większa od +32°C w temperaturze od +16°C do +32°C
Urządzenie stoi w miejscu - zmienić miejsce ustawienia urządzenia
nasłonecznionym lub w wg. instrukcji obsługi
pobliżu źródeł ciepła
Jednorazowy załadunek - poczekać do 72 godzin na wychłodzenie
dużą ilością ciepłych (zmrożenie) produktów i osiągnięcie
produktów
żądanej temperatury wewnątrz komory
Utrudniony obieg powie- - ułożyć produkty spożywcze i pojemniki tak
trza wewnątrz urządzenia aby nie dotykały ściany tylnej chłodziarki
Utrudniony obieg powie- - odsunąć urządzenie od ściany min.
trza z tyłu urządzenia
30mm
Nagromadziła się zbyt - odmrozić komorę zamrażarki
duża ilość szronu na
elementach mrożących
Drzwiczki chłodziarki / - zmniejszyć częstotliwość otwierania drzwi
zamrażarki są zbyt często i/lub skrócić czas, w którym drzwi pozostaotwierane i/lub za długo ją otwarte
pozostają otwarte
Drzwi nie domykają się - produkty i pojemniki ułożyć tak aby nie
utrudniały zamykania drzwi

Chłodziarko-zamrażarka

21

Konserwacja i naprawa
Objawy

Sposób naprawy

Przyczyna

Kompresor rzadko się - sprawdzić, czy temperatura otoczenia nie
załącza
jest mniejsza niż 16° C
Źle włożona uszczelka - wcisnąć uszczelkę wg instrukcji obsługi
drzwi
Ciągła praca
urządzenia

Złe ustawienie pokrętła - przestawić pokrętło na niższą pozycję np.
regulacyjnego
z pozycji 7 na 4
Pozostałe przyczyny jak w - sprawdzić wg. ptk. poprzedniego
ptk. “Urządzenie zbyt sła- “Urządzenie zbyt słabo chłodzi i/lub mrozi”
bo chłodzi i/lub mrozi”

W dolnej czę- Otwór odprowadzenia
ści chłodziarki wody jest niedrożny
gromadzi się
woda
Utrudniony obieg powietrza wewnątrz komory
Dźwięki nie
pochodzące od
normalnej
pracy urządzenia

22

- przeczyścić otwór odpływowy (patrz
instrukcja obsługi rozdział -”Odszranianie
chłodziarki”)
- ułożyć produkty spożywcze i pojemniki
tak aby nie dotykały ściany tylnej
chłodziarki

Urządzenie nie jest - wypoziomować urządzenie
wypoziomowane
Urządzenie styka się z - urządzenie ustawić swobodnie tak, aby
meblami i/lub innymi nie dotykało innych przedmiotów
przedmiotami

Chłodziarko-zamrażarka

Zmiana kierunku otwierania drzwi
Zmiana kierunku
otwierania drzwi

(1)

• Ustawić pokrętło regulatora na pozycję „0”, następnie wyjąć wtyczkę z
gniazda zasilającego.
• Opróżnić urządzenie z artykułów spożywczych.
• Przechylić chłodziarko-zamrażarkę do
tyłu pod kątem 45°, aby umożliwić dostęp do zawiasu dolnego.

14

• Wykręcić obie nóżki regulacyjne.
• Za pomocą wkrętaka krzyżowego odkręcić 3 wkręty mocujące zawias dolny (fot. 14).
• Zdjąć drzwi chłodziarki i odstawić na
bok, tak aby się nie przewróciły.
• Odkręcić 3 wkręty krzyżowe mocujące element mocowania nóżki i tymi
samymi wkrętami przykręcić go w
miejscu zawiasu po prawej stronie
lodówki (fot.15).

15

• Z zawiasu dolnego odkręcić nakrętkę, wykręcić sworzeń z prawego otworu i wkręcić go do oporu w lewy otwór
zawiasu. Bolec skontrować nakrętką.
• Za pomocą wkrętaka krzyżowego odkręcić 2 wkręty, mocujące zawias
środkowy (fot. 16). Zdjąć drzwi zamrażarki, odstawić na bok, tak aby się nie
przewróciły, dwa otwory zaślepić.

16

• Odkręcić wkrętakiem płaskim sworzeń
pod panelem sterującym z prawej strony zamrażarki i wkręcić go do oporu w
przygotowany otwór z lewej strony (fot.
17).
• Założyć drzwi zamrażarki, wsuwając
sworzeń górny w tulejkę górnej listwy
drzwi.
• W tulejkę dolnej listwy drzwi zamra-

Chłodziarko-zamrażarka

23

Zmiana kierunku otwierania drzwi
żarki wsunąć sworzeń zawiasu środkowego i przykręcić zawias do oporu
wkrętakiem krzyżowym.
• Założyć drzwi chłodziarki, wsuwając
sworzeń zawiasu środkowego w tulejkę górnej listwy drzwi.
• W tulejkę dolnej listwy drzwi wsunąć
sworzeń zawiasu dolnego, przykręcić zawias do oporu wkrętakiem krzyżowym.

17

• Wkręcić nóżki regulacyjne.
• Odkręcić uchwyty drzwi chłodziarki i
zamrażarki.
• Otwory zaślepić zaślepkami wyjętymi z otworów po przeciwnej stronie
lub z dodatkowego wyposażenia.
• Przykręcić uchwyty na przeciwnej
stronie drzwi.
• Uruchomić chłodziarko-zamrażarkę,
18
zgodnie z odpowiednimi punktami
instrukcji.
• Sprawdzić szczelność zamknięcia za pomocą paska papieru z zeszytu, który przymknięty
między uszczelką i szafką w dowolnym miejscu drzwi, powinien stawiać wyczuwalny opór przy
wyciąganiu lub przesuwaniu (fot. 18).

24

Chłodziarko-zamrażarka

W trakcie normalnego użytkowania mogą wystąpić różnego rodzaju dźwięki, które
nie mają żadnego wpływu na poprawną pracę lodówki.
Dźwięki, które łatwo usunąć:
• hałas, gdy urządzenie nie stoi pionowo - wyregulować ustawienie przy pomocy
wkręcanych nóżek z przodu. Ewentualnie pod rolki z tyłu podłożyć miękki materiał,
szczególnie gdy podłoga jest z płytek.
• ocieranie się o sąsiedni mebel - odsunąć chłodziarko-zamrażarkę.
• skrzypienie szuflad lub półek - wyjąć i ponownie włożyć szufladę lub półkę.
• dźwięki od dotykających się butelek - odsunąć butelki od siebie.
Dźwięki, które mogą być słyszalne podczas prawidłowej eksploatacji wynikają z
pracy termostatu, sprężarki (załączenie), układu chłodniczego (kurczenie i
rozszerzanie materiału pod wpływem różnic temperatur oraz przepływu czynnika
chłodzącego).

Chłodziarko-zamrażarka

25

CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA
typ

AZC4101P AZC4102P AZC4103P AZC4104P

AMICA WRONKI S.A.

nazwa producenta
ttp urządzenia
klasa efektywności
energetycznej 1
roczne zużycie energii
elektrycznej (kWh/rok)

chłodziarko-zamrażarka z komorą niskich temperatur */***

A

A+ / A

281

215 / 281

A

A

292

292

pojemność użytkowa
netto (l)
całkowita

214

214

238

238

chłodziarki

159

159

183

183

zamrażarki

55

55

55

55

oznaczenie gwiazdkowe
komór zamrażania

*/***

*/***

*/***

*/***

czas przechowywania
Z godzin bez zasilania (h)

23

23

23

23

zdolność zamrażania
(kg/24h)

3

3

3

3

klasa klimatyczna

N

N

N

N

poziom hałasu
[dB(A) re1pW]

40

40

42

40

1

klasa A+ - najwyższa, bardziej efektywna
klasa G - mniej efektywna

Chłodziarko-zamrażarka

27

Amica Wronki S.A.
ul.Mickiewicza 52
64-510 Wronki
tel. 067 25 46 100
fax 067 25 40 320
www.amica.com.pl

IOALPLUS-149
(03.2005/1)