proszę...:
AC 1205P
AC 1206P
INSTRUKCJA OBSŁUGI
CHŁODZIARKI
Szanowni Państwo,
W przypadku gdy zaistnieją jakiekolwiek problemy związane z użytkowaniem
sprzętu Amica nasze Centrum Serwisowe zapewni Wam szybką i w pełni
profesjonalną pomoc. Chcemy bowiem wszystkim, którzy zaufali marce Amica
zagwarantować pełen komfort korzystania z naszego wyrobu.
Nowe Centrum Serwisowe to:
l
l
Jeden ogólnopolski numer zgłoszeniowy
l
Telefoniczne porady w zakresie eksploatacji wyrobu
l
2
Szybka i profesjonalna pomoc
Terminowa i fachowa realizacja zleceń
Chłodziarka
Szanowni Pañstwo!
Wyrób, który Państwo nabyliście należy do naszej nowej rodziny lodówek.
Charakteryzują się one nowoczesnością rozwiązań funkcjonalnych, miękką formą
plastyczną i subtelnym wzornictwem.
Prosimy o zapoznanie się z poniższym opisem, aby mogli Państwo - podczas
czytania instrukcji obsługi i poznawania wyrobu - dostrzec zalety lodówki nowej
linii i utwierdzić się w przekonaniu, że jest to udany zakup.
Nowatorskie rozwiązania techniczne stanowiące o wysokiej jakości naszych
wyrobów to:
• w pełni ekologicznie czysty wyrób - zarówno czynnik chłodzący, materiały
konstrukcyjne jak również technologia wytwarzania nie zawierają substancji
szkodliwych dla środowiska,
• linia „fresh line +” to nie tylko elegancka linia, ale i opływowe kształty, które ułatwiają
utrzymanie lodówki w sterylnej czystości - brak siedliska grzybów i bakterii,
• regulacja wysokości pomiędzy półkami poprzez tzw. „system Volta”, pozwala
na dostosowanie ich do wysokości produktów, a ponadto umożliwia usytuowanie
półki pod kątem (dla bezpiecznego układania butelek),
• mocna konstrukcja drzwi pozwala na obciążenie produktami, które znajdują
miejsce w bardzo pojemnych balkonikach,
• solidna izolacja lodówek pozwala na uzyskiwanie wysokiej efektywności
energetycznej, a przez to małe zużycie energii.
• automatyczne odszranianie komory chłodziarki powoduje, że zabiegi
higieniczne sprowadzają się tylko do okresowego umycia komory,
• półki z hartowanego szkła z oryginalną grafiką to nie tylko wytrzymałość na
duże obciążenie i przyjemność wizualna, ale
także maksymalne
wykorzystanie powierzchni półek (nawet najmniejszy kieliszek stoi stabilnie, a
przypadkowo wylana śmietanka nie zaleje niższych półek),
• pojemniki na warzywa odznaczają się dużą pojemnością, a dzięki swym
opływowym kształtom są bardzo łatwe w utrzymaniu czystości,
• ergonomiczne uchwyty drzwi - duże i efektowne, bez ostrych krawędzi
ułatwiają otwieranie drzwi,
• optymalnie usytuowane oświetlenie zapewnia znakomite oświetlenie całej
komory i nie oślepia użytkownika.
Estetyka wykonania, doboru grafiki i kolorów wywołują pozytywne doznania wizualne, a walory techniczne i eksploatacyjne zapewniają wygodne użytkowanie wyrobu.
Życzymy Państwu maksimum zadowolenia.
Chłodziarka
3
Spis treœci
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa ...................................... 5
Charakterystyka wyrobu ................................................................ 6
Przygotowanie do eksploatacji ..................................................... 9
Użytkowanie wyrobu .................................................................... 11
Konserwacja i naprawa ............................................................... 17
Zmiana kierunku otwierania drzwi .............................................. 21
Dopuszczalne są zmiany w wystroju wewnętrznym i zewnętrznym wyrobu, nie
wpływające na jego funkcjonalność i bezpieczeństwo, np. kształt uchwytu drzwi,
dekor półki szklanej itp.
4
Chłodziarka
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
• Producent nie ponosi odpowiedzialności za szkody wynikłe z nieprzestrzegania
zasad umieszczonych w instrukcji, dlatego należy uważnie przeczytać informacje na temat bezpieczeństwa pracy, użytkowania i konserwacji urządzenia.
• Prosimy o zachowanie tej instrukcji w celu wykorzystania jej w przyszłości
lub przekazania ewentualnemu następnemu użytkownikowi.
Zalecenia przed włączeniem chłodziarki.
• Podczas ustawiania, przesuwania, podnoszenia nie należy chwytać za uchwyty
drzwi, ciągnąć za skraplacz z tyłu urządzenia, nie dotykać zespołu kompresora.
• Chłodziarka pracuje prawidłowo w temperaturze otoczenia od +16°C do +32°C.
Nie należy użytkować jej w piwnicy, sieni, w nie ogrzewanym domku letniskowym
jesienią i zimą.
• Po ustawieniu chłodziarki na swoim miejscu można ją włączyć po 2 godzinach,
gdyż podczas transportu mogła być nadmiernie przechylona.
• Zwrócić szczególną uwagę, aby z urządzenia nie korzystały pozostawione bez opieki dzieci. Nie pozwalać dzieciom bawić się urządzeniem. Nie wolno dzieciom uwieszać się na drzwiach.
• Dźwięki słyszalne jako trzaskanie są spowodowane przez rozszerzanie i kurczenie się części na skutek zmian temperatury.
• Przed każdą czynnością konserwacyjną należy wyjąć wtyczkę z gniazdka sieciowego, nie ciągnąć za przewód, lecz chwytać za korpus wtyczki.
• Ze względu na bezpieczeństwo nie naprawiać urządzenia we własnym zakresie.
Naprawy, wykonywane przez osoby nie posiadające wymaganych kwalifikacji mogą
stanowić poważne niebezpieczeństwo dla użytkownika urządzenia.
• Produktu choćby tylko częściowo rozmrożonego nie można ponownie zamrażać.
• Napojów w butelkach i puszkach, w szczególności napojów gazowanych dwutlenkiem węgla nie przechowywać w zamrażalniku. Puszki i butelki mogą popękać.
• Nie brać do ust produktów zamrożonych bezpośrednio wyjętych z zamrażalnika (lody,
kostki lodu, itp.), ich niska temperatura może spowodować dotkliwe oparzenia.
• Jeżeli urządzenia nie będziemy więcej użytkować, to przed jego złomowaniem
należy je całkowicie zabezpieczyć tj. odciąć przewód zasilający.
• Materiały z opakowania (worki, kawałki styropianu, itp.) nie powinny znaleźć się w
zasięgu dzieci.
• W przypadku uszkodzenia układu chłodniczego należy przewietrzyć przez kilka
minut pomieszczenie, w którym stoi urządzenie (pomieszczenie to musi mieć przynajmniej 4 m3).
• Nie uruchamiać urządzenia uszkodzonego, w przypadkach wątpliwych zasięgnąć
porady u producenta .
• Jeżeli czynnik z uszkodzonego układu chłodniczego dostanie się do oczu,
może spowodować obrażenia.
Chłodziarka
5
Wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa
• Chłodziarki nie należy przewozić w
pozycji leżącej, przechylać więcej niż
40°od pionu podczas transportu,
przenoszenia lub ustawiania. Jeżeli
taka sytuacja zaistniała włączenie
chłodziarki może nastąpić min. po 2
godzinach od jej ustawienia.
Likwidacja wyrobu przy użytkowaniu
Jeżeli wyrób ma być zlikwidowany lub
złomowany w prawidłowy sposób to
w celu wykonywania związanych z tym
czynności należy zastosować się do
aktualnie obowiązujących przepisów
dotyczących likwidacji i złomowania.
Należy zastosować sie do obowiązujących przepisów z zakresu ochrony
środowiska dotyczących likwidacji i
złomowania. Należy pamiętać, że
mogą obowiązywać specjalne wymagania lub przepisy w tym zakresie. Informacje dotyczące likwidacji i złomowania urządzeń można uzyskać od:
-Twojego dostawcy urządzeń AGD,
- władz (miejscowego urzędu miasta
lub Ministerstwa Środowiska, itp.).
rys. 1
Charakterystyka
wyrobu
Jednokompresorowe chłodziarki (fot.1)
są urządzeniami elektrycznymi przeznaczonymi do użytkowania w gospodarstwie domowym.
Komora chłodziarki powinna być używana
wyłącznie do przechowywania świeżych produktów żywnościowych, natomiast komora
AC 1205P,
zamrażania wyłącznie do zamrażania świeAC 1206P
1
żych produktów, przechowywania mrożonek
i wytwarzania kostek lodu.
Chłodziarki przystosowane są do pracy w temperaturze otoczenia od +16°C do +32°C.
Jest to wyrób, w którym elementy układu chłodniczego umieszczono za tylną ścianą
komory, przez co zwiększono pojemność użytkową komory, ułatwiono utrzymanie w
czystości, zwiększono żywotność układu chłodzenia (zabezpieczono go przed ewentualnymi uszkodzeniami). Chronić przed uszkodzeniem obwód chłodniczy.
6
Chłodziarka
Charakterystyka wyrobu
Półki wykonane są z bezpiecznego szkła
hartowanego (fot. 2), można je myć tradycyjnie lub w zmywarkach do naczyń.
Specjalna konstrukcja ramek półek
szklanych (fot. 2) umożliwia regulację odległości między sąsiadującymi ze sobą
półkami.
2
Gdy chcemy zmienić odległość pomiędzy
półkami należy:
• zdjąć ramki,
• szybę ustawić tak aby nadruk był od
spodu,
• założyć ponownie ramki, tak aby uzyskać odległość od sąsiedniej półki
większą lub mniejszą w zależności od
potrzeby.
3
Fotografie pokazują 2 możliwości ustawienia półek w chłodziarce.
• zmniejszenie odległości między półkami (fot. 3),
• powiększenie odległości między półkami (fot. 4).
Wyposażenie
AC 1205P,
AC 1206P
4
półka szklana w ramce
półka szklana
pojemnik na jarzyny
balkonik
pokrywa balkonika
podstawka na jajka
półka zamrażalnika
woreczki foliowe do lodu
Chłodziarka
3 szt.
1 szt.
1 szt.
4 szt.
1 szt.
2 szt.
1 kpl.
1 kpl.
7
Charakterystyka wyrobu
Dane techniczne:
AC 1205P
AC 1206P
Wysokość
1220 mm
Szerokość
558 mm
Głębokość
Pojemność użytkowa netto:
560 mm
całkowita
192 l
chłodziarki
154 l
zamrażalnika
Masa
38 l
51 kg
Napięcie zasilania
230 V ~50 Hz
Moc znamionowa
całkowita
Odszranianie
120/100 W
chłodziarki
automatyczne
zamrażalnika
ręczne
Wyjmowanie i wkładanie półek:
•
Aby wyjąć półkę należy prawą ręką
przytrzymać prawą stronę półki, a
lewą ręką unieść lewą stronę półki do
kąta ok. 45° i wyjąć półkę z komory
(fot. 5).
•
Wyjmowanie półek do mycia należy rozpocząć od półki najwyższej,
natomiast ich ponowne wkładanie
rozpocząć od półki najniższej.
•
Półkę montujemy w następujący sposób:
– wkładamy do komory półkę pochyloną o kąt 45° (jak przy wyjmowaniu)
•
8
występy znajdujące się na ramkach
półki wkładamy we wgłębienia znajdujące się na ściankach komory chłodziarki.
Chłodziarka
5
Przygotowanie do eksploatacji
Ustawienie wyrobu
• Rozpakować wyrób, usunąć taśmy klejące zabezpieczające drzwi i wyposażenie. Ewentualne pozostałe resztki
kleju usunąć delikatnym środkiem
myjącym.
• Chłodziarka posiada z tyłu dwie rolki.
Przy lekkim uniesieniu przodu wyrobu rolki ułatwiają ustawianie oraz
przesuwanie chłodziarki na małe odległości.
• Styropianowych elementów opakowania nie wyrzucać. W przypadku konieczności ponownego przewożenia,
chłodziarkę należy zapakować w elementy ze styropianu i folię oraz zabezpieczyć taśmą klejącą.
• Niedopuszczalne jest jakiekolwiek
manipulowanie częściami agregatu.
Należy zwrócić szczególną uwagę,
aby nie uszkodzić rurki kapilarnej (fot.
6 (1)), widocznej we wnęce na sprężarki. Rurka ta nie może być doginana, prostowana ani zwijana.
• Wymyć wnętrze chłodziarki oraz elementy wyposażenia letnią wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń, a następnie wytrzeć i wysuszyć.
Uszkodzenie rurki kapilarnej przez
użytkownika odbiera mu prawa wynikające z gwarancji.
• Ustawić chłodziarkę w suchym, przewietrzanym pomieszczeniu i nienasłonecznionym miejscu, z dala od źródeł
ciepła, takich jak kuchnia, grzejnik centralnego ogrzewania itp.
Jeżeli jednak nie da się uniknąć ustawienia obok źródła ciepła, wówczas
należy zastosować odpowiednią płytę izolacyjną lub zachować następujące minimalne odległości od źródła
ciepła:
1
– od kuchni elektrycznych, gazowych
i innych - 3 cm,
6
– od pieców zasilanych olejem lub
węglem 30 cm.
• W razie ustawienia obok innej chłodziarki lub zamrażarki niezbędna jest
minimalna boczna odległość równa
2 cm.
• Zapewnić ustawienie wyrobu w poziomie, odpowiednio wkręcając 2 regulowane przednie nóżki.
• Po zainstalowaniu upewnić się czy
urządzenie nie stoi na kablu zasilającym.
Chłodziarka
9
Przygotowanie do eksploatacji
Podłączenie do instalacji
elektrycznej
• Przed podłączeniem zaleca się ustawić pokrętło regulatora temperatury na
pozycji „0”.
• Urządzenie należy podłączyć do sieci
prądu przemiennego 220-230V, 50Hz,
poprzez prawidłowo zainstalowane
gniazdko elektryczne, uziemione i zabezpieczone bezpiecznikiem 10 A.
• Uziemienie urządzenia jest wymagane przepisami prawa. Producent zrzeka się jakiejkolwiek odpowiedzialności
z tytułu ewentualnych szkód, jakie
mogą ponieść osoby lub przedmioty na
skutek niewypełnienia obowiązku nałożonego przez ten przepis.
• Nie używać łączników adaptacyjnych,
gniazd wielokrotnych (rozdzielaczy),
przedłużaczy dwużyłowych. Jeśli zachodzi konieczność stosowania przedłużacza, może to być tylko przedłużacz
z kołkiem ochronnym, jednogniazdowy posiadający atest bezpieczeństwa
lub VDEGS.
• Jeśli zostanie zastosowany przedłużacz (z kołkiem ochronnym, posiadający znak bezpieczeństwa), to jego
gniazdo musi leżeć w bezpiecznej odległości od zlewozmywaków i nie może
być narażone na zalewanie wodą,
ściekami, wykipinami z naczyń postawionych na kuchniach.
• Jeśli przewód zasilający ulegnie
uszkodzeniu to powinien być wymieniony na nowy przez osobę posiadającą uprawnienienia.
• Dane dotyczące napięcia i pobieranej
mocy są na tabliczce znamionowej,
znajdującej się na dole ściany komory.
10
Chłodziarka
7
Odłączenie
od sieci elektrycznej
• Musi być możliwość odłączenia urządzenia od sieci elektrycznej, poprzez
wyjęcie wtyczki lub wyłączenie wyłącznika dwubiegunowego.
U¿ytkowanie wyrobu
Regulacja temperatury
• Ustawienie pokrętła na jednej z wybranych pozycji powoduje automatyczne ustawienie temperatury zarówno w chłodziarce i w zamrażalniku.
Możliwych jest 8 pozycji ustawienia pokrętła chłodziarki:
„0” - urządzenie wyłączone
„1” - najwyższa temperatura w chłodziarce i zamrażalniku (najcieplej)
„2” - „6” - pozycje pośrednie
„7” - najniższa temperatura w chłodziarce i zamrażalniku (najzimniej)
Panel sygnalizacyjny
1
2
3
Elementy zespołu sygnalizacyjnego:
1 – dioda czerwona sygnalizująca otwarcie drzwi chłodziarki lub awarię łącznika,
2 – dioda żółta sygnalizująca załączenie termostatu,
3 – dioda zielona sygnalizująca podłączenie wyrobu do sieci elektrycznej.
Dioda zielona zapala się w momencie podłączenia wtyczki przewodu zasilającego wyrób do sieci elektrycznej, tym samym sygnalizuje stan pracy / gotowości
do pracy.
Dioda żółta świeci się tylko podczas załączenia termostatu.
Dioda czerwona zapala się w momencie otwarcia drzwi (zapalenia światła), a gaśnie po ich zamknięciu. Sygnalizacja tej diody świadczy o sprawnym układzie elektrycznym łącznika drzwi, a jej stan wygaszenia o domkniętych drzwiach
chłodziarki wyrobu.
Chłodziarka
11
U¿ytkowanie wyrobu
• Nie zapełniać chłodziarki przed jej wychłodzeniem.
Przechowywanie produktów w chłodziarce
• Produkty należy umieszczać na talerzykach, w pojemnikach lub opakowane w
folię spożywczą. Rozstawić równomiernie na powierzchni półek. Zwrócić uwagę czy żywność nie dotyka ściany tylnej, jeżeli tak, wówczas może to spowodować
oszronienie lub zawilgocenie produktów.
• Nie należy wstawiać do chłodziarki naczyń z gorącą zawartością.
• Produkty łatwo przejmujące zapachy obce, jak masło, mleko, ser biały oraz takie,
które wydzielają intensywny zapach, np. ryby, wędliny, sery – należy umieszczać
na półkach opakowane w folię lub w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
• Artykuły spożywcze należy przechowywać, w zależności od ich rodzaju i wrażliwości, w odpowiednich strefach chłodzenia. Przy rozmieszczaniu produktów prosimy kierować się fotografiami na stronie 15.
• Przechowywanie warzyw posiadających dużą ilość wody, spowoduje osadzanie
się pary wodnej nad pojemnikami na warzywa; nie przeszkadza to prawidłowemu funkcjonowaniu chłodziarki.
• Przed włożeniem do chłodziarki warzywa dobrze osuszyć. Za duża ilość wilgoci
skraca czas przechowywania warzyw, zwłaszcza liściastych.
• Przechowywać warzywa nie myte. Mycie usuwa naturalną ochronę, dlatego lepiej
umyć warzywa bezpośrednio przed spożyciem.
• Napoje powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętych butelkach.
• Uwaga! Oleju i tłuszczu nie dopuszczać do styku z elementami z tworzywa sztucznego ani z uszczelką drzwi.
Zamrażanie produktów
• Zamrażać można praktycznie wszystkie artykuły spożywcze, z wyjątkiem jarzyn
spożywanych w stanie surowym, np. zielonej sałaty.
• Do zamrażania należy używać artykułów spożywczych najwyższej jakości, podzielonych na małe porcje przeznaczone do jednorazowego spożycia.
• Produkty należy opakować w materiały bez zapachu, odporne na przenikanie
powietrza i wilgoci oraz niewrażliwe na tłuszcze i ługi.
• Najlepszymi materiałami są: woreczki, arkusze z folii polietylenowej, aluminiowej.
• Opakowanie powinno być szczelne i ściśle przylegać do zamrożonych produktów.
Nie należy stosować opakowań szklanych.
• Zaleca się, aby w ciągu doby nie wkładać do zamrażalnika, jednorazowo więcej
12
Chłodziarka
U¿ytkowanie wyrobu
niż ok. 2 kg świeżej żywności.
• Dla zachowania dobrej jakości zamrażanych produktów zaleca się przegrupować znajdujące się w środkowej części zamrażalnika mrożonki tak, aby nie stykały się z produktami jeszcze nie zamrożonymi.
• Zalecamy zamrożone porcje przesunąć na jedną stronę komory zamrażania, a
świeże porcje do zamrożenia, ułożyć po przeciwnej stronie maksymalnie dosunięte do ściany tylnej i bocznej.
• Na 2 -3 godziny przed włożeniem świeżych produktów do zamrażania, pokrętło
ustawić na pozycję „7”. Po włożeniu świeżych produktów przestawić pokrętło na
pozycję „4” - „5”.
• W przypadku stwierdzenia, że w czasie zamrażania, przy niekorzystnych warunkach pracy wyrobu lub zwiększonej ilości zamrażanych produktów, temperatura w
chłodziarce obniżyła się poniżej 0°C, można przestawić pokrętło temperatury na
pozycję „1” - „2”, przy której nastąpi okresowe wyłączenie sprężarki. Po około 2 - 3
godzinach przestawić pokrętło na pozycję jak przy normalnym użytkowaniu. Ma to
znaczenie gdy przechowywane są produkty wrażliwe na obniżenie temperatury w
chłodziarce poniżej 0°C (np. jaja, płyny w pojemnikach szklanych itp.).
• Należy pamiętać, że na temperaturę w urządzeniu mają wpływ między innymi:
temperatura otoczenia, stopień wypełnienia produktami, częstotliwość otwierania drzwi, stopień zaszronienia zamrażalnika.
• W komorze zamrażania można zamrażać owoce i wytwarzać kostki lodu.
• Kostki lodu będą przezroczyste, jeśli do ich wytworzenia zostanie użyta woda
przegotowana.
Chłodziarka
13
U¿ytkowanie wyrobu
sterowanie
14
Chłodziarka
U¿ytkowanie wyrobu
Rozmrażanie produktów
• Produkty w zależności od ich postaci
oraz zamiaru ich wykorzystania można rozmrażać w chłodziarce, zanurzone w naczyniu z letnią wodą, w kuchence mikrofalowej, w temperaturze pokojowej, w piekarniku elektrycznym.
• Owoce i jarzyny, przeznaczone do gotowania, nie wymagają rozmrażania.
• Rozmrożone produkty należy skonsumować w dniu rozmrożenia lub przechowywać w chłodziarce nie dłużej niż
do następnego dnia. Nawet w przypadku częściowego rozmrożenia produkty nie powinny być zamrażane powtórnie. Można natomiast zamrażać potrawy, w których skład wchodzą produkty
rozmrożone.
Odszranianie chłodziarki
i zamrażalnika
Na ścianie tylnej komory chłodziarki powstaje szron, jest on usuwany automatycznie.
W czasie odszraniania, wraz ze skroplinami, do otworu w rynience mogą dostawać się zanieczyszczenia. Może to spowodować zatkanie otworu.
W takim przypadku otwór delikatnie przetkać przepychaczem (fot. 8).
Urządzenie pracuje cyklicznie: chłodzi
(wówczas na ścianie tylnej osadza się
szron) następnie odszrania się (woda
spływa po ścianie tylnej).
• Większe nagromadzenie się lodu na
powierzchniach mrożących zamrażalnika, zmniejsza skuteczność pracy
urządzenia i powoduje zwiększone
zużycie energii elektrycznej.
8
• Jeśli w zamrażalniku znajdują się produkty, to ustawić pokrętło na pozycję
„7” na około 4 godziny przed planowanym rozmrożeniem; zapewni to możliwość przechowywania produktów w
temperaturze otoczenia przez dłuższy
czas.
• W żadnym wypadku do wnętrza
urządzenia nie wolno wstawiać
grzejnika elektrycznego, nawiewowego, ani suszarki do włosów.
• Wyjąć żywność z zamrażalnika, włożyć do miski, owinąć kilkoma warstwami papieru gazetowego, zawinąć w koc
i przechowywać w chłodnym miejscu.
• Odszranianie i mycie zamrażalnika
zalecamy połączyć z myciem chłodziarki.
• Przed przystąpieniem do czyszczenia należy bezwzględnie odłączyć
urządzenie od zasilania, poprzez
wyjęcie wtyczki z gniazdka sieciowego, wyłączenie lub wykręcenie
bezpiecznika. Wyciągając wtyczkę
nie ciągnąć za przewód, lecz chwytać za korpus wtyczki.
Chłodziarka
15
U¿ytkowanie wyrobu
• Nie wolno dopuścić do tego, aby
woda dostała się do panelu sterowania lub oświetlenia.
• Nie zalecamy stosować środków do
rozmrażania w areozolu. Mogą one
powodować powstawanie mieszanin
wybuchowych, zawierać rozpuszczalniki mogące uszkodzić plastikowe części urządzenia, a nawet być szkodliwe dla zdrowia.
• Zwrócić uwagę, aby w miarę możliwości woda używana do mycia nie spływała przez otwór odpływowy do pojemnika odparowania (fot. 8). Używać
gąbki lub szmatki wilgotnej, nie ociekającej wodą.
• Opróżnić chłodziarkę.
• Po około 0,5 godz. można łatwo z gładkich powierzchni ścian usunąć warstwę szronu, używając plastikowej lub
drewnianej łopatki (fot. 9). Uwaga! Łopatka nie należy do wyposażenia
wyrobu.
• Wymyć i wysuszyć wnętrze.
• Umyć dokładnie wszystkie elementy
wyposażenia (pojemniki na warzywa,
balkoniki, półki szklane, ramki półek).
• Uruchomić urządzenie zgodnie z odpowiednim punktem instrukcji (str. 12).
• Całe urządzenie z wyjątkiem uszczelki drzwi myć delikatnym detergentem.
Uszczelkę w drzwiach wyczyścić czystą wodą i wytrzeć do sucha. Środki
czyszczące, zawierające substancje
ścierające lub kwasy, są nieodpowiednie do czyszczenia.
W celu przyspieszenia procesu
odszraniania nie posługiwać się
innymi środkami mechanicznymi niż
zalecane przez wytwórcę.
16
Chłodziarka
9
Konserwacja i naprawa
Wymiana żarówki
• Ustawić pokrętło na pozycję „0”, następnie wyjąć wtyczkę z gniazda sieciowego.
• Wykręcić wkrętakiem krzyżakowym
wkręt mocujący osłonę żarówki i zdjąć
ją (fot. 10).
• Wymienić żarówkę na sprawną o następujących parametrach: 220 - 240 V,
max. 15 W, gwint E14,
10
maksymalne wymiary bańki: średnica 26 mm, długość 55 mm.
• Założyć i zamocować osłonę żarówki
(fot. 11).
• Ważne: nie stosować żarówek o
mniejszej lub większej mocy, stosować jedynie żarówki o parametrach
wyżej podanych.
Jak oszczędzać energię?
• Ustawiać chłodziarkę z dala od źródeł ciepła (np. grzejników lub kuchenki (fot. 12).
11
• Zapewnić obieg powietrza wokół chłodziarki – odsunąć 1 cm od ściany
• Potrawy przed wstawieniem do chłodziarki wystudzić do temperatury pokojowej.
• Podczas rozmrażania, włożyć zamrożoną żywność do chłodziarki. W
ten sposób spożytkuje się niską temperaturę zamrożonej żywności, do
chłodzenia produktów w chłodziarce.
NIE
• Rozmrażać jeśli tworzy się lód. Gruba
pokrywa lodu osłabia przekazywanie
zimna do mrożonej żywności i zwiększa zużycie energii elektrycznej.
12
Chłodziarka
17
Konserwacja i naprawa
• Podczas wkładania i wyjmowania żywności należy otwierać drzwi na krótko.
Krótszy czas otwarcia drzwi powoduje, że mniej lodu będzie się tworzyło
na ściankach zamrażalnika.
• Zmieniać położenie pokrętła w zależności od wypełnienia chłodziarki
produktami.
Przewidując przerwę
w pracy chłodziarki należy:
• Najpierw ustawić pokrętło regulatora temperatury na pozycję „0”, następnie wyjąć wtyczkę z gniazda sieciowego.
• Opróżnić urządzenie.
• Wymyć i wysuszyć wnętrze chłodziarki. Umyć dokładnie wszystkie
elementy wyposażenia (pojemnik na
warzywa, balkoniki, półki szklane,
ramki półek).
• Pozostawić drzwi chłodziarki lekko
otwarte, aby uniknąć powstania nieprzyjemnych zapachów.
Konserwacja
• Okresowo, 1 do 2 razy w roku, używając odkurzacza należy oczyścić z
kurzu skraplacz (czarne pręty)
umieszczony z tyłu chłodziarki.
Przed czyszczeniem ustawić pokrętło regulatora temperatury na pozycję „0” i wyjąć wtyczkę z gniazda sieciowego. W czasie czyszczenia należy zwrócić uwagę, by nie uszkodzić przewodów elektrycznych, puszek zabezpieczających i rurki kapilarnej.
• W trakcie użytkowania mogą wystąpić drobne zakłócenia w pracy chło-
18
Chłodziarka
dziarki, które użytkownik może sam
usunąć. Wykonywanie we własnym
zakresie napraw poza wymienionymi w tabeli (str. 19), jest jednoznaczne z utratą uprawnień gwarancyjnych.
Konserwacja i naprawa
Objawy
Przyczyna
Urządzenie
nie działa
Przerwa w obwodzie - sprawdzić, czy wtyczka jest włożona
instalacji elektrycznej
prawidłowo do gniazda sieci zasilającej
- sprawdzić, czy kabel zasilający
urządzenia nie jest uszkodzony
- sprawdzić, czy jest napięcie w gniazdku podłączając inne urządzenie np. lampkę nocną
- sprawdzić, czy urządzenie jest włączone
poprzez ustawienie termostatu na pozycji
większej od 0.
Sposób naprawy
Nie działa
oświetlenie
wewnątrz
komory
Żarówka jest poluzowa- - sprawdzić punkt poprzedni “Urządzenie
na lub przepalona
nie działa”
- dokręcić lub wymienić przepaloną żarówkę
Urządzenie
zbyt słabo
chłodzi i/lub
mrozi
Złe ustawienie pokrętła - przestawić pokrętło na wyższą pozycję np.
regulacyjnego
z pozycji 2 na pozycję 5
Temperatura otoczenia - urządzenie przystosowane jest do pracy
jest większa od +32°C w temperaturze od +16°C do +32°C
Urządzenie stoi w miejscu - zmienić miejsce ustawienia urządzenia
nasłonecznionym lub w wg. instrukcji obsługi
pobliżu źródeł ciepła
Jednorazowy załadunek - poczekać do 72 godzin na wychłodzenie
dużą ilością ciepłych (zmrożenie) produktów i osiągnięcie
produktów
żądanej temperatury wewnątrz komory
Utrudniony obieg powie- - ułożyć produkty spożywcze i pojemniki tak
trza wewnątrz urządzenia aby nie dotykały ściany tylnej chłodziarki
Utrudniony obieg powie- - odsunąć urządzenie od ściany min.
trza z tyłu urządzenia
30mm
Nagromadziła się zbyt - odmrozić komorę zamrażarki
duża ilość szronu na
elementach mrożących
Drzwiczki chłodziarki / - zmniejszyć częstotliwość otwierania drzwi
zamrażarki są zbyt często i/lub skrócić czas, w którym drzwi pozostaotwierane i/lub za długo ją otwarte
pozostają otwarte
Drzwi nie domykają się - produkty i pojemniki ułożyć tak aby nie
utrudniały zamykania drzwi
Chłodziarka
19
Konserwacja i naprawa
Objawy
Sposób naprawy
Przyczyna
Kompresor rzadko się - sprawdzić, czy temperatura otoczenia nie
załącza
jest mniejsza niż 16° C
Ciągła praca
urządzenia
Złe ustawienie pokrętła - przestawić pokrętło na niższą pozycję np.
regulacyjnego
z pozycji 7 na 4
Pozostałe przyczyny jak w - sprawdzić wg. ptk. poprzedniego
ptk. “Urządzenie zbyt sła- “Urządzenie zbyt słabo chłodzi i/lub mrozi”
bo chłodzi i/lub mrozi”
Otwór odprowadzenia
W dolnej czę- wody jest niedrożny
ści chłodziarki
gromadzi się
Utrudniony obieg powiewoda
trza wewnątrz komory
Dźwięki nie
pochodzące od
normalnej
pracy urządzenia
20
- przeczyścić otwór odpływowy (patrz
instrukcja obsługi rozdział -”Odszranianie
chłodziarki”)
- ułożyć produkty spożywcze i pojemniki
tak aby nie dotykały ściany tylnej
chłodziarki
Urządzenie nie jest - wypoziomować urządzenie
wypoziomowane
Urządzenie styka się z - urządzenie ustawić swobodnie tak, aby
meblami i/lub innymi nie dotykało innych przedmiotów
przedmiotami
Chłodziarka
Zmiana kierunku otwierania drzwi
• Ustawić pokrętło regulatora na pozycję „0”, następnie wyjąć wtyczkę z
gniazdka zasilającego.
(1)
• Opróżnić urządzenie z artykułów spożywczych.
• Przechylić chłodziarkę do tyłu pod kątem 45°, aby umożliwić dostęp do zawiasu dolnego.
• Wykręcić obie nóżki regulacyjne.
• Za pomocą wkrętaka krzyżowego odkręcić 3 wkręty mocujące zawias dolny (fot. 13).
13
14
• Zdjąć drzwi chłodziarki i odstawić na
bok, tak aby się nie przewróciły.
• Odkręcić 3 wkręty krzyżowe mocujące element mocowania nóżki i tymi
samymi wkrętami przykręcić go w
miejscu zawiasu po prawej stronie
lodówki(fot.14).
• Z zawiasu dolnego odkręcić nakrętkę, wykręcić sworzeń z prawego otworu i wkręcić go do oporu w lewy otwór
zawiasu. Bolec skontrować nakrętką.
14
• Odkręcić wkrętakiem płaskim sworzeń pod panelem sterującym z prawej strony chłodziarki i wkręcić go do
oporu w przygotowany otwór z lewej
strony (fot. 15).
• Założyć drzwi chłodziarki, wsuwając
sworzeń górny w tulejkę górnej listwy
drzwi.
15
16
• W tulejkę dolnej listwy drzwi wsunąć
sworzeń zawiasu dolnego, przykręcić
zawias do oporu wkrętakiem krzyżowym.
• Wkręcić nóżki regulacyjne.
• Odkręcić uchwyt drzwi zewnętrznych,
otwory zaślepić zaślepkami wyjętymi
z otworów po przeciwnej stronie lub z
dodatkowego wyposażenia. Przykręcić uchwyt po przeciwnej stronie
drzwi.
16
Chłodziarka
21
Zmiana kierunku otwierania drzwi
• Sprawdzić szczelność zamknięcia za
pomocą paska papieru z zeszytu, który przymknięty między uszczelką i
korpusem urządzenia w dowolnym
miejscu drzwi, powinien stawiać wyczuwalny opór przy wyciąganiu lub
przesuwaniu (fot. 16).
• Uruchomić urządzenie zgodnie z odpowiednimi punktami instrukcji
(str. 12)
17
Zmiana kierunku otwierania
drzwi zmrażalnika
• Otworzyć szeroko drzwi.
• Odkręcić dwa wkręty mocujące zaczep
zatrzasku drzwi (fot 17), wyjąć zaślepki z dodatkowych otworów.
• Odkręcić wkręty mocujące zawiasy
drzwi z prawej strony (fot. 18).
• Obrócić drzwi o 180° i przykręcić zawiasy po lewej stronie w miejsca wcześniej wywierconych otworów.
• Zastrzask drzwiczek przykręcić po prawej stronie.
• Dwa widoczne otwory zaślepić zaślepkami.
18
W trakcie normalnego użytkowania mogą wystąpić różnego rodzaju dźwięki, które
nie mają żadnego wpływu na poprawną pracę lodówki.
Dźwięki, które łatwo usunąć:
• hałas, gdy lodówka nie stoi pionowo - wyregulować ustawienie przy pomocy wkręcanych nóżek z przodu. Ewentualnie pod rolki z tyłu podłożyć miękki materiał,
szczególnie gdy podłoga jest z płytek.
• ocieranie się o sąsiedni mebel - odsunąć lodówkę.
• skrzypienie szuflad lub półek - wyjąć i ponownie włożyć szufladę lub półkę.
• dźwięki od dotykających się butelek - odsunąć butelki od siebie.
Dźwięki, które mogą być słyszalne podczas prawidłowej eksploatacji wynikają z pracy
termostatu, sprężarki (załączenie), układu chłodniczego (kurczenie i rozszerzanie materiału pod wpływem różnic temperatur oraz przepływu czynnika chłodzącego).
22
Chłodziarka
CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA
typ
nazwa producenta
ttp urządzenia
AC1205P
AC1206P
AMICA WRONKI S.A.
chłodziarka z komorą niskich temperatur***
klasa efektywności
energetycznej 1
B
B
roczne zużycie energii
elektrycznej (kWh/rok)
292
292
całkowita
192
192
chłodziarki
154
154
KNT
38
38
oznaczenie gwiazdkowe
komór zamrażania
***
***
czas przechowywania
Z godzin bez zasilania (h)
-
-
zdolność zamrażania
(kg/24h)
-
-
klasa klimatyczna
N
N
poziom hałasu
[dB(A) re1pW]
41
40
pojemność użytkowa
netto (l)
1
klasa A+ - najwyższa, bardziej efektywna
klasa G - mniej efektywna
Amica Wronki S.A.
ul.Mickiewicza 52
64-510 Wronki
tel. 067 25 46 100
fax 067 25 40 320
www.amica.com.pl
IOALPLUS-152
(03.2005/1)