proszę...:
Zamrażarka skrzyniowa
PL
Dziękujemy za zaufanie, jakie okazali nam Państwo kupując nasz produkt. Życzymy
Państwu zadowolenia przy jego eksploatacji.
Zamrażarka skrzyniowa przeznaczona jest
do użytku w gospodarstwie domowym do
zamrażania świeżej żywności i do
długoterminowego przechowywania
Przed pierwszym uruchomieniem ............... 12
Instrukcja obsługi
W trosce o ochronę środowiska
Rady dotyczące oszczędnego zużycia energii
Ważne ostrzeżenia......................................... 13
Zabezpieczenie zużytego urządzenia
Instalowanie................................................... 14
Wybór pomieszczenia
Chłodzenie zamrażarki
Przyłączenie do sieci elektrycznej
Nastawienie .................................................... 14
Wybór temperatury
zamrożonych artykułów żywnościowych (do
roku, zależnie od rodzaju żywności).
Temperatura wewnątrz zamrażarki wynosi 18°C.
Włączanie/wyłączanie zamrażarki
Użytkowanie................................................... 16
Sposoby działania
Uruchomienie zamrażarki
Zamrażanie świeżej żywności
Przechowywanie zamrożonej żywności
Rozmrażanie zamrożonej żywności
Rozmrażanie i czyszczenie zamrażarki ....... 17
Rozmrażanie zamrażarki
Czyszczenie zamrażarki
Wyłączenie zamrażarki z użycia
Zakłócenia w działaniu i ich usuwanie ........ 19
Przed pierwszym uruchomieniem
• Przed przyłączeniem urządzenia do sieci
elektrycznej należy odczekać około dwóch
godzin. W ten sposób zmniejszymy
możliwość zakłóceń w działaniu,
spowodowanych negatywnym wpływem
transportu na układ chłodzenia.
• Usuwamy plastikową rozpórkę pod pokrywą
zamrażarki, chroniącą uszczelkę pokrywy
przed uszkodzeniem w czasie transportu.
• Myjemy wnętrze urządzenia ciepłą wodą z
dodatkiem niewielkiej ilości octu.
Instrukcja obsługi
Instrukcja przeznaczona jest dla użytkownika.
Opisuje urządzenie oraz jego prawidlowe i
bezpieczne użytkowanie. Dostosowana jest do
oróżnych typów urządzeń, dlatego też może
opisywać funkcje,których Państwa urdządzenie
nie posiada.
W trosce o ochronę środowiska
• Opakowanie naszych urządzeń wykonane
jest z materiałów przyjaznych środowisku.
Można je bez obawy o zanieczyszczanie
środowiska poddać przeróbce (recykling),
12
składować na wysypiskach lub zniszczyć. W
tym celu materiał opakowania jest
specjalnie oznaczony.
• Również nasze instrukcje są drukowane na
papierze przetworzonym z odpadów lub
bielonym bez użycia chloru.
• Urządzenie, z którego nie będziecie
Państwo już korzystać należy przekazać
osobie wyspecjalizowanej w zbieraniu
bezużytecznych urządzeń gospodarstwa
domowego.
• W ten sposób zadbacie Państwo o
bezpieczeństwo swojego środowiska.(patrz
rozdział Usunięcie starego urządzenia).
Rady dotyczące oszczędnego
zużycia energii
• Nie należy otwierać pokrywy częściej, niż
jest to konieczne, gdyż zbyt częste
otwieranie powoduje podwyższenie
temperatury w zamrażarce, nadmierne
powstawanie szronu, co prowadzi do
większego zużycia energii elektrycznej.
Instrukcja obsługi
• Zamrażarka nie powinna pozostawać zbyt
długo otwarta, co jest szczególnie istotne
przy ciepłej i wilgotnej pogodzie.
• Zaleca się usuwanie szronu, kiedy warstwa
osiągnie grubość 3-5 mm.
• Przed włożeniem żywności do zamrażarki
należy je ochłodzić do temperatury
pokojowej.
• Jeśli pokrętło termostatu znajduje się w
położeniu bliskim max. (6) należy przekręcić
je w stronę min. (1) jeśli działanie
zamrażarki na to pozwala.
• Uszkodzona lub źle dopasowana uszczelka
powoduje zwiększone zużycie energii
elektrycznej, dlatego nnależy zadbać o jej
wymianę w odpowiednim czasie.
• Parownik na tylnej ścianie musi być czysty,
bez kurzu i osadów pochodzących np. z
dymu
• Jeśli użytkownik nie będzie przestrzegał
wskazówek zawartych w Rozdziałach
„Ustawienie” i „Oszczędność energii”
zużycie energii elektrycznej będzie większe.
Ważne ostrzeżenia
• Jeśli nowo kupione urządzeńie zastąpiło
stare, nieużywanye urządzeńie z
zamknięciem nie dającym się otworzyć od
wewnątrz (zamek, zasuwka) zamknięcie
należy zdemontować. W ten sposób
możemy zapobiec np. zastraśnięciu się
wewnątrz dzieci.
• Urządzeńie należy prawidłowo podłączyć do
sieci elektrycznej.
• Podczas pracy urządzeńia nie należy
dotykać zimnych powierzchni chłodzących,
zwłaszcza wilgotnymi lub mokrymi rękoma,
ponieważ skóra może przykleić się do tych
bardzo zimnych powierzchni.
• Nie należy zamrażać napojów w butelkach
szklanych, zwłaszcza napojów gazowanych,
jak np. woda mineralna. wino musujące,
piwo, coca-cola itp., ponieważ podczas
zamrażania płyn zwiększa swoją objętość i
szkło może pęknąć.
• Nie należy jeść zamarzniętej żywności
(chleb, owoce, jarzyny), gdyż może to
spowodować to może odmrożenia.
• Jeśli zapach lub barwa jakiegokolwiek
artykułu żywnościowego wydają się być
podejrzane, należy je wyrzucić, gdyż
spożycie może być niebezpieczne dla
zdrowia.
• Urządzeńie nie należy rozmrażać przy
pomocy urządzeń elektrycznych (suszarki
do włosów itp.), a szronu nie należy
zeskrobywać przy pomocy ostrych narzędzi.
• Urządzenia nie należy rozmrażać przy
pomocy elektrycznych urządzeń jak np.
suszarka do włosów i nie należy usuwać
kawałków lodu przy pomocy ostrych
narzędzi.
• W trosce o zdrowe środowisko naturalne
należy uważać, by nie uszkodzić tylnej
strony.
• Urządzenia (skraplacza lub rurek np. przy
transporcie niepotrzebnego już urządzenia)
lub elementów systemu chłodzącego we
wnętrzu urządzenia.Dlatego przy
rozmrażaniu chłodziarki nie należy używać
ostrych przedmiotów. Można wykorzystać
pomoce załączone przez producenta.
• Urządzenie zawiera środek chłodzący i olej
dlatego też uszkodzony sprzęt należy
zabezpieczyć stosując się do zaleceń
służących ochronie środowiska (patrz
Nasza troska o środowisko).
• Jeśli kabel przyłączeniowy jest uszkodzony
powinien go wymienić producent lub
pracownik serwisu albo upoważniony
fachowiec, w przeciwnym wypadku grozi
niebezpieczeństwo. Urząndzenie należy
obowiązkowo odłączyč z sieci elektrycznej
przed. Naprawądokonuje jej tylko
specjalista),czyszczeniem i wymianą
żarówki.
• Tablica informacyjna znajduje się wewnątrz
aparatu lub na jego tylnej ścianie.
Symbol na produkcie lub na
opakowaniu oznacza, że tego
produktu nie wolno traktować tak,
jak innych odpadów domowych. Należy
oddać go do właściwego punktu skupu
surowców wtórnych zajmującego się
złomowanym sprzętu elektrycznego i
elektronicznego. Właściwa utylizacja i
złomowanie pomaga w eliminowaniu
niekorzystnego wpływu złomowanych
produktów na środowisko naturalne oraz
zdrowie. Aby uzyskać szczegółowe dane
dotyczące możliwości recyklingu
niniejszego urządzenia, należy
skontaktować się z lokalnym urzędem
miasta, służbami oczyszczania miasta lub
Instrukcja obsługi
13
sklepem, w którym produkt został
zakupiony.
W przypadku awarii lub braku prądu nie
należy. Otwierać zamrażarki.Jeśliprzerwa
trwa dłużej niż 2 dni,
Należy opróżnić zamrażarkę,a produkty
zużyć lub rormrozić.
Zabezpieczenie zużytego
urządzenia
• Zużyte urządzenie należy wykluczyć z
eksploatacji. Zamek lub zasuwkę należy
zabezpieczyć tak by uniknąć
przypadkowego zamknięcia się w środku
np. bawiących dzieci.
• System chłodzący i zamrażający urządzenia
zawierają środek chłodzący i związki
izolacyjne, które wymagają specjalnego
traktowania przy ich zniszczeniu. Dlatego
likwidację urządzenia należy powierzyć
jednostkom specjalnie do tego celu
powołanym.
• Z powodu bezpieczeństwa środowiska
naturalnego należy uważać by nie
uszkodzić rurek z tylnej strony urządzenia.
Instalowanie
Wybór pomieszczenia
Urządzenie trzeba postawić w suchym i
dobrze wietrzonym pomieszczeniu.
Temperatura otoczenia dozwolona dla
prawidłowego działania urządzenia jest
zależna od jego wariantu i klasy, co jest
wyszczególnione na tabliczce znamionowej.
Radzimy nie ustawiać urządzenia blisko
sprzętów,które wydzielają ciepło np.
piekarnika, grzejnika wody, kaloryfera itd. a
także nie wystawiać go na bezpośredni wpływ
promieni słonecznych.
Klasa
SN subnormalna
N normalna
ST subtropikalna
T tropikalna
Temperatura
otoczenia
od +10°C do
od +16°C do
od +16°C do
od +16°C do
Przyłączenie do sieci elektrycznej
+32°C
+32°C
+38°C
+43°C
Chłodzenie zamrażarki
Zamrażarka nie jest przeznaczona do
montowania
w zabudowie meblowej. Po bokach należy
zostawić 2-3 cm przestrzeni, by powietrze
mogło krążyć bez zakłóceń.
Szczególnie ważne jest chłodzenie tylnej
części zamrażarki.
• Zamrażarki, w których przełączniki znajdują
się na przedniej stronie, można przysunąć
do ściany, ponieważ zawiasy pokrywy
określają minimalną potrzebną odległość
między ścianą a zamrażarką.
14
• Zamrażarki z przełącznikami w pokrywie
mają załączone dwa wsporniki dystansowe,
które uniemożliwiają ustawienie zamrażarką
zbyt blisko ściany i które należy wstawić w
otwory na tylnej ścianie.
• Zamrażarką przyłączamy do sieci
elektrycznej przy pomocy kabla. Gniazdko w
ścianie powinno być uziemione (uziemienie
ochronne).
• Zalecane napięcie znamionowe i
częstotliwość są oznaczone na tablicy
informacyjnej zamrażarki. Przyłączenie do
sieci elektrycznej i uziemienie zamrażarki
muszą być wykonane zgodnie z
obowiązującymi standardami i przepisami.
• Zamrażarką wytrzymuje krótkotrwałe
wahania napięcia, jednak najwyżej -15 do
+15%.
Instrukcja obsługi
Nastawienie
Zamrażarkę nastawiamy przy pomocy
przełączników i pokrętła termostatu.
Przełączniki i lampka kontrolna wbudowane
są w dolną część przedniej strony lub w
pokrywę urządzenia. Pokrętło termostatu
znajduje się obok przełączników albo w dolnej
części, po prawej stronie urządzenia, jeśli
przełączniki wbudowane są w pokrywę.
Przełączniki (wyposażenie jest
zależne od modelu)
I.
1 Czerwona lampka
2 Przełącznik włączający/wyłączający
zamrażarką
0 wyłączony
I włączony (zielona lampka świeci)
3 Przełącznik do wyboru sposobu
działania
N działanie automatyczne
S działanie ciągłe (zielona lampka świeci)
II.
1 Czerwona lampka
2 Przełącznik włączający/wyłączający
zamrażarką
aparat jest wyłączony (zielona lampka
świeci)
aparat jest włączony (zielona lampka
świeci)
3 Przełącznik do wyboru sposobu
działania
działanie automatyczne (zielona lampka
świeci)
działanie ciągłe (automatyczne (zielona
lampka świeci)
III.
1 Czwerwona lampka
2 Przełącznik włączający aparat
wyłączony (przełącznik zakrywa zieloną
ž lampkę) włączony (świeci się zielona lampka)
3 Przełącznik do wyboru sposobu
działania
działanie automatyczne (przełącznik
przykrywa żółtą lampkę)
działanie ciągłe - (świeci się żółta lampka)
4 Zielona lampka
5 Żółta lampka
Wybór temperatury
Temperaturę wewnątrz zamrażarki przy
działaniu automatycznym reguluje termostat.
Nastawiamy go przy pomocy pokrętła
termostatu. Pokrętło najłatwiej jest obracać
np. przy pomocy monety. Najszersza część
łuku onacza max działanie (najzimniej); tam
natomiast tam, gdzie łuk zwęża się
najbardziej działanie minimalne (najcieplej).
Temperatura w zamrażarce zależna jest od
ustawienia termostatu, tego jak często
otwieramy pokrywę, w mniejszym stopniu
również od temperatury otoczenia.
Termostat (wyposażenie jest zależne
od modelu)
Najszersza część łuku onacza max działanie
(najzimniej); tam natomiast gdzie łuk zwęża
się najbardziej dzałanie minimalne
(najcieplej). Im wyższa cyfra (max 6) na
pokrętle termostatu tym temperatura w
zamrażarce skryniowe jest niższa.
Czerwona lampka
Czerwona lampka świeci się, jeśli
temperatura wewnątrz zamrażarce skryniowe
jest niewłaściwa.
Instrukcja obsługi
15
Włączanie/wyłączanie zamrażarki
Przełącznik do włączania i wyłączania włącza
lub wyłącza zamrażarką. Jeśli urządzenie jest
włączone świeci się zielona lampka.
Użytkowanie
W zamrażarce można zamrażać świeże oraz
przechowywać zamrożone produkty
żywnościowe.
Sposoby działania
Przełącznik do wyboru sposobu działania
służy do wyboru jednego z dwóch sposobów
działania, działania ciągłego i
automatycznego.
Działanie ciągłe - świeci żółta
lampka.
Układ chłodzenia działa ze zwiększoną mocą
i nieprzerwanie. Ten sposób wybieramy przy
zamrażaniu większej ilości świeżej żywności
oraz kiedy chcemy mocno schłodzić już
zamrożone produkty.
Działanie automatyczne - żółta
lampka nie świeci.
Temperaturę wnętrza reguluje termostat,
który włącza i wyłącza działanie układu
chłodzenia. Działanie automatyczne
wybieramy przy przechowywaniu zamrożonej
żywności.
Uruchomienie zamrażarki
Należy włączyć zamrażarki i przełącznik
przestawić na działanie ciągłe. Świecą się
wszystkie trzy lampki. Świeżą żywność
wkładamy do zamrażarki w kilka godzin po
zgaśnięciu czerwonej lampki.
Zamrażanie świeżej żywności
Do zamrożenia wybieramy te produkty
żywnościowe, które się do tego nadają i
dobrze znoszą niskie temperatury.
• Żywność powinna być dobrej jakości.
• Zamrażać należy całkowicie świeże owoce i
warzywa.
• Stosować należy odpowiednie opakowania
oraz prawidłowo pakować przewidziany do
zamrożenia artykuł żywnościowy.
• Opakowanie nie powinno przepuszczać
powietrza i wilgoci, ponieważ mogłoby to
spowodować wysychanie żywności oraz
utratę witamin.
16
• Folie i woreczki muszą być miękkie i
cienkie, żeby dobrze przylegały do
zawartości.
• Pojemniki do zamrażania powinny się
szczelnie zamykać.
• Żywność należy zamrażać na dnie i po
bokach urządzenia.
• Przede wszystkim ważne jest to, aby
żywność zamrozić jak najszybciej, dlatego
radzimy żywność przed zamrożeniem
schłodzić i pakować w niewielkie woreczki.
Wydajność zamrażania
Ilość świeżych artykułów żywnościowych,
które można równocześnie włożyć do
zamrażarki podana jest na tabliczce
informacyjnej. Przy większej ilości jakość
zamrożenia będzie gorsza, ulgnie również
podwyższeniu temperatura już zamrożonych
produktów.
Procedura zamrażania
• Dzień przed zamrażaniem należy
przestawić przełącznik na działanie ciągłe
(świeci żółta lampka). Następnie włożyć
świeże produkty żywnościowe i zamrażać je
przez kolejne 24 godziny.
• Po upływie okolo 24 godzin od momentu
włożenia świeżej żywności należy
przestawić przełącznik na działanie
automatyczne (żółta lampka nie świeci).
Późniejsze zamrażanie świeżej
żywności
Należy powtórzyć procedurę zamrażania i
zwrócić przy tym uwagę na to, by świeże
produkty nie dotykały już zamrożonych
pakiecików.
Zamrażanie mniejszych ilości świeżej
żywności
Przy zamrażaniu żywności o wadze do 2 kg
przełącznika do wyboru sposobu działania nie
trzeba przestawiać.
Instrukcja obsługi
Żywność zamrożona przemysłowo
Przechowywanie zamrożonej
żywności
Przełącznik do wyboru sposobu działania
znajduje się w pozycji: działanie
automatyczne (żółta lampka nie świeci).
Pokrętło termostatu jest w pozycji środkowej:
pomiędzy max i min. Jest to pozycja do
przechowywania-nastawienie na normalną
długość bezpiecznego przechowywania (do
roku, zależnie od rodzaju żywności). Okresy
przechowywania w stanie zamrożonym są
różne dla różnych produktów żywnościowych,
zależnie od składników poszczególnych
produktów, ich jakości, świeżości itp.
Zawartość tłuszczu jeszcze bardziej skraca
okres przechowywania. Tak więc np. chude
mięso można przechowywać w zamrażarce
przez 12 miesięcy, tłuste natomiast tylko 4-6
miesięcy.
Na opakowaniu żywności zamrożonej
przemysłowo oznaczony jest czas i
temperatura przechowywania.
• Należy wybierać tylko żywność odpowiednio
zapakowaną i zaopatrzoną w pełną
informację.
• Żywność należy chronić przed
rozmrożeniem, ponieważ podniesienie się
temperatury zamrożonych produktów
skraca okres przechowywania.
Rozmrażanie zamrożonej
żywności
Odtajałe lub rozmrożone produkty trzeba jak
najszybciej zużyć. Niska temeratura
konserwuje bowiem żywność, ale nie niszczy
mikroorganizmów, które po rozmrożeniu
uaktywwniają się bardzo szybko i prowadzą
do zepsucia żywności. Częściowe
rozmrożenie zmniejsza wartości odżywcze
produktów, zwłaszcza owoców i warzyw oraz
już gotowych potraw.
Przybliżony okres przechowywania mrożonek
Produkt
1
Warzywa
Owoce
Chleb, ciasta
Mleko
Gotowe potrawy
Mięso: wołowe
cielęcina
wieprzowe
mielone
Drób
Dziczyzna
Wędliny
Ryby: chude
tłuste
Podroby
2
3
Okres przechowywania (w miesiącach)
4
5
6
7
8
9
10
+
+
+
+
11
12
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
+
Rozmrażanie i czyszczenie zamrażarki
Rozmrażanie zamrażarki
• Na okolo 24 godziny przed rozmrażaniem
należy przestawić przełącznik w pozycję:
działanie ciągłe (świeci żółta lampka), żeby
żywność mocno schłodzić.
• Kiedy żywność jest już mocno schłodzona,
należy wyciągnąć kabel z gniazdka,
opróżnić zamrażarką i zabezpieczyć
żywność przed rozmrożeniem.
• Do rozmrażania nie należy używać
chemicznych środków do rozmrażania gdyż
mogą uszkodzić plastikowe elementy
chłodziarki a także są szkodliwe dla
zdrowia.
Instrukcja obsługi
17
Najszybszy sposób usuwania szronu
Przy pomocy załączonego skrobaka należy
zeskrobać z powierzchni chłodzących
warstwę szronu i miękką ściereczką usunąć
szron z zamrażarki, zanim zacznie się topić.
Usuwanie szronu poprzez odtajanie
Jeśli warstwa szronu jest zbyt gruba, by
można ją było zeskrobać, trzeba ją częściowo
stopić. Należy usunąć zatyczkę (1) na
przedniej części zamrażarki.
• W otwór wstawić załączoną rurkę (2), pod
nią podstawić naczynie do zbierania
stopionej wody.
• Usunąć zatyczkę (3) na dnie zamrażarki.
• Proces topienia można przyspieszyć, jeśli
pokrywę zostawimy otwartą. Przy pomocy
skrobaka usuwamy większe kawałki
warstwy szronu, kiedy zacznie już odstawać
od ścian. Po stopieniu szronu wstawiamy z
powrotem obie zatyczki, rurkę
przechowujemy do następnego użycia.
Czyszczenie zamrażarki
Przed przystąpieniem do czyszczenia
kabel należy wyciągnąć z gniazdka!
Podczas czyszczenia, należy uważać, aby
usunąć wszelkie pozostałości środków
czyszczących.
• Wnętrze umyć wodą z dodatkiem
niewielkiej ilości rozcieńczonego octu
winnego. Na koniec ściereczką, wypłukaną
w czystej wodzie i wyżętą, wytrzeć
zamrażarką do sucha.
• Zewnętrzne powierzchnie zamrażarki
należy umyć wodą z dodatkiem detergentu
przy pomocy miękkiej ściereczki.
• Do czyszczenia uszczelki pokrywy należy
stosować wodę z dodatkiem mydlin.
• Z kondensatora na tylnej stronie
zamrażarki trzeba od czasu do czasu
(przynajmniej raz do roku) usunąć kurz przy
pomocy miękkiej,(nie drucianej) szczotki lub
odkurzacza.
• Po skończonym rozmrożeniu i czyszczeniu
zamrażarki przyłączamy do sieci
elektrycznej i wkładamy ponownie żywność.
Wyłączenie zamrażarki z użycia
Należy wyciągnąć kabel z gniazdka,
zamrażarki opróżnić, rozmrozić i wyczyścić
wnętrze oraz zostawić uchyloną pokrywę.
18
Instrukcja obsługi
Zakłócenia w działaniu i ich usuwanie
Podczas używania urządzenia pojawić się mogą także zakłócenia w działaniu. Przedstawiamy
niektóre zakłócenia, będące najczęściej skutkiem nieprawidłowego użytkowania, a które z
łatwością usuniecie Państwo sami.
Zakłócenie:
Urządzenie po przyłączeniu
do sieci elektrycznej nie
działa.
Nieprzerwane lub zbyt
długie działanie.
Zamrażarka się
trzęsie lub zbyt
głośno działa.
Na zewnętrznych
ścianach zbiera
się wilgoć.
Warstwa szronu wewnątrz
jest zbyt gruba.
Pali się czerwona lampka.
Przyczyna:
Zamrażarka nie jest włączony.
Usunięcie zakłócenia:
Zamrażarka należy włączyć
(świeci zielona lampka).
Pozycja pokrętła termostatu na Należy przekręcić pokrętło
termostatu nieco w prawo.
lewo od min (1) spowodowała
wyłączenie zamrażarki.
Pokrywa była zbyt długo otwarta.
Pokrętło termostatu
Przekręcić pokrętło termostatu
nastawione jest na zbyt mocne w kierunku min.(1)
chłodzenie.
Kondensator nie jest
Należy usunąć kurz z
wystarczająco chłodzony.
kondensatora i sprawdzić czy
powietrze za zamrażarką krąży
bez zakłóceń.
Przełącznik jest w pozycji: działanie ciągłe (żółta lampka świeci).
Nieprawidłowe ustawienie.
Należy zapewnić odpowiednie
podłoże.
Zamrażarka dotyka ściany lub
Należy odsunąć zamrażarkę.
sąsiednich elementów.
Wilgotne pomieszczenie.
Należy przestawić
Źle izolowana podłoga.
zamrażarkę.
Utrzymująca się przez dłuższy czas gorąca, wilgotna pogoda.
Zamrażarka nie osiągnęła jeszcze nastawionej temperatury.
Za duża ilość niedostatecznie schłodzonej żywności.
Pokrywa źle się zamyka.
Należy sprawdzić, czy usunięte
zostały styropianowe wkładki
oraz czy pakieciki z żywnością
nie przeszkadzają w zamknięciu
pokrywy.
Aparat nie osiągnął jeszcze nastawionej temperatury.
Zbyt duża ilość niewystarczająco schłodzonej żywności podnosi
temperaturę we wnętrzu zamrażarki. Lampka zgaśnie, kiedy
żywność schłodzi się do nastawionej temperatury.
Wymiana żarówki oświetlającej
wnętrze zamrażarki
Przed wymianą żarówki należy obowiązkowo
przerwać dopływ prądu do zamrażarki!
Następnie należy zdjąć plastikową
przykrywkę z żarówki i wymienić przepaloną
żarówkę (E14, 15 W). Przepalonych żarówek
nie powinno się wyrzucać do śmieci
pochodzenia organicznego. Żarówka jako
materiał użytkowy nie podlega naszej
gwarancji.
ZASTRZEGAMY SOBIE PRAWO DO ZMIAN, KTÓRE NIE WPŁYWAJĄ NA FUNKCJONOWANIE
URZĄDZENIA.
Instrukcja obsługi
19