REKLAMA

705313.pdf

GORENJE B50EP - Instrukcja obsługi PL

GORENJE B50EP - Instrukcja obsługi PL


Pobierz plik - link do postu

Piekarnik elektryczny

PL

Szanowni Państwo!
Dziękujemy za zaufanie jakim obdarzyliście nas Państwo, kupując
naszą kuchenkę. Przekonajcie się Państwo sami, że na naszych
wyrobach możecie polegać. Abyście Państwo łatwiej zrozumieli
działanie urządzenia, dodaliśmy dokładnie napisaną instrukcję
obsługi, która powinna Wam ułatwić zaznajomienie się z Waszym
nowym urządzeniem. Prosimy, abyście przed uruchomieniem
urządzenia dokładnie przeczytali instrukcję obsługi. Uwagi,
dotyczące bezpieczeństwa działania znajdują sie na stronie 40.

Bezwarunkowo należy sprawdzić czy urządzenie, które
otrzymaliście jest nieposzkodowane. W przypadku uszkodzeń
powstałych podcyas transportu, należy zwrócić się do sprzedawcy
u którego urządzenie zostało kupione lub do okręgowego
magazynu skąd urządzenie zostało dostarczone. Numer telefonu,
znajdziecie Państwo na rachunku lub kwicie dostawy. Życzymy
Państwu wiele zadowolenia przy użytkowaniu kuchenki.

Treść
Uwagi dotyczące bezpieczeństwa ................................ 40
Zastosowanie
Wentylator chłodzący

Opis urządzenia ............................................................ 41
Panel sterowania piekarnika - opis ............................. 41
Przed pierwszorazowym użyciem ............................... 42
Piekarnik
Rady dotyczące użycia piekarnika

Wyposażenie piekarnika
Pieczenie ciasta
Pieczenie mięsa
Grylowanie i zapiekanie
Wekowanie
Odmrażanie

Czyszczenie i konserwacja............................................53
Piekarnik

Ogólne możliwości ustawień podczas użytkowania
piekarnika ..................................................................... 42
Zastosowanie piekarnika.............................................. 42
Możliwości nastawienia, gdy piekarnik jest wyłączony
Wybór oraz nastawienie temperatury piekarnika
Alarm minutnika
Blokada zabezpieczająca działanie sensorów
Pieczenie programowane z zastosowaniem sondy do mięsa

Sterować piekarnikiem można w dwojaki sposób ..... 45
Przełączenie z jednego na drugi sposób sterowania piekarnika
Sposób sterowania za pomocą wyboru potrawy

Wybór sposobu działania ............................................. 46
Ważne ostrzeżenia
Sposób działania
Poziomy pieczenia

Jak się zachować w przypadku pojawienia się usterek?55
Należy uwzględnić!
Ważne

Wymiana części urządzenia..........................................55
Wyposażenie dodatkowe
Żarówka w piekarniku

Instrukcja umieszczenia i podłączenia ........................56
Uwagi dotyczące bezpieczeństwa podczas instalacji

Montaż piekarnika elektrycznego................................56
Podłączenie do sieci elektrycznej .................................57
Dane tehniczne ..............................................................57
Serwis .............................................................................58
Naprawa
Tabliczka znamionowa

Uwagi dotyczące bezpieczeństwa
• Niefachowe podłączenie kuchenki do sieci elektrycznej jest
niebezpieczne.
Aby uchronić kuchenkę przed przebiciem elektrycznym, do
prądu powinien podłączyć ją wyłącznie serwisant lub
upoważniony do tego fachowiec.
• Przy niefachowych zabiegach oraz naprawach urządzenia,
możliwe jest przebicie elektryczne lub spięcie, co może wywołać
obrażenia ciała lub spowodować uszkodzenie urządzenia. Tego
typu zabiegi powinien wykonać serwisant lub fachowiec.
• Podczas pieczenia i gotowania rozgrzany tłuszcz lub olej na płycie
grzejnej może bardzo szybko zapalić się. Smażenie należy ciągle
kontrolować, by nie doszło do oparzenia lub pożaru.
• Uwaga: Niebezpieczeństwo oparzeń pojawia się najczęściej wśród
małych dzieci lub dzieci nie zdających sobie z tego sprawy. Należy
zwrócić uwagę, aby dzieci nie bawiły się w pobliżu kuchenki oraz
uświadomić im niebezpieczeństwo oparzenia. Dzieci starsze mogą
używać kuchenki pod kontrolą dorosłych.
• Podczas pracy urządzenia, poszczególne części kuchenki jak
powierzchnie pól grzejnych oraz drzwiczki piekarnika
rozgrzewają się. Rozgrzewają się również wewnętrzne
powierzchnie piekarnika, pola grzejne oraz otwór do
odprowadzania oparów dlatego małe dzieci nie powinny
znajdować się w pobliżu kuchenki.
• Uwaga: niebezpieczeństwo oparzeń. Pola grzejne, piekarnik oraz
części wyposażenia kuchenki podczas użytkowania rozgrzewają
się bardzo mocno. Do przestawiania naczyń należy zawsze
używać ścierki lub rękawicy. Aby zapobiec oparzeniom,
naczynia należy przestawiać bardzo uważnie.
• Kable podłączeniowe innych urządzeń, znajdujących się w
pobliżu kuchenki na wskutek zetknięcia się z gorącymi polami
40

grzejnymi ub gdyby zostały zatrzaśnięte gorącymi drzwiczkami
piekarnika, mogą spowodować spięcie elektryczne.
Zalecamy aby kable podłączeniowe innych urządzeń, znajdowały
się w odpowiedniej odległości od kuchenki.
• Czyszczenie piekarnika wysokociśnieniowym, parowym
urządzeniem czyszczącym może spowodować krótkie spięcie.
Dlatego używanie tego rodzaju urządzeń jest zabronione.
• Drzwiczki piekarnika podczas pieczenia nagrzewają się bardzo
mocno. Jako dodatkowe zabezpieczenie w drzwiczkach
piekarnika jest zainstalowane trzecie szkło (tylko w niektórych
modelach), które obniża temperaturę drzwiczek.

Zastosowanie
Kuchenka elektryczna jest przeznaczona do przygotowywania
posiłków w gospodarstwie domowym. Stosowanie jej do innych
celów jest zabronione! Poszczególne sposoby zastosowania
kuchenki są dokładnie opisane poniżej w instrukcji obsługi.

Przedłużone działanie wentylatora chłodzącego
(posiadają tylko niektóre modele)
Po wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący działa jeszcze
przez jakiś czas, dodatkowo ochładzając urządzenie.

Przełącznik drzwiczek piekarnika z opóźnionym działaniem
(posiadają tylko niektóre modele)
Drzwiczki piekarnika posiadają wbudowany przełącznik z
opóźnionym działaniem, wyłączający ogrzewanie piekarnika (tylko
w przypadku ogrzewania za pomocą gorącego powietrza), podczas
gdy drzwiczki piekarnika pozostają otwarte i ponownie włączający
ogrzewanie, gdy drzwiczki piekarnika zostaną zamknięte.

Instrukcja obsługi ustawienia i podłączenia

Wentylator chłodzący
(tylko przy niktórych modelach)
Urządzenie jest wyposażone w wentylator chłodzący, który chłodzi
zarówno obudowę jak i panel sterujący urządzenia. Wentylator
chłodzący działa od momentu wybrania którejkolwiek z funkcji
działania piekarnika.
Symbol na produkcie lub na opakowaniu oznacza, że
tego produktu nie wolno traktować tak, jak innych
odpadów domowych. Należy oddać go do

właściwego punktu skupu surowców wtórnych
zajmującego się złomowanym sprzętem elektrycznym i
elektronicznym. Właściwa utylizacja i złomowanie pomaga
w eliminacji niekorzystnego wpływu złomowanych
produktów na środowisko naturalne oraz zdrowie. Aby
uzyskać szczegółowe dane dotyczące możliwości
recyklingu niniejszego urządzenia, należy skontaktować
się z lokalnym urzędem miasta, służbami oczyszczania
miasta lub sklepem, w którym produkt został zakupiony.

Opis urządzenia
Na rysunku został przedstawiony jeden z modeli urządzeń do
zabudowy. Ponieważ urządzenia, do których odnosi się
niniejsza instrukcja obsługi, mogą posiadać różne

wyposażenie, wobec tego mogą być opisane funkcje i
wyposażenie, których Państwa urządzenie nie posiada.

Panel sterujący
Uchwyt piekarnika

Drzwiczki piekarnika z okienkiem /wziernikiem/

Panel sterowania piekarnika - opis
1 Sensor wyboru pokarmów; wyświetlacz wyboru pokarmów
(d1); lampka kontrolna (zielona) (1a)
2 Sensor wyboru sposobu działania; wyświetlacz wyboru
sposobu działania (d2); lampka kontrolna (czerwona ) (2a)
3 Nastawienie temperatury piekarnika (3a, 3b); wyświetlacz
nastawienia temperatury piekarnika (d3-1); lampka kontrolna
termostatu piekarnika (d3-2)
4 Sensor wyboru znaków/symboli:
− długość działania piekarnika (d4-1);
− zakończenie działania piekarnika (d4-2);
− sonda do pieczenia mięsa (d4-3);
− alarm minutnika (d4-4);
− czas dzienny (d4-5);
− wskaźnik wybranego sensora 4 (d4-6):

− wskaźnik pomiaru temperatury sondy do pieczenia mięsa
(d4-6a);
− wskaźnik nastawienia temperatury sondy do pieczenia
mięsa (zakończenie działania piekarnika) (d4-6b);
− nastawienie wartości/danych dla wybranego sensora 4
(4a, 4b)
5 Sensor do włączania/wyłączania; lampka kontrolna
(czerwona) (5a); wyświetlenie blokady działania – zostaje
uaktywnione przez równoczesne dotknięcie obu sensorów (1)
i (2), przez około 5 sekund (d6)

Instrukcja obsługi ustawienia i podłączenia

41

Przed pierwszorazowym użyciem
Piekarnik
Wszystkie części wyposażenia piekarnika należy zdjąć i
oczyścić je wodą i zwykłym środkiem do czyszczenia. Nie
wolno używać szorstkich środków czyszczących! Podczas
pierwszego ogrzewania piekarnika, wydziela się specyficzny
zapach “ po nowym”. Zaleca się jednak, wietrzenie
pomieszczenia w między czasie.

Rady dotyczące użycia piekarnika

• Piekarnik należy przed pieczeniem ogrzać tylko wtedy, gdy
tego wymagają przepisy lub jest to oznaczone w tabelach
instrukcji.
• Podgrzewając piekarnik przed pieczeniem zużywamy bardzo
dużo prądu. Zalecamy pieczenie ciast lub pic jednej za
drugą, pozwoli to nam na zaoszczędzenie prądu.
• Jeśli pieczemy dłuższy czas, 10 minut przed zakończeniem
pieczenia piekarnik możemy wyłączyć. Wykorzystanie
pozostałego ciepła pozwala nam na zaoszczędzenie prądu.

• Do pieczenia należy używać blach ciemnych, lakierownych
na czarno, powleczonych sylikonem lub emaliowanych,
ponieważ doskonale przewodzą ciepło.

Ogólne możliwości ustawień podczas użytkowania piekarnika
• Natężenie sygnału dźwiękowego
− jeśli żadna z funkcji nie jest włączona, przez dotknięcie
sensora (4b) możemy nastawić natężenie sygnału
dżwiękowego . Na wyświetlaczu (d4-6) znajdują się znaki
przedstawiające 4 stopnie natężenia.
• Długość sygnału dźwiękowego:
− sygnał dźwiękowy odnoszący się do długości działania
piekarnika (d4-1), zakończenie działania piekarnika (d4-2)
i sonda do pieczenia mięsa (d4-3), trwa 7 minut;
− sygnał dźwiękowy odnoszący się do alarmu minutnika
(d4-4), trwa 3 minuty;
Po upływie tego czasu sygnał dźwiękowy wyłączy się
automatycznie.
• Przy prawidłowym dotknięciu sensorów słychać sygna
dźwiękowy.
• Zmiana prędkości przy wprowadzaniu nowych wartości
Po 5 sekundach ciągłego dotykania poszczególnych
sensorów, wartości zmienijają się z podwojoną prędkością.

• Równoczesne dotykanie sensorów (-) i (+) (3a/3b) lub
(4a/4b)
Nastawione wartości należy skasować do »0«, oprócz
wyświetlenia nastawionej temperatury (d3-1). Temperaturę
należy nastawić na 30°C jak również sensory odnoszące się
do zakończenia działania (d4-2), wtedy czas zostanie
przestawiony na czas dzienny.
Jeśli w 15 seknudach nie dotkniemy sensora (5) do
włączania/wyłączania, wszystkie wartości nastawienia
zostaną automatycznie skasowane, oprócz czasu
dziennego i alarmu minutnika.
W przypadku przerwy w dopływie prądu krótszej od 1
minuty wszystkie dane, dotyczące nastawienia pozostaną bez
zmiany, piekarnik (o ile jest włączony) kontynuuje swoje
działanie.

Zastosowanie piekarnika
Możliwości nastawienia gdy piekarnik jest włączony

• Zmiana lub nastawienie temperatury piekarnika (d3-1)
• Zmiana lub nastawienie długości działania piekarnika (d4-1)
• Zmiana lub nastawienie zakończenia działania piekarnika
(d4-2)
• Zmiana lub nastawienie temperatury sondy do pieczenia
mięsa (d4-3), w przypadku gdy sonda do mięsa jest
włączona

Możliwości nastawienia, gdy piekarnik jest wyłączony
• Za pomocą sensora wyboru pokarmów (1) lub sensora
wyboru sposobu działania (2) możemy wybrać: rodzaj
pokarmu (1) lub sposób działania (2). Możemy również
zmienić lub nastawić temperaturę piekarnika (d3-1), długość
działania piekarnika (d4-1), zakończenie działania piekarnika
42

(d4-2), sondę do pieczenia mięsa (jeśli został uprzednio
określony rodzaj pokarmu lub sposób działania piekarnika
(d4-3), alarm minutnika (d4-4) oraz czas dzienny (d4-5).
• Zmiana lub nastawienie alarmu minutnika oraz czasu
dziennego (d4-4).

Nastawienie zegara na czas dzienny

• Za każdym razem, po podłączeniu urządzenia do prądu, na
wyświetlaczu (d4-6) mruga »12.00« oraz znak (d4-5).
• Przez dotknięcie sensorów 4a/4b, możemy nastawić
dokładny czas dzienny (około 5 sekund po zakończeniu
nastawiania znak
(d4-5) gaśnie, na wyświetlaczu (d4-6) pojawi się czas
dzienny.

Instrukcja obsługi ustawienia i podłączenia

oświetlenie piekarnika. Jeśli powtórnie dotkniemy sensora
(5) do włączania/wyłączania, oświetlenie piekarnika
zostanie wyłączone.

Zmiana czasu dziennego
Czas dzienny możemy zmienić kiedykolwiek (nie może być
zmieniony jedynie wtedy gdy została zastosowana funkcja
zakończenia działania - świeci (d4-2)) w następujący sposób:
• Przez dotknięcie wybranego sensora (4) należy wybrać
funkcję nastawienia czasu dziennego (mruga (d4-5))
• Za pomocą sensorów (4a/4b) należy nastawić dokładny czas
dzienny (mruga znak (d4-5) oraz czas na wyświetlaczu (d46))
• Po upływie 5 sekund na wyświetlaczu (d4-5) pojawi się
dokładny czas (znak (d4-5) gaśnie)
• W przypadku przerwy w dopływie prądu krótszej od 1
minuty, dokładny czas dzienny zostanie zachowany.

Wybór oraz nastawienie temperatury piekarnika
Jeśli określiliśmy rodzaj potrawy lub sposób działania
piekarnika przez dotknięcie sensorów (3a/3b) możemy
dowolnie w odstępach po 5°C nastawić temperaturę
piekarnika od 30 – 250°C
(w zależności od sposobu działania piekarnika).
Temperaturę piekarnika w czasie jego działania, możemy
za pomocą sensorów (3a/3b) w odpowiednim zakresie
zwiększać lub zmniejszać (tabela).

Oświetlenie piekarnika

• Jeśli piekarnik jest włączony, świeci lampka kontrolna bez
względu na wybrany sposób działania piekarnika.
• Jeśli piekarnik jest wyłączony, przez dotknięcie sensora (1)
należy wybrać znak »Lampka« oraz przez dotknięcie
sensora (5) do włączania/wyłączania, należy włączyć

Tabela danych dotycząca sposobu działania (za pomocą sensora 2)
Sposób działania
Uprzednio
nastawiona
temperatura (°C)
Uprzednio
nastawiony czas
(h/min)
Max. możliwe
nastawienie
temperatury (°C)

200

160

200

170

250

160

160

150

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

250

250

250

250

250

220

220

200

-

Lampka kontrolna termostatu piekarnika (d3-2)

• Lampka kontrolna świeci; temperatura piekarnika jest niższa
od nastawionej temperatury, piekarnik działa.
• Lampka kontrolna nie świeci; piekarnik osiągnął nastawioną
temperaturę.
• Lampka kontrolna mruga równomiernie; za pomocą sensora
nastawienia zakończenia działania piekarnika (d4-2), został
nastawiony koniec działania, pieczenie pokarmów w
piekarniku jeszcze się nie rozpoczęło (urządzenie
automatycznie przeliczy rozpoczęcie działania piekarnika).

Nastawienie czasu działania piekarnika

• Czas działania piekarnika możemy nastawić po 1 minucie od
0 do 6 godzin.
• Jeśli wybraliśmy sposób oraz czas działania piekarnika,
przez dotknięcie sensora (4), możemy nastawić czas
działania piekarnika od 0 do 6 godzin po 1 minucie.
• Po dotknięciu sensora wyboru (4) zaczyna mrugać znak (d41), za pomocą sensorów (4a/4b) nastawiamy żądany czas
działania piekarnika.
• Za pomocą sensora do włączania/wyłączania (5), włączamy
piekarnik.
• Po upływie nastawionego czasu, piekarnik wyłączy się
(słychać sygnał dźwiękowy, mruga znak działania piekarnika
(d4-1) oraz lampka kontrolna (5a)).
• Przez dotknięcie któregoś z sensorów (oprócz sensora do
włączania/wyłączania (5), który wyłącza sygnał dźwiękowy i
włącza piekarnik) możemy wyłączyć sygnał dźwiękowy lub
po upływie 7 minut wyłączy się on automatycznie.

Nastawienie zakończenia działania piekarnika

• Funkcję tę należy zastosować, gdy chcemy nastawić
zakończenie działania piekarnika dokładnie o danej godzinie
(przygotowany posiłek).
• Funkcję można zastosować wyłącznie wtedy, gdy
uprzednio nastawiliśmy czas działania
((d4-1) świeci).
• Przez dotknięcie wybranego sensora (4) mruga znak (d4-2),
na wyświetlaczu (d4-6) mruga suma czasu dziennego oraz
czasu działania piekarnika. Za pomocą sensora (4a)
nastawiamy żądany czas zakończenia działania piekarnika.
• Za pomocą sensora do włączania/wyłączania (5), włączamy
piekarnika, który czeka na rozpoczęcie działania (znak
lampki kontorlnej mruga równomiernie (d3-2)), świecą
obydwa znaki działania piekarnika (d4-1) oraz znak
zakończenia działania piekarnika (d4-2).
• W ten sposób, zostaje automatycznie określony czas
włączenia piekarnika. Przy późniejszym, automatycznym
włączeniu piekarnika, gaśnie znak określający zakończenie
działania (d4-2), zostaje włączone oświetlenie piekarnika,
lampka kontrolna termostatu piekarnika (d3-2) świeci tak
długo, dopóki nie zostanie osiągnięta nastawiona
temperatura piekarnika.
• Ewentualne, natychmiastowe rozpoczęcie działania
piekarnika możemy uruchomić przez równoczesne dotykanie
sensorów (4a/4b) (przez około 5 sekund).

Czas działania można zmieniać lub nastawiać w czasie
działania piekarnika.

Instrukcja obsługi ustawienia i podłączenia

43

Alarm minutnika

Procedura

Możemy go używać niezależnie od działania piekarnika, a
zwłaszcza wtedy, gdy chcemy uruchomić sygnał ostrzegawczy,
dokładnie o nastawionej godzinie.
• Przez dotknięcie sensora wyboru (4) zaczyna mrugać znak
ostrzegawczy minutnika (d4-4) (na wyświetlaczu (d4-6)
mruga »00:00«). Za pomocą sensorów (4a/4b) nastawiamy
żądany czas po 1 minucie od 0 do 99 minut. Po upływie
około 5 sekund, odliczanie czasu rozpocznie się. Znak
ostrzegawczy minutnika (d4-4) świeci, na wyświetlaczu (d46) pojawia się czas dzienny.
• Przez dotknięcie sensora wyboru (4) możemy sprawdzić a
nawet poprawić czas przedstawiony na wyświetlaczu (d4-6).
• Dotykając równocześnie sensorów (4a/4b) (przez około 5
sekund) możemy pozostały czas nastawić nawet na
»00:00«.

Blokada zabezpieczająca działanie sensorów
Używamy jej chcac zabezpieczyć piekarnik przed
niepożądanym sterowaniem (bezpieczeństwo dzieci).
• Blokadę uaktywniamy przez równoczesne dotykania,
sensora wyboru pokarmów (1) oraz sensora wyboru sposobu
działania (2) przez około 5 sekund.
• Znak przedstawiający blokadę działania (d6) świeci.
• Rozkaz anulujemy przez powtórne dotknięcie obu sensorów
(znak przedstawiający blokadę działania (d6) gaśnie).
• Mimo iż jest włączona blokada zabezpieczająca, piekarnik
możemy zawsze wyłączyć przez dotknięcie sensora do
włączania/wyłączania (5).

Pieczenie programowane z zastosowaniem sondy do
mięsa
Ten sposób pieczenia umożliwia nam nastawienie żądanej
temperatury wewnątrz potrawy. Temperaturę możemy
nastawić pomiędzy 30 i 99 °C. Mierzy się ją za pomocą sondy
do pieczenia mięsa.

Przyłączenie sondy
Wtyczkę sondy włączamy do gniazdka, a sondą przekłuwamy
potrawę. Gniazdko znajduje się z przodu, w lewym górnym
kącie ściany piekarnika. Gniazdko jest zabezpieczone blendą
metalową, którą należy usunąć przed rozpoczęciem pieczenia.
Po zakończeniu pieczenia blendę należy włożyć spowrotem na
swoje miejsce.

Uwaga
Należy uważać, aby podczas pieczenia sonda nie dotykała
grzałki!
Za pomocą sondy do pieczenia mięsa pieczemy duże kawałki
mięsa, najlepiej bez kości. Kości utrudniają wykonywanie
pomiarów temperatury. Dane które otrzymujemy mogą być
błędne. Kurczęta oraz króliki nie nadają się do pieczenia za
pomocą sondy.
Zalecane temperatury pieczenia we wnętrzu mięsa
Pieczeń wieprzowa
85°C
Pieczeń wołowa
80°C
Pieczeń cielęca
75°C
Polędwica wołowa
40-50°C
44

• Sondę należy przyłączyć i przekłuć nią mięso.
• Odpowiedni sposób pieczenia wybieramy za pomocą
sensora wyboru pokarmów (1) lub sensora wyboru sposobu
działania (2). Na wyświetlaczu (d4-6a) pojawi się rzeczywista
temperatura potrawy, natomiast na wyświetlaczu (d4-6b)
pojawi się żądana temperatura, uprzednio jest ona
nastawiona na 80°C. Żądaną temperaturę możemy zawsze
zmienić za pomocą sensorów (4a/4b). Zmiany możemy
dokonać po 1°C w skali od 30 do 99°C.
• Za pomocą sensora do włączania/wyłączania (5) włączamy
piekarnik, sonda do pieczenia mięsa zaczyna mierzyć
wzrastającą temperaturę wnętrza potrawy.
• Gdy wewnątrz potrawy zostaje osiągnięta żądana
temperatura, piekarnik przestaje działać. Sygnał dźwiękowy
włącza się. Możemy go wyłączyć dotykając jednego z
sensorów (oprócz sensora do włączania/wyłączania (5),
który wyłącza sygnał dźwiękowy i włącza piekarnik).
• Jeśli nie wyłączymy piekarnika, po upływie pewnego
czasu włączy się on automatycznie (gdy rzeczywista
temperatura padnie poniżej żądanej temperatury). W ten
sposób, rzeczywista temperatura potrawy zostaje
zachowana.
• Sondę należy wyciągnąć z potrawy oraz z kontaktu. Na
wyświetlaczu (d4-6) pojawi się czas dzienny.

Zastosowanie sondy w połączeniu z funkcjami czasu (dla
użytkowników posiadających więcej praktyki)
Gdy używamy sondy, możemy również nastawić długość oraz
zakończenie działania, tak jak to jest opisane w rozdziałach
wcześniejszych.
Mimo to należy pamiętać:
• Jeśli zastosujemy funkcję działania (d4-1) i nastawimy
żądany czas, piekarnik po upływie tego czasu wyłączy się,
bez względu na to, czy rzeczywista temperatura potrawy jest
równa nastawionej temperaturze. Właśnie dlatego czas ten
powinien być trochę dłuższy od czasu, który potrzebujemy
do osiągnięcia żądanej temperatury.
• To samo dotyczy funkcji zakończenia działania
(d4-2).
• Tej kombinacji możemy używać, gdy zdobyliśmy praktykę w
określaniu czasów potrzebnych do tego, aby przy nastawionej
żądanej temperaturze przy uwzględnieniu rodzaju i ilości potrawy,
została ona dobrze upieczona.
• Informacje, które zdobywamy w praktyce, możemy zastosować
przy nastawianiu czasu działania piekarnika (d4-1), który musi być
trochę dłuższy od czasu rzeczywiście potrzebnego do upieczenia
potrawy. Przy tym możemy również zastosować funkcję
zakończenia działania piekarnika (d4-2).

Uwagi
Jeśli sonda do pieczenia mięsa jest podłączona, na
wyświetlaczu pojawi się zawsze rzeczywista oraz żądana
temperatura (oprócz gdy piekarnik jest wyłączony i wtedy gdy
nie wybraliśmy żadnego sposobu działania piekarnika).
Gdy za pomocą sensora wyboru pokarmu (1), wybraliśmy
określony typ potrawy, z uprzednio nastawionym czasem
działania, po podłączeniu sondy do mięsa czas ten zostaje
unieważniony. Dotyczy to również i innych pozostałych
przypadków. Po czym czas możemy nastawić na nowo.
Jeśli piekarnik jest wyłączony i w tym czasie podłączamy
sondę do mięsa, zaczyna mrugać znak (d4-3), określający

Instrukcja obsługi ustawienia i podłączenia

sondę do pieczenia mięsa. Otrzymujemy informację, że sonda
została podłączona.

OSTRZEŻENIE
Używać należy wyłącznie sondy przeznaczonej do danego typu
piekarnika.

Sterować piekarnikiem można w dwojaki sposób
• Przez dotknięcie sensora wyboru potrawy, należy wybrać
rodzaj potrawy (świeci zarówno odpowiedni wybrany znak,
sposób działania jak i temperatura oraz czas działania
odpowiedni dla danego sposóbu)
• Przez dotknięcie sensora do włączania/wyłączania (5)
uruchamiamy początek działania jak również włączamy
piekarnik. Po upływie czasu działania, piekarnik wyłączy
się automatycznie.
• Sposób ten możemy również zastosować przy innej ilości
potrawy, wówczas należy odpowiednio zmienić czas i
temperaturę działania.
• Możemy również zastosować możliwość nastawienia
zakończenia działania piekarnika (patrz „Zakończenie
działania piekarnika”).

1 Za pomocą wyboru pokarmu
2 Za pomocą wyboru sposobu działania

Przełączenie z jednego na drugi sposób sterowania
piekarnika
• Piekarnik wyłączony:
− Jeśli wybraliśmy sposób (1), możemy przełączyć na
sposób (2), przez dwukrotne dotknięcie sensora (2) (jeśli
wybraliśmy wyłącznie oświetlenie piekarnika, wystarcza
jednokrotne dotknięcie sensora). Sposoby nastawienia,
odpowiadające nastawieniu (1), zostaną automatycznie
unieważnione.
− W taki sam sposób możemy przełączyć ze sposobu (2) na
sposób (1) (w takim przypadku należy dwukrotnie dotknąć
sensora (1)).
• Piekarnik włączony:
− Przełączenie jest niemożliwe.
− Jeśli mimo wszystko chcemy zmienić sposób działania,
piekarnik należy wyłączyć przez dotknięcie sensora do
włączenia/wyłączenia (5) (lampka kontrolna (5a) mruga)
po czym należy wybrać żądany sposó sterowania.

Dopóki lampka kontrolna (5a) mruga, możemy według
uznania zmieniać nastawienie. Jeśli w około 15 sekundach
od ostatniego dotknięcia któregoś z sensorów, nie włączymy
piekarnika, piekarnik wyłączy się automatycznie.
Po włączeniu piekarnika (lampka kontrolna (5a) świeci)
możemy przez powtórne dotknięcie sensora do
włączania/wyłączania (5), unieważnić nastawienie (lampka
kontrolna (5a) mruga), piekarnik po około 5 sekundach
wyłączy się automatycznie.

Sposób sterowania za pomocą wyboru potrawy
Jest on odpowiedni do przygotowania potraw z automatycznie
nastawioną temperaturą oraz czasem działania.

Tabela danych dotycząca wyboru potraw (za pomocą sensora 1)
Potrawa
Kotlety w
kawałku

Sznycle,
ryby

Kurczak

Pizza

Drobne
Wyrastanie Babka
ciasteczka,
ciasta
drożdżowa
keksy
drożdżowego

Chleb

Pieczeń
wołowa

195

250

170

200

160

40

1:50

0:25

1:00

0:10

0:25

250

250

250

250

1

4x0,2

1

1x0,4

Odmrażanie Czyszczenie

160

200

220

-

50

-

1:00

1:15

1:50

-

0:30

250

220

250

250

250

-

220

3x0,3

-

1

1,5

1

-

-

Sposób działania
Uprzednio nastawiona
temperatura (°C)
Uprzednio nastawiony
czas
(h/min)
Max. możliwe
nastawienie
temperatury (°C)
Ilość (kg)

Instrukcja obsługi ustawienia i podłączenia

45

Wybór sposobu działania
Stosujemy go chcąc przygotować odpowiedni rodzaj oraz ilość
potrawy. W tym przypadku sami wybieramy sposób działania,
nastawiamy temperaturę piekarnika, czas działania piekarnika,
czas w którym potrawa musi być gotowa, nastawiamy
zastosowanie sondy do pieczenia mięsa oraz alarm minutnika.

Przez pojedyncze dotknięcia sensora wyboru sposobu
działania (2), możemy wybrać żądany sposób działania
(żądany sposób działania pojawi się na wyświetlaczu).

Jeśli wybierzemy odpowiedni sposób działania piekarnika
jak i pozostałe parametry, musimy najpóźniej w 15
sekundach uaktywnić działanie piekarnika przez dotknięcie
sensora do włączania/wyłączania (5). W przyciwnym
wypadku wszystkie parametry nastawienia piekarnika
zostaną unieważnione.

Tabela peczenia wyboru potraw
Temperatura
(°C)
195

Czas
h/min.)
1:50

Ilość
(kg)
1

Prowadnica
(od dołu)
2

Pieczenie na ruszcie w mniejszej blasze do

Sznycle,
riby

250

0:25

4x0,2

5

Pieczenie na kratce (pod którą o poziom
niżej została umieszczona blacha
zbierająca kapiący tłuszcz) przy
zamkniętych drzwiczkach. Po upływie

Kurczak

170

1:00

1

3

Pizza

Znak

200

0:10

1x0,4

3

Potrawa
Kotlety w
kawałku

Uwagi

pieczenia (

).

połowy czasu mięso należy obrócić ( ).
Pieczenie kurczaka na ruszcie na
prowadnicy środkowej.
Blacha do której ścieka tłuszcz znajduje się
).
w prowadnicy dolnej (
Uprzednie podgrzewanie przez 8 minut,
pieczenie na płytkiej blasze (

Drobne
ciasteczka,
keksy

160

0:25

2x0,3

2,4

Wyrastani
e ciasta
drożdżowe
go
Babka
drożdżowa

40

-

-

2

).

Nagrzewanie 5-6 minut, pieczenie na
niskich blachach na 2 poziomach
jednocześnie ( ).
Uprzednie podgrzewanie przez 3 minuty.
Ciasto wyrasta w misce, którą stawiamy na
ruszt (

).

Pieczenie w ciemnej formie przeznaczonej
do pieczenia babki.

160

1:00

1

2

Chleb

200

1:15

1,5

2

Pieczenie na płytkiej blasze (

Pieczeń
wołowa

220

1:50

1

2

Pieczenie lub duszenie mięsa w naczyniu
zamkniętym.

Odmrażanie

-

-

-

3

Czyszczenie

50

0:30

0,4l wody

2

Formę stawiamy ruszt (

).
).

Naczynie stawiamy na ruszt ( ).
Potrawę należy położyć na ruszt. Blacha do
której ścieka tłuszcz znajduje się w dolnej
prowadnicy (

).

Do głębokiej blachy należy wlać wodę (

).

Nagrzewanie należy włączyć w odpowiednim systemie pieczenia przed zaprogramowaniem tego systemu, ponieważ ustawiony czas
pieczenia nie obejmuje nagrzewania.

46

Instrukcja obsługi ustawienia i podłączenia

Ważne ostrzeżenia
• Piekarnika nie należy obkładać folią aluminiową ani też
wkładać blach do pieczenia lub naczyń na jego dno.
Powłoka z folii utrudnia krążenie powietrza w piekarniku,
hamuje pieczenie i niszczy emalię.
• Soki owocowe, wyciekające z blachy mogą wywołać plamy
na emalii, a których później nie można oczyścić.

Gorące powietrze i grzałka dolna
Działa równocześnie grzałka dolna i wentylator z ciepłym
powietrzem. Ten sposób ogrzewnia odpowiedni jest do
pieczenia picy.
Nadaje się również do pieczenia ciast wilgotnych lub brioszek
w dwu poziomach, jak i pieczenia tortów owocowych, ciast
kruchych oraz serników.

Sposób działania
Piekarnik może działać w następujący sposób:

Oświetlenie piekarnika
Oświetlenie piekarnika można włączyć bez włączania jakiejś
innej funkcji. Praktyczna rada: na przykład podczas
czyszczenia piekarnika lub pod koniec pieczenia kiedy
wykorzystujemy ciepło resztkowe. Podczas innych sposobów
działania piekarnika, oświetlenie piekarnika włączy się
automatycznie przy nastawianiu sposobu działania.
Niektóre modele są wyposażone w dwie żarówki do oświetlania
piekarnika: jedna umieszczona jest na tylnej ściance u góry,
natomiast druga, dodatkowa żarówka boczna, znajduje się na
środku prawej bocznej ścianki.

Gorące powietrze
Wentylator znajdujący się za tylną ścianą piekarnika powoduje
obieg gorącego powietrza w piekarniku wokół pieczeni lub
ciasta. Ten sposób działania nadaje się najbardziej do
pieczenia mięsa lub ciasta na kilku poziomach.

Ogrzewanie górną/dolną grzałką
Grzałki znajdujące się w górnej i dolnej części piekarnika
równomiernie oddają ciepło we wnętrzu piekarnika. Pieczenie
ciasta lub mięsa jest możliwe tylko na jednym poziomie.

Odmrażanie
Przy tego typu ogrzewaniu wentylator powoduje krążenie
gorącego powietrza w piekarniku gdy grzałki nie są włączone.
Ten system służy do powolnego rozmrażania zamrożonych
produktów.

Gryl
Infra grzałka znajdująca się w górnej części piekarnika
bezpośrednio oddaje ciepło.
Ten sposób działania najbardziej nadaje się do pieczenia
mniejszych kawałków mięsa jak na przykład steaków,
kiełbasek, zrazów, kotletów itd.

Grzałka dolna i wentylator
Przy tego typu ogrzewaniu działa równocześnie grzałka dolna i
wentylator. Ten sposób działania nadaje się do pieczenia ciast
drożdżowych jak i konserwowania / wekowania owoców i
warzyw.
Należy używać pierwszej prowadnicy od dołu i nie za wysokich
blach, by ogrzane powietrze mogło z łątwością krążyć i w
górnej części piekarnika.

Gryl z wentylatorem
Działa równocześnie infra grzałka i wentylator.
Ten sposób działania nadaje się najbardziej do grylowania
mięsa oraz pieczenia większych kawałków mięsa i drobiu na
jednym poziomie piekarnika. Odpowiedni jest również do
zapiekania mięsa i innych potraw.

Instrukcja obsługi ustawienia i podłączenia

47

Wyposażenie piekarnika
Grzałka dolna/Aqua clean
Ciepło oddaje tylko grzałka znajdująca się w dolnej części
piekarnika. Ten sposób działania wybieramy wtedy, gdy
pragniemy silniej zapiec spodnią część pieczywa (na przykład
pieczenie ciast wilgotnych nadziewanych owocami). Pokrętło
ustawienia temperatury można natomiast ustawić na dowolną
temperaturę.
Dolnej grzałki - Aqua clean możemy użyć podczas czyszczenia
piekanika. Dokładne dane znajdują się w rozdziale
„Czyszczenie i konserwacja„.

(zależnie od typu piekarnika)
Ruszt na który można postawić naczynie z potrawą lub
potrawę piec na nim bezpośrednio.
Blacha płytka przeznaczona jest tylko do pieczenia ciast i
ciastek.
Blacha głęboka jest przeznaczona do pieczenia mięsa oraz
ciast wilgotnych. Używamy jej również jako naczynia do
którego ścieka tłuszcz.

Ogrzewanie górną grzałką
Ciepło oddaje tylko grzałka znajdująca się w górnej części
piekarnika. Ten sposób działania wybieramy wtedy, gdy
pragniemy silniej zapiec górną część potrawy (na przykład
dodatkowe zapieczenie).

Prowadnice teleskopowe

Poziomy pieczenia
Wyposażenie piekarnika (ruszt, głęboką i płytką blachę do
pieczenia) można wstawić do piekarnika w pięciu poziomach.
W tabelach poniżej są opisane poszczególne poziomy.
Należy wziąć pod uwagę, że poziomy pieczenia zawsze
liczymy od dołu do góry!
Prowadnice mogą być wytłaczane, wyjmowane druciane lub
teleskopowe (zależnie od typu kuchenki). Prowadnice
teleskopowe do wyciągania posiadają 2, 3 i 5 poziomów.
Jeśli kuchenka posiada prowadnice wyjmowane należy ruszt i
blachy do pieczenia zawsze wstawić w prowadnice.

(posiadają tylko niektóre typy kuchenek)
Uwaga: Prowadnice teleskopowe jak i inne wyposażenie
zagrzewają się!
Podczas wyciągania ich z piekarnika należy użyć rękawicy
ochronnej lub innego zabezpieczenia!
Po lewej i prawej stronie w piekarniku znajdują się prowadniki z
prowadnicami teleskopowymi na 3 poziomach. Rozwiązania
poziomów wysunięcia są następujące (w zależności od
modelu):
− trzy częściowo wysuwane
− jedna całkowicie i dwie częściowo wysuwane
− trzy całkowicie wysuwane prowadnice.
• Przed wstawieniem rusztu, blachy do pieczenia lub blachy
do której ma ściekać tłuszcz należy najpierw wyciągnąć
prowadnice teleskopowe z jednego poziomu.
• Ruszt, płytką lub głęboką blachę należy ustawić na
wyciągniętą prowadnicę a następnie ręką pocisnąć ją do
końca.
Drzwi piekarnika zamknąć dopiero wtedy, gdy
prowadnice pociśnięte są do oporu.

Filtr przeciwtłuszczowy
Filtr przeciwtłuszczowy znajdujący się na tylnej ścianie
piekarnika, chroni wentylator, grzałkę okrągłą oraz piekarnik
przed pryskającym tłuszczem. Filtr przeciwtłuszczowy należy
wstawić zawsze przed pieczeniem mięsa lub grylowaniem.
Przed pieczeniem ciast należy go obowiązkowo usunąć! Jeśli
filtr przeciwtłuszczowy jest wstawiony podczas pieczenia ciast,
ciasto może się nie upiec.

48

Instrukcja obsługi ustawienia i podłączenia

Pieczenie ciasta
Do pieczenia ciasta należy używać górnej/dolnej grzałki lub
gorącego powietrza.
Przed pieczeniem ciasta, filtr przeciwtłuszczowy należy
obowiązkowo usunąć!

Ostrzeżenie

• Podczas pieczenia ciasta należy zawsze uwzględniać wybór
prowadnicy, temperaturę oraz czas pieczenia, dane które są
podane w tabeli. Należy zapomnieć o starych
przyzwyczajeniach oraz praktyce, którą zdobyliśmy podczas
pieczenia w starych piekarnikach. Wartości podane w tabeli
pieczenia są podane i sprawdzone tylko dla tego piekarnika.
• Jeśli w tabeli pieczenia pewnego typu ciasta nie znajdziemy,
należy poszukać dane dotyczące pieczenia ciasta
najbardziej podobnego do tego które pieczemy.

Ciasto z wilgotnym wsadem jest niedopieczone, na
przykład sernik.
Innym razem należy zmniejszyć temperaturę i przedłużyć czas
pieczenia.

Uwagi odnoszące się do tabeli pieczenia ciasta:

• Temperatura jest podana w interwałach. Na początku należy
nastawić temperaturę niższą. Jeśli ciasto dostatecznie nie
zbrązowieje, innym razem należy podwyższyć temperaturę.
• Czasy pieczenia są podane w przybliżeniu i mogą się one
różnić w zależności od warunków.
• Czasy wydrukowane tłustym drukiem wskazują
najodpowiedniejszy sposób ogrzewania w zależności od
rodzaju ciasta.
• Gwiazdka * oznacza, że piekarnik należy ogrzewać
wstępnie.

Pieczenie ciasta górną/dolną grzałką

• Należy piec wyłącznie na jednym poziomie pieczenia.
• Górna/dolna grzałka jest najbardziej odpowiednia do
pieczenia suchych ciast, chleba oraz biszkoptu.
• Do pieczenia używamy ciemnych blach. W jasnych
blachach ciasto piecze się słabiej, ponieważ odbijają one
ciepło.
• Formy należy zawsze postawić na ruszcie. Jeśli używamy do
pieczenia blachę z wyposażenia piekarnika ruszt należy
usunąć.
• Ogrzewanie wstępne skraca czas pieczenia. Ciasto należy
wstawić do piekarnika dopiero wtedy, gdy osiągnięta
zostanie wybrana temperatura, to znaczy wtedy, gdy lampka
kontrolna piekarnika zgaśnie.

Pieczenie ciasta gorącym powietrzem

• Pieczenie ciasta gorącym powietrzem jest szczególnie
zalecane do pieczenia w kilku poziomach ciast wilgotnych
oraz tortów owocowych.
• Można używać blach jasnych.
• Temperatura jest zazwyczaj niższa niż przy pieczeniu ciast
górną/dolną grzałką (Patrz: tabela pieczenia ciast).
• Przy pieczeniu ciast wilgotnych w formach (tort owocowy) ze
względu na dużą ilość wilgoci można piec najwyżej w dwóch
poziomach.
• Można piec razem różne ciasta, jeśli temperatura wymagana
do ich pieczenia jest w przybliżeniu taka sama.
• Jeśli pieczemy więcej blach na raz a czas pieczenia ciast
jest różny, niektóre blachy będziemy musieli wyciągać
wcześniej.
• Drobne ciasteczka, keksy powinny być jednej grubości oraz
wysokości. Ciasteczka różniące się kształtem nie mogą
upiec się równocześnie!
• Podczas pieczenia większej ilości ciast równocześnie, w
piekarniku pojawi się para, która może skroplić się na
drzwiach piekarnika.

Rady dotyczące pieczenia ciasta
Czy ciasto jest upieczone?
Ciasto należy przekłuć w najwyższym miejscu za pomocą
drewnianego patyczka.
Jeśli do patyczka nie klei się ciasto, oznacza to, że jest ono
upieczone. Piekarnik można wyłączyć i wykorzystać moc
resztkową.
Ciasto opadło
Należy sprawdzić przepis. Innym razem należy użyć mniej
płynu. Uwzględnić czas miksowania a zwłaszcza wtedy, gdy
używamy do tego mikserów elektrycznych.
Ciasto jest od spodu za jasne
Innym razem należy do pieczenia użyć ciemnej blachy lub
formy. Ciasto należy postawić o jedną prowadnicę niżej lub pod
koniec pieczenia włączyć dolną grzałkę.

Instrukcja obsługi ustawienia i podłączenia

49

Tabela pieczenia ciast
Rodzaj produktu

Ciasta słodkie
Babka, babka ucierana
Ciasto w formie czterokątnej
Ciasto w tortownicy
Sernik w tortownicy
Tort owocowy, kruche ciasto
Tort owocowy, oblewany
Tort biszkoptowy *
Ciasto z kruszonką
Ciasto owocowe, ciasto ucierane
Ciasto śliwkowe
Rolada biszkoptowa *
Ciasto z ucieranego ciasta
Strucla drożdżowa, plecionka
drożdżowa
Strucla wigilijna
Zawijaniec z jabłkami
Buchty drożdżowe
Ciasta pikantne
Zawijaniec z skwarkami
Pica*
Chleb
Bułeczki*
Drobne ciasteczka
Ciastka kruche
Ciastka wyciskane
Drobne ciasteczka drożdżowe
Druone ciasteczka francuskie
Eklerki /ciastka napełniane masą
Ciasto zamrożone
Zawijaniec z jabłkami, serem
Sernik
Pica
Ziemniaki smażone do zapiekania w
piekarniku *
Krokiety do zapiekania w piekarniku

Prowad-nica
(od spodu )

Temperatura
(w °C)

Prowad-nica
(od spodu )

Temperatura
(w °C)

Czas
pieczenia
(w min.)

2
2
2
2
2
2
2
3
3
3
3
3
2

160-170
160-170
160-170
170-180
180-190
170-180
170-180
180-190
170-180
180-200
180-190
160-170
180-200

2
2
2
3
3
3
2
3
3
3
3
3
3

150-160
150-160
150-160
150-160
160-170
160-170
150-160
160-170
150-160
150-160
160-170
150-160
160-170

55-70
60-70
45-60
60-80
50-70
60-70
30-40
25-35
50-70
30-50
15-25
25-35
35-50

2
2
2

170-180
180-200
170-180

3
3
3

150-160
170-180
150-160

45-70
40-60
40-60

2
2
2
2

180-190
210-230
190-210
200-220

3
3
3
3

170-180
190-210
170-180
180-190

45-60
30-45
50-60
30-40

3
3
3
3
3

170-180
170-180
180-200
190-200
180-190

3
3
3
3
3

150-160
150-160
170-180
170-180
180-190

15-25
20-30
20-35
20-30
25-45

2
2
2
2

180-200
180-190
200-220
200-220

3
3
3
3

170-180
160-170
170-180
170-180

50-70
65-85
20-30
20-35

2

200-220

3

170-180

20-35

Pieczenie mięsa
Do pieczenia mięsa można używać grzałki górnej/dolnej lub
gorącego powietrza.
W tabeli pieczenia mięsa oznaczone jest tłustym drukiem, jaki
sposób ogrzewania najbardziej nadaje się dla danego typu
naczyń.
Przy pieczeniu mięsa zawsze należy wstawić filtr
przeciwtłuszczowy.





Wskazówki dotyczące naczyń

• Można stosować naczynia emaliowane, ogniotrwałe, gliniane
lub żeliwne.
• Blachy do pieczenia ze stali nierdzewnej nie nadają się do
tego, ponieważ odbijają one ciepło.
• Gdy pieczeń podczas pieczenia pokryjemy, zostanie ona
badziej soczysta a piekarnik nie ubrudzi się tak bardzo.
• W naczyniu odkrytym pieczeń szybciej zbrązowieje. Do
pieczenia większych kawałków mięsa należy używać rusztu i
głębokiej blachy do której będzie ściekać tłuszcz.





podczas dłuższego pieczenia należy peczeń częściej
kontrolować i zalewać.
Po upływie połowy czasu pieczenia, pieczeń należy obrócić
a zwłaszcza, gdy jest pieczona na blasze. Dlatego zalecamy
na początku, pieczenie pieczeni górną stroną obróconą do
spodu.
Podczas pieczenia większych kawałków mięsa może
pojawić się para, która skrapla się na drzwiach piekarnika.
Jest to zjawiskiem naturalnym i nie ma żadnego wpływu na
działanie urządzenia. Po ukończeniu pieczenia należy drzwi
oraz szkło na drzwiach starannie osuszyć.
Gdy pieczemy na ruszcie, należy pod nim umieścić blachę
do której będzie ściekał tłuszcz i sok z mięsa. Zarówno
ruszt jak i blachę można ustawić na prowadnice teleskopowe
lub wstawić je w druciane albo wytłaczane prowadnice
piekarnika.
Potraw nie należy chłodzić w zamkniętym piekarniku,
ponieważ wywołuje to zbieranie się pary.

Uwagi dotyczące pieczenia mięsa
W tabeli pieczenia, znajdują się dane dotyczące temperatury,
poziomów oraz czasu pieczenia. Ponieważ czasy pieczenia są
uzależnione od rodzaju i jakości mięsa mogą pojawić się
różnice.
• Pieczenie mięsa, drobiu oraz ryb jest dopiero wtedy
ekonomiczne, gdy pieczemy kawałki o ciężarze ponad 1 kg.
• Podczas pieczenia należy dodać taką ilość cieczy aby
tłuszcz i sok z pieczeni nie przypalił się. Oznacza to, że

50

Instrukcja obsługi ustawienia i podłączenia

Tabela pieczenia mięsa
Rodzaj produktu

Wołowina
Pieczeń wołowa
Pieczeń wołowa
Roastbeef,średnio upieczony
Roastbeef,dobrze upieczony
Wieprzowina
Pieczeń wieprzowa
ze skórą
Podbrzusie wieprzowe
Podbrzusie wieprzowe
Łopatka wieprzowa
Rolada wieprzowa
Karkówka a la Kasel
Pieczeń mielona
Cielęcina
Rolada cielęca
Rolada cielęca
Baranina
Łopatka barania
Udziec barani
Dziczyzna
Grzbiet z królika
Udziec z sarny
Udziec z dzika
Drób
Kurczak w całości
Kura nadziewana
Kaczka
Gęś
Indyk, indyczka
Ryby
Ryba w całości
Zapiekanka z ryby

Ciężar
(w g)

Prowadica
(od spodu )

Temperatura
(w °C)

Prowadnica
(od spodu )

Temperatura
(w °C)

Czas
pieczenia
(w min.)

1000
1500
1000
1000

2
2
2
2

200-220
200-220
220-230
220-230

2
2
2
2

180-190
170-180
180-200
180-200

100-120
120-150
30-40
40-50

1500

2

180-190

2

170-180

140-160

1500
2000
1500
1500
1500
1500

2
2
2
2
2
2

190-200
180-200
200-220
200-220
180-200
210-220

2
2
2
2
2
2

170-180
160-170
160-170
160-170
160-170
170-180

120-150
150-180
120-140
120-140
100-120
60-70

1500
1700

2
2

180-200
180-200

2
2

170-190
170-180

90-120
120-130

1500
1500

2
2

190-200
190-200

2
2

170-180
170-180

100-120
120-130

1500
1500
1500

2
2
2

190-210
190-210
190-210

2
2
2

180-190
170-180
170-180

100-120
100-120
100-120

1200
1500
1700
4000
5000

2
2
2
2
2

200-210
200-210
180-200
160-170
150-160

2
2
2
2
2

180-190
180-190
160-170
150-160
140-150

60-70
70-90
120-150
180-200
180-240

1000
1500

2
2

200-210
180-200

2
2

170-180
150-170

50-60
50-70

Grylowanie i zapiekanie
• Przy grylowaniu należy bardzo uważać. Z powodu wysokiej
temperatury infra grzałki
• ruszt oraz inne części wyposażenia piekarnika są bardzo
gorące dlatego należy używać rękawic ochronnych lub
uchwytu do mięsa!
• Po przekłuciu mięsa może pryskać gorący tłuszcz ( na
przykład z kiełbas). Aby uniknąć oparzeń skóry oraz oczu
należy używać uchwytu do mięsa.
• Przez cały okres grylowania proces pieczenia należy
kontrolować. Z powodu wysokiej temperatury mięso bardzo
szybko może ulec zwęgleniu!
• Nie wolno dopuścić aby dzieci zbliżały się do gryla.
• Za pomocą infra grzałki pieczemy chrupiące i nietłuste
kiełbaski, różnego rodzaju mięsa w mniejszych kawałkach
oraz ryby (steak, sznycel, płaty łososia….) opiekamy chleb
lub robimy zapiekanki.

ustawić na prowadnice teleskopowe lub wstawić je w
druciane albo wytłaczane prowadnice piekarnika.
• Mięso, które grylujemy po upływie połowy czasu pieczenia
należy obrócić. Cieńsze kawałki obraca się raz, natomiast
grubsze kilkakrotnie. Do obracania mięsa używamy
specjalnego uchwytu. Mięsa nie powinno się przekłówać,
ponieważ wycieknie z niego wiele soku.
• Mięso ciemne/czarne lepiej i szybciej zapieka się w
porównaniu z wieprzowiną lub cielęciną.
• Po każdorazowym grylowaniu piekarnik oraz jego
wyposażenie należy starannie oczyścić, aby tłuszcz podczas
następnego grylowania nie zapiekł się.

Zalecenia dotyczące grylowania

• Grylujemy zawsze przy zamkniętych drzwiach
piekarnika.
• W tabeli grylowania znajdują się dane dotyczące
temperatury, poziomów oraz czasu grylowania. Ponieważ
czas grylowania jest uzależniony od rodzaju, ciężaru i
jakości mięsa, mogą pojawić się różnice.
• Przed grylowaniem należy wstawić filtr
przeciwtłuszczowy.
• Infra grzałkę należy wstępnie ogrzać przez około 3 minuty.
• Jeśli pieczemy na ruszcie należy go nasmarować olejem aby
mięso, które pieczemy nie przykleiło się do niego.
• Cienkie kawałki mięsa należy położyć na ruszt. Pod ruszt
trzeba umieścić głęboką blachę, do której będzie ściekać
olej i sok z mięsa. Zarówno ruszt jak i blachę można
Instrukcja obsługi ustawienia i podłączenia

51

Pieczenie na rożnie
(posiadają tylko niektóre typy kuchenek)
• Komplet rożna składa się z rożna do obracania z uchwytem
ruchomym oraz z dwóch widelczyków posiadających śruby,
które służą do umocowywania mięsa.
• Przy użyciu rożna najpierw wstawiamy specjalny stojak i
umieszczamy go w czwartej prowadnicy (licząc od dołu).
• Przygotowane mięso należy nadziać na oś rożna i
przymocować je specjalnymi widelczykami. Następnie
należy dokręcić śruby.
• Uchwyt umieścić w przedniej części rożna. Szpiczasty
koniec osi należy włożyć do otworu znajdującego się z
prawej strony piekarnika. Otwór jest zabezpieczony blendą
ruchomą. Przednią część rożna należy umieścić na
najniższej części stojaka dopóki nie zaskoczy.
• Głęboką blachę umieścić w prowadnicy poniżej aby tłuszcz
oraz sok z mięsa mógł do niej ściekać.

• Rożno włącza się przez włączenie sposobu działania
“Rożno”.
• Działanie infra grzałki reguluje termostat. Działa ona tylko
przy drzwiach zamkniętych.
• Zanim zamknie się drzwi piekarnika uchwyt rożna należy
odkręcić.

Tabela grylowania
Rodzaj produktu

Mięso i kiełbasy
2 zrazy z polędwicy wołowej, krwiste
2 zrazy z polędwicy wołowej, lekko
zapieczone
2 zrazy z polędwicy wołowej, dobrze
zapieczone
2 zrazy wieprzowe z karkówki
2 kotlety
2 zrazy cielęce
4 kotlety baranie
4 kiełbaski do grylowania
2 kawałki mielonki
1 kurczak, podzielony na dwie części
Ryby
Filety łososia
Ryby w alu-folii
Grzanki
4 kromki białego chleba
2 kromki chleba z mąki mieszanej
Grzanki nadziewane
Mięso/drób
Kaczka*
Kurczak *
Pieczeń wieprzowa
Łopatka wieprzowa
Golonka wieprzowa
Roastbeef/polędwica wieprzowa

Ciężar
(w g)

Prowadni
ca
(z dołu )

Temperatura
(w °C)

Temperatura
(w °C)

Czas pieczenia
(w min.)

400
400

5
5

230
230

-

14-16
16-20

400

5

230

-

20-23

350
400
700
700
400
400
1400

5
5
5
5
5
5
3

230
230
230
230
230
230
-

210-220

19-23
20-23
19-22
15-18
9-14
9-13
28-33 (1.strona)
23-28 (2.strona)

400
500

4
4

230
-

220

19-22
10-13

200
200
600

5
5
5

230
230
230

-

1,5-3
2-3
4-7

2000
1000
1500
1500
1000
1500

1
3
3
3
3
3

-

150-170
160-170
140-160
140-160
140-160
170-180

80-100
60-70
90-120
100-180
120-160
40-80

* można użyć rożno.

Wekowanie
Do wekowania należy używać grzałki dolnej wraz z
wentylatorem .
• Produkty do wekowania jak i słoiki należy przygotować jak
zwykle. Należy używać zwykłych weków z gumką i szklaną
pokrywką. Nie wolno używać słojów z metalowym gwintem,
pokrywką metalową lub metalowych puszek. Słoje powinny
być jednakowej wielkości, napełnione tymi samymi
produktami i dobrze zamknięte. Do piekarnika można
wstawić jednorazowo 6 litrowych weków.
• Wekować należy tylko produkty świeże.
• Do głębokiej blachy należy nalać około litra wody aby w
piekarniku utworzyła się dostateczna ilość pary. Weki w
piekarniku ustawić w ten sposób aby nie dotykały się ścian
(patrz rysunek). Na słoje należy położyć warstwę wilgotnego
papieru w celu zabezpieczenia gumek.
• Głębokie blachy z wekami należy wstawić w 2 prowadnicę
od dołu. Pokrętło wyboru sposobu działania ustawiamy w
pozycji dolna grzałka/wentylator natomiast pokrętło wyboru

52

temperatury nastawiamy na 180°C. Ogrzewanie wstępne
piekanika jest niepotrzebne.
• Podczas wekowania produkty należy kontrolować i gotować
tak długo, dopóki ciecz w słojach nie zacznie gotować się.
Należy uwzględniać czasy wekowania podane w tabeli.

Instrukcja obsługi ustawienia i podłączenia

Tabela wekowania
Ilość

Po zagotowaniu

Czas odstania w
piekarniku

6x1 litr
6x1 litr
6x1 litr

około 30 min
około 30 min
około 40 min

wyłączyć
wyłączyć
wyłączyć

15 min
30 min
35 min

6x1 litr
6x1 litr

Owoce
Truskawki
Owoce pestkowe
Mus
Warzywa
Korniszony
Fasola strączkowa, marchew

Dolna
grzałka/wentylator 180°C, dopóki
nie zagotuje się

30 do 40 min
30 do 40 min

wyłączyć
pozostawić na
130°C
60 - 90 min

30 min
30 min

Odmrażanie
Odmrażanie produktów można przyspieszyć przez ogrzewanie
gorącym powietrzem.
W tym celu należy piekarnik ustawić na “Odmrażanie” .
Uwaga: Jeśli niechcący włączymy pokrętło nastawienia
temperatury, lampka zapali się ale grzałki nie są włączone.

• Najczęściej odmraża się torty z masą śmietankową lub
maślaną, ciasta, chleb, bułeczki oraz mrożonki – owoce.
• Nie zalecamy odmrażania mięsa i drobiu w piekarniku,
ponieważ jest to nie higieniczne.
• Jeśli jest to możliwe, należy podczas odmrażania obracać
lub mieszać produkty aby odmroziły się one równomiernie.

Czyszczenie i konserwacja
Zabronione jest czyszczenie piekarnika wysokociśnieniowym,
parowym urządzeniem czyszczącym. Przed czyszczeniem
kuchenkę należy wyłączyć i pozostawić aby ostygła.

Część przednia obudowy
Do czyszczenia i konserwacji tych powierzchni należy używać
płynnych środków czyszczących i uwzględniać rady
producenta. Nie należy używać agresywnych
środkówczyszczących ani ostrych przedmiotów, gąbek do
mycia naczyń, które mogą spowodować rysy.

Część przednia obudowy z stali nierdzewnej
(tylko w niektórych modelach)
Powierzchnię można czyścić wyłącznie delikatnym środkiem
czyszczącym (na przykład mydlinami) i miękką gąbką, która
nie powoduje rysów. Nie uwzględnianie tych rad, może
spowodować uszkodzenie powierzchni obudowy.

Powierzchnie lakierowane oraz części z mas plastycznych
(tylko w niektórych modelach)
Pokrętła i uchwyt drzwi należy czyścić miękką ściereczką i
płynnym detergentem przeznaczonym do mycia powierzchni
gładkich, lakierowanych.

Powierzchnie aluminiowane
Powierzchnie aluminiowane urządzenia (strona przednia)
należy czyścić za pomocą płynnych, delikatnych środków
czyszczących i miękkiej gąbki. Używać należy również
środków przeznaczonych do czyszczenia tego typu
powierzchni, stosując się przy tym do wskazówek producenta
środka czyszczącego.
OSTRZEŻENIE: W żaden sposób nie należy dopuścić do
kontaktu opisanych wyżej powierzchni ze środkami do
czyszczenia piekarników, ponieważ powierzchnie
aluminiowane zostaną trwale uszkodzone w widoczny sposób.

Piekarnik
Piekarnik można oczyścić metodą klasyczną (za pomocą
środków czyszczących, aerozoli do czyszczenia piekarników).
Do regularnego czyszczenia piekarnika (po każdorazowym
użyciu) polecamy następującą procedurę:
Pokrętło wyboru sposobu działania ochłodzonego piekarnika
należy przestawić na pozycję . Pokrętło ustawienia
temperatury należy ustawić na 50°C. Na blachę należy wlać
0,4 l wody i umieścić ją na dolnym poziomie. Po trzydziestu
minutach resztki pożywienia na emalii piekarnika ulegną
zmiękczeniu i będzie można wytrzeć je za pomocą miękkiej
wilgotnej ściereczki.

Jeśli resztki jedzenia są bardzo twarde należy uwzględnić co
następuje:
• Piekarnik za każdym razem przed czyszczeniem musi być
ochłodzony.
• Piekarnik i części wyposażenia po każdorazowym użyciu
należy dobrze oczyścić aby resztki jedzenia nie zapiekły się.
• Tłuszcze najłatwiej oczyścimy za pomocą mydlin, gdy
piekarnik jest jeszcze ciepły.
• Spalone lub zasuszone resztki należy czyścić za pomocą
zwykłych środków do czyszczenia piekarników. Piekarnik
dokładnie oczyścimy czystą wodą usuwając pozostałości
śodków czyszczących.
• Nie wolno używać agresywnych środków czyszczących, jak
na przykład ostrych środków czyszczących, szorstkich
gąbek do mycia naczyń, zmywaczy do rdzy, plam i pd…
• Lakierowane, ocynkowane i nierdzewne powierzchnie lub
elementy aluminiowe nie mogą być czyszczone środkami do
czyszczenia wnętrza piekanika gdyż łatwo mogą ulec
uszkodzeniu lub odbarwieniu. Dotyczy to również czujnika
termostatu (jeśli piekarnik posiada zegar z sondą) jak i
górnych grzałek.
• Przy zakupie i dozowaniu środków czyszczących pamiętajcie
o ochronie środowiska naturalnego i bezwzględnie stosujcie
się do zaleceń producentów tych środków.

Usuwanie drucianych i teleskopowych prowadnic do
wyciągania
Uwaga: Usuwanie teleskopowych prowadnic do wyciągania z
piekarnika zależy od typu teleskopowych prowadnic.
Aby lepiej i łatwiej oczyścić piekarnik można usunąć druciane i
teleskopowe prowadnice do wyciągania. Prowadnice od spodu
należy odwrócić do środka i od góry wyciągnąć je z otworów.
Ruszty boczne jak i prowadnice teleskopowe należy czyścić za
pomocą zwykłych środków czyszczących.
Prowadnic teleskopowych nie wolno prać w zmywarce do
mycia naczyń.
Uwaga: Prowadnic teleskopowych nie wolno smarować.
Po oczyszczeniu prowadnice z łatwością, należy powtórnie
powiesić w otworach do tego przeznaczonych i pociągnąć na
dół.

Instrukcja obsługi ustawienia i podłączenia

53

Czyszczenie górnej części piekarnika
(tylko w niektórych modelach)
• Przed spuszczeniem grzałki, musimy kuchenkę zupełnie odciąć
od dopływu prądu. Należy to zrobić odkręcając bezpiecznik lub
wyłączyć główny przełącznik.
• Grzałka musi być ostudzona, w przeciwnym wypadku można się
oparzyć!
• Nie wolno używać grzałki w pozycji spuszczonej!
Niektóre kuchenki posiadają ruchomą infra grzałkę, co
umożliwia łatwiejsze czyszczenie górnej części piekarnika.
Przed czyszczeniem piekarnika, blachy do pieczenia, ruszt,
prowadnice oraz za pomocą odpowiedniego narzędzia (na
przykład noża lub śrubokrętu) należy usunąć poprzeczny
drążek, tak aby wyskoczył on z łoży znajdujcych się po
obydwu stronach piekarnika (patrz rysunek). Drugą ręką należy
podtrzymać grzałkę, która przez uchylenie się ku dołowi zwolni
górną część piekarnika. Po skończonym czyszczeniu, grzałkę
z łatwością pociśniemy z powrotem w ten sposób, że
poprzeczny drążek wskoczy spowrotem w swoje łoża.

Zdejmowanie i wstawianie drzwiczek piekarnika
(tylko w niektórych modelach)
Drzwi piekarnika całkowicie otworzyć. Obejmy dolnych
wsporników zawiasów po obydwu stronach drzwiczek należy
podnieść pionowo i zahaczyć je na języczki górnych
wsporników zawiasów a następnie drzwiczki zamnąć do
połowy (patrz rysunek) i delikatnie je wyciągnąć.
Zakładając drzwiczki należy wszystkie czynności wykonać w
odwrotnej kolejności.
Wstawiamy drzwi w półotwarte położenie (pod kątem około
60°) i otwierając je do końca równocześnie przyciskamy w
stronę piekarnika. Należy zwrócić przy tym uwagę aby wycięcia
na dolnych wspornikach zawiasów umieścić na dolnej ścianie
piekarnika. Po całkowitym otwarciu drzwiczek zdejmujemy
obejmy z języczków górnych wsporników zawiasów i wracamy
je do poziomego położenia.

Zdejmowanie i wstawianie drzwiczek piekarnika z
zawiasami jednoosiowymi
(tylko w niektórych modelach)
Drzwiczki piekarnika całkowicie otworzyć, a ograniczniki
przekręcić do tyłu aż do końca (rysunek 1). Następnie powoli
zamykać drzwiczki tak, aż ograniczniki wskoczą w gniazda
zawiasów.
Gdy drzwiczki utworzą kąt 15° (w stosunku do płaszczyzny
drzwiczek zamkniętych), drzwiczki należy nieco unieść i
wyciągnąć z obu gniazd zawiasów na urządzeniu
(rysunek 2).
Zakładając drzwiczki należy wszystkie czynności wykonać w
odwrotnej kolejności.
Drzwiczki wstawiamy w gniazda zawiasów (pod kątem 15°)
na przedniej ścianie urządzenia równocześnie pchając
drzwiczki w dół i w kierunku piekarnika, aż zawiasy wskoczą
w wycięcia (rysunek 3). Należy sprawdzić czy wycięcia
zawiasów prawidłowo wsunęły się do swoich gniazd.
Następnie drzwiczki całkowicie otwieramy, przekręcamy
ograniczniki do samego końca, aż znajdą się w pozycji
pierwotnej. Drzwiczki należy delikatnie zamykać sprawdzając
czy zamykają się one prawidłowo (rysunek 4). Jeśli drzwiczki
nie zamykają się lub otwierają prawidłowo, należy sprawdzić
czy wycięcia zawiasów są prawidłowo osadzone w gniazdach
zawiasów.
Uwaga:
Nie wolno dopuścić, by obejmy wsporników zawiasów mogły
wyskoczyć. Posiadają one bardzo mocne sprężyny co może
spowodować poważne uszkodzenia.

rysunek 1

rysunek 2

rysunek 3

rysunek 4

Wyposażenie
1 Zawias w normalnym
położeniu

2 Zawias przy zdejmowaniu

Wyposażenie piekarnika jak na przykład blachy do pieczenia,
ruszt i inne należy czyścić
gorącą wodą i detergentem.
Specjalna emalia
Wnętrze piekarnika oraz wewnętrzna strona drzwiczek
piekarnika pokryte są specjalną emalią, która charakteryzuje
się wyjątkowo gładką i trwałą powierzchnią. Ta specjalna
warstwa umożliwia łatwiejsze czyszczenie piekarnika przy
temperaturze pokojowej.
Filtr przeciwtłuszczowy
Filtr przeciwtłuszczowy powinno się za każdym razem oczyścić
w gorącej wodzie z detergentem za pomocą miękkiej
szczoteczki lub w zmywarce do naczyń. Przed praniem filtra w
zmywarce należy go odmoczyć.

54

Instrukcja obsługi ustawienia i podłączenia

Jak się zachować w przypadku pojawienia się usterek?
Niefachowe zabiegi i naprawy urządzeń są bardzo
niebezpieczne. Spowodować można przebicie elektryczne lub
krótkie spięcie, dlatego nie radzimy ich poprawiać bez pomocy
fachowca lub serwisanta.

Należy uwzględnić!
Jeśli pojawią się zaburzenia w działaniu urządzenia, należy
sprawdzić w instrukcji czy jesteśmy w stanie sami usunąć
przyczyny usterek.

sposób klasyczny (bez programowania) należy nastawić
funkcję “Działanie ręczne”.

Lampka kontorolna nie świeci ...

• Czy zostały uaktywnione wszystkie pokrętła ?
• Może został wyłączony bezpiecznik?
• Czy zostało prawidłowo nastawione pokrętło do nastawienia
temperatury lub pokrętło wyboru sposobu działania
piekarnika?

Bezpiecznik często się wyłącza ...

Ważne

Należy wezwać serwis lub fachowca!

Jeśli urządzenie nie działa prawidłowo z powodu
nieprawidłowego używania, wizyta serwisanta w okresie
gwarancyjnym nie jest darmowa.
Poniżej przedstawiamy kilka rad dotyczących usuwania
usterek.

Zegar programowy wskazuje nienormalne wartości lub
włącza się i wyłącza w sposób niekontrolowany
Jeśli zegar działa nieprawidłowo, kuchenkę należy na parę
minut wyłączyć z sieci elektrycznej (odkręcić bezpiecznik lub
wyłączyć przełącznik główny), po czym należy ją podłączyć do
prądu i nastawić dokładny czas dzienny.

Wskaźnik zegara programowego mruga
Dzieje się to na wskutek spadku napięcia prądu lub gdy
kuchenka została dopiero co podłączona do prądu. Czas
nastawiony został całkowicie skasowany.
Aby kuchenka zaczęła działać należy nastawić dokładny czas.
Jeśli kuchenka jest nastawiona na działanie automatyczne po
osiągnięciu nastawionego czasu zostaje ona wyłączona.
Włączy się wtedy sygnał dźwiękowy, który jest ograniczony
czasowo. Potrawę należy wyciągnąć z piekarnika. Pokrętło
wyboru sposobu działania oraz pokrętło wyboru temperatury
należy ustawić w pozycji wyjściowej. Aby piekarnik używać w

Oświetlenie piekanika nie działa...
Wymiana żarówki jest opisana w rozdziale “Wymiana części
urządzenia”.

Piekarnik nie grzeje...

• Czy został wyłączony bezpiecznik?
• Czy zostało prawidłowo nastawione pokrętło do nastawienia
temperatury lub pokrętło wyboru sposobu działania
piekarnika?
• Może zapomnieliśmy przełączyć zegar piekarnika na
działanie ręczne, po jego zakończonym programowanym
działaniu (działanie automatyczne). By powtórnie włączyć
klasyczne działanie piekarnika należy włączyć funkcję
“Działanie ręczne”.

Ciasto jest za słabo upieczone...

• Czy został usunięty filtr przyciwtłuszczowy?
• Czy zastosowaliśmy się do instrukcji i porad z rozdziału
“Pieczenie ciasta”?
• Czy dokładnie stosowaliśmy się do instrukcji z tabeli
pieczenia?

Wymiana części urządzenia
Oprawka żarówki piekarnika jest pod napięciem.
Istnieje możliwość porażenia prądem!
Zanim wymienimy żarówkę piekarnika, bezwzględnie musimy
wyłączyć kuchenkę wyłączając bezpiecznik lub odcinając
dopływ energii elektrycznej do urządzenia.

rysunek).
Żarówka jest elementem
eksploatacyjnym i nie
podlega gwarancji!

Wyposażenie dodatkowe
Ruszty, blachy do pieczenia oraz inne wyposażenie można
zamówić w punktach serwisowych. Przy zamównieniu należy
dokładnie napisać szyfr oraz typ urządzenia.
Pokrętła kontaktów można ściągnąć pociągając je w kierunku
do siebie, po czym możemy je wymienić.

Żarówka w piekarniku
Do wymiany potrzebna jest
żarówka do piekarnika o
następujących parametrach:
obudowa E 14, 230 V, 25 W,
300°C.
Odkręcić należy szklany klosz
w kierunku przeciwnym do
ruchu wskazówek zegara i
zamienić żarówkę w piekarniku.
Następnie ponownie należy
przykręcić szklany klosz.
W przypadku żarówki bocznej
szklany klosz można zdjąć za
pomocą śrubokrętu,
umieszczając go w wycięciu i
przesuwając w kierunku
oznaczonym strzałką (patrz

Instrukcja obsługi ustawienia i podłączenia

55

Instrukcja umieszczenia i podłączenia
Uwagi dotyczące bezpieczeństwa podczas instalacji
• Podłączenia może dokonać jedynie fachowiec.
• W instalacji elektrycznej powinien znajdować się przełącznik,
wyłączający urządzenie z sieci na wszystkich biegunach, w
którym, w pozycji otwartej, odległość między stykami wynosi
co najmniej 3 mm. Najbardziej odpowiednie są przełączniki LS
bądź bezpieczniki.
• Do podłączenia urządzenia można używać gumowych kabli
przyłączających (typu HO5RR-F z zielono-żółtym
przewodem uziemiającym), PVC izolowanego (typu HO5VVF z zielono-żółtym przewodem uziemiającym) lub innych
kabli o podobnych lub wyższych parametrach.

• Fornir, kleje bądź okleina mebli z tworzyw sztucznych,
znajdujących się bezpośrednio przy urządzeniu, powinny być
odporne na wysokie temperatury ( & gt; 90°C). Jeżeli fornir bądź
okleiny nie są wystarczająco odporne na wysokie
temperatury, mogą ulec deformacji.
• Materiały użyte do opakowywania (folia plastykowa,
styropian, gwoździe itd.) należy chronić przed dziećmi,
ponieważ materiały te mogą stanowić zagrożenie dla ich
życia. Małe kawałki dzieci mogą połknąć, a zabawa folią
może doprowadzić do uduszenia.

Montaż piekarnika elektrycznego
• Fornir czy też okleina elementu powinny być wykonane z
użyciem klejów odpornych na wysokie temperatury (100°C),
w innym przypadku z powodu mniejszej wytrzymałości na
temperaturę mogą zmienić kształt.
• Przed zabudową urządzenia należy w okolicy wycięcia w
blacie roboczym usunąć tylną ściankę elementu meblowego.
• Należy się kierować podanymi na rysunku rozmiarami
wycięcia w blacie roboczym.
• Dno elementu meblowego (max 530 mm) zawsze powinno
być krótsze od ścian bocznych, gdyż to zapewnia
odpowiednią wentylację.
• Element meblowy należy wypoziomować za pomocą
poziomnicy.
• Element meblowy, w którym zostało zamontowane
urządzenie do zabudowy, należy koniecznie zamocować na
stałe, na przykład wiążąc z sąsiednimi elementami.
• Urządzenie należy wsunąć do elementu meblowego na tyle,
aby oba kołki rozporowe śrub, znajdujące się w otworach w

56

obudowie piekarnika, mogły dotknąć ścianek elementu
meblowego.
• Podczas umocowywania należy uważać, aby śrub nie
dokręcić zbyt mocno, gdyż uszkodzeniu mogłyby ulec
ścianki elementu meblowego bądź emalia urządzenia.

Instrukcja obsługi ustawienia i podłączenia

Podłączenie do sieci elektrycznej
Klamrę podłączeniową należy otworzyć za pomocą
śrubokrętu i delikatnie pocisnąć na dół.
Podłączenia do sieci elektrycznej może dokonać
wyłącznie serwis lub osoba do tego upoważniona. Z
powodu błędnego podłączenia, części urządzenia mogą
ulec uszkodzeniu i w związku z tym, tracicie. Państwo
prawo do gwarancji!
Fachowiec musi sprawdzić napięcie podłączeniowe
użytkownika (230 V do N) za pomocą instrumentu do
wykonywania pomiarów!

Postępowanie

• Za pomocą śrubokrętu otwieramy pokrywę klamry
podłączeniowej znajdującej się w tylnej części urządzenia.
• Kabel do podłączenia powinien być przeprowadzony przez
obejmę, która zabezpiecza go przed wyciągnięciem.
• Obejmę należy mocno przykręcić i zamknąć pokrywę.

Kolory przewodników
• Przed podłączeniem należy sprawdzić czy napięcie
podłączeniowe na tabliczce znamionowej zgadza się z
rzeczywistym napięciem w sieci elektrycznej.
• Długość kabla do podłączenia powinna wynosić 1,5 m, co
umożliwi podłączenie urządzenia zanim zostanie ono
pociśnięte do ściany.
• Przewodnik uziemiający powinien być dłuższy od
pozostałych przewodników, tak że w przypadku gdy obejma
przez którą jest przeprowadzony kabel popuści, odłączy się
on najpóźniej.

L1= napięciowe przewodniki zewnętrzne
Przeważnie są: czarne, brązowe.
N = przewodnik neutralny
Przeważnie jest niebieski.
PE = przewodnik uziemiający
Przeważnie jest zielono - żółty

Dane tehniczne
Piekarnik elektryczny
Wymiary
wysokość/szerokość/głębokość w cm
Wymiary do wbudowania (mm)
wysokość/szerokość/głębokość
Sieciowe napięcie robocze
Napięcie znamionowe grzałek
Max. temperatura
Piekarnik
Pokrętło wyboru temperatury/ pokrętło wyboru
sposobu działania
Poziomy wstawiania
- prowadnice teleskopowe w 3 poziomach
(tylko w niektórych modelach)
Grzałka górna/ grzałka dolna(kW)
Gryl/grzałka okrągła (kW)
Oświetlenie piekarnika tylne/boczna (W)
Sposób działania
Grzałka górna/ dolna (kW)
Grzałka górna (kW)
Grzałka dolna (kW)
Gryl (kW)
Gryl z wentylatorem (kW)
Grzałka przy włączonym wentylatorze (kW)
Silnik wentylatora przy włączonej
grzałce
(W)
Silnik rożna* (W)
Silnik wentylatora chłodzącego * (W)
Łączna moc zainstalowania (kW)
Piekarnik łącznie (kW)

EVP454-443E
B50EP
588x555x548
600/560/550
3N AC 400 V
230 V, 50 Hz
250°C
1/1
5
0,9/1,1
2,0/2,2
25/25*
2,0
0,9
1,1
2,0
2,2
2,2
35
4
11
3,4
3,4

* w zależności od wyposażenia urządzenia

Instrukcja obsługi ustawienia i podłączenia

57

Serwis
Naprawa
Jeśli pojawią się problemy w działaniu kuchenki należy
zawiadomić nasz najbliższy punkt serwisowy, podając
szyfr, typ lub model urządzenia.
Adresy i numery telefonów znajdziecie Państwo w spisku
punktów serwisowych.

Ważne
Zanim się Państwo zdecydujecie na wezwanie Serwisu należy
przy pomocy instrukcji sprawdzić, czy nie można usterek
usunąć samemu. W rozdziale „Jak się zachować gdy pojawią
się problemy?“ można znaleźć wskazówki, które pozwolą
Państwu rozwiązać niektóre powstałe problemy.
Jeśli urządzenie nie działa prawidłowo z powodu
nieprawidłowego używania, wizyta serwisanta w okresie
gwarancyjnym nie jest darmowa.
Instrukcja działania powinna być schowana tak, że
znajduje się ona pod ręką. Jeśli urządzenie komuś
ofiarujemy powinniśmy dołączyć do niego też instrukcję.

Tabliczka znamionowa
Tabliczka znamionowa jest widoczna po otwarciu drzwiczek
piekarnika i znajduje się ona z boku lub w dolnej jego części.

PRODUCENT ZACHOWUJE PRAWO DO WPROWADZANIA ZMIAN NIE WPŁYWAJĄCYCH NA
FUNKCJONALNOŚĆ URZĄDZENIA.
58

Instrukcja obsługi ustawienia i podłączenia