REKLAMA

KOG-6C1B.pdf

DAEWOO-Instrukcja obsługi kuchenki mikrofalowej KOG-6C1B

DAEWOO-Instrukcja obsługi kuchenki mikrofalowej KOG-6C1B.


Pobierz plik - link do postu

KUCHENKA MIKROFALOWA
KOG-6C1B

INSTRUKCJA OBSÒUGI
I KSIńKA KUCHARSKA

Przed rozpocz´ciem uŒytkowania kuchenki prosz´ zapoznaç si´ dok¬adnie z niniejszå instrukcjå
obs¬ugi.

ZAPOBIEGANIE NADMIERNEJ EKSPOZYCJI NA
É
Å
ENERGIÉ MIKROFALOWÅ
Œ
ç
(a) Nie naleŒy uruchamiaç kuchenki po otwarciu jej drzwi, poniewaŒ moŒe spowodowaç to
naraŒenie na kontakt ze szkodliwym dzia¬aniem energii mikrofalowej. Nie naleŒy wy¬amywaç lub
manipulowaç zabezpieczeniami urzådzenia.
Œ
ç
(b) Nie naleŒy umieszczaç jakichkolwiek przedmiotów pomi´dzy czo¬owå ßcianå kuchenki i
drzwiami lub pozwoliç, aby zabrudzenia lub resztki ßrodka czyszczåcego pozostawa¬y na
powierzchniach uszczelek.
(c) UWAGA: Jeßli drzwi lub uszczelki så zniszczone nie naleŒy uruchamiaç kuchenki do chwili
naprawienia uszkodze˜ przez uprawnion˜å do tego osob´.: (1) drzwi (wygi´te), (2) zawiasy i zamki
(p´kni´te lub poluzowane), (3) uszczelki drzwi i powierzchnie uszczelniajåce
(d) UWAGA: Nie naleŒy przeprowadzaç napraw zwiåzane z usuwaniem pokrywy ochronnej przed
szkodliwym promieniowanie przez osoby nieuprawnione.
(e) UWAGA: Nie naleŒy ogrzewaç p¬ynów lub pokarmów w zamkni´tych pojemnikach, jako Œe mogå
eksplodowaç.
(f) UWAGA: NaleŒy zezwalaç dzieciom na korzystanie z kuchenki tylko po wczeßniejszym
poinstruowaniu ich co do bezpiecznego sposobu korzystania z urzådzenia i przedstawieniu
niebezpiecze˜stw zwiåzanych z nieprawid¬owym sposobem uŒytkowania.

Í
SPIS TREÍCI
ZAPOBIEGANIE NADMIERNEJ EKSPOZYCJI NA
ENERGIÉ MIKROFALOWÅ....................................1

WA„NA INFORMACJA.........................................13

WA„NE INSTRUKCJE BEZPIECZEÑSTWA........2

PYTANIA I ODPOWIEDZI.....................................14

UZIEMIENIE KUCHENKI ........................................3

INSTRUKCJE GOTOWANIA................................16

INSTALACJA............................................................3

PRZYBORY DO GOTOWANIA............................16

OPIS URZÅDZENIA ................................................4
PROCEDURY OBSÒUGI ........................................6

BEZPIECZEÑSTWO U„YTKOWANIA
KUCHENKI.............................................................18

USTAWIANIE KONTROLEK KUCHENKI..............7

ÒUK ELEKTRYCZNY ............................................18

USTAWIANIE ZEGARA................................................7

ZASADY DZIAÒANIA MIKROFAL ........................19

ROZMRA„ANIE CZASOWE ........................................7
GOTOWANIE JEDNOETAPOWE................................8

JAK MIKROFALE PODGRZEWAJÅ
PRODUKTY ...........................................................19

GOTOWANIE DWUETAPOWE .................................8

TABELE KONWERSJI ..........................................19

GRILLOWANIE .............................................................9

TECHNIKA GOTOWANIA.....................................20

PODGRZEWANIE COMBI ...........................................9

PRZEWODNIK ROZMRA„ANIA..........................21

SZYBKI KUCHARZ ..................................................10

TABELA ROZMRA„ANIA PRODUKTÓW...........22

GOTOWANIE JEDNOPRZYCISKOWE ...................10

TABLICA GOTOWANIA I ODGRZEWANIA
PRODUKTÓW .......................................................23

ZANIM WEZWIESZ POMOC SERWISOWÅ ......14

SEKWENCYJNA ZMIANA PARAMETRÓW ............11
AUTOMATYCZNY KUCHARZ .................................11

TABLICA Z CHARAKTERYSTYKÅ OBRÓBKI
CIEPLNEJ WARZYW............................................24

BLOKADA RODZICIELSKA .....................................12

PRZEPISY..............................................................27

ZATRZYMANIE PRACY KUCHENKI.............................12

KONSERWACJA I CZYSZCZENIE......................12
DANE TECHNICZNE ............................................13
1


Ñ
WA„NE INSTRUKCJE BEZPIECZEÑSTWA

UWA„NIE PRZECZYTAJ I PRZECHOWAJ
Œ
Œ
UWAGA: Aby zapobiec wybuchowi poŒaru, poparzeniom, poraŒeniu elektrycznemu i innym
Œ
zagroŒeniom:
Œ
å
´
å
PoniŒej wymienione så ogólne zasady post´powania z tego typu urzådzeniami w celu
zapewnienia jak najlepszego ich wykorzystania:
11. Nie naleŒy uŒywaç kuchenki do innych celów niŒ
przygotowanie posi¬ku, np. suszenia odzieŒy,
papieru czy innych artyku¬ów nieŒywnoßciowych
lub do celów sterylizacji.
12. Nie naleŒy uŒywaç kuchenki, kiedy jest pusta,
gdyŒ mog¬oby to spowodowaç jej uszkodzenie.
13. Nie naleŒy uŒywaç wn´trza kuchenki do
przechowywania róŒnego rodzaju artyku¬ów
papierowych, ksiåŒek kucharskich, naczy˜, itp.
14. Nie naleŒy uŒywaç kuchenki bez szklanej tacy w
ßrodku urzådzenia. NaleŒy sprawdziç czy taca
jest prawid¬owo umieszczona na obrotowej
podstawce.
15. Przed gotowaniem potraw w pojemnikach czy
butelkach naleŒy z nich zdjåç pokrywki i kapsle.
16. Nie naleŒy umieszczaç obcych materia¬ów
mi´dzy powierzchniå grzejnå kuchenki a jej
drzwiami. MoŒe to spowodowaç nadmierne
uwalnianie si´ energii mikrofalowej na zewnåtrz.
17. Nie naleŒy uŒywaç do gotowania przetwarzanych
produktów papierowych. Mogå one zawieraç
zanieczyszczenia powodujåce powstawanie
iskier i/lub ognia podczas gotowania.
18. Nie naleŒy praŒyç praŒonej kukurydzy chyba, Œe
jest zapakowana w fabryczne opakowanie
zalecane do praŒenia w kuchenkach
mikrofalowych. PraŒenie kukurydzy w kuchence
mikrofalowej powoduje wi´ksze straty pod
wzgl´dem wydajnoßci. Nie naleŒy uŒywaç oleju
chyba, Œe zosta¬o to zalecone przez producenta.
19. Nie naleŒy gotowaŒ produktu w membranie, np.
Œó¬tek jaj, ziemniaków, wåtróbek kurzych, itp. bez
uprzedniego kilkukrotnego nak¬ucia ich
widelcem.
10. Nie naleŒy przed¬uŒaç czasu praŒenia kukurydzy
wi´cej niŒ to jest zalecane przez producenta (z
regu¬y poniŒej 3 minut). Przed¬uŒanie czasu
praŒenia nie powoduje wi´kszej wydajnoßci jeßli
chodzi ziaren iloßç praŒonych ziaren. Wr´cz
przeciwnie: moŒe spowodowaç si´ ich
przypalenie i wybuch poŒaru a takŒe nadmierne

nagrzanie tacy kuchenki powodujåce oparzenia
r´ki lub p´kni´cie samej tacy.
11. Jeßli pojawi si´ dym naleŒy wy¬åczyç lub wyjåc
wtyczk´ zasilania kuchenki z gniazdka i
pozostawiç drzwi kuchenki zamkni´te, aby
ewentualnie st¬umiç p¬omienie ognia.
12. Podczas ogrzewania produktów spoŒywczych w
opakowaniach papierowych czy plastikowych
naleŒy obserwowaç wn´trze kuchenki czy nie
pojawi¬ si´ ogie˜.
13. NaleŒy mieszaç zawartoßç butelek czy
pojemników do karmienia dzieci a nast´pnie
przed ich podaniem dziecku sprawdziç
temperatur´ pokarmu, aby uniknåç poparze˜
dziecka.
14. Zawsze naleŒy przed podaniem dzieciom lub
osobom starszym sprawdzaç temperatur´
posi¬ku czy napoju podgrzewanego w kuchence
mikrofalowej ze wzgl´du na fakt, Œe produkty
podgrzewane w kuchenkach mikrofalowych majå
tendencj´ do podgrzewania si´ mimo
zako˜czenia procesu ich grzania przez
kuchenk´.
15. Jaja w skorupkach jak i jaja na twardo nie
powinny byç podgrzewane w kuchenkach
mikrofalowych z powodu moŒliwoßci ich eksplozji
nawet po zako˜czeniu ogrzewania ich przez
kuchenk´.
16. NaleŒy utrzymywaç prowadnice pokrywy
kuchenki w czystoßci. Czyßciç wn´trze kuchenki
za pomocå mi´kkiej wilgotnej szmatki po kaŒdej
operacji podgrzewania produktów w kuchence.
Pozostawienie resztek t¬uszczu moŒe
spowodowaç ich nagrzanie, spalenie lub wybuch
ognia podczas nast´pnego uŒytkowania
kuchenki.
17. Nie naleŒy podgrzewaç oleju lub t¬uszczu, bo
moŒe skutkowaç to powstaniem ognia.
18. Podgrzewanie w kuchence mikrofalowej napojów
moŒe spowodowaç proces opó¥nionego ich
zagrzania i gwa¬townego zagotowania, co
wymaga odpowiedniego ich traktowania.

ZACHOWAJ TE INSTRUKCJE
2

UZIEMIENIE KUCHENKI
Urzådzenie to powinno byç uziemione. W wypadku wyståpienia zwarcia w obwodzie elektrycznym
uziemienie redukuje ryzyko poraŒenia prådem. Kuchenka ta wyposaŒona jest w przewód uziemiajåcy z
wtyczkå. Wtyczka powinna byç umieszczona w gniazdku odpowiednio zainstalowanym i uziemionym.
UWAGA: Niew¬aßciwe wykorzystanie uziemionej wtyczki moŒe spowodowaç poraŒenie prådem
elektrycznym. NaleŒy skonsultowaç si´ z wykwalifikowanym elektrykiem lub
pracownikiem serwisu, jeßli instrukcje dotyczåce uziemienia så niezrozumia¬e lub kiedy
så wåtpliwoßci co do poprawnoßci uziemienia urzådzenia. W razie koniecznoßci
zastosowania przed¬u¥acza naleŒy uŒywaç tylko 3-Œy¬owego przewodu z wtyczkå i
gniazdkiem zasilajåcym z uziemieniem. Maksymalna moc obciåŒeniowa przed¬u¥acza
powinna byç równa lub wi´ksza od mocy obciåŒeniowej urzådzenia.

INSTALACJA
1. Wentylacja
Nie wolno blokowaç szczelin wentylacyjnych.
Jeßli zostanå zastawione podczas pracy
urzådzenia, kuchenka moŒe ulec przegrzaniu i
awarii. Aby zapewniç prawid¬owå wentylacj´
naleŒy zostawiç ok. 8 cm wolnej przestrzeni
pomi´dzy ßcianami bocznymi i tylnymi a np.
zabudowå meblowå, i 10 cm nad górnå ßcianå
kuchenki.

6. Zasilanie
• Sprawd¥ lokalne ¥ród¬o zasilania. Kuchenka
wymaga zasilania o charakterystyce 6 A, 230
V/50 Hz.
• Napi´cie w sieci powinno byç identyczne z tym,
jakie jest uwidocznione na tabliczce
znamionowej kuchenki. Zastosowanie wyŒszego
napi´cia zasilajåcego moŒe spowodowaç
zap¬on lub inny wypadek. Zastosowanie
niŒszego napi´cia spowoduje wyd¬uŒenie czasu
gotowania potraw. Producent urzådzenia nie
jest odpowiedzialny za szkody powsta¬e w
wyniku dzia¬ania kuchenki zabezpieczonej
innym niŒ wyszczególnionym bezpiecznikiem.
• Jeßli przewód zasilajåcy jest uszkodzony naleŒy
go wymieniç na sprawny w punkcie
serwisowym, u producenta lub przez
wykwalifikowany personel.

2. Poziome umieszczenie kuchenki
Kuchenka powinna byç umieszczona na stabilnej
poziomej powierzchni. Zaprojektowana jest tylko
do umieszczania jej na stole/szafce.
˜
å
3. Wolna przestrze˜ za kuchenkå i po jej bokach
NaleŒy zapewniç odpowiedniå wolnå przestrze˜
wokó¬ szczelin wentylacyjnych. Zablokowanie
wszystkich szczelin kuchenki moŒe spowodowaç
jej przegrzanie i ewentualnå awari´.

¥
´
7. Sprawd¥ kuchenk´ po rozpakowaniu pod
å
kåtem:
Zwichrowane drzwi. Uszkodzone drzwi.
Wgniecenia wewnåtrz kuchenki. Jeßli któreß z
powyŒszych uszkodze˜ ma miejsce NIE NALE„Y
INSTALOWAÇ kuchenki lecz zawiadomiç
natychmiast sprzedawc´.

å
˜
4. Oddalenie od urzådze˜ radiowo-telewizyjnych
Zbyt bliskie umieszczenie kuchenki w stosunku
do urzådze˜ radiowo-telewizyjnych moŒe
spowodowaç zak¬ócenia odbioru.
å
˜
å
¬
5. Oddalenie od urzådze˜ wydzielajåcych ciep¬o
i przyborów sanitarnych
Kuchenk´ naleŒy umieszczaç w pewnej
odleg¬oßci od ¥róde¬ ciep¬a, pary i
wytwarzajåcych p¬yny. W innym przypadku moŒe
to wp¬ynåç na izolacj´ kuchenki i spowodowaç jej
uszkodzenie.

Œ Œ
ç
ß
8. Nie naleŒy uŒywaç kuchenki, jeßli jej
Œ
temperatura jest niŒsza od temperatury
otoczenia.
(Taka sytuacja moŒe mieç miejsce po transporcie
urzådzenia podczas zimnej pory roku).
Przed rozpocz´ciem uŒytkowania naleŒy
odczekaç aŒ kuchenka osiågnie temperatur´
otoczenia.
3

Å
OPIS URZÅDZENIA
1

2

3

4 5

6

q 0 9

8

7

1 Uszczelka drzwi – zapobiega wydostawaniu
si´ mikrofal z przestrzeni grzejnej kuchenki.

8 Prowadnica kråŒkowa – podtrzymuje szklanå
å
tac´.

2 Ekran (Izolowana grza¬ka)
¬

9 Szklana taca – wykonana ze specjalnego
szk¬a odpornego na dzia¬anie wysokiej
temperatury. Na niej naleŒy umieszczaç art.
spoŒywcze w odpowiednich pojemnikach.

3 Element grzewczy
4 Przestrze˜ grzejna kuchenki
˜

6 Metalowa podstawka

0 Ekran w drzwiach – pozwala na obserwacj´
podgrzewanego produktu. Ekran jest
przezroczysty, lecz na tyle szczelny, aby
zapobiegaç wydostawaniu si´ mikrofal.

7 Òåcznik – Po¬åczony z wa¬kiem, nie moŒna
go usuwaç z centralnego punktu przestrzeni
grzejnej kuchenki.

q Zamek drzwi – Po otwarciu drzwi podczas
operacji podgrzewania posi¬ku, magnetron
zostanie automatycznie wyŒczony.

5 System blokady bezpiecze˜stwa
˜

4

Å
å
OPIS URZÅDZENIA (ciåg dalszy)

1

2

KOG-6C1B

POWER

DEFROST

CLOCK

3

6

COMBI

GRILL

5
7

8
9

AUTO
COOK

FROZEN
PIZZA

BEVERAGE

10Min

1Min

10Sec

1hour

10min

1min

PASTA

w

4

0

START
SPEEDY COOK

STOP/CLEAR

q
e

8 Góra – uŒywany do zwi´kszania czasu
gotowania
9 Dó¬ – uŒywany do zmniejszania czasu
¬
gotowania

1 Ekran wyßwietlacza – informuje o czasie
ß
podgrzewania, poziomie mocy, wska¥nikach i
aktualnym czasie.
2 Moc podgrzewania – uŒywany do
ustawiania mocy podgrzewania produktów

0 Jednoprzyciskowy kucharz – uŒywany do
gotowania lub odgrzewania okreßlonych
iloßci produktów.

3 RozmraŒarka – uŒywany do rozmraŒania
Œ
produktów

q Panel ustawiania czasu – uŒywany do
ustawiania czasu gotowania i aktualnej
godziny.

4 Zegar – uŒywany do ustawiania zegara
5 Grill – uŒywany do grillowania

w Stop/Clear – uŒywany do zatrzymania
dzia¬ania kuchenki lub do usuni´cia danych
dotyczåcych podgrzewania.

6 Combi – tryb kombinowany
7 Automatyczny kucharz – uŒywany do
gotowania lub odgrzewania potraw.

e Start/Szybki kucharz – uŒywany do
w¬åczenia kuchenki a takŒe to ustawiania
czasu odgrzewania
5

Ò
PROCEDURY OBSÒUGI
Rozdzia¬ niniejszy zawiera poŒyteczne informacje o obs¬udze kuchenki.
a. Umießç wtyczk´ zasilania w gniazdku z prådem elektrycznym o parametrach 230 V 50 Hz.
b. Po umieszczeniu produktów w odpowiednim pojemniku naleŒy otworzyç drzwi i umießciç produkty
na szklanej tacy. Szklana taca i prowadnik rolkowy powinny zawsze znajdowaç si´ w odpowiednim
miejscu.
c. Zamknij drzwi i upewnij si´, Œe så dok¬adnie zamkni´te. Po ich zamkni´ciu w¬åczy si´ ßwiat¬o.

8 Jeßli drzwi kuchenki zostanå otwarte podczas

Íwiat¬o w komorze kuchenki
1 uruchomieniu urzådzenia. w¬åczy si´ po

procesu wszystkie informacje zostanå
zapisane.Jeßli po nacißni´ciu przycisku START
kuchenka nie b´dzie dzia¬aç naleŒy sprawdziç
obszar mi´dzy drzwiami a uszczelkå drzwi pod
kåtem obcych przedmiotów tkwiåcych w tym
miejscu a nast´pnie naleŒy upewniç si´, Œe drzwi
zosta¬y dok¬adnie zamkni´te. Kuchenka nie
rozpocznie pracy jeßli drzwi nie zostanå dok¬adnie
zamkni´te lub program nie zosta¬ zresetowany.

2 Drzwi kuchenki mogå zostaç otwarte w kaŒdym
momencie podczas jej dzia¬ania poprzez
nacißni´cie przycisku zwalniajåcego blokad´
drzwi. Kuchenka zostanie automatycznie
wyŒczona.

3 KaŒdorazowe nacißni´cie któregokolwiek zd¥wi´k
przycisków na panelu sterowania wzbudzi
potwierdzajåcy zmian´ ustawie˜.

trakcie
9 UWAGA: Wotwieraç trybu pracy GRILL lub COMBI:
• Nie naleŒy
drzwi kuchenki zbyt cz´sto,

si´ na
4 Kuchenka automatycznie ustawiachyba Œe
maksymalnå moc podgrzewania,

poniewaŒ temperatura wewnåtrz kuchenki spadnie w
efekcie, czego moŒe zdarzyç si´ sytuacja, Œe obróbka
termiczna nie zostanie uko˜czona.
• Nie wolno dotykaç okna kuchenki i wn´trza
metalowego nawet podczas
umieszczania/wyjmowania art. spoŒywczych z
powodu wyståpienia moŒliwoßci poparzenia si´.
• Podczas korzystania z tych trybów naleŒy uwaŒaç
podczas dotykania goråcej tacy – najlepiej robiç to za
pomocå r´kawic kuchennych lub specjalnych
uchwytów.

zostanie uprzednio ustawiona na niŒszy poziom
podgrzewania.
Na ekranie
5 pod¬åczonaukaŒe si´ „ : 0” jeßli kuchenka jest
do gniazdka zasilania.

6 Godzina na ekranie powróci do aktualnego stanu
po zako˜czeniu procesu podgrzewania/gotowania.
7 Jeßli podczas dzia¬ania kuchenki zostanie
nacißni´ty przycisk STOP/CLEAR proces
gotowania w kuchence zostanie zatrzymany a
wszelkie dane zapisane. Aby usunåç wszystkie
informacje (z wyjåtkiem aktualnego czasu) naleŒy
ponownie nacisnåç przycisk STOP/CLEAR.

Upewnij si´, Œe kuchenka zosta¬a
zainstalowana prawid¬owo a wtyczka
zasilania zosta¬a umieszczona w
gniazdku zasilajåcym.

Í
TABELA WYDAJNOÍCI MOCY

• Poziom mocy jest ustawiana za pomocå przycisków mocy. Tabela pokazuje zawartoßç ekranu,
poziom mocy i wielkoßç procentowå mocy.
Iloßç nacißni´ç przycisku mocy

Poziom mocy (ekran)

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11

P-HI
P-90
P-80
P-70
P-60
P-50
P-40
P-30
P-20
P-10
P-00

6

PrzybliŒona wartoßç procentowa mocy
maksymalnej
100%
90%
80%
70%
60%
50%
40%
30%
20%
10%
0%

USTAWIANIE KONTROLEK KUCHENKI
USTAWIANIE ZEGARA
Po w¬oŒeniu wtyczki zasilania kuchenki do gniazdka zasilajåcego na ekranie pojawi si´ „ :0”. Po przerwie w
dop¬ywie zasilania na ekranie b´dzie wyßwietlany symbol „:0” po ponownym jego w¬åczeniu.
1. Nacißnij przycisk CLOCK.
12-godzinny system czasu.
2. Ponownie nacißnij przycisk
CLOCK.
24-godzinny system czasu.
3. Wprowad¥ prawid¬owå godzin´ za pomocå
przycisków numerycznych.
Ekran i ßrednik w symbolu przestanie
migotaç. Jeßli wybrano 12-godzinny system
czasu zegar cyfrowy pozwala na ustawianie
wartoßci pomi´dzy od 1:00 do 12:59. Jeßli
wybrano 24-godzinny system czasu pozwoli
to na wybieranie wartoßci od 0:00 do 23:59.

4. Nacißnij na przycisk CLOCK.

UWAGA: Wprowadzenie b¬´dnej wartoßci czasu spowoduje, Œe nie b´dzie widoczna owa
wartoßç na ekranie a takŒe powrót do poprzedniego ustawienia. Ponownie nacißnij
przycisk CLOCK i wprowad¥ poprawnå wartoßç godzinowå.


ROZMRA„ANIE CZASOWE
Po wybraniu opcji rozmraŒania automatyczny cykl dokonuje podzia¬u czasu rozmraŒania na okresy
zmiennego rozmraŒania i czasu bezczynnoßci.
1. Nacißnij przycisk DEFROST.

Wska¥nik rozmraŒania zaßwieci si´ a na
ekranie ukaŒe si´ „:0”.

2. Nacißnij na przyciski
numeryczne aby wprowadziç
poprawny czas rozmraŒania.

Na ekranie ukaŒå si´ wprowadzane wartoßci.
UWAGA : MoŒna zaprogramowaç
kuchenk´ w przedziale czasowym do 59
minut 90 sekund (59:90).

3. Nacißnij przycisk START.
Po nacißni´ciu START wska¥nik rozmraŒania zacznie migotaç, aby poinformowaç, Œe kuchenka
znalaz¬a si´ w trybie rozmraŒania. Ekran rozpocznie odliczanie czasu do zako˜czenia procesu
rozmraŒania. Po up¬yni´ciu po¬owy czasu przeznaczonego na rozmraŒanie, naleŒy obróciç produkt,
rozdzieliç lub podzieliç go.

7

GOTOWANIE JEDNOETAPOWE
Funkcja automatycznego rozmraŒania pozwala na rozmraŒanie produktów poprzez eliminacj´ niepewnoßci
co do czasu trwania czasu rozmraŒania.
Aby ¬atwo rozmroziç produkt naleŒy wykonaç nast´pujåce czynnoßci.
1. Nacißnij przycisk MOCY.
(Wybierz w¬aßciwy poziom
mocy).
2. Nacißnij przyciski numeryczne, aby ustawiç czas
gotowania.

Rozb¬yßnie wska¥nik M/W. Na ekranie
pokaŒe si´ informacja o uruchomionej funkcji.

Na ekranie pokaŒe si´ potwierdzenie
nacißnietych przycisków.

3. Nacißnij przycisk START.
UWAGA: Kuchenka moŒe byç zaprogramowana na 59 minut i 90 sekund (59:90).
Zastosowanie niŒszej mocy spowoduje wyd¬uŒenie czasu gotowania zalecanego dla
takich produktów jak sery, mleko i mi´sa.
Po nacißni´ciu przycisku START wska¥nik M/W zaczyna b¬yskaç sygnalizujåc, Œe kuchenka
rozpocz´¬a podgrzewanie. Na ekranie wyßwietlacza ukaŒe si´ informacja o czasie, który pozosta¬ do
zako˜czenia danej operacji.

GOTOWANIE DWUETAPOWE
Wszystkie przepisy wymagajå, aby produkty przed podgrzewanie zosta¬y rozmroŒone. Kuchenka
niniejsza moŒe zostaç zaprogramowana aby rozmraŒa¬a produkty przed gotowaniem.
1. Nacißnij przycisk DEFROST.
(Wybierz poziom mocy).

Wska¥nik rozmraŒania zostanie podßwietlony
a na ekranie zostaje wyßwietlony symbol
„ :0”.

2. Nacißnij odpowiednie przyciski numeryczne, aby
wprowadziç czas rozmraŒania.

Na ekranie ukaŒe si´ informacja o
wprowadzonym czasie.

3. Nacißnij przycisk POWER.
(Wybierz poziom mocy).

Zapali si´ wska¥nik M/W a na ekranie pojawi
si´ symbol „P-HI” a takŒe wprowadzone
wartoßci czasowe.

4. Nacißnij przyciski numeryczne aby wprowadziç czas
gotowania

Na ekranie ukaŒå si´ wprowadzone wartoßci.

5. Nacißnij przycisk START.
Po nacißni´ciu przycisku START, zaßwiecå si´ wska¥niki DEFROST i M/W potwierdzajåc wybrane
poziomy mocy. Wska¥nik DEFROST zacznie migotaç, aby potwierdziç, Œe kuchenka jest w trybie
rozmraŒania. Na ekranie wyßwietlany b´dzie czas pozosta¬y do zako˜czenia rozmraŒania. W po¬owie
czasu rozmraŒania naleŒy obróciç produkt na drugå stron´ i rozdzieliç go. Pod koniec trybu
rozmraŒania kuchenka rozpocznie gotowanie M/W. Wska¥nik rozmraŒania wy¬åczy si´ zaß wska¥nik
M/W zacznie migotaç. Na ekranie ukaŒe si´ informacja o pozosta¬ym czasie gotowania w trybie M/W.
8

GRILLOWANIE
Funkcja ta pozwala na szybkie przyrumienienie potrawy. Element grzejny jest umieszczony w górnej
cz´ßci komory kuchenki. Nie ma opcji uprzedniego podgrzewania kuchenki. Umießç produkt w
komorze kuchenki po zmianie ustawie˜ operacji podgrzewania.
WskaΩnik Grill pojawi si´ wraz z symbolem
„ :0”.

1. Nacißnij przycisk GRILL.

2. Naciskajåc przyciski numeryczne ustaw czas obróbki
termicznej.

Na ekranie ukaŒå si´ wprowadzone
wartoßci.
Uwaga: Dopuszczalna wartoßç
wprowadzonego czasu to 29
minut i 90 sekund.

3. Nacißnij przycisk START.
Po nacißni´ciu na przycisk START wska¥nik Grilla zacznie migotaç sygnalizujåc rozpocz´cie pracy
kuchenki.
Ekran rozpocznie odliczanie pozosta¬ego czasu do zako˜czenia operacji. Po jej zako˜czeniu rozlegnå
si´ 3 krótkie sygna¬y d¥wi´kowe.

PODGRZEWANIE COMBI
Kuchenka posiada opcje pozwalajåcå na gotowanie potraw za pomocå grza¬ki i mikrofal w tym samym
czasie. Ten ¬åczny tryb obróbki termicznej pozwala na przyspieszenie procesu podgrzewania.
1. Nacißnij przycisk COMBI.

Wska¥nik Combi pojawi si´ wraz z
symbolem „ :0”.

2. Naciskajåc przyciski numeryczne ustaw czas obróbki
termicznej.

Na ekranie ukaŒå si´ wprowadzone
wartoßci.
Uwaga: Dopuszczalna wartoßç
wprowadzonego czasu to 59
minut i 90 sekund.

3. Nacißnij przycisk START.
Po nacißni´ciu na przycisk START wska¥nik Combi zacznie migotaç sygnalizujåc rozpocz´cie pracy
kuchenki.
Ekran rozpocznie odliczanie pozosta¬ego czasu do zako˜czenia operacji. Po jej zako˜czeniu rozlegnå
si´ 3 krótkie sygna¬y d¥wi´kowe.

9

SZYBKI KUCHARZ
Szybki kucharz pozwala na 30 sekundowe odgrzewanie potrawy na 100% pe¬nej mocy tylko za pomocå
przycisku SPEEDY COOK. Przez kilkakrotne nacißni´cie przycisku SPEEDY COOK moŒna równieŒ
przed¬uŒyç czas odgrzewania do 5 minut w okresach 30-sekundowych.
1. Nacißnij przycisk SPEEDY
COOK.

Po nacißni´ciu przycisku SPEEDY COOK na
ekranie pojawi si´ symbol „:30” a kuchenka
rozpocznie odgrzewanie.

GOTOWANIE JEDNOPRZYCISKOWE
Gotowanie jednoprzyciskowe pozwala na gotowanie lub odgrzewanie produktów tylko po nacißni´ciu
jednego przycisku.Aby zwi´kszyç iloßç, naleŒy naciskaç przycisk aŒ do wyßwietlenia si´ odpowiedniej
wartoßci.
1. Nacißnij raz przycisk
BEVERAGE w przypadku
podgrzewania 1 filiŒanki, dwa
razy w przypadku 2-óch, a trzy
razy w przypadku 3-ech
filiŒanek.

Jednokrotne nacißni´cie przycisku
BEVERAGE spowoduje wyßwietlenie
symbolu „1”. Po up¬ywie 1,5 sekundy
informacja na ekranie zmieni si´ na czas
odgrzewania i kuchenka rozpocznie proces
gotowania.

*NAPÓJ* (200 ml/filiŒanka)
• 1 filiŒanka (kubek): Nacißnij przycisk BEVERAGE jeden raz
• 2 filiŒanki (kubki): Dwukrotnie nacißnij przycisk BEVERAGE w ciågu 1,5 sekundy
• 3 filiŒanki (kubki): Trzykrotnie nacißnij przycisk BEVERAGE w ciågu 1,5 sekundy

1. Nacißnij jeden raz przycisk
FROZEN PIZZA dla pizzy 200
g lub dwa razy dla pizzy 400 g.

Po jednokrotnym nacißni´ciu przycisku
PIZZA PAD na ekranie wyßwietli si´
informacja „200”. Po up¬ywie 1,5 sekundy
informacja na ekranie zmieni si´
wyßwietlajåc czas gotowania a kuchenka
rozpocznie operacj´ gotowania.


*ZAMRO„ONA PIZZA*
• 200 g: Nacißnij przycisk FROZEN PIZZA jeden raz
• 400 g: Nacißnij przycisk FROZEN PIZZA dwukrotnie w ciågu 1,5 sekundy

UWAGA: 1. Jednorazowo naleŒy wykorzystaç tylko jednå mroŒonå pizz´.
2. NaleŒy stosowaç pizz´ przeznaczonå do kuchenek mikrofalowych.
3. Jeßli ser na mroŒonej pizzy nie stopi si´ wystarczajåco, naleŒy przed¬uŒyç czas
podgrzewania o kilka sekund.
4. Niektóre rodzaje pizzy wymagajå zmiany czasu podgrzewania.

10

1. Nacißnij przycisk PASTA
jeden raz w przypadku 1-ej
porcji spaghetti lub 2 razy –
przy 2-óch porcjach.

Po jednorazowym nacißni´ciu przycisku
PASTA na ekranie pojawi si´ symbol „1”.
Po up¬ywie 1,5 sekundy informacja na
ekranie zmieni si´ i pokaŒe czas gotowania
i kuchenka rozpocznie podgrzewanie.

* SPAGHETTI*
• 1 porcja: Jeden raz nacißnij przycisk PASTA.
• 2 porcje: Dwukrotnie nacißnij przycisk PASTA w ciågu 1,5 sekundy.

SEKWENCYJNA ZMIANA PARAMETRÓW
Aby zmieniç ustawienia zainicjowane podczas programowania jednoprzyciskowego lub ustawienia
czasu podgrzewania naleŒy uŒyç przycisków sekwencyjnych (DOWN/UP) (za wyjåtkiem
rozmraŒania). Nacißnij przycisk DOWN/UP aby zmniejszyç/zwi´kszyç ustawiony czas za pomocå
operacji jednoprzyciskowego ustawienia operacji w interwa¬ach 10 sekundowych. Ca¬kowity czas
jednoprzyciskowego czasu trwania danej operacji moŒe byç zwi´kszony aŒ do 59 minut i 90 sekund.
Nacißnij przycisk DOWN/UP, aby zmniejszyç/zwi´kszyç czas gotowania o wielokrotnoßç 1 minuty.
Ca¬kowity czas gotowania moŒna wyd¬uŒyç do maksymalnej wartoßci 59 minut.

AUTOMATYCZNY KUCHARZ
AAUTOMATYCZNY KUCHARZ pozwala na gotowanie lub odgrzewanie potraw poprzez kilkakrotne
nacißni´cie przycisku AUTO PAD.
Jednokrotne nacißni´cie przycisku AUTO PAD spowoduje wyßwietlenie symbolu „AC-1”. Kilkakrotne
naciskanie tego przycisku spowoduje wybranie rodzaju produktu wg poniŒszego zestawienia.
1. Nacißnij jeden raz przycisk
AUTO COOK w przypadku
porcji chleba. Na ekranie
pojawi si´ symbol „AC-1”.
2. Nacißnij dwukrotnie przycisk AUTO COOK w
przypadku 200 g zupy. Pojawi si´ symbol „AC-2”
3. Trzykrotnie nacißnij przycisk AUTO COOK w
przypadku 3 ziemniaków. Pojawi si´ „AC-3”.
4. Nacißnij przycisk AUTO COOK cztery razy w
przypadku 200 g ßwieŒych warzyw. Na ekranie
pojawi si´ „AC-4”.
5. Nacißnij przycisk AUTO COOK pi´ç razy w
przypadku 200 g mroŒonych warzyw. Na ekranie
pojawi si´ „AC-5”.

11

Nast´pnie nacißnij przycisk START. Na
ekranie pojawi si´ informacja o czasie
gotowania danej iloßci produktu a kuchenka
rozpocznie proces gotowania.

BLOKADA RODZICIELSKA
Blokada rodzicielska zapobiega przed nieautoryzowanå obs¬ugå kuchenki np. ma¬e dzieci. Aby
ustawiç t´ funkcj´ przytrzymaj przez 3 sekundy przycisk STOP/CLEAR. Aby anulowaç te funkcj´
przytrzymaj przez 3 sekundy przycisk STOP/CLEAR.

ZATRZYMANIE PRACY KUCHENKI
1. Nacißnij na przycisk STOP/CLEAR.
• Mo¥na zatrzymaç dzia¬anie kuchenki naciskajåc przycisk START.
• Aby usunåç wszystkie instrukcje jej dzia¬ania naleŒy jeszcze raz nacisnåç przycisk
STOP/CLEAR.
• NaleŒy wprowadziç nowe instrukcje.
2. Otwórz drzwi
• MoŒna ponownie w¬åczyç kuchenk´ po zamkni´ciu drzwi i nacißni´ciu przycisku START.
UWAGA: Po otwarciu drzwi kuchenka przestaje funkcjonowaç.

KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Mimo, ze kuchenka posiada zabezpieczenia naleŒy przestrzegaç nast´pujåcych zasad:
1. Nie naleŒy manipulowaç ani usuwaç zabezpiecze˜ ani blokad.
2. Nie naleŒy umieszczaç Œadnych przedmiotów pomi´dzy panelem czo¬owym drzwiami ani nie
naleŒy pozwalaç na zbieranie si´ zanieczyszcze˜ na uszczelkach. Uszczelki naleŒy cz´sto czy´ciß
za pomocå ¬agodnego detergentu, wyp¬ukaç a nast´pnie osuszyç. Nie naleŒy uŒywaç proszków
do szorowania ani siatek drucianych.
3. Nie naleŒy obciåçaç drzwi po ich otwarciu, np. nie zezwalaç na opieranie czy bujanie si´ na nich
dziecku, co moŒe spowodowaç wypadek po upadku kuchenki a takŒe uszkodzenie drzwi. Nie
naleŒy pos¬ugiwaç si´ uszkodzona kuchenkå aŒ do momentu jej naprawienia przez pracownika
serwisu. WaŒne jest, aby drzwi kuchenki zamyka¬y si´ w¬aßciwie i nie by¬o uszkodze˜:
i) drzwi (wgniece˜)
ii) zawiasów i haczyków (p´kni´ç lub poluzowanych elementów)
iii) uszczelek drzwi i powierzchni uszczelniajåcych
4. Nie naleŒy dokonywaç napraw przez nieprzeszkolony personel.
5. Kuchenk´ naleŒy czyŒciç regularnie.
6. Zanieczyszczenia kuchenki mogå prowadziç do uszkodzenia powierzchni i w efekcie do skrócenia
okresu uŒytkowania urzådzenia i powstania niebezpiecznej sytuacji.

12

DANE TECHNICZNE
230V 50Hz, JEDNOFAZOWE Z
UZIEMIENIEM

CHARAKTERYSTYKA ZASILANIA
MIKROFALE
GRILL

1050 W

KOMBINACJA


ZU„YCIE ENERGII

1200 W
2200 W

MOC KUCHENKI

800 W

É
Í
CZÉSTOTLIWOÍÇ KUCHENKI

2450 MHz

É
¬
WYMAIERY ZEWNÉTRZNE (szer. x wys. x g¬.)

465 x 279 x 365 mm

¬
WYMIARY KOMORY KUCHENKI (szer. x wys. x g¬.)

290 x 220 x 306 mm

WAGA NETTO

OK. 13,7 kg

TIMER

59 minut 90 sek.

STOPNIOWANIE MOCY KUCHENKI

10 POZIOMÓW

Í
POJEMNOÍÇ KUCHENKI

19 l.

*Producent zastrzega sobie prawo do zmian bez powiadomienia.


WA„NA INFORMACJA
Kable w przewodzie zasilajåcym så oznaczone kolorami wg nast´pujåcego kodu.
zielono-Œó¬ty : uziemienie
niebieski
bråzowy

: neutralny
: napi´cie

W zwiåzku z tym, Œe oznaczenia kolorystyczne kabli przewodu tego urzådzenia mogå si´ róŒniç
od kolorów kabli w gniazdkach zasilajåcych w róŒnych krajach naleŒy post´powaç wg
poniŒszych wskazówek:
Kabel zielono-Œó¬ty powinien byç pod¬åczony do ko¬ka wtyczki zasilania oznaczonej literå „E”
lub symbolem uziemienia lub kolorem zielono-Œó¬tym. Kabel niebieski powinien byç pod¬åczony
do ko¬ka wtyczki oznaczonego literå „N” lub kolorem czarnym.
Kabel bråzowy powinien byç pod¬åczony do ko¬ka oznaczonego literå „L” lub kolorem
czerwonym.

UWAGA: Urzådzenie niniejsze powinno byç uziemione.

13

Å
ZANIM WEZWIESZ POMOC SERWISOWÅ
Aby zapobiec niepotrzebnemu wezwaniu pomocy serwisowej sprawd¥ najpierw nast´pujåce objawy:
¬
* Kuchenka nie dzia¬a:
1. Sprawd¥ czy wtyczka jest dok¬adnie umieszczona w gniazdku zasilania
2. Sprawd¥ czy drzwi kuchenki så dok¬adnie zamkni´te
3. Sprawd¥ czy czas podgrzewania zosta¬ ustawiony
4. Sprawd¥ czy bezpiecznik nie przepali¬ si´ lub czy wy¬åcznik nadprådowy w skrzynce
bezpiecznikowej nie wy¬åczy¬ obwodu
*Iskrzenie w komorze kuchenki
1. Sprawd¥ naczynia. Metalowe pojemniki lub naczynia z metalowym wyko˜czeniem nie powinny
byç uŒywane.
2. Sprawd¥ czy metalowe szpadki lub folia nie stykajå si´ ze ßcianami wewn´trznymi.
Jeßli po sprawdzeniu i wyeliminowaniu powyŒszych objawów dany problem ciågle wyst´puje naleŒy
skontaktowaç si´ z serwisem technicznym.
Lista punktów pomocy technicznej znajduje si´ w zestawie.
NIE NALE„Y PRÓBOWAÇ DOKONYWAÇ SAMODZIELNYCH NAPRAW KUCHENKI!

PYTANIA I ODPOWIEDZI
¬
å
´
*P : Przypadkowo uruchomi¬em pustå kuchenk´. Czy ulegnie zniszczeniu?
*O : Krótkotrwa¬e uruchomienie kuchenki nie powinno spowodowaç uszkodzenia kuchenki. Jednak, nie
jest to czynnoßç zalecana.
Œ
ç
´
*P : Czy moŒna korzystaç z kuchenki po uprzednim usuni´ciu z niej szklanej tacy i prowadnicy
rolkowej?
*O : Nie. Taca jak i prowadnica rolkowa powinny byç zawsze umieszczone w kuchence przed
rozpocz´ciem jej uŒytkowania.
Œ
ç
*P : Czy moŒna otwieraç drzwi kuchenki po jej uruchomieniu?
*O : Drzwi moŒna otwieraç w kaŒdym momencie podczas dzia¬ania kuchenki. Zostanie wtedy odci´ty
do niej dop¬yw energii zaß ustawienia czasu zostanå zachowane do czasu zamkni´cia drzwi.
˜
¬
å
*P : Czemu po zako˜czeniu dzia¬ania kuchenki widoczne så w niej ßlady wilgoci?
*O : Wilgoç na ßciankach kuchenki to normalny objaw spowodowany przez par´ wodnå zawartå w
produktach, która wydziela si´ po zetkni´ciu si´ z zimnå powierzchniå kuchenki.
¬
*P : Czy energia mikrofalowa przenika szklany ekran na ßcianie czo¬owej kuchenki?
*O : Nie. Metalowy ekran odbija energi´ z powrotem do komory kuchenki. Otwory pozwalajå na dost´p
ßwiat¬a do jej wn´trza jednoczeßnie blokujåc przenikanie energii mikrofalowej.
´ å
*P : Czemu jaja kurze czasami p´kajå?
*O : Podczas podgrzewania jaj kurzych Œó¬tko moŒe spowodowaç gwa¬towne p´kanie skorup z
powodu nagromadzenia si´ pary wodnej. Aby zapobiec temu zjawisku naleŒy przed
podgrzewaniem nak¬uç jajko np. wyka¬aczkå. Nigdy nie naleŒy gotowaç jaj kurzych bez
uprzedniego nak¬ucia ich skorupek.
14

å
PYTANIA I ODPOWIEDZI (ciåg dalszy)
´
ç
´
ß
˜
*P: Czemu zaleca si´, aby odczekaç zanim podejmie si´ dalsze czynnoßci po zako˜czeniu
procesu podgrzewania produktu?
*O: Okres oczekiwania po zako˜czeniu obróbki cieplnej produktu jest bardzo waŒny.
Po obróbce termicznej w kuchence mikrofalowej energia cieplna znajduje si´ w produkcie a nie w
kuchence. Wiele produktów magazynuje w swym wn´trzu ciep¬o po podgrzaniu ich w kuchence
mikrofalowej w celu doko˜czenia procesu nawet po wyj´ciu danego produktu spoŒywczego z
kuchenki. Czas oczekiwania dla porcji mi´sa, duŒych warzyw i ciast pozwala na dogotowanie si´
wn´trza danej potrawy bez spalenia zewn´trznej jej warstwy.
*P: Co oznacza „czas oczekiwania”?
*O: „Czas oczekiwania” oznacza, Œe produkt powinien byç wyj´ty z kuchenki, przykryty i pozostawiony
na okreßlonå iloßç czasu, aby zako˜czyç proces obróbki cieplnej. Pozwala to równieŒ na
ostygni´cie kuchenki.
ß
¬
*P: Czemu kuchenka nie zawsze gotuje tak szybko jak to okreßla instrukcja obs¬ugi?
*O: Sprawd¥ ponownie instrukcj´ obs¬ugi kuchenki, aby upewniç si´, Œe wszystkie zalecenia zosta¬y
wykonane poprawnie i aby sprawdziç, co mog¬o spowodowaç róŒnice w czasie obróbki termicznej.
Wskazówki, co do czasu gotowania i ustawie˜ mocy podgrzewania så tylko sugestiami majåcymi
na celu zapobieŒenie spaleniu potraw i cz´sto powodujå problemy w przyzwyczajeniu si´ do
obs¬ugi kuchenki. RóŒnica w rozmiarach, kszta¬cie i wadze moŒe spowodowaç wyd¬uŒenie si´
czasu gotowania danego produktu. Podczas podgrzewania potraw naleŒy kierowaç si´ zdrowym
rozsådkiem i zaleceniami z instrukcji obs¬ugi.
ß ´
¬
*P: Czy kuchenka ulegnie uszkodzeniu, jeßli b´dzie w¬åczona pusta?
Œ
¬
ç
Tak. Nigdy nie naleŒy w¬åczaç pustej kuchenki.
*O: Czy mog´ w¬åczaç kuchenk´ bez talerza obrotowego lub z talerzem obrotowym umieszczonym do
„góry nogami”? Nie. Jeßli usuniesz lub przekr´cisz talerz obrotowy uzyskasz gorsze efekty obróbki
termicznej. Talerze wykorzystywane w kuchence powinny dok¬adnie przylegaç do talerza
obrotowego.
¬ ´
*P: Czy normalne jest, aby talerz obrotowy obraca¬ si´ w obydwu kierunkach?
*O: Tak. Talerz obrotowy obraca si´ zgodnie/przeciwnie do kierunku ruchu wskazówek zegara w
zaleŒnoßci od kierunku obrotu silnika po rozpocz´ciu cyklu obróbki termicznej.
´
Œ ç
´
ç
*P: Czy mog´ praŒyç kukurydz´ w kuchence? W jaki sposób uzyskaç najlepsze rezultaty?
*O: Tak. NaleŒy praŒyç kukurydz´ w specjalnie do tego przygotowanych pojemnikach zgodnie z
zaleceniami producenta. Nie naleŒy uŒywaç zwyk¬ych torebek papierowych. Podczas praŒenia
kukurydzy naleŒy s¬uchaç czy odg¬osy praŒenia nie nast´pujå co 1-2 sekundy. W takim wypadku
naleŒy wy¬åczyç kuchenk´. Nie naleŒy teŒ ponownie praŒyç ziaren kukurydzy, które nie upraŒy¬y
si´. Nie naleŒy praŒyç kukurydzy w szklanych pojemnikach.

15

INSTRUKCJE GOTOWANIA
NaleŒy uŒywaç przyborów przeznaczonych tylko do uŒytku w kuchenkach mikrofalowych.

SPRAWDZENIE STANU PRZYBORÓW
NaleŒy umießciç przybory obok szklanej miarki wype¬nionej wodå w kuchence mikrofalowej.
Nast´pnie podgrzewaj te przedmioty przez 1-2 minuty na wysokim poziomie mocy. Jeßli woda
podgrzeje si´ zaß przybory pozostanå ch¬odne oznacza to, Œe moŒna uŒywaç dane przybory w
kuchence mikrofalowej. Jeßli jednak przybory podgrzejå si´, oznacza to, Œe mikrofale så
absorbowane przez przybory, zaß te w tym przypadku nie powinny byç wykorzystywane w kuchence
mikrofalowej. Istnieje prawdopodobie˜stwo, Œe wiele z aktualnie posiadanych przyborów
kuchennych nadaje si´ do wykorzystania w kuchence mikrofalowej. NaleŒy zapoznaç si´ z niniejszå
listå.

PRZYBORY DO GOTOWANIA
Przed rozpocz´ciem uŒytkowania naleŒy sprawdziç, Œe przybory nadajå si´ do uŒycia w kuchence
mikrofalowej.
Grillowanie

Gotowanie
w mikrofali

Szk¬o (ogólnie)

Nie

Tak (1)

Szk¬o (Œaroodporne

Tak

Tak

Sz¬o – ceramika i ceramika
(Œaroodporne)

Tak

Tak (1)

Kamionka

Tak

Tak

Porcelana (Œaroodporna)

Tak

Tak

Tw. sztuczne (ogólnie)

Nie

Yes (2)

Tw. sztuczne (Œaroodporne)

Tak (2)

Yes (2)

Aluminiowe pojemniki
spoŒywcze / folia aluminiowa

Tak

Yes (3)

Metalowe formy do pieczenia

Tak (4)

Tak

Metal (garnki, patelnie, itd.).

Tak

Tak

Papier

Nie

Yes (5)

Materia¬

Gotowanie 1. Bez metalowych cz´ßci i wyko˜cze˜.
mieszane 2. Niektóre tw. sztuczne så Œaroodporne tylko do
okreßlonych temperatur. Sprawd¥ dok¬adnie.
Nie
3. MoŒna uŒywaç folii aluminiowej w celu os¬oni´cia
delikatnych cz´ßci art. spoŒywczych (zapobiega ich
Tak
przegrzaniu)
Tak (1) 4. Metalowe puszki mogå byç uŒywane tylko w
metodzie kombinowanej, lecz w przypadku grubych
ßcianek puszek czas obróbki cieplnej ulegnie
Tak
wyd¬uŒeniu z powodu zatrzymywania mikrofal
Tak
przez metal.
5. UŒywaj do krótkotrwa¬ego gotowania i podczas
Nie
przykrywania; absorbujå one nadmiar wilgoci
Tak (2)
podczas podgrzewania. Podczas podgrzewania
naleŒy zwracaç bacznå uwag´ na moŒliwoßç
Tak
powstania ognia w kuchence. Nie naleŒy uŒywaç
produktów z papieru z odzysku, np. r´czników
Tak (4)
papierowych chyba, Œe zaprojektowane så do
uŒytkowania w kuchenkach mikrofalowych.
Nie
Produkty te zawierajå zanieczyszczenia,
Nie
które mogå spowodowaç si´ ich iskrzenie/zapalenie.

Tylko funkcja mikrofali
Przybory i naczynia uŒywane w kuchence mikrofalowej powinny byç wykonane z materia¬ów, które nie
zatrzymujå energii mikrofalowej. Oznacza to, Œe powinno si´ podgrzewaç art. spoŒywcze w
pojemnikach wykonanych z papieru, tworzyw sztucznych, szk¬a lub ceramiki.
Patelnie mikrofalowe odbijajå energi´ mikrofalowå i zwalniajå podgrzewanie i nie powinny byç
wykorzystywane. Dodatkowo oprócz samego materia¬u waŒnå rol´ odgrywa kszta¬t pojemnika.
Szeßcienne lub prostopad¬oßcienne pojemniki mogå spowodowaç przypalanie si´ potraw w
naroŒnikach, jako, Œe nadmiar energii jest kumulowany w tych miejscach.

16

P¬ytkie pojemniki pozwalajå uzyskanie o wiele lepszych efektów. Przybory wykonane z porcelany i
ceramiki idealnie nadajå si´ do wykorzystania w kuchence mikrofalowej. Wi´kszoßç typów szk¬a
równieŒ do tego si´ nadaje. Naczynia krystaliczne mogå p´kaç i dlatego teŒ nie powinny byç
wykorzystywane w kuchenkach mikrofalowych. Tworzywa sztuczne i papier mogå byç równieŒ
wykorzystane pod warunkiem, Œe så w stanie wytrzymaç temperatur´ podgrzanego pokarmu. Do
gotowania naleŒy uŒywaç tworzyw sztucznych wytrzymujåcych temperatur´ ponad 120˚C, np.
polipropylen i poliamid. Niektóre tworzywa sztuczne, np. melamina podczas podgrzewania moŒe
zostaç uszkodzona. W celu zorientowania si´ czy dany pojemnik nadaje si´ do stosowania w
kuchenkach mikrofalowych moŒna wykonaç prosty test: umießç pusty pojemnik i szklank´ wody w
kuchence mikrofalowej. Naczynie z wodå powinno si´ znajdowaç w kuchence, jako, Œe, nie naleŒy
uruchamiaç kuchenki pustej lub z pustymi naczyniami wewnåtrz niej. W¬åcz kuchenk´ na pe¬nå moc
na jednå minut´. Odpowiedni pojemnik powinien tylko lekko si´ podgrzaç.
Pojemniki metalowe, np. patelnie nie powinny byç uŒywane w kuchenkach
mikrofalowych. Ani teŒ talerze czy naczynia z metalowymi ozdobami, jak, Œe np.
z¬oto dekoracji moŒe ulec uszkodzeniu. Mogå byç uŒywane ma¬e kawa¬ki folii
aluminiowej, lecz tylko w celu ochrony potraw przed przypaleniem (np. skrzyde¬ek
czy nóŒek kurzych i ogonów rybich), lecz naleŒy upewniç si´, Œe folia nie dotyka
ßciany kuchenki mikrofalowej, co moŒe byç przyczyna spowodowania
uszkodzenia urzådzenia.
Uwaga:
• Przed zakupem akcesoriów do kuchenki mikrofalowej dost´pnych na rynku naleŒy sprawdziç czy
mogå one byç stosowane w takich urzådzeniach.
• Po wstawieniu pokarmu do kuchenki mikrofalowej naleŒy upewniç si´, Œe te artyku¬y spoŒywcze,
dodatki czy przykrycie nie dotykajå bezpoßrednio ze ßciankami komory kuchenki w zwiåzku z
moŒliwoßciå powstania przebarwie˜.

17

Ñ

BEZPIECZEÑSTWO U„YTKOWANIA KUCHENKI
Ogólne
Nie naleŒy manipulowaç lub uszkadzaç zamków i zamkni´ç.
Nie naleŒy umieszczaç Œadnych przedmiotów mi´dzy ramå czo¬owå i drzwiami kuchenki oraz nie
naleŒy zezwalaç na gromadzenie si´ zanieczyszcze˜ na uszczelkach i powierzchniach
uszczelniajåcych. NaleŒy je czyßciç ¬agodnym detergentem, sp¬ukaç i wysuszyç. Nie naleŒy uŒywaç
proszków do szorowania ani siatek drucianych. Nie naleŒy obciåŒaç drzwi po ich otwarciu, np. nie
zezwalaç na opieranie czy bujanie si´ na nich dziecku, co moŒe spowodowaç wypadek po upadku
kuchenki a takŒe uszkodzenie drzwi. Nie naleŒy w¬åczaç pustej kuchenki – moŒliwoßç uszkodzenia.
Nie naleŒy w kuchence suszyç ubra˜, gazet lub innych materia¬ów – mogå si´ zapaliç.
Nie naleŒy uçywaç produktów papierowych z odzysku – mogå zawieraç zanieczyszczenia powodujåce
iskrzenie lub wybuch ognia. Nie naleŒy uderzaç w przyciski sterowania kuchenki ci´Œkimi i twardymi
przewodami – moŒe to spowodowaç jej uszkodzenie.

Œ
Produkty spoŒywcze
Nie naleŒy uŒywaç kuchenki mikrofalowej do przygotowywania domowych przetworów – kuchenka nie
jest do tego przeznaczona. Niew¬aßciwie przygotowane przetwory mogå ulec zepsuciu i zaszkodziç
konsumentowi. Zawsze naleŒy uŒywaç minimalnego czasu przygotowywania potrawy. Lepiej jest, aby
potrawa by¬a niedogotowana niŒ przegotowana. Niedogotowane potrawy moŒna ponownie umießciç w
kuchence w celu ich dogotowania. W przypadku potrawy przegotowanej nic juŒ nie moŒna zrobiç.
NaleŒy uwaŒnie podgrzewaç niewielkie iloßci produktów lub te z niewielkå iloßciå wody – szybko si´
wysuszajå, palå lub ulegajå zap¬onowi. Nie wolno podgrzewaç jaj w skorupkach – moŒe naståpiç
wzrost cißnienia wewnåtrz i nawet wybuch takiego jaja.
Ziemniaki, jab¬ka, Œó¬tka jaj i kie¬basy så produktami z nieporowatymi warstwami zewn´trznymi.
Przed podgrzaniem w kuchence naleŒy je przek¬uç, aby zapobiec eksplozji.
Nie naleŒy niczego smaŒyç na g¬´bokim t¬uszczu w kuchence.
Zawsze przed podgrzaniem p¬ynów naleŒy je wymieszaç – niewymieszane p¬yny mogå równieŒ ulec
erupcji. Zawsze naleŒy nadzorowaç proces praŒenia kukurydzy w kuchence mikrofalowej.
Za wyjåtkiem fabrycznie przygotowanego pop-cornu w torebkach papierowych przystosowanych do
przygotowania w kuchenkach mikrofalowych nie naleŒy praŒyç kukurydzy w papierowych torebkach.
Ziarna mogå ulec spaleniu i zapaliç torebk´ papierowå.
Nie naleŒy umieszczaç papierowych torebek pop-cornu przystosowanego do przygotowania w
kuchenkach mikrofalowych bezpoßrednio na tacy kuchenki. Umießç pakunek na szklanej lub
ceramicznej tacy przystosowanej do kuchenek mikrofalowych, aby zapobiec przegrzaniu czy p´kni´ciu
tacy. Nie naleŒy przekraczaç czasu praŒenia kukurydzy zalecanego przez producent produktu.
D¬uŒszy okres praŒenia kukurydzy wcale nie zwi´ksza iloßci upraŒonych ziaren a moŒe zako˜czyç si´
spaleniem produktu, poparzeniem lub wybuchem ognia. Torebka z popcornem moŒe byç rozgrzana –
naleŒy wyjåç jå z kuchenki z uwagå uŒywajåc r´kawic ochronnych.

ÒUK ELEKTRYCZNY
Po spostrzeŒeniu ¬uku elektrycznego, naleŒy nacisnåç przycisk STOP/CLEAR aby rozwiåzaç problem
Òuk elektryczny to termin na iskrzenie w kuchence.
Òuk elektryczny spowodowany jest przez:
• Zetkni´cie si´ metalu lub folii z bokiem kuchenki.
• Folia odstaje od produktu (podwini´te brzegi dzia¬ajå jak anteny)
• Metalowe zapinki w w´dlinach lub z¬ote obramowania talerzy
• Papierowe r´czniki zawierajåce opi¬ki metalu
18

Ò
ZASADY DZIAÒANIA MIKROFAL
Pierwsza wzmianka cz¬owieka o mikrofalach mia¬a miejsce po zastosowaniu radaru w czasie drugiej
wojny ßwiatowej. Promieniowanie mikrofalowe jest stale obecne w atmosferze, co jest wynikiem
zarówno dzia¬a˜ cz¬owieka jak i si¬ natury. ¸ród¬ami promieniowania wykonanymi przez cz¬owieka så
radary, radio, telewizja, ¬åcza telekomunikacyjne i telefony komórkowe.

Å
JAK MIKROFALE PODGRZEWAJÅ PRODUKTY

Tor wiåzki
mikrofal

v
v

v

Talerz obrotowy

Magnetron

W kuchence
mikrofalowej
elektrycznoßç
zmieniana jest na
mikrofale za pomocå
MAGNETRONU.

Mikrofale odbijajå
si´ od metalowych
ßcian i metalowych
drzwi kuchenki.

Komora kuchenki

Mikrofale powodujå, Œe czåsteczki wody wibrujå,
co z kolei powoduje tarcie mi´dzy nimi i w efekcie
wydzielanie si´ ciep¬a. Mikrofale przyciågane så
równieŒ przez czåstki t¬uszczu i cukru. Mikrofale
penetrujå produkty tylko na g¬´bokoßç 4-5 cm i
podobnie do tego jak ciep¬o rozprzestrzenia si´
przez produkt w tradycyjnej kuchence – produkt
jest podgrzewany od zewnåtrz do wewn´trznej
cz´ßci.

ABSORPCJA

Mikrofala

Czåsteczka wody

Absorpcja

Wibracja

ODBICIE

TRANSMISJA

Mikrofale przedostajå si´
przez naczynia do gotowania
i zostajå wch¬oni´te przez
moleku¬y wody zawarte w
produkcie. Wszystkie
produkty spoŒywcze w mniejszym lub w
wi´kszym stopniu zawierajå wod´.

TABELE KONWERSJI
JEDNOSTKI WAGI
1/2 oz.
15 g
25 g
1 oz.
50 g
2 oz.
100 g
4 oz.
175 g
6 oz.
225 g
8 oz.
450 g
1 lb.

É Í
JEDNOSTKI OBJÉTOÍCI
30 ml
1 fl.oz.
100 ml
3 fl.oz.
150 ml
5 fl.oz. (1/4 pt)
300 ml
10 fl.oz. (1/2 pt)
600 ml
20 fl.oz. (1pt)

Í
JEDNOSTKI MIARY POJEMNOÍCI
1 filiŒanka
= 8 fl. oz.
1 pinta
= 16 fl. oz. (UK 20 fl. oz.)
1 kwarta
= 32 fl. oz. (UK 40 fl. oz)
1 galon
= 128 fl. oz. (UK 160fl. oz)
19

É Í

OBJÉTOÍÇ ÒY„ECZKI
1/4 ¬yŒeczki
1.25 ml
1/2 ¬yŒeczki
2.5 ml
5 ml
1 ¬yŒeczki
15 ml
1 ¬yŒka

= 240 ml
=480 ml (UK 560 ml)
= 960 ml (UK 1120 ml)
= 3840 ml (UK 4500ml)

TECHNIKA GOTOWANIA
CZAS OCZEKIWANIA

Å
TEMPERATURA POCZÅTKOWA

Zwarte produkty, np. mi´so, ziemniaki w
mundurkach i ciasta wymagajå czasu oczekiwania
(wewnåtrz lub na zewnåtrz kuchenki) po ugotowaniu
(upieczeniu), aby energia cieplna spowodowa¬a
dogotowanie (dopieczenie si´) wn´trza produktu.
Podczas czasu oczekiwania naleŒy produkty mi´sne
i ziemniaki w mundurkach zawinåç w foli´. Mi´so
wymaga ok. 10-15 minut, zaß ziemniaki w
mundurkach. Inne produkty jak np. mi´so na
tackach, warzywa, ryby, itp. wymagajå 2-5
minutowego czasu oczekiwania. Po rozmraŒaniu
produktów równieŒ naleŒy zastosowaå czas
oczekiwania. Jeßli produkty nie zostanå ugotowane
po okresie oczekiwania naleŒy umießciç je
ponownie w kuchence i podgrzaç w ciågu
dodatkowego czasu.

Im niŒsza temperatura produktu tym wi´cej czasu
zajmie podgrzanie go do w¬aßciwej temperatury.
Produkt wyj´ty z lodówki b´dzie d¬uŒej podgrzewany
niŒ ten umieszczony uprzednio w temperaturze
pokojowej.

Ò
PÒYNY
P¬yny przed poddaniem ich obróbce termicznej (a
takŒe w trakcie) w kuchence mikrofalowej naleŒy
wymieszaç. Szczególnie woda powinna byç
mieszana podczas i przed podgrzewaniem jej w
kuchence mikrofalowej, aby zapobiec jej
ewentualnej erupcji. Nie naleŒy odgrzewaç p¬ynów,
które uprzednio by¬y gotowane. Nie naleŒy
przegrzewaç p¬ynów.

OBRACANIE I MIESZANIE
PRODUKTÓW

Ç
WILGOÇ
Wiele ßwieŒych produktów jak np. warzywa i owoce
majå róŒnå zawartoßç wilgoci w zaleŒnoßci od
sezonu a szczególnoßci ziemniaki w mundurkach. Z
tego powodu naleŒy dopasowaç czas
podgrzewania. Suche produkty np. ryŒ, spaghetti
mogå wyschnåç podczas ich przechowywania i
dlatego czas ich obróbki termicznej moŒe si´ róŒniç.

Niektóre produkty wymagajå mieszania podczas
podgrzewania. Mi´so i drób powinny byç
przewracane na druga stron´ w po¬owie czasu
przeznaczonego na ich ca¬kowite podgrzanie.

Ò
UKÒADANIE PRODUKTÓW
Cz´ßç produktów jak na przyk¬ad kawa¬ki kurczaka
czy kotlety mielone powinny byç umieszczone na
talerzu tak, aby grubsze ich cz´ßci skierowane by¬y
na zewnåtrz.

É
Í
GÉSTOÍÇ
Porowate produkty z duŒå zawartoßciå powietrza
nagrzewajå si´ szybciej niŒ g´ste, ci´Œkie produkty.

Í
ILOÍÇ


OPAKOWANIE PRÓ„NIOWE

Mniejsza iloßç produktu zostanie szybciej podgrzana
niŒ jego wi´ksze porcje.

Folia opakowania próŒniowego zatrzymuje wilgoç
produktu zaß wewn´trzna para wodna powoduje
przyspieszenie procesu obróbki termicznej. Przed
podgrzewaniem produktów w opakowaniu
próŒniowym naleŒy je nak¬uç, aby uwolniç nadmiar
pary. Podczas usuwania opakowania próŒniowego
naleŒy uwaŒaç, aby si´ nie poparzyç.

Ò
NAKÒUWANIE
Skóra lub membrana na niektórych produktach
moŒe powodowaç wzrost cißnienia pary wodnej
wewnåtrz produktów. Przed poddaniem ich obróbce
cieplnej naleŒy te produkty nak¬uç lub obraç ze
skórki, aby uwolniç nadmiar pary. Jaja, ziemniaki,
jab¬ka, kie¬basy itp. naleŒy nak¬uç przed
ugotowaniem. NIE WOLNO GOTOWAÇ JAJ W
SKORUPKACH.

Ò
KSZTAÒT
Produkty o regularnych kszta¬tach podgrzewajå si´
równomiernie. Produkty lepiej poddajå si´ obróbce
termicznej raczej po umieszczeniu ich w okråg¬ych
pojemnikach niŒ w prostopad¬oßciennych.

PRZYKRYWANIE PRODUKTÓW
Przykrywaj produkty – ryby, warzywa, zapiekanki,
zupy - foliå lub pokrywkå. Nie naleŒy przykrywaç
ciast, sosów, ziemniaków w mundurkach lub
produktów måcznych.

ROZMIESZCZENIE
Produkty lepiej poddajå si´ obróbce termicznej po
równomiernym ich rozmieszczeniu. Nie naleŒy
uk¬adaç produktów jeden na drugim.
20


PRZEWODNIK ROZMRA„ANIA
• Nie naleŒy rozmraŒaç przykrytego mi´sa. Przykrycie moŒe spowodowaç jego zagotowanie. Zawsze
naleŒy usunåç opakowanie zewn´trzne i tack´. NaleŒy uŒywaç tylko produktów przeznaczonych do
zastosowania w kuchenkach mikrofalowych.
• RozmraŒanie produktów drobiowych naleŒy rozpoczynaç od piersi na dole. RozmraŒanie pieczeni
naleŒy rozpoczynaç od strony bardziej t¬ustej skierowanej do do¬u.
• Kszta¬t produktu wp¬ywa na czas rozmraŒania. Cienkie prostokåtne kawa¬ki rozmraŒajå si´ szybciej
niŒ duŒe bloki produktu.
• Po up¬yni´ciu 1/3 czasu przewidzianego na ca¬kowite rozmroŒenie produktu naleŒy sprawdziç
produkt. MoŒna przewróciç go na drugå stron´, rozdzieliç, roz¬oŒyç lub wyjåç rozmroŒone kawa¬ki
potrawy.
• Podczas rozmraŒania kuchenka przypomni o koniecznoßci odwrócenia potrawy. NaleŒy otworzyç
drzwi i sprawdziç produkt. NaleŒy przestrzegaç poniŒszych zalece˜, aby uzyskaç jak najlepsze
rezultaty rozmraŒania.
Nast´pnie zamknåç drzwi i nacisnåç przycisk START, aby zako˜czyç rozmraŒanie.
• Po rozmraŒaniu produkt powinien byç ch¬odny, lecz mi´kki we wszystkich miejscach. Jeßli w dalszym
ciågu produkt b´dzie pokryty szronem czy lodem naleŒy ponownie umießciç go w kuchence na krótki
okres czasu lub pozostawiç na kilka minut. Po rozmroŒeniu naleŒy produkt pozostawiç 5-60 minut w
wypadku, gdy så jeszcze miejsca oblodzone.
Drób i ryby moŒna w¬oŒyç pod zimnå bieŒåcå wod´, aby je rozmroziç.
➪ Obróç : Œeberka, pieczenie, drób, piersi indycze, hot dogi, kie¬basy, steki kotlety mielone.
➪ Zmie˜ u¬oŒenie : rozdziel lub roz¬åcz steki, kotlety mielone, hamburgery, mi´so mielone, kawa¬ki
kurczaka lub potraw rybnych, kawa¬ki mi´sa np. gulasz.
➪ Zakryj foliå : wykorzystaj ma¬e kawa¬ki folii aluminiowej, aby chroniç cienkie lub nieregularne
kawa¬ki potraw jak np. skrzyde¬ka kurze. Aby zapobiec powstawaniu ¬uku elektrycznego nie naleŒy
zezwalaç na zbliŒenie si´ folii do ßcian lub drzwi kuchenki na odleg¬oßci mniejszå niŒ 2,5 cm.
➪ Wyjmowanie rozmroŒonych kawa¬ków : Aby zapobiec ugotowaniu, rozmroŒone porcje potrawy
powinny byç wyj´te z kuchenki. MoŒe to skróciç czas rozmraŒania dla produktów waŒåcych mniej niŒ
1,35 kg.

21


TABELA ROZMRA„ANIA PRODUKTÓW
Produkt i waga
Ò
WOÒOWINA
Mielona wo¬owina 454 g

Œ
Czas rozmraŒania Czas oczekiwania

Techniki specjalne
Rozdziel i wyjmij rozmroŒone
kawa¬ki
Rozdziel i u¬óŒ.

10-12 min.

15-20 min

Gulasz 675 g

9-11 min

25-30 min

Schab 900 g

15-18 min.

45-60 min.

7-8 min.

15-20 min.

15-16 min.

45-60 min.

„eberka 450 g

6-7 min.

25-30 min.

Kotlety – 4 szt. – 125 g

7-8 min.

25-30 min.

Mielone 450 g

9-10 min.

15-20 min.

Rozdziel i wyjmij rozmroŒone
kawa¬ki widelcem.

DRÓB
Ca¬y kurczak – 1,125 kg

20-22 min.

45-90 min.

Rozdziel. Obróç po up¬yni´ciu
po¬owy czasu rozmraŒania. W razie
koniecznoßci przykryj foliå.

Piersi kurze 450 g

9-10 min.

15-30 min.

Rozdziel i obróç.

Kurczak pieczony
(kawa¬ki) 900 g

12-14 min.

25-30 min.

Rozdziel i obróç.

Udka kurze 675 g

12-14 min.

15-30 min.

Rozdziel i obróç.

RYBY I OWOCE
MORZA
Ryba w ca¬oßci 450 g

6-7 min.

15-20 min.

Filety rybne 675 g

7-8 min.

15-20 min.

Obróç po up¬yni´ciu po¬owy czasu
rozmraŒania. W razie koniecznoßci
przykryj foliå.
Rozdziel i obróç.

Krewetki 225 g

3-4 min.

10-15 min.

Rozdziel i roz¬óŒ.

Hamburgery – 4 szt.
– 110 g
WIEPRZOWINA
Schab pieczony – 900 g

Obróç po up¬yni´ciu po¬owy czasu
rozmraŒania. W razie koniecznoßci
przykryj foliå.
Obróç po up¬yni´ciu po¬owy czasu
rozmraŒania.
Obróç po up¬yni´ciu po¬owy czasu
rozmraŒania. W razie koniecznoßci
przykryj foliå.
Rozdziel i u¬óŒ.
Rozdziel i obróç.

* Czasy podano w przybliŒeniu z powodu róŒnic w temperaturach ch¬odzenia lodówek.

22

TABLICA GOTOWANIA I ODGRZEWANIA PRODUKTÓW
Produkt
Poziom mocy
Czas gotowania 450 g
É
MIÉSO
¬
Wo¬owina
porcja/zawijane Œeberka
- krwiste
P-80
9-11 min.
- ßrednio dopieczone
P-80
10-12 min.
- dopieczone
P-80
12-14 min.
Mielona wo¬owina (do zapiekanki)
P-HI
5-7 min.
Hamburgery, ßwieŒe lub mroŒone
(kaŒdy 100 g) 2 szt.
P-HI
3-5min.
4 szt.
P-HI
4-6 min.
Wieprzowina
Pol´dwica, nóŒki
P-80
13-16 min.
Boczek
4 p¬aty
P-HI
2-3 min.
6 p¬atów
P-HI
3-4 min.
UWAGA: PowyŒsze czasy så podane tylko orientacyjnie. NaleŒy w zaleŒnoßci od upodoba˜
smakowych dopasowaç czas obróbki termicznej. Podane czasy mogå róŒniç si´ w
zaleŒnoßci od kszta¬tu i stanu mi´sa.
DRÓB
Kurczak
Ca¬y
P-HI
8-10 min.
Piersi (z koßçmi)
P-80
6-8 min.
Kawa¬ki
P-80
7-9 min.
Indyk
Ca¬y
P-HI
10-12 min.
UWAGA : PowyŒsze czasy så podane tylko orientacyjnie. NaleŒy w zaleŒnoßci od upodoba˜
smakowych dopasowaç czas obróbki termicznej. Podane czasy mogå róŒniç si´ w
zaleŒnoßci od kszta¬tu i stanu mi´sa.
ÍWIE„A RYBA

Czas gotowania
Czas
Produkt
Poziom mocy
Metoda
450 g
oczekiwania
Filety rybne
P-HI
4-6 min.
Dodaj 15-30 ml (1-2 ¬yŒki)
2-3 min.
Ca¬a makrela,
oczyszczona i
P-HI
4-6 min.
3-4 min.
wypatroszona
Ca¬y pstråg,
oczyszczony i
P-HI
5-7 min.
3-4 min.
wypatroszony
Steki z ¬ososia
P-HI
5-7 min.
Dodaj 15-30 ml (1-2 ¬yŒki)
3-4 min.
PRODUKT
POZIOM MOCY Czas gotowania
Czas oczekiwania
Lasagna
1 porcja – 300 g
P-HI
5-7 min.
Umießç lasagne na talerzu obrotowym
kuchenki. Przykryj plastikowå foliå i utwórz
lekkie rozszczelnienie.
Zapiekanka
1 filiŒanka
P-HI
11/2 -3 min.
Gotuj w przykrytym naczyniu do zapiekania.
4 filiŒanki
P-HI
5-7 min.
Po up¬ywie po¬owy czasu - wymieszaj.
23

PRODUKT
Ziemniaki puree
1 filiŒanka
4 filiŒanki
Fasola zapiekana
1 filiŒanka

POZIOM MOCY
P-HI
P-HI

2-3 min.
6-8 min.

Gotuj w przykrytym naczyniu do zapiekania.
Po up¬ywie po¬owy czasu - wymieszaj.

P-HI

Spaghetti (w sosie)
1 filiŒanka
4 filiŒanki
Bu¬ka
(okråg¬a lub paryska)
1 sztuka

Czas gotowania

2-3 min.

Gotuj w przykrytym naczyniu do zapiekania.
Po up¬ywie po¬owy czasu - wymieszaj.

P-HI
P-HI

3-4 min.
8-11 min.

Gotuj w przykrytym naczyniu do zapiekania.
Po up¬ywie po¬owy czasu - wymieszaj.

20-30 sek.

Zawi˜ w papierowy r´cznik i umießç na
obrotowym talerzu kuchenki
Œ Œ
ç ´
* Nie naleŒy uŒywaç r´czników
papierowych z odzysku

P-HI

Czas oczekiwania

Å
TABLICA Z CHARAKTERYSTYKÅ OBRÓBKI
CIEPLNEJ WARZYW
Uwaga: Poziom mocy = P-Hi chyba, Œe zosta¬o to inaczej zaznaczone.
Í
ILOÍÇ

WARZYWO
Szparagi
ÍwieŒe
MroŒone
Sasola
ÍwieŒa

450 g
paczka 280 g

MroŒona

paczka 280 g

Odmiana Lima

paczka 280 g

Buraki
ÍwieŒe, ca¬e

560 – 680 g

¬
Broku¬y
ÍwieŒe

1 p´czek – 560-680 g

5-9 min.

ÍwieŒe ¬odygi

1 p´czek – 560-680 g

7-11 min.

MroŒone,
szatkowane
MroŒone ¬odygi

paczka 280 g

4-7 min.

280g

4-7 min.

W ßrednim naczyniu do zapiekania – dodaj 3 ¬yŒki
wody

1 ßrednia g¬ówka
(ok. 900 g)

6-10 min.

W duŒym naczyniu do zapiekania – dodaj 1/4
filiŒanki wody
W duŒym naczyniu do zapiekania – dodaj 1/4
filiŒanki wody

Kapusta
ÍwieŒa
Çwiartki

450 g pokrojona

CZAS
5-8 min.
4-7 min.

INSTRUKCJE SPECJALNE
W ßrednim naczyniu do zapiekania – dodaj 1/4
filiŒanki wody
W ßrednim naczyniu do zapiekania.

10-15 min. W ßrednim naczyniu do zapiekania – dodaj 1/2
filiŒanki wody
5-8 min. W ßrednim naczyniu do zapiekania – dodaj 2 ¬yŒki
wody
4-7 min. W ßrednim naczyniu do zapiekania – dodaj 1/2
filiŒanki wody.
16-22 min. W ßrednim naczyniu do zapiekania – dodaj 1/2
filiŒanki wody

5-9 min.
24

W duŒym naczyniu do zapiekania – dodaj 1/2
filiŒanki wody
W duŒym naczyniu do zapiekania – dodaj 1/2
filiŒanki wody
W ßrednim naczyniu do zapiekania.

Í
ILOÍÇ

CZAS

INSTRUKCJE SPECJALNE

450 g

4-8 min.

paczka 280 g

4-7 min.

W duŒym naczyniu do zapiekania – dodaj 1/2
filiŒanki wody
W ßrednim naczyniu do zapiekania – dodaj 2 ¬yŒki
wody

7-11 min.

MroŒony

1 ßrednia g¬ówka
(ok. 900 g)
1 ßrednia g¬ówka
(ok. 900 g)
paczka 280 g

Kukurydza
MroŒone ziarna

paczka 280 g

2-6 min.
(na k¬os)

WARZYWO
Marchew
ÍwieŒa, krojona
MroŒona
Kalafior
Kwiatostan
ÍwieŒy, ca¬y

Kolby kukurydzy
ÍwieŒe
1-5 k¬osów

MroŒone

1 k¬os
2-6 k¬osów

7-15 min.
3-7 min.

W duŒym naczyniu do zapiekania – dodaj 1/2
filiŒanki wody
W duŒym naczyniu do zapiekania – dodaj 1/2
filiŒanki wody
W duŒym naczyniu do zapiekania – dodaj 2 ¬yŒki
wody.
W ßrednim naczyniu do zapiekania – dodaj 2 ¬yŒki
wody

11/4 - 4min. W duŒym szklanym naczyniu do zapiekania
umießç kukurydz´. Jeßli ziarna så w ¬uskach nie
uŒywaj wody, jeßli så wy¬uskane – dodaj 1/4 filiŒanki
wody. Po up¬yni´ciu po¬owy czasu na
podgrzewanie – obróç produkt na drugå stron´.
3-6 min. Umießç w pod¬uŒnym szklanym naczyniu do
zapiekania.
2-3 min. Przykryj perforowanå foliå plastikowå.
Po up¬yni´ciu po¬owy czasu na podgrzewanie –
obróç produkt na drugå stron´.

Mieszanka
warzywna
MroŒona

paczka 280 g

2-6 min.

W ßrednim naczyniu do zapiekania – dodaj 3 ¬yŒki
wody.

Groszek zielony
ÍwieŒy, ¬uskany

450 g nie¬uskany

7-10 min.

MroŒony

paczka 280 g

2-6 min.

W ßrednim naczyniu do zapiekania – dodaj 1/4
filiŒanki wody.
W ßrednim naczyniu do zapiekania – dodaj 2 ¬yŒki
wody.

Ziemniaki
ÍwieŒe, krajanka, 4 ziemniaki
(160-220 g szt.)
bia¬e

9-12 min.

ÍwieŒe, ca¬e
s¬odkie lub bia¬e
Szpinak
ÍwieŒy

1 ziemniak
(160-220 g szt.)

2-4 min.

280-450 g

3-6 min.

MroŒony, siekany
i lißciasty

paczka 280 g

3-6 min.

25

Obierz i pokrój w 2-3 cm kostk´. Umießç w duŒym
naczyniu do zapiekania i dodaj 1/2 filiŒanki wody.
Po up¬ywie po¬owy czasu obróbki cieplnej
wymieszaj. Nak¬uj widelcem kuchennym. Na 5
minut umießç w kuchence w odleg¬oßci 1 cm i w
okr´gu wzgl´dem siebie.
W duŒym naczyniu do zapiekania umießç umyty
szpinak.
W ßrednim naczyniu do zapiekania dodaj 3 ¬yŒki
wody.

WARZYWO

Í
ILOÍÇ

Dynia
ÍwieŒa, odmiana 450 g w plastrach
letnia, Œó¬ta
Odmiana zimowa 1-2 szt. (450 g kaŒda)

CZAS

INSTRUKCJE SPECJALNE

3-5 min.

W duŒym naczyniu do zapiekania dodaj 1/4 filiŒanki
wody. Przekrój na pó¬ i usu˜ w¬ókna.
W duŒym szklanym naczyniu do pieczenia po¬óŒ
dynie przekrojonå cz´ßciå na dó¬. Po 4 minutach
obróç na drugå stron´.

5-9 min.

26

PRZEPISY
ZUPA POMIDOROWOÑ
POMARAÑCZOWA

1. Roztop mas¬o w duŒej misce na kuchence przez
1 minut´ na poziomie mocy PH-I.
2. Dodaj cebul´, marchew i ziemniaka i gotuj na PIH przez 6 minut i wymieszaj w po¬owie czasu.
3. Dodaj pomidory, sok pomara˜czowy, skórk´
pomara˜cza i rosó¬. Wymieszaj. Dodaj soli i
pieprzu do smaku. Przykryj misk´ i gotuj na P-Hi
przez 18 minut, mieszajåc 2-3 razy podczas
gotowania aŒ do momentu, kiedy warzywa stanå
si´ mi´kkie.
4. Wymieszaj i podaj na stó¬.

25 g mas¬a
1 ßrednia pokrojona cebula
1 duŒa marchew i 1 duŒy ziemniak, pokrojone
800 g krojonych pomidorów w puszce
sok pomara˜czowy i starta skórka z 1 pomara˜czy
900 ml goråcego roso¬u warzywnego
sól i pieprz do smaku

ZUPA CEBULOWA PO FRANCUSKU
1. Wsyp cebul´ i wlej olej do miski, dok¬adnie
wymieszaj i gotuj na poziomie mocy P-HI przez 2
minuty.
2. Dodajåc måki mieszaj ca¬y czas aŒ do
utworzenia si´ konsystencji sta¬ej i stopniowo
dodawaj bulionu. Dodaj przyprawy i krojonå
natk´ pietruszki.
3. Przykryj misk´ pokrywkå i gotuj na P-70 przez
20 minut.
4. Podaj zup´ w miseczkach, dodaj chleb i obficie
posyp serem.
5. Gotuj na poziomie mocy P-70 aŒ ser stopi si´
ca¬kowicie.

1 pokrojona cebula
1 ¬yŒka (15 ml) oleju kukurydzianego
50 g zwyk¬ej måki
1,2 litra goråcego bulionu mi´snego lub
warzywnego
sól i pieprz do smaku
2 ¬yŒki (30 ml) pokrojonej natki pietruszki
4 grube kromki pieczywa francuskiego
50 g startego sera Œó¬tego


SMA„ONE WARZYWA
1. Nalej olej do duŒej miski, a potem sos sojowy,
sherry, imbir, czosnek i marchew, i wymieszaj.
2. Przykryj misk´ pokrywkå i gotuj na poziomie
mocy P-HI przez 5-6 minut, w trakcie wymieszaj.
3. Dodaj grzyby, fasolk´, fasolk´ szparagowå,
papryk´, cebul´ dymk´, kotewk´ pospolitå i
kapust´ peki˜skå. Dok¬adnie wymieszaj.
4. Gotuj na P-HI przez 6-7 minut do momentu aŒ
warzywa stanå si´ kruche. Wymieszaj 2-3 razy
podczas gotowania.

1 ¬yŒka (15 ml) oleju s¬onecznikowego
2 ¬yŒki (30 ml) sosu sojowego
1 ¬yŒka (15 ml) sherry
2,5 cm kawa¬ek korzenia imbiru, obranego i
startego
2 ßrednie marchewki pokrojone w wåskie paski
100 g pokrojonych grzybów
50 g fasoli
100 g fasoli szparagowej
1 papryka bez gniazd nasiennych, cienko
pokrojona
4 pokrojone cebule dymki
100 g pokrojonej kotewki pospolitej z puszki
1/4 g¬ówki kapusty peki˜skiej, cienko pokrojonej

* Warzywa smaŒone så idealne do podania wraz z
mi´sem lub rybå.

27

KURCZAK W MIODZIE
1. Umießç piersi kurze w naczyniu do zapiekania.
2. Wymieszaj pozosta¬e sk¬adniki i polej na piersi w
naczyniu. Dodaj pieprzu i soli do smaku.
3. Gotuj na poziomie mocy P-HI 13-14 minut.
Wymieszaj i dwukrotnie polej kurczaka sosem
podczas gotowania.

4 piersi kurze bez koßci
2 ¬yŒki (30 ml) miodu
1 ¬yŒka (15 ml) pe¬noziarnistej musztardy
1/2 ¬yŒeczki (2,5 ml) suszonego estragonu
1 ¬yŒka (15 ml) puree pomidorowego
150 ml roso¬u z kurczaka

Í
NIEBIESKI SER PLEÍNIOWY W
KOSZULKACH ZE SZCZYPIORKU

1. Nak¬uj kaŒdy ziemniak w kilku miejscach. Gotuj
na poziomie mocy P-HI 12-13 minut. Przekrój
ziemniaki na pó¬ i wybierz ¬yŒeczkå zawartoßç
po¬ówek ziemniaków i prze¬óŒ do miski, dodaj
mas¬o, ser, szczypiorek , grzyby, sól i pieprz i
dok¬adnie wymieszaj.
2. Na¬óŒ powsta¬a mas´ do pustych mundurków i
umießç je w pojemnikach do wypieku babeczek
na ruszcie.
3. Gotuj 10 minut na poziomie mocy P-50.

2 ziemniaki (250 g szt.)
50 g mas¬a
100 g pokrojonego niebieskiego sera pleßniowego
1 ¬yŒka (15 ml) ßwieŒego pokrojonego szczypiorku
50 g grzybów w plasterkach
sól i pieprz do smaku

Ò
BIAÒY SOS
1. Prze¬óŒ mas¬o do miski i podgrzej przez 1 minut´
na poziomie mocy P-HI aŒ do stopienia.
2. Mieszajåc dodaj måk´ i mleko. Gotuj na P-HI
przez 4-5 minut mieszajåc, co 2 minuty aŒ do
uzyskania sosu bez grudek. Dodaj soli i pieprzu
do smaku.

25 g mas¬a
25 g zwyk¬ej måki
300 ml mleka
sól i pieprz do smaku


D„EM TRUSKAWKOWY
1. Umießç truskawki i sok z cytryny w bardzo duŒej
misce, podgrzej na poziomie mocy P-HI przez 5
minut lub do momentu, kiedy truskawki zmi´knå.
Dodaj cukier i wymieszaj.
2. Gotuj na P-70 przez 30-35 minut aŒ do uzyskani
3. Gotuj na P-70 przez 30-35 minut aŒ do
uzyskania konsystencji Œelu* mieszajåc co 4-5
minut.
4. Prze¬óŒ mas´ do goråcych s¬oików. Zakr´ç
pokrywkami.

675 g truskawek bez ogonków
3 ¬yŒki (45 ml) soku z cytryny
675 g måczki cukrowej

* konsystencja Œelu: Aby sprawdziç czy uzyskano
juŒ konsystencje Œelu naleŒy umießciç 1 ¬yŒeczk´
(5 ml) dŒemu na 1 minut´na ch¬odnej salaterce a
nast´pnie dotknij powierzchni´ dŒemu. Jeßli jego
powierzchnia marszczy si´ – uzyskano juŒ
konsystencj´ Œelu.

28

CIASTO Z MIKROFALI
1. Wy¬óŒ dno tortownicy o ßr. 20 cm pergaminem.
2. Utrzyj margaryn´ z cukrem aŒ do uzyskania
lekkiej i pulchnej masy. Dodaj ubite jajka i na
przemian przesianå måk´ z mlekiem.
3. Przelej powsta¬å mas´ do przygotowanego
naczynia. Gotuj na P-HI 4-5 minut do momentu
kiedy szpadka po przek¬uciu niå masy wyjdzie
ca¬kowicie czysta.
4. Przed wyj´ciem ciasta z kuchenki pozostaw go
wewnåtrz na 5 minut.

100 g margaryny
100 g cukru
1 jajo
100 g przesianej samorosnåcej måki
2-3 ¬yŒki (30-45 mleka)

OMLETY
1. Ubij jaja z mlekiem i dopraw do smaku.
2. Do 26-cm tortownicy prze¬óŒ mas¬o. Podgrzewaj
na P-HI przez 1 minut´ aŒ do stopienia mas¬a.
3. Przelej t´ pó¬p¬ynnå mas´ do tortownicy.
Podgrzewaj na P-HI przez 2 minuty, wymieszaj i
ponownie podgrzewaj na P-HI przez 1 minut´.

15 g mas¬a
4 jaja
6 ¬yŒek (90 ml) mleka
sól i pieprz

É
MIÉSO SIEKANE PIKANTNE
1. U¬óŒ cebul´, czosnek i olej w naczyniu do
zapiekania i podgrzewaj na poziomie mocy P-HI
przez 2 minuty lub do czasu uzyskania
mi´kkoßci.
2. Prze¬óŒ pozosta¬e sk¬adniki do naczynia i
dok¬adnie wymieszaj.
3. Przykryj naczynie i gotuj na P-HI przez 5 minut a
nast´pnie przez 10-15 minut lub do momentu
kiedy mi´so stanie si´ mi´kkie.

1 ma¬a cebula pokrajana w kostk´
1 zgnieciony zåbek czosnku
1 ¬yŒeczka (5 ml) oleju
200 g (puszka) krojonych pomidorów
1 ¬yŒeczka (5 ml) mieszanki zió¬
225 g siekanej wo¬owiny
sól i pieprz

JAJECZNICA
1. Stop mas¬o w misce na poziomie WYSOKIM w
czasie 1 minuty.

15 mas¬a
2 jaja
30 ml mleka
sól i pierz do smaku

2. Dodaj jaja, mleko i przyprawy i dok¬adnie
wymieszaj.
3. Gotuj na poziomie wysokim przez 3 minuty
mieszajåc co 30 sekund.

29