REKLAMA

automat_do_pieczenia_chleba_alaska_bm_2600.pdf

Automat do chleba Alaska BM 2000 i 2600 - instrukcja obsługi PL

Automat do chleba Alaska BM 2000 i 2600.


Pobierz plik - link do postu

BM2600-PL.qxp

5/7/07

4:30 PM

Page 1

Instrukcja obs³ugi
Automatyczne urz¹dzenie do pieczenia chleba
Model BM 2600

BM2600-PL.qxp

5/7/07

4:30 PM

Page 2

Szanowna Klientko!
Szanowny Kliencie!
Gratulujemy Pañstwu zakupu tego produktu marki ALASKA. Podobnie jak wszystkie produkty marki ALASKA, równie¿ to
urz¹dzenie zosta³o skonstruowane przy wykorzystaniu najnowszej wiedzy technicznej i wyprodukowane z zastosowaniem
nowoczesnych i niezawodnych podzespo³ów elektrycznych / elektronicznych.
Prosimy o poœwiêcenie kilku minut czasu na dok³adne przeczytanie niniejszej instrukcji obs³ugi przed uruchomieniem
urz¹dzenia.

Dziêkujemy!

SIG GmbH
Schlüterstrasse 5
D-40235 Düsseldorf

GXH 0274

Spis treœci
Wa¿ne wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa u¿ytkowania
Opis automatycznego urz¹dzenia do pieczenia chleba
Programy i panel obs³ugi
Przed pierwszym u¿yciem
Uruchomienie
Czyszczenie i konserwacja
Dane techniczne
Sk³adniki
Przepisy
Rozwi¹zywanie problemów
Warunki gwarancji

3
4-5
5-6
7
7-8
8
8
9 - 12
13 - 20
21
22

2

BM2600-PL.qxp

5/7/07

4:30 PM

Page 3

Wa¿ne wskazówki dotycz¹ce bezpieczeñstwa u¿ytkowania
1.

2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.

12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.

25.
26.
27.

28.
29.
30.
31.
32.

Przed uruchomieniem urz¹dzenia zapoznaæ siê nale¿y uwa¿nie z instrukcj¹ u¿ytkowania. W celu unikniêcia szkód i
uszkodzeñ cia³a mog¹cych powstaæ przez niew³aœciwe u¿ytkowanie, nale¿y przestrzegaæ wszystkich wskazówek
dotycz¹cych bezpieczeñstwa. Aby unikn¹æ szkód spowodowanych niew³aœciwym u¿ytkowaniem, przestrzegaæ nale¿y
wszystkich wskazówek dotycz¹cych bezpieczeñstwa.
Je¿eli urz¹dzenie ma zostaæ przekazane osobie trzeciej, to nale¿y jej równie¿ przekazaæ t¹ instrukcjê u¿ytkowania.
W przypadku niew³aœciwego u¿ytkowania lub z³ej obs³ugi nie zostanie przejêta odpowiedzialnoœæ za powsta³e szkody.
Przed pierwszym u¿yciem sprawdziæ nale¿y, czy rodzaj pr¹du i napiêcie sieciowe odpowiadaj¹ danym na tabliczce
znamionowej oraz czy gniazdo wtyczkowe posiada sprawny styk (bolec) ochronny.
Urz¹dzenie stosowaæ nale¿y tylko do przewidzianego celu. Ten automat do pieczenia chleba przeznaczony jest tylko
do u¿ytku domowego i nie wolno go stosowaæ do celów komercyjnych, produkcyjnych lub us³ugowych.
Urz¹dzenie to nie jest przeznaczone do u¿ytku na wolnym powietrzu.
Urz¹dzenia elektryczne nie mog¹ byæ nigdy obs³ugiwane bez nadzoru przez dzieci i osoby nieporadne, poniewa¿ mog¹
one nie rozpoznaæ niebezpieczeñstw wynikaj¹cych z niew³aœciwego obchodzenia siê z urz¹dzeniami elektrycznymi.
Urz¹dzenie ustawiæ nale¿y na równym, stabilnym i ¿aroodpornym pod³o¿u, z dala od p³omieni gazu lub kuchenek i
pieców grzewczych oraz poza zasiêgiem dzieci i osób nieporadnych.
Urz¹dzenia nie wolno u¿ywaæ, je¿eli urz¹dzenie lub przewód zasilaj¹cy wykazuj¹ widoczne uszkodzenia lub je¿eli
urz¹dzenie przedtem spad³o.
W przypadku szkód lub zak³óceñ w funkcjonowaniu urz¹dzenia natychmiast wyj¹æ wtyczkê z gniazda wtyczkowego.
Nie wolno nigdy dokonywaæ prób naprawy urz¹dzenia we w³asnym zakresie. W przypadku zak³óceñ naprawa
dokonana musi byæ przez wykwalifikowanych fachowców. Pod ¿adnym pozorem nie wolno otwieraæ samemu
obudowy. Istnieje ryzyko pora¿enia pr¹dem!
Urz¹dzenia nie wolno zanurzaæ w wodzie lub innych p³ynach. Do urz¹dzenia nie wolno wlewaæ ¿adnych p³ynów.
Nale¿y zapobiec uszkodzeniom przewodu zasilaj¹cego przez zgniecenie, zgiêcie lub szorowanie o ostre krawêdzi i
trzymaæ go nale¿y z dala od powierzchni gor¹cych.
Wtyczki nie wolno nigdy dotykaæ mokrymi lub wilgotnymi rêkami.
W przypadku stosowania przed³u¿acza musi on posiadaæ moc znamionow¹ nie ni¿sz¹ ni¿ moc urz¹dzenia oznaczona
na tabliczce znamionowej oraz styki ochronne (3-ci¹ ¿y³ê).
Przewód zasilaj¹cy oraz konieczny ewentualnie przed³u¿acz, musz¹ byæ u³o¿one w ten sposób, ¿eby nie by³o mo¿liwe
niezamierzone poci¹gniêcie lub potkniêcie siê o nie.
Wtyczki nie wolno wyjmowaæ z gniazda ci¹gn¹c za przewód, przewodu nie wolno owijaæ wokó³ urz¹dzenia. Regularnie
kontrolowaæ wtyczkê i przewód zasilaj¹cy.
Do wnêtrza obudowy nie wolno wprowadzaæ ¿adnych przedmiotów.
Po zakoñczeniu u¿ytkowania oraz przed ka¿dym czyszczeniem wyj¹æ wtyczkê z gniazda wtyczkowego.
Je¿eli przewód zasilaj¹cy tego urz¹dzenia zostanie uszkodzony, jego wymiana dokonana mo¿e byæ przez producenta,
jego serwis naprawczy lub inn¹ podobnie wykwalifikowan¹ osobê w celu unikniêcia niebezpieczeñstw.
Stosowaæ wolno tylko akcesoria dostarczone wraz z urz¹dzeniem.
Automat do pieczenia chleba mo¿e zostaæ uruchomiony tylko po w³o¿eniu do niego wype³nionej sk³adnikami formy do
pieczenia. W³¹czenie urz¹dzenia bez sk³adników prowadziæ mo¿e do przegrzania.
Przed wyjêciem formy do pieczenia z urz¹dzenia wyj¹æ wtyczkê z gniazda wtyczkowego.
Niebezpieczeñstwo poparzenia! Forma do pieczenia staje siê bardzo gor¹ca. Zawsze nale¿y u¿ywaæ rêkawic
kuchennych lub rêcznika przy wyjmowaniu z urz¹dzenia formy do pieczenia. Przed dotkniêciem wszelkich metalowych
czêœci nale¿y odczekaæ, ¿eby one wystyg³y.
Nie wolno dotykaæ bêd¹cych w ruchu czêœci.
Je¿eli urz¹dzenie nape³nione jest p³ynem, nale¿y je przemieszczaæ bardzo ostro¿nie.
Je¿eli urz¹dzenie pracuje oraz krótko potem, wokó³ urz¹dzenia zachowaæ nale¿y woln¹ przestrzeñ bezpieczeñstwa 5
cm. Prosimy pamiêtaæ, ¿e podczas u¿ytkowania urz¹dzenie rozgrzewa siê na zewn¹trz i przy ujœciach pary powietrze
jest mocno rozgrzane.
Czêœci sk³adowe automatu do pieczenia chleba, z wyj¹tkiem mieszad³a (haka) do ugniatania (3) i formy do pieczenia
(2) nie nadaj¹ siê do zmywania w zmywarce i mog¹ byæ one czyszczone tylko rêcznie.
Urz¹dzenia nie wolno pozostawiaæ bez nadzoru, je¿eli ono pracuje – równie¿ podczas pracy z wy³¹cznikiem czasowym.
Podczas pracy urz¹dzenia nie wolno go nigdy zakrywaæ. Ciep³o i para musz¹ uchodziæ z niego bez przeszkód.
Automatu do pieczenia nie wolno u¿ytkowaæ w pobli¿u ³atwopalnych materia³ów: Niebezpieczeñstwo po¿aru!
Nigdy nie wolno wyjmowaæ potraw z automatu do pieczenia, je¿eli jest on jeszcze w³¹czony lub wtyczka znajduje siê w gnieŸdzie
wtyczkowym..
Do urz¹dzenia nie wolno wk³adaæ trudnych do przyrz¹dzenia artyku³ów spo¿ywczych, folii metalowych, opakowañ itp.

3

BM2600-PL.qxp

5/7/07

4:30 PM

Page 4

Opis automatycznego urz¹dzenia do pieczenia chleba

1
11
10
2
3
4

9
8

5

7

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.

Pokrywa
Forma do pieczenia
Mieszad³o (hak) do ugniatania
Oœ napêdowa
Panel obs³ugi i kontroli z wyœwietlaczem LCD
Obudowa
Przewód zasilaj¹cy z wtyczk¹
Otwory wentylacyjne
Komora do pieczenia
Otwory ujœcia pary
Wizjer
Miarka - ³y¿ka
Miarka - pojemnik

12

6

13

4

BM2600-PL.qxp

5/7/07

4:30 PM

Page 5

Opis automatycznego urz¹dzenia do pieczenia chleba
Automatem do pieczenia chleba mo¿na:
• przygotowywaæ mieszanki gotowego chleba. Odnoœne przepisy znajduj¹ siê zwykle na opakowaniu.
• piec chleb wg za³¹czonych przepisów lub wg dostêpnych w handlu ksi¹¿ek kucharskich. Automat do pieczenia posiada
przy tym kroki robocze ugniatanie, wyrastanie i pieczenie.
• ugniatanie ciasta np. na makaron, wypieki lub bu³ki.
• gotowanie marmolady.


Ten automat do pieczenia przeznaczony jest do wypieku chleba o wadze ca³kowitej maksymalnie 1000 g. Na formê do
pieczenia (2) nie wolno nak³adaæ wiêcej sk³adników wraz z p³ynami.



Wy³¹czenie pr¹du:
Urz¹dzenie wyposa¿one jest w zabezpieczenie na wypadek wy³¹czenia pr¹du. W przypadku wy³¹czenia pr¹du
trwaj¹cego nie d³u¿ej jak 15 minut kontynuowany bêdzie ostatnio biegn¹cy program. Mo¿e siê jednak wydarzyæ, ¿e tylko
krótka przerwa spowodowaæ mo¿e wystartowanie programu od nowa. W tym przypadku lub przy d³u¿szych przerwach
ciasto mo¿e byæ upieczone naciskaj¹c przycisk START/STOP.

Programy i panel obs³ugi




















Przycisk MENU (przycisk menu)
Automat do pieczenia chleba dysponuje 12 programami, które mog¹ zostaæ wybrane przez naciœniêcie przycisku
MENU na panelu obs³ugi i kontroli (5). Przycisk MENU naciskaæ tak czêsto, a¿ na wyœwietlaczu LCD (5) pojawi siê
¿¹dany program.
1 - Zwyk³y
Program dla chleba bia³ego i mieszanego, sk³adaj¹cego siê g³ównie z bia³ej m¹ki (pszenica/¿yto). Przy dodatku tylko
ma³ej iloœci (10-20%) œruty zbo¿owej lub ziaren nale¿y wybraæ równie¿ ten program.
2 – Chleb bia³y
Program dla chleba z bia³ej, mocno zmielonej m¹ki po francusku lub chleba lekkiego z chrupi¹c¹ skórk¹.
3 – Chleb razowy
Program dla chleba z du¿ym udzia³em pe³noziarnistej m¹ki pszennej i m¹ki ¿ytniej. Chleb ten jest zwykle ciê¿szy i
bardziej zwarty od chleba jasnego.
4 - Szybki
Programem tym upiec mo¿na chleb w mniej wiêcej po³owie czasu. Chleb taki jest jednak mniej pulchny i nie jest tak
smaczny.
5 – Chleb s³odki
Program do wypieku ciastek, ciast i chleba s³odkiego, równie¿ dla przepisów z dodatkowym cukrem, rodzynkami lub
czekolad¹.
6 – Super szybki I
Ugniatanie, wyrastanie i pieczenie chleba o wadze 750g w najkrótszym czasie. Chleb taki jest zwykle mniejszy i bardziej
zwarty, w porównaniu do programu Szybki.
7 – Super szybki II
Identyczny jak Super szybki, ale dla chleba o wadze 1000g.
8 – Ugniatanie ciasta
Dziêki niemu przygotowaæ mo¿na np. ciasto dro¿d¿owe na cha³kê lub bu³ki.
Program bez fazy pieczenia.
9 - Marmolada
Programem tym mo¿na samemu przygotowaæ marmoladê.
10 – Ciastka
Ugniatanie, wyrastanie i pieczenie z proszkiem do pieczenia.
11 - Sandwicz
Ugniatanie, wyrastanie i pieczenie sandwicza. Do pieczenia lekkiego chleba z cienk¹ skórk¹.

5

BM2600-PL.qxp

5/7/07

4:30 PM

Page 6

Programy i panel obs³ugi







12 - Pieczenie
W programie tym urz¹dzenie wy³¹cznie piecze, bez uprzedniego ugniatania i wyrastania ciasta. Programem tym mo¿na
te¿ dopiec ewentualnie nie dopieczony w³aœciwie chleb.
Przycisk START/STOP (Start/Stop)
Przyciskiem START/STOP na panelu obs³ugi (5) uruchomiæ mo¿na lub przerwaæ wybrany program. W celu
wystartowania programu, po wybraniu programu przyciskiem MENU, nacisn¹æ przycisk START/STOP. W ceku
przerwania programu nacisn¹æ i przytrzymaæ przycisk START/STOP do momentu us³yszenia sygna³u dŸwiêkowego.
Wskazówka: Przy naciskaniu jakiegoœ przycisku zabrzmi zawsze krótki sygna³ dŸwiêkowy.
Przycisk COLOR (zarumienienie)
Stopieñ zarumienienia wybrany mo¿e byæ w programach 1-7. Je¿eli naciœniêty zostanie przycisk COLOR, na
wyœwietlaczu LCD (5) zmieni siê wyœwietlany czas i strza³ka pokarze, czy wybrano LIGHT (jasny), MEDIUM (œredni)
lub DARK (ciemny).
LIGHT
MEDIUM
DARK



dla skórki jasnej
dla œrednio zarumienionej skórki
dla skórki ciemnej

Przycisk LOAF SIZE (wielkoϾ bochenka)
W programach 1 - 3, 5, 11 wybraæ mo¿na wagê bochenka. Urz¹dzenie nastawione jest fabrycznie na 2.0 LB (ok. 1.000 g).
Naciskaæ przycisk LOAF SIZE tak czêsto, a¿ czarne oznakowanie na wyœwietlaczu LCD (5) znajdowaæ siê bêdzie pod
wybran¹ wielkoœci¹.
1.5LB
2.0LB

ok. 750 g
ok. 1.000 g



Przyciski wy³¹cznika czasowego



Przyciskami
i
nastawia sI ca³kowity czas, po którym chleb powinien byæ gotowy. Wy³¹cznik czasowy
zaprogramowaæ mo¿na na maksymalnie 13 godzin. Ka¿de naciœniêcie przycisku
i
przestawia wy³¹cznik o 10
minut w przód lub wstecz.
Wskazówka: Nastawione na sta³e czasy programów nie mog¹ zostaæ zmienione.

U¿ycie wy³¹cznika czasowego - przyk³ad:
(obowi¹zuje tylko dla programów 1, 2, 3, 4, 5, 8, 9, 10, 11 i 12 )
Prosimy o równie¿ o przestrzeganie wskazówek z rozdzia³u Uruchomienie.
• Jest godzina 20:30. Chleb ma byæ spo¿ywany jutro o godzinie 07:00, tzn. za 10 godzin i 30 minut.
• Na formê do pieczenia (2) na³o¿yæ wybrane sk³adniki wg przepisu. Nale¿y pamiêtaæ, ¿eby dro¿d¿e w ¿adnym wypadku
nie wesz³y kontakt z p³ynem lub sol¹.
• Formê do pieczenia (2) umieœciæ w automacie i zamkn¹æ pokrywê (1).
• Przyciskiem MENU wybraæ ¿¹dany program.
• Przyciskami
i
ustawiæ wy³¹cznik czasowy na 10:30 (czas koñca pieczenia).
• Teraz nacisn¹æ przycisk START/STOP. Przy wy³¹czniku czasowym na wyœwietlaczu LCD (5) pojawi siê strza³ka. Chleb
bêdzie gotowy w ¿¹danym czasie.
• W ceku przerwania u¿ytkowania z wy³¹cznikiem czasowym nacisn¹æ i przytrzymaæ przycisk START/STOP do momentu
us³yszenia sygna³u dŸwiêkowego. Na wyœwietlaczu LCD (5) pojawi siê nastawiony ostatnio czas pieczenia.
• Wskazówka: U¿ytkowanie z wy³¹cznikiem czasowym stosowane byæ powinno tylko do wypieku chleba z gotowych
mieszanek, poniewa¿ œwie¿e sk³adniki jak jaja i mleko mog¹ siê szybko zepsuæ.

6

BM2600-PL.qxp

5/7/07

4:30 PM

Page 7

Przed pierwszym u¿yciem





Usun¹æ wszelkie materia³y opakowaniowe.
Wyj¹æ haki do ugniatania (3) i formê do pieczenia (2) i umyæ je ³agodnym œrodkiem do zmywania oraz wod¹. W taki sam
sposób umyæ miarkê-pojemnik (13) i miarkê-³y¿kê (12). Wszystkie czêœci wysuszyæ. Od zewn¹trz urz¹dzenie przetrzeæ
wilgotn¹ œciereczk¹, a nastêpnie wytrzeæ je do sucha.
Urz¹dzenie ustawiæ na równym, stabilnym, poziomym i ¿aroodpornym pod³o¿u.

Uruchomienie























Wyj¹æ formê do pieczenia (2) z urz¹dzenia i na oœ napêdow¹ (4) na spodzie formy do pieczenia (2) za³o¿yæ hak do
ugniatania (3). Nale¿y siê upewniæ, czy hak do ugniatania (3) dobrze zaskoczy³.
Do formy do pieczenia (2) na³o¿yæ nale¿y wybrane i dok³adnie wymierzone sk³adniki. (patrz rozdzia³ Sk³adniki)
Konieczne jest na³o¿enie sk³adników na formê do pieczenia (2) przed w³o¿eniem jej do automatu, gdy¿ w przeciwnym
wypadku dojœæ mo¿e do zabrudzenia automatu lub uszkodzenia elementów grzewczych. Formê do pieczenia (2)
nape³niaæ nale¿y sk³adnikami w podanej w przepisie kolejnoœci. W pierwszej kolejnoœci podaæ nale¿y p³yny, a nastêpnie
m¹kê. Cukier i sól rozprowadziæ najlepiej na brzegu m¹ki. W m¹ce uformowaæ zag³êbienie na dro¿d¿e. Nale¿y pamiêtaæ,
¿eby dro¿d¿e w ¿adnym wypadku nie wesz³y kontakt z p³ynem lub sol¹.
Nale¿y siê upewniæ, czy zewnêtrzna strona formy do pieczenia (2) jest czysta i w³o¿yæ formê do pieczenia (2) do
obudowy (6). Formê do pieczenia (2) docisn¹æ dobrze po obu stronach, tak ¿eby s³yszalne by³o wyraŸnie jej
zatrzaœniêcie.
Wtyczkê (7) w³¹czyæ do gniazda wtyczkowego ze sprawnym stykiem (bolcem) ochronnym. Zabrzmi sygna³ dŸwiêkowy.
Na wyœwietlaczu LCD (5) pojawi siê czas pieczenia programu 1 przy nastawieniu œredniego zarumienienia i dla
bochenka o wadze 1000g.
W celu wyboru programu przycisk MENU naciskaæ do momentu pojawienia siê na wyœwietlaczu LCD (5) ¿¹danego
programu.
Przyciskami COLOR (zarumienienie) i LOAF SIZE (wielkoœæ bochenka) wybraæ ¿¹dane nastawiania. (patrz Wybór
programu)
Je¿eli ma byæ u¿yty wy³¹cznik czasowy, prosimy go teraz nastawiæ. (patrz te¿ U¿ywanie wy³¹cznika czasowego)
Aby wystartowaæ program, nacisn¹æ przycisk START/STOP. Na wyœwietlaczu LCD (5) pojawi siê konieczny aktualnie
czas dla wybranego programu (poza prac¹ z wy³¹cznikiem czasowym).
Teraz rozpoczyna siê czas biegu programu. Na wyœwietlaczu LCD (5) podany czas rozpocznie odliczanie wstecz.
Automat do pieczenia chleba wykona teraz ró¿ne operacje robocze: ugniatanie, wyrastanie i pieczenia – w zale¿noœci
od wybranego programu.
Podczas ugniatania urz¹dzenie mieszaæ bêdzie sk³adniki przez kilka minut. Jest to ca³kiem normalne, ¿e podczas
procesu ugniatania urz¹dzenie pracuje trochê g³oœniej i wibruje.
Nastêpnie urz¹dzenie pozostawia ciasto do wyroœniêcia. Podczas tego czasu zaczynaj¹ pracowaæ dro¿d¿e i mo¿e siê
zdarzyæ, ¿e wizjer (11) zajdzie nieznacznie par¹. Po jakimœ czasie przez otwory na ujœcie pary (10) zaczn¹ wydostawaæ
siê skropliny.
W programach 1, 2, 3, 5 i 11 urz¹dzenie wyda d³ugi sygna³ dŸwiêkowy w celu przypomnienia, ¿e – je¿eli Pañstwo sobie
tego ¿ycz¹ – mo¿na do³o¿yæ teraz dodatkowe sk³adniki jak np. rodzynki lub orzechy. Pokrywê (1) otworzyæ jednak tylko
na krótko, aby zapobiec opadniêciu chleba.
Je¿eli proces pieczenia ma zostaæ przerwany, nacisn¹æ i przytrzymaæ przez ok. 2 sekundy przycisk START/STOP.
Je¿eli pieczenie zosta³o raz przerwane, nie mo¿e byæ ono kontynuowane w tym samym miejscu. W takim przypadku
uruchomiæ nale¿y program 12 = pieczenie.
Uwaga! Podczas u¿ytkowania otwory wentylacyjne (8) i otwory ujœcia pary (10) nie mog¹ byæ zakryte.
W przypadku wydostawania siê dymu z urz¹dzenia, pokrywa musi pozostaæ koniecznie zamkniêta. W takiej sytuacji
przerwaæ nale¿y program naciskaj¹c przez ok. 2 sekundy przycisk START/STOP i wyj¹æ wtyczkê (7) z gniazda
wtyczkowego. W ¿adnym wypadku nie wolno tl¹cego siê ciasta gasiæ wod¹! Dym powstaæ mo¿e, je¿eli ciasto
wydostanie siê poza brzeg formy do pieczenia (2) i zetknie siê ze spiral¹ grzewcz¹. Dlatego przestrzegaæ nale¿y iloœci
sk³adników podanych w przepisach!

7

BM2600-PL.qxp

5/7/07

4:30 PM

Page 8

Uruchomienie














W celu osi¹gniêcia optymalnego wyniku pieczenia, w miarê mo¿liwoœci unikaæ nale¿y otwierania automatu do pieczenia
chleba podczas jego pracy. Postêpy w pieczeniu obserwowaæ mo¿na przez wizjer (11).
Po zakoñczeniu pieczenia: Je¿eli nast¹pi³o zakoñczenie programu, zabrzmi 10 sygna³ów dŸwiêkowych, a automat
prze³¹czy siê na funkcjê utrzymywania w cieple. Chleb pozostawiony mo¿e byæ w urz¹dzeniu przez kolejne 60 minut
bez obawy, ¿e rozmiêknie siê od pod wp³ywem wilgoci. W ka¿dym przypadku chleb wyj¹æ nale¿y z formy do pieczenia
(2) tak szybko, jak to jest mo¿liwe.
Proces utrzymywania w cieple przerywa siê naciskaj¹c i przytrzymuj¹c przez ok. 2 sekundy przycisk START/STOP.
Aby urz¹dzenie ca³kowicie od³¹czyæ od sieci, nale¿y wyj¹æ wtyczkê (7) z gniazda wtyczkowego.
Otworzyæ pokrywê (1). Forma do pieczenia (2) i chleb s¹ bardzo gor¹ce! Aby wyj¹æ formê do pieczenia (2) z urz¹dzenia
pos³u¿yæ siê nale¿y rêcznikiem lub rêkawicami kuchennymi. Formê do pieczenia (2) postawiæ na ¿aroodpornym
pod³o¿u, nigdy na obrusie lub powierzchni z tworzywa sztucznego.
Przed wyjêciem chleba formê do pieczenia (2) pozostawiæ nale¿y na ok. 5 minut w celu jej wystudzenia. Nastêpnie
formê do pieczenia (2) przytrzymaæ nale¿y na skos nad rusztem i wstrz¹saæ ni¹ lekko, a¿ chleb siê poluzuje.
Je¿eli hak do ugniatania (3) pozostanie jeszcze w chlebie, nale¿y go usun¹æ têpy, przedmiotem. Prosimy pamiêtaæ, ¿e
nie wolno do tego celu u¿ywaæ przedmiotów metalowych, gdy¿ uszkodziæ mog¹ one pow³okê haka do ugniatania (3).
Przed spo¿yciem, chleb nale¿y zawsze pozostawiæ na 15 - 30 minut w celu wystygniêcia.
Je¿eli teraz upieczony ma zostaæ drugi chleb, na wyœwietlaczu LCD (5) mruga H:HH i brzmi sygna³ dŸwiêkowy, oznacza
to, ¿e urz¹dzenie nie jest jeszcze wystarczaj¹co wystudzone. Przed ponownym uruchomieniem urz¹dzenia odczekaæ
nale¿y kolejne 10-20 minut.
Przed przyst¹pieniem do czyszczenia urz¹dzenie nale¿y wystudziæ.

Czyszczenie i konserwacja







Przed przyst¹pieniem do ka¿dego czyszczenia, nale¿y siê upewniæ, czy wtyczka (7) wyjêta jest z gniazda wtyczkowego
i czy urz¹dzenie wystyg³o.
Wyj¹æ formê do pieczenia (2) z urz¹dzenia i wyci¹gn¹æ hak do ugniatania (3) z osi napêdowej (4) na spodzie formy do
pieczenia (2). Forma do pieczenia (2) i hak do ugniatania (3) pokryte s¹ warstw¹ przeciw przyleganiu. Dziêki temu
u³atwione jest ich czyszczenie. Formê do pieczenia (2) i hak do ugniatania (3) czyœciæ nale¿y œrodkiem do zmywania i
ciep³¹ wod¹. W ¿adnym wypadku nie wolno stosowaæ ostrych œrodków czyszcz¹cych, œrodków szoruj¹cych i drapaków!
Je¿eli hak do ugniatania (3) jest zaschniêty i nie daje siê wyci¹gn¹æ z osi napêdowych (4), formê do pieczenia (2)
wype³niæ gor¹c¹ wod¹ i spróbowaæ ponownie za ok. 30 minut. Przed w³o¿eniem czêœci do urz¹dzenia nale¿y je dobrze
wysuszyæ.
Forma do pieczenia (2) i hak do ugniatania (3) nadaj¹ siê do zmywania w zmywarce.
Komorê do pieczenia i urz¹dzenie od zewn¹trz przetrzeæ wilgotn¹ œciereczk¹, a nastêpnie wytrzeæ je do sucha.
Urz¹dzenia nie wolno nigdy wk³adaæ pod bie¿¹c¹ wodê lub zanurzaæ go w niej lub w innych p³ynach. Do komory
urz¹dzenia nie wolno wlewaæ wody lub innych p³ynów.

Dane techniczne
Napiêcie znamionowe
Znamionowy pobór mocy
Wybór czasu
Masa wyrobu

:
:
:
:

230V~ 50Hz
600 W
maks. 13 godzin
6,4 kg

Informacja dotycz¹ca ochrony œrodowiska
Zu¿yte urz¹dzenia elektryczne s¹ surowcami wtórnymi - nie wolno wyrzucaæ ich do pojemników na odpady
domowe, poniewa¿ mog¹ zawieraæ substancje niebezpieczne dla zdrowia ludzkiego i œrodowiska! Prosimy o
aktywn¹ pomoc w oszczêdnym gospodarowaniu zasobami naturalnymi i ochronie œrodowiska naturalnego
przez przekazanie zu¿ytego urz¹dzenia do punktu sk³adowania surowców wtórnych - zu¿ytych urz¹dzeñ
elektrycznych.

8

BM2600-PL.qxp

5/7/07

4:30 PM

Page 9

Sk³adniki
Czêsto mówi siê, ¿e gotowanie jest sztuk¹, która zale¿na jest od kreatywnoœci kucharza, w przypadku pieczenia chleba jest
to bardziej nauk¹. To znaczy, ¿e proces, w którym zmieszane zostaj¹ m¹ka, woda i dro¿d¿e, powoduje reakcjê chemiczn¹
pozwalaj¹c¹ na wyprodukowanie chleba. Nale¿y pamiêtaæ, ¿e przewidziane do wymieszania sk³adniki produkuj¹ specyficzne
rezultaty. Prosimy o dok³adne zapoznanie siê z poni¿szymi instrukcjami, aby dowiedzieæ siê, jak¹ rolê odgrywaj¹
poszczególne sk³adniki przy produkcji chleba.
Temperatury sk³adników
Wszystkie sk³adniki, przede wszystkim p³yny (woda lub mleko) powinny mieæ temperaturê pokojow¹, tzn. 21°C. Je¿eli
sk³adniki s¹ zbyt zimne, tzn. poni¿ej 10 °C, mog¹ one nie aktywowaæ dro¿d¿y. Bardzo gor¹ce p³yny ponad 40 °C mog³yby
zabiæ dro¿d¿e.
1. M¹ka uniwersalna
M¹ka uniwersalna jest mieszank¹ twardych rafinowanych i miêkkich pszennych typów m¹ki, które nadaj¹ siê do wypieku
chleba i ciasta.
2. M¹ka chlebowa
Aby osi¹gn¹æ najlepsze rezultaty, stosowaæ nale¿y m¹kê chlebow¹. M¹ka ta zmielona jest w ten sposób, ¿e nadaje siê ona
najlepiej do pieczenia chleba przy u¿yciu dro¿d¿y, ma ona wiêksz¹ zawartoœæ bia³ka jak m¹ka uniwersalna. To jest protein w
m¹ce, który po zmieszaniu z wod¹ przekszta³ca siê w gluten. Przez ugniatanie gluten staje siê elastyczny i tworzy tkankê
ciasta. M¹ka uniwersalna tworzy s³ab¹ tkankê i daje tylko ma³e bochenki.
3. M¹ka pszenna pe³noziarnista
M¹ka pszenna pe³noziarnista mielona jest z ca³ych ziaren pszenicy, które zawieraj¹ otrêby i kie³ki, które sprawiaj¹, ¿e m¹ka
ta jest ciê¿sza i bardziej bogata w sk³adniki od¿ywcze jak m¹ka uniwersalna. Bochenki chleba upieczonego na tej m¹ce s¹
z regu³y mniejsze i ciê¿sze jak bochenki upieczone z m¹ki bia³ej. Aby temu zapobiec, w celu upieczenia wysokich i lekko
wyt³aczanych bochenków, pe³noziarnist¹ m¹kê pszenn¹ miesza siê zwykle z m¹k¹ uniwersaln¹, chlebow¹ lub otrêbow¹.
4. M¹ka ¿ytnia
Podobnie jak pe³noziarnista m¹ka pszenna m¹ka ¿ytnia, zwana te¿ m¹k¹ graham, jest równie¿ m¹k¹ o wysokim poziomie
w³ókna. M¹ka ¿ytnia mieszana musi byæ zawsze z du¿ym udzia³em m¹ki uniwersalnej, chlebowej lub glutenowej, gdy¿
zawarte w niej iloœci glutenu nie s¹ wystarczaj¹ce, aby osi¹gn¹æ równomiernie wyroœniêty, ziarnisty bochenek.
5. M¹ka glutenowa
M¹ka glutenowa jest m¹k¹ pszenn¹ po obróbce, z której usuniêto prawie ca³kowicie skrobiê. To co pozosta³o, wykazuje
bardzo du¿y udzia³ glutenu. (Gluten jest bia³kiem pszennym nadaj¹cym cieœcie chlebowym elastycznoœci). M¹ka ta jest
normalnie dostêpna w sklepach spo¿ywczych. Stosowana jest ona czasami w ma³ych porcjach razem z rodzajami m¹ki,
które, jak np. m¹ka pszenna, posiadaj¹ nisk¹ zawartoœæ glutenu, aby zwiêkszyæ objêtoœæ i rozluŸniæ strukturê.
6. M¹ka tortowa
M¹ka tortowa sk³ada siê z bardziej miêkkich i ubogich w proteiny rodzajów m¹ki. Znajduje ona najczêœciej zastosowanie w
przepisach na wypieki ciast.
7. M¹ka fermentuj¹ca
Rodzaje m¹ki fermentuj¹cej zawieraj¹ zbêdne sk³adniki fermentuj¹ce, maj¹ce negatywny wp³yw na pieczenie chleba i ciast.
Nie poleca siê jej stosowania. Nie poleca siê jej stosowania.

9

BM2600-PL.qxp

5/7/07

4:30 PM

Page 10

Sk³adniki
Wa¿na wskazówka specjalna dotycz¹ca rodzajów m¹ki
Chocia¿ wygl¹daj¹ one podobnie, ró¿ne rodzaje m¹ki mog¹ siê od siebie znacz¹co ró¿niæ, w zale¿noœci od pochodzenia,
sposobu mielenia i sk³adowania. Przekonacie siê Pañstwo, ¿e trzeba bêdzie zdobyæ trochê doœwiadczenia z ró¿nymi
rodzajami m¹ki, aby pieczone przez Pañstwa bochenki by³y perfekcyjne. Niniejsza broszura zawiera zbiór rad dotycz¹cych
pieczenia, które bêd¹ Pañstwu przy tym przydatne.
Równie¿ wa¿ne jest w³aœciwe sk³adowanie rodzajów m¹ki, gdy¿ wszystkie one powinny byæ przechowywane w
bezpiecznych, szczelnych pojemnikach. Aby zapobiec zje³czeniu, m¹ka pszenna i ¿ytnia przechowywana powinna byæ w
lodówce lub w ch³odnym miejscu.
8. Otrêby
W przypadku nie poddanych obróbce otrêbów i kie³ków pszennych chodzi grube czêœci zewnêtrzne ziaren pszenicy i zbo¿a,
które oddzielana s¹ przez przesiewanie m¹ki. Bardzo czêsto podawane s¹ one w ma³ych iloœciach do chleba, aby sprawiæ,
¿eby chleby sta³ siê bardziej po¿ywny, silniejszy i smaczniejszy. Stosowane s¹ one równie¿ w celu polepszenia struktury
chleba.
9. M¹ka kukurydziana i owsiana
M¹kê kukurydzian¹ i owsian¹ otrzymuje siê przez zmielenie grubych bia³ych i ¿ó³tych ziaren kukurydzy i uprzednio specjalnie
przygotowanych ziaren owsa. W wiêkszoœci przypadków stosowane s¹ one w celu polepszenia smaku i nadania chlebowi
pulchnoœci.
10. Pszenica rozszczepiona
Rozszczepiona pszenica jest gruboziarnista. Rodzaj tej pszenicy sk³ada siê z ziaren pszenicy pociêtej w kwadratowe
fragmenty. Chlebowi pe³noziarnistemu nadaje on smak orzechów i chrupk¹ strukturê.
11. Mieszanka ziaren siedmiu zbó¿
Mieszanka ziaren siedmiu zbó¿ jest mieszank¹ rozszczepionych ziaren pszenicy, otrêbów, zbo¿a, kukurydzy, nasion lnu i
³uskanego prosa.
12. Cukier
Cukier wa¿ny jest dla koloru i smaku chleba. Dla dro¿d¿y cukier jest po¿ywk¹, która wspomaga proces fermentacji.
Przedstawione w niniejszej instrukcji przepisy bazuj¹ na u¿yciu cukru kryszta³owego. Je¿eli nie zalecono tego wyraŸnie, nie
nale¿y stosowaæ cukru pudru lub cukru br¹zowego. Nie nale¿y stosowaæ sztucznych materia³ów s³odz¹cych, gdy¿ dro¿d¿e
z nimi nie zareaguj¹.
13. Sól
Sól jest elementem stabilizuj¹cym smak chleba i ciast oraz kolor skórki tworz¹cy siê podczas pieczenia. Sól ogranicza te¿
wyrastanie dro¿d¿y. Podane w przepisach iloœci soli nie powinny byœ dlatego podwy¿szane. Z przyczyn dietetycznych
zaniechaæ mo¿na ca³kowitego u¿ycia soli, chleb mo¿e jednak wyrosn¹æ wy¿ej jak normalnie.
14. Dro¿d¿e – dro¿d¿e aktywne – dro¿d¿e suche
W procesie fermentacji dro¿d¿e produkuj¹ konieczny do rozpulchnienia ciasta na chleb gaz (tlenek wêgla). Aby dro¿d¿e
mog³yby produkowaæ ten gaz, musz¹ siê one od¿ywiaæ cukrem i wêglowodanami zawartymi w m¹ce. We wszystkich
przepisach, w których przewidziane jest u¿ycie dro¿d¿y, stosuje siê aktywne, dro¿d¿e granulowane. Zasadniczo istniej¹ trzy
ró¿ne rodzaje dro¿d¿y: dro¿d¿e œwie¿e, dro¿d¿e suche i dro¿d¿e instant. Poleca siê stosowanie tradycyjnych dro¿d¿y
suchych; w ma³ych iloœciach mo¿na te¿ u¿yæ dro¿d¿e instant (adnotacja: przedstawione w niniejszej instrukcji przepisy bazuj¹
na u¿yciu dro¿d¿y suchych. Nie poleca siê dro¿d¿y œwie¿ych lub wyciskanych, gdy¿ daj¹ one s³abe rezultaty) Aby dro¿d¿e
zachowa³y œwie¿oœæ przechowywaæ je nale¿y zawsze w lodówce. Zbyt wysokie temperatury niszcz¹ je. Nale¿y siê upewniæ,
czy dro¿d¿e s¹ œwie¿e sprawdzaj¹c datê wa¿noœci. Otwarte opakowania lub puszki z dro¿d¿ami, które zawieraj¹ resztki
dro¿d¿y, które maj¹ byæ póŸniej zu¿yte, nale¿y natychmiast szczelnie zamkn¹æ i umieœciæ bezzw³ocznie w lodówce.

10

BM2600-PL.qxp

5/7/07

4:30 PM

Page 11

Sk³adniki
To, ¿e chleb lub ciasto nie wzrastaj¹, spowodowane jest czêsto u¿yciem przestarza³ych dro¿d¿y. Prosimy o
przeprowadzenie nastêpuj¹cego testu, aby ustaliæ, czy posiadane dro¿d¿e nie s¹ zbyt stare i czy s¹ jeszcze aktywne:
A)
B)
C)
D)

Ma³¹ miseczkê lub fili¿ankê nape³niæ do po³owy letni¹ wod¹.
W wodzie tej rozpuœciæ ³y¿eczkê cukru i na powierzchniê wody wsypaæ dwie ³y¿eczki dro¿d¿y.
Miseczkê lub fili¿ankê postawiæ w ciep³ym miejscu i odczekaæ ok. 10 minut bez ingerencji.
Mieszanka powinna siê spieniæ i mieæ intensywny zapach dro¿d¿y. Je¿eli to nie nast¹pi, zakupiæ nale¿y œwie¿e dro¿d¿e.

15.
P³yny
P³yny takie jak np. mleko (1 %-owe, 2%-owe, mleko pe³ne lub chude) lub kombinacja mleka w proszku z wod¹ u¿ywane mog¹
byæ do pieczenia chleba. Mleko poprawia smak, nadaje chlebowi aksamitn¹ strukturê i zmiêkcza skórkê, podczas gdy skórka
przy u¿yciu samej wody bêdzie bardziej chrupka. Do p³ynów podaæ mo¿na te¿ soki (sok pomarañczowy, jab³kowy itd.), które
dodaje siê w celu poprawy smaku.
16.
Jaja
Jaja nadaj¹ chlebowi i cieœcie dodatkowe wartoœci od¿ywcze i aksamitn¹ strukturê. Przedstawione w niniejszej instrukcji
przepisy bazuj¹ na jajach du¿ych.
17.
T³uszcz
Olej, t³uszcz do pieczenia, mas³o i margaryna «skracaj¹» lub zmiêkczaj¹ strukturê chleba dro¿d¿owego. Wyj¹tkow¹ skórkê i
strukturê chleba francuskiego zawdziêcza siê temu, ¿e nie zastosowano mas³a. Chleb, do którego wypieku u¿yto mas³a,
pozostanie jednak d³u¿ej œwie¿y. Prosimy pamiêtaæ, aby mas³o lub margarynê podawaæ zawsze w miêkkiej lub nawet p³ynnej
postaci. Nie nale¿y u¿ywaæ margaryny do smarowania lub margaryny dietetycznej, którym brakuje konicznej zawartoœci
t³uszczu.
18.
Proszek do pieczenia
Proszek do pieczenia znajduje zastosowanie jako œrodek spulchniaj¹cy przy wypieku chleba szybkiego i ciast. Ten œrodek
spulchniaj¹cy nie wymaga czasu wyrastania przed pieczeniem, poniewa¿ reakcja chemiczna nastêpuje dopiero w momencie
dodania sk³adników p³ynnych.
19.
Soda do pieczenia
Soda do pieczenia jest kolejnym œrodkiem spulchniaj¹cym, który nie powinien byæ ani wymieniony ani zast¹piony proszkiem
do pieczenia. Równie¿ soda nie wymaga czasu wyrastania przed pieczeniem, poniewa¿ reakcja chemiczna nastêpuje
dopiero podczas procesu pieczenia.
Odmierzanie sk³adników
Kluczem i najwa¿niejszym krokiem w u¿yciu automatu do pieczenia chleba jest dok³adne i staranne odmierzenie sk³adników.
Bardzo wa¿ne jest, aby sk³adniki sta³e i p³ynne odmierzona zosta³y jak najdok³adniej, w przeciwnym wypadku wyniki
pieczenia mog³yby wypaœæ niezadowalaj¹co. Sk³adniki nak³adane musz¹ byæ te¿ do formy do pieczenia w podanej w
przepisie kolejnoœci. Sk³adniki p³ynne i sta³e wymagaj¹ nastêpuj¹cych, ró¿ni¹cych siê od siebie nieznacznie metod
odmierzania:
Odmierzanie p³ynów
Aby odmierzyæ p³yny jak woda lub mleko, poleca siê u¿ycie dzbanka z tworzywa sztucznego lub szk³a albo za³¹czonej miarki
– pojemnika (10). Odczytanie danej iloœci nast¹piæ powinno po ustawieniu dzbanka na poziomej, równej powierzchni na
wysokoœci oczu (nie nale¿y patrzeæ pod innym k¹tem). Poziom p³ynu odpowiadaæ musi danemu oznaczeniu. Iloœæ
«szacunkowa» nie jest wystarczaj¹ca, gdy¿ mo¿e zostaæ zagro¿ona równowaga przepisu.
Odmierzanie sk³adników sta³ych
U¿ycie za³¹czonej miarki-³y¿ki (9):
– ma³a ³y¿ka odpowiada ³y¿eczce do herbaty
– du¿a ³y¿ka odpowiada ³y¿ce sto³owej

11

BM2600-PL.qxp

5/7/07

4:30 PM

Page 12

Sk³adniki
Odmierzanie sk³adników sta³ych (szczególnie ró¿nych rodzajów m¹ki) powinno byæ przeprowadzone za pomoc¹
znormowanych miarek-pojemników. Miarki takie dostêpne s¹ w ró¿nych wielkoœciach. Sk³adniki nak³ada siê ostro¿nie ³y¿k¹
do miarki-pojemnika i wyrównuje siê je za pomoc¹ no¿a na wysokoœci brzegu miarki-pojemnika. Pukanie w miarkê lub
u¿ywanie jej do nabrania sk³adników, mo¿e przyczyniæ siê do tego, ¿e sk³adniki zostan¹ ugniecione i odmierzona bêdzie
wiêksza ich iloœæ jak konieczna. Dodatkowa iloœæ sk³adników zachwiaæ mo¿e równowagê przepisu. Nie przesiewaæ m¹ki.
Ma³e iloœci sk³adników sta³ych lub p³ynnych (np. dro¿d¿e, cukier, sól, mleko w proszku, miód) odmierzaæ nale¿y dostarczon¹
miark¹-³y¿k¹ (9). Miarodajn¹ jest iloœæ wyrównana i nie znajduj¹ca siê ponad brzegiem miarki. Nawet ta ma³a ró¿nica
zachwiaæ mo¿e równowagê przepisu.
Dalsze rady
• Wszystkie sk³adniki nak³adaæ nale¿y do formy do pieczenia (2) zawsze w ten sposób, aby dro¿d¿e nie wesz³y w kontakt
z p³ynami.
• Je¿eli mieszkacie Pañstwo w wysoko po³o¿onych regionach (ponad 900 m n.p.m.) lub posiadacie bardzo miêkk¹ wodê,
fermentacja dro¿d¿y zostanie wzmocniona, a ciasto bardziej wyroœnie. Aby unikn¹æ nadmiernego wyrastania ciasta,
nale¿y zmniejszyæ iloœæ dro¿d¿y o ok. 1/4 podanej iloœci.
• Aby osi¹gn¹æ zadowalaj¹cy wynik, polecamy prowadzanie ksi¹¿ki z u¿ywanymi przez Pañstwa sk³adnikami i przepisami.
Je¿eli przepis siê nie uda, za pomoc¹ Pañstwa zapisków skorygowaæ bêdzie mo¿na mniejsz¹ iloœæ odpowiednich sk³ad
ników. Prosimy pamiêtaæ, ¿e przez u¿ywanie rodzajów m¹ki ró¿nych producentów wyniki pieczenia mog¹ siê równie¿
ró¿niæ. Dotyczy to równie¿ wszystkich innych sk³adników. Przyk³adowo nie nale¿y stosowaæ dwóch ró¿nych rodzajów
dro¿d¿y do jednego chleba.
Szczególne rodzaje glazury do chleba dro¿d¿owego
Œwie¿o upieczonemu chlebowi daæ nale¿y teraz profesjonalny ostatni szlif. Prosimy o wybranie jednej z nastêpuj¹cych
szczególnych glazur dla Pañstwa chleba.
Glazura z jaj
Zmieszaæ 1 du¿e jajo z 1 ³y¿eczk¹ wody, nanosiæ na du¿¹ skalê (adnotacja: na cisto nanosiæ tylko przed pieczeniem).
Topiona skórka maœlana
W celu otrzymania bardziej miêkkiej, delikatnej skórki na upieczony w³aœnie chleb nanieœæ roztopione mas³o.
Glazura mleczna
W celu otrzymania bardziej miêkkiej i b³yszcz¹cej skórki upieczony w³aœnie chleb posmarowaæ mas³em lub œmietan¹.
Lukier
Kubek przesianego cukru pudru wymieszaæ z 1 do 2 ³y¿ek mleka. Nanieœæ na chleb rodzynkowy lub chleb s³odki.
Mak, sezam, kminek, m¹ka kukurydziana/daktyle: W zale¿noœci od Pañstwa wyboru przygotowany w³aœnie chleb z glazur¹
posypaæ tymi nasionami.

12

BM2600-PL.qxp

5/7/07

4:30 PM

Page 13

Przepisy
Chleb bia³y
WielkoϾ bochenka

1.5 LB (750 g)

2.0 LB (1000 g)

Woda

250 ml

300 ml

Sól

1.5 ³y¿eczki

2 ³y¿eczki

Cukier

2 ³y¿ki

2.5 ³y¿ki

Grysik z twardej pszenicy

120 g

150 g

M¹ka chlebowa

270 g

350 g

Dro¿d¿e suszone

1 1/4 ³y¿eczki

2 1/2 ³y¿eczki

Olej

2 ³y¿ki

2 1/2 ³y¿ki

Program 2: Chleb bia³y

Chleb orzechowo-rodzynkowy
WielkoϾ bochenka

1.5 LB (750 g)

2.0 LB (1000 g)

Woda lub mleko

250 ml

300 ml

Margaryna lub mas³o

2 ³y¿ki

2 1/2 ³y¿ki

Sól

1 1/2 ³y¿eczki

2 ³y¿eczki

Cukier

2 ³y¿ki

2 1/2 ³y¿ki

M¹ka chlebowa

450 g

520 g

Dro¿d¿e suszone

1 1/5 ³y¿eczki

1 1/2 ³y¿eczki

Rodzynki

50 g

75 g

Mielone orzechy w³oskie

30 g

40 g

WielkoϾ bochenka

1.5 LB (750 g)

2.0 LB (1000 g)

Mleko

280 ml

330 ml

Margaryna lub mas³o

1 1/2 ³y¿ki

2 ³y¿ki

Sól

1 ³y¿eczka

1 ³y¿eczka

Cukier

2 ³y¿ki

3 ³y¿ki

Gruba m¹ka chlebowa

380 g

510 g

Dro¿d¿e suszone

1 ³y¿eczka

1 ³y¿eczka

Program 1: Zwyk³y

Gruby chleb bia³y

Program 1: Zwyk³y

13

BM2600-PL.qxp

5/7/07

4:30 PM

Page 14

Przepisy
Tradycyjny chleb bia³y
WielkoϾ bochenka

1.5 LB (750 g)

2.0 LB (1000 g)

Margaryna lub mas³o

1 ³y¿ki

1 1/2 ³y¿ki

Sól

1 ³y¿eczka

1 3/4 ³y¿eczka

Mleko w proszku

1 1/2 ³y¿ki

2 ³y¿ki

M¹ka chlebowa

450 g

520 g

Dro¿d¿e suszone

1 1/4 ³y¿eczka

1 1/2 ³y¿eczka

WielkoϾ bochenka

1.5 LB (750 g)

2.0 LB (1000 g)

Woda lub mleko

220 ml

280 ml

Sól

1 ³y¿eczka

1 ³y¿eczka

Cukier

2 1/2 ³y¿eczka

3 ³y¿eczka

M¹ka chlebowa

300 g

400 g

Grysik kukurydziany

1 1/2 ³y¿eczka

1 3/4 ³y¿eczka

Program 1: Zwyk³y

W³oski chleb bia³y

Program 11: Sandwicz

Chleb s³odki
WielkoϾ bochenka

1.5 LB (750 g)

2.0 LB (1000 g)

Œwie¿e mleko

210 ml

230 ml

Margaryna lub mas³o

1 1/2 ³y¿ki

2 ³y¿ki

Sól

1 ³y¿eczka

1 ³y¿eczka

Miód

1 1/2 ³y¿ki

2 ³y¿ki

Cukier

3 ³y¿ki

4 ³y¿ki

M¹ka chlebowa

450 g

520 g

Dro¿d¿e suszone

1 ³y¿eczka

1 1/4 ³y¿eczka

Program 5: Chleb s³odki

14

BM2600-PL.qxp

5/7/07

4:30 PM

Page 15

Przepisy
Chleb gruby
WielkoϾ bochenka

1.5 LB (750 g)

2.0 LB (1000 g)

Woda

240 ml

310 ml

Sól

1 ³y¿eczka

1 ³y¿eczka

Olej

1 1/2 ³y¿ki

2 ³y¿ki

M¹ka chlebowa

380 g

500 g

Cukier

3/4 ³y¿ki

1 ³y¿ki

Dro¿d¿e suszone

1 1/4 ³y¿eczka

1 1/2 ³y¿eczka

Program 2: Chleb bia³y

Irlandzki chleb sodowy
Maœlanka

220 ml

Jaja

2

Olej

2 ³y¿ki

M¹ka

1/2 ³y¿eczka

Soda spo¿ywcza

1 ³y¿ki

Sól

1/2 ³y¿eczka

Rodzynki

1 fili¿anka

Program 4: Szybki

Chleb ry¿owy
WielkoϾ bochenka

1.5 LB (750 g)

2.0 LB (1000 g)

Woda ry¿owa

230 ml

300 ml

M¹ka chlebowa

400 g

520 g

Ry¿ okr¹g³y nie gotowany

35 g

50 g

Cukier

3 ³y¿eczka

4 ³y¿eczka

Dro¿d¿e suszone

0.9 ³y¿eczka

1 ³y¿eczka

Olej

1 ³y¿ki

1 1/2 ³y¿ki

Program 1: Zwyk³y

15

BM2600-PL.qxp

5/7/07

4:30 PM

Page 16

Przepisy
Chleb marchewkowy
WielkoϾ bochenka

1.5 LB (750 g)

2.0 LB (1000 g)

Woda

250 ml

310 ml

Mas³o

1 1/2 ³y¿ki

2 ³y¿ki

M¹ka chlebowa

450 g

520 g

Pokrojona w paski marchewka

56 g

70 g

Sól

1 ³y¿eczka

1 ³y¿eczka

Cukier

2 ³y¿ki

2 1/2 ³y¿ki

Dro¿d¿e suszone

1 ³y¿eczka

1 1/4 ³y¿eczka

WielkoϾ bochenka

1.5 LB (750 g)

2.0 LB (1000 g)

Woda lub mleko

170 ml

230 ml

Margaryna lub mas³o

1 1/2 ³y¿ki

2 ³y¿ki

Ubite gotowane ziemniaki

120 g

150 g

Sól

1 ³y¿eczka

1 1/2 ³y¿eczka

Cukier

2 ³y¿ki

3 ³y¿ki

M¹ka chlebowa

380 g

460 g

Dro¿d¿e suszone

1 ³y¿eczka

1 1/4 ³y¿eczka

WielkoϾ bochenka

1.5 LB (750 g)

2.0 LB (1000 g)

Woda

150 ml

220 ml

Cukier

2 1/2 ³y¿ki

3 ³y¿ki

Sól

1 ³y¿eczka

1 ³y¿eczka

Margaryna lub mas³o

1 1/2 ³y¿ki

2 ³y¿ki

Jaja

2

2

Pe³noziarnista m¹ka pszenna

380 g

500 g

Dro¿d¿e suszone

2 1/2 ³y¿eczka

4 ³y¿eczka

Program 1: Zwyk³y

Chleb ziemniaczany

Program 1: Zwyk³y

Chleb pszenny

Program 3: Chleb razowy

16

BM2600-PL.qxp

5/7/07

4:30 PM

Page 17

Przepisy
Chleb kukurydziany
Mleko

120 ml

Jaja

3

Margaryna lub mas³o

1/3 fili¿anki

Cukier

1/4 fili¿anki

Sól

1 ³y¿eczka

M¹ka

350 g

M¹ka kukurydziana

140 g

Proszek do pieczenia

5 ³y¿eczka

Program 4: Szybki

Chleb figowo-orzechowy
WielkoϾ bochenka

1.5 LB (750 g)

2.0 LB (1000 g)

Woda

250 ml

310 ml

M¹ka chlebowa

330 g

460 g

M¹ka pszenna

75 g

100 g

Sól

1 ³y¿eczka

1 ³y¿eczka

Olej

1 ³y¿ki

2 ³y¿ki

Posiekane figi

35 g

50 g

Posiekane orzechy

35 g

50 g

Miód

1 ³y¿eczka

1 1/2 ³y¿eczka

Dro¿d¿e suszone

1 1/4 ³y¿eczka

1 1/2 ³y¿eczka

WielkoϾ bochenka

1.5 LB (750 g)

2.0 LB (1000 g)

Woda

230 ml

300 ml

Sól

1 ³y¿eczka

1 1/3 ³y¿eczka

Cukier

3 /4 ³y¿ki

1 ³y¿ki

M¹ka chlebowa

390 g

500 g

Dro¿d¿e suszone

1 1/4 ³y¿eczka

1 1/2 ³y¿eczka

Olej

1 ³y¿ki

2 ³y¿ki

Program 1: Zwyk³y

Klasyczny chleb francuski

Program 2: Chleb bia³y

17

BM2600-PL.qxp

5/7/07

4:30 PM

Page 18

Przepisy
Super-szybki chleb Pesto
WielkoϾ bochenka

1.5 LB (750 g)

2.0 LB (1000 g)

Ciep³a woda (48 °C)

270 ml

340 ml

Pesto

3 ³y¿ki

1/2 Tasse

Mleko w proszku

1 1/3 ³y¿ki

2 ³y¿ki

Cukier

1 1/3 ³y¿ki

2 ³y¿ki

Sól

1/2 ³y¿eczka

2/3 ³y¿eczka

M¹ka chlebowa

380 g

500 g

Dro¿d¿e suszone

3 ³y¿eczka

4 ³y¿eczka

Program 6: Super-Szybki I dla 750 g lub program 7: Super-Szybki II dla 1000g
Chleb borówkowo orzechowy
WielkoϾ bochenka

1.5 LB (750 g)

2.0 LB (1000 g)

Mleko

120 ml

160 ml

Jaja

2

2

Olej maœlany

4 ³y¿ki

5 ³y¿ki

Cukier

4³y¿ki

5 ³y¿ki

Sól

1 1/2 ³y¿eczka

2 ³y¿eczka

Skórka cytryny

3/4 ³y¿eczka

1 ³y¿eczka

M¹ka chlebowa

380 g

500g

Posiekane orzechy

40 g

60 g

Dro¿d¿e suszone

1 ³y¿eczka

1 1/4 ³y¿eczka

Program 5: Chleb s³odki

Chleb cynamonowo-rodzynkowo-orzechowy
WielkoϾ bochenka

1.5 LB (750 g)

2.0 LB (1000 g)

Woda

220 ml

270 ml

Olej

2 ³y¿ki

3 ³y¿ki

Cynamon

3/4 ³y¿eczka

1 ³y¿eczka

Ciemny br¹zowy

1 ³y¿ki

1 1/3 ³y¿ki

Rodzynki

60 g

80 g

Orzechy

60 g

80 g

Sól

1 1/2 ³y¿eczka

2 ³y¿eczka

M¹ka chlebowa

350 g

460 g

Dro¿d¿e suszone

1 ³y¿eczka

1 1/4 ³y¿eczka

Program 5: Chleb s³odki

18

BM2600-PL.qxp

5/7/07

4:30 PM

Page 19

Przepisy
Super-Szybki chleb serowo-pieprzowy
WielkoϾ bochenka

1.5 LB (750 g)

2.0 LB (1000 g)

Ciep³a woda (48 °C)

230 ml

300 ml

Miêkki ser owczy

40 g

55 g

Mleko w proszku

2 ³y¿ki

3 ³y¿ki

Cukier

2 ³y¿ki

3 ³y¿ki

Mielony czarny pieprz

1 ³y¿ki

1 1/3 ³y¿ki

M¹ka chlebowa

410 g

520 g

Dro¿d¿e suszone

3 ³y¿eczka

4 ³y¿eczka

Olej

1 ³y¿ki

2 ³y¿ki

Program 6: Super-Szybki I dla 750 g lub program 7: Super-Szybki II dla 1000g

Po¿ywny chleb s³odki
WielkoϾ bochenka

1.5 LB (750 g)

2.0 LB (1000 g)

Woda

120 ml

190 ml

Jaja

2

3

Olej

2 ³y¿ki

3 ³y¿ki

Cukier

2 ³y¿ki

3 ³y¿ki

Sól

1 1/2 ³y¿eczka

2 ³y¿eczka

M¹ka chlebowa

400 g

520 g

Rodzynki

50 g

75 g

Dro¿d¿e suszone

1 ³y¿eczka

1 1/2 ³y¿eczka

WielkoϾ bochenka

1.5 LB (750 g)

2.0 LB (1000 g)

Woda

100 ml

120 ml

Mleko

140 ml

180 ml

Olej

2 ³y¿ki

3 ³y¿ki

Sól

1 1/2 ³y¿eczka

2 ³y¿eczka

Cukier

4 ³y¿ki

5 ³y¿ki

M¹ka chlebowa

380 g

500 g

Posiekane orzechy

60 g

80 g

Dro¿d¿e suszone

1 1/2 ³y¿eczka

1 3/4 ³y¿eczka

Program 5: Chleb s³odki

Chleb urlopowy

Program 5: Chleb s³odki

19

BM2600-PL.qxp

5/7/07

4:30 PM

Page 20

Przepisy
Marmolada z truskawek
Umyte i oczyszczone œwie¿e truskawki, pokrojone na
drobno lub puree

900 g

2 : 1 cukier ¿eluj¹cy

500

Sok z cytryny

1 ³y¿ki

Program 9: Marmolada
Marmolada z jagód
Rozmro¿one jagody

950 g

2 : 1 cukier ¿eluj¹cy

500 g

Sok z cytryny

1 ³y¿ki

Program 9: Marmolada

Marmolada z pomarañczy
Obrane i pokrojone na kawa³ki pomarañcze

900 g

Obrane i pokrojone na kawa³ki cytryny

100 g

2 : 1 cukier ¿eluj¹cy

500 g

Program 9: Marmolada

20

BM2600-PL.qxp

5/7/07

4:30 PM

Page 21

Rozwi¹zywanie problemów
Hak do ugniatania pozosta³ w chlebie
Hak do ugniatania (3) usun¹æ z chleba têpym przedmiotem, np. kawa³kiem drewna. Nale¿y przy tym uwa¿aæ, ¿eby nie
uszkodziæ zewnêtrznej pow³oki przeciw przyleganiu haka do ugniatania (3).
Chleb nie wyrós³
Mo¿e nie dodano dro¿d¿y lub dodano ich za ma³o lub przekroczony zosta³ termin wa¿noœci dro¿d¿y. Mo¿e dro¿d¿e wesz³y
zbyt szybko w kontakt z sol¹ – to te¿ ma wp³yw na wzrastanie ciasta. Pokrywa (1) automatu do pieczenia chleba powinna byæ
koniecznie zamkniêta podczas fazy pieczenia. Równie¿ du¿y udzia³ m¹ki pe³noziarnistej i ziaren nie powoli na wyroœniêcie
ciasta, co jest ca³kowicie normalne.
Chleb wyrós³ zbyt wysoko
Mo¿e dodano zbyt du¿o dro¿d¿y, m¹ka lub wody. Powinno stosowaæ siê tylko dro¿d¿e suszone, dro¿d¿e œwie¿e mog¹ mieæ
negatywny wp³yw na wynik.
Ciasto nie jest ugniatane, pomimo pracy silnika
Mo¿liwe jest, ¿e haki do ugniatania (3) nie zosta³y prawid³owo zamocowane w osiach napêdowych (3) lub forma do
pieczenia (2) nie zosta³a osadzona prawid³owo na wa³kach napêdowych (4).
Chleb jest rozmiêkczony
Je¿eli chleb po zakoñczeniu pieczenia pozostawiony jest zbyt d³ugo w formie do pieczenia (2), znajduj¹ca siê w ciep³ym
chlebie wilgoæ nie mo¿e siê ulotniæ. Chleb rozmiêknie siê po jakimœ czasie.
Ciasto nie zosta³o ca³kowicie ugniecione
Mo¿liwe, ¿e sk³adniki nie zosta³y nak³adane do formy do pieczenia (2) we w³aœciwej kolejnoœci lub waga ca³kowita
sk³adników by³a zbyt wysoka, u¿ywane mas³o nie by³o wystarczaj¹co miêkkie lub p³yn by³ zbyt zimny.
Gotowy chleb jest wewn¹trz zbyt wilgotny
Nastêpnym razem u¿yæ nale¿y o jedn¹ ³y¿kê m¹ki wiêcej i odpowiednio mniej wody lub mleka. Mo¿na te¿ spróbowaæ
zredukowania iloœæ dro¿d¿y o maks. 1/4.
Chleb sprawia wra¿enie niedopieczonego
Mo¿e nie by³ u¿yty w³aœciwy program. Chleb w³o¿yæ nale¿y ponownie do formy do pieczenia (2) i upiec go do koñca przy
u¿yciu programu 10.

21

BM2600-PL.qxp

5/7/07

4:30 PM

Page 22

Warunki gwarancji
Niniejsze urz¹dzenie zosta³o skonstruowane i sprawdzone zgodnie z najnowszymi metodami. Pocz¹wszy od dnia zakupu
sprzedawca udziela 24-miesiêcznej gwarancji na wady materia³owe i niezawodne dzia³anie urz¹dzenia na nastêpuj¹cych
warunkach:
W razie wszelkich reklamacji w okresie obowi¹zywania gwarancji prosimy o zwrócenie siê do najbli¿szego punktu sprzeda¿y.
W okresie obowi¹zywania gwarancji wszelkie usterki wynikaj¹ce z wad materia³owych lub produkcyjnych zostan¹ usuniête
bezp³atnie. Reklamacje nale¿y zg³aszaæ niezw³ocznie po wykryciu usterki.
Roszczenia gwarancyjne wygasaj¹ w przypadku nieautoryzowanych ingerencji w funkcjonowanie urz¹dzenia przez nabywcê
lub osoby trzecie. Szkody powsta³e w wyniku niew³aœciwego postêpowania lub obs³ugi, nieprawid³owego ustawienia lub
przechowywania, niew³aœciwej instalacji lub przy³¹czenia oraz spowodowane przez si³ê wy¿sz¹ lub inne wp³ywy zewnêtrzne
nie podlegaj¹ œwiadczeniom gwarancyjnym.
W przypadku reklamacji zastrzegamy sobie prawo naprawy b¹dŸ wymiany uszkodzonych czêœci lub wymiany urz¹dzenia.
Wymienione czêœci przechodz¹ na nasz¹ w³asnoœæ.
Nie istnieje prawo do dalszych roszczeñ z tytu³u niniejszej gwarancji. Roszczenia gwarancyjne bêd¹ uwzglêdniane po
przed³o¿eniu przez nabywcê pokwitowania zakupu. Niniejsza gwarancja obowi¹zuje w kraju, w którym zosta³o zakupione
urz¹dzenie.
Gwarancja na sprzedany towar konsumpcyjny nie wy³¹cza, nie ogranicza ani nie zawiesza uprawnieñ kupuj¹cego
wynikaj¹cych z niezgodnoœci towaru z umow¹.
Wskazówki:
1. Je¿eli urz¹dzenie nie funkcjonuje prawid³owo, nale¿y najpierw sprawdziæ, czy przyczyn¹ tego nie s¹ inne czynniki, np.
niew³aœciwa obs³uga.
2. Prosimy przestrzegaæ, aby do uszkodzonego urz¹dzenia zawsze do³¹czyæ nastêpuj¹ce dokumenty:
- pokwitowanie zakupu
- opis wystêpuj¹cej usterki (mo¿liwie dok³adny opis uszkodzenia u³atwi nam szybk¹ naprawê).

BM2600

POLISH

22

070507

BM2600-PL.qxp

5/7/07

4:30 PM

Page 23

Model
BM 2600
230V~ 50Hz, 600 W

GXH 0274
SIG GmbH

070507