blad_mac.txt

MicroBoard M8 + Programator AVR + SoftWare Arduino / Windows 7 / MacOs Sierra

Witam wszystkich :) Niedawno zakupiłem MicroBoard M8 i Programator AVR, do programowania chciałbym użyć programu Arduino . Problem polega na tym ze nie mogę połączyć się z płytką a dokładniej wgrać na nią sketcha . Przeczytałem wiele postów które załączyłem na samym dole i poradników jak to zrobić niestety dalej mam z tym problem . Sterowniki do programator AVR zostały wgrane pomyślnie i są aktualne.(USBasp) Do programu Arduino wgrałem bibliotekę MiniCore ,program widzi bibliotekę i w narzędziach wyświetla opcje związane z ATmega8. W narzędziach ustawione są następujące opcje : programator USBasp, plytka ATmega8, BOD 2,7V, Clock 8 MHz external ,Compiler LTO Enable , Prot COM 1 . I teraz ciekawa sytuacja , posiadam dwa komputery na jednym jak w tytule napisałem znajduje się windows 7 a na drugim MacOs Sierra. Na Windowsie po samej próbie wypalenia bootloadera wyskakuje mi błąd, który załączyłem w pliku windows_bootloader.txt: Najdziwniejsze jest to ze przy tych samych ustawieniach pomijając port bo nie posiadam tam widocznej żadnej opcji i przy wgraniu tej samej biblioteki na Macu udaje mi się bez przeszkód wgrać bootloadera. Programator świeci czerwona dioda natomiast w microboard świeci się przez chwile zielona dioda . Wynik wgrywania bootloadera w pliku mac_bootloader.txt. Jednak gdy chce wgrać jakiś kod wyskakuje mi błąd ,który załączony jest w pliku blad_mac.txt Dodatkowo załączę kilka screenów , proszę bardzo o pomoc w zrozumieniu i naprawieniu tego problemu . Linki do stron z których korzystałem podczas rozwiązywania problemu : --github.com/MCUdude/MiniCore --mikrokontrolery.blogspot.com/p/spis-tresci.html --majsterkowo.pl/forum/tutoriale-f38/programowanie-atmega8a-oraz-atmega328p-za-pomoca-arduino-t280.html#p1566


Szkic u?ywa 314 bajtów (4%) pamieci programu. Maksimum to 7680 bajtów.
Zmienne globalne u?ywaj1 9 bajtów (0%) pamieci dynamicznej, pozostawiaj1c 1015 bajtów dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 1024 bajtów.
avrdude: ser_open(): can't open device " /dev/cu.usbmodem1421 " : No such file or directory
Problem z wgrywaniem na p3ytke. SprawdŸ http://www.arduino.cc/en/Guide/Troubleshooting#upload w poszukiwaniu sugestii.


Pobierz plik - link do postu